Sims 4 Appartementen en Liften Stedelijk Leven


Behalve op onderstaande kavels, die je geheel kunt afbreken, zijn er in San Myshuno geen kavels beschikbaar die de mogelijkheid bieden om zelf een appartement te bouwen. Het betreft:

  • Fonteinzicht Penthouse (30x20)
  • Penthouse Torenditoren 1 (40x30)
  • Sterrenstaarder Lounge (40x30)

De overige appartementen kun je alleen van binnen helemaal veranderen, maar niet/nauwelijks aan de buitenkant en het is helaas niet (altijd) mogelijk om zo'n appartement in z’n geheel te uploaden naar of te downloaden van je bibliotheek of de Galerie. Maar er zijn een aantal mogelijkheden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Ook is er een manier om in je eigen gebouwde appartement met meerdere verdiepingen, meerdere liften aan te brengen. Officieel is maar 1 lift per appartement mogelijk, maar ook hier is een foefje voor.


Uploaden appartement dat vastzit aan een ander appartement

In dit voorbeeld heb ik het rechter appartement van de Jasmijn Suites Appartementen gebruikt. Jasmijn Suites heeft 2 aparte appartementen. Van het linker appartement zie je alleen het plafond en van het rechter appartement zie je de ruimtes + de hal en liftruimte.
De hal en + liftruimte zijn nooit aan te passen of te uploaden, dus daar hoef je verder niet naar om te kijken.

Als je op het rechter appartement klikt, zie je dat dit bestaat uit meerdere ruimtes waardoor het niet als een geheel wordt gezien. Je moet dus een foefje uithalen om te zorgen dat het spel het wel als een geheel ziet.

Dit doe je door stukjes muur weg te halen, waardoor er een soort open verbinding ontstaat tussen de ruimtes. Per appartement zal dit verschillen, dus dat moet je iedere keer even zelf proberen. Op bovenstaand plaatje heb ik 3 stukjes muur weggehaald (zie rode pijlen).

Als je nu klikt op het appartement, ziet het spel het appartement als één geheel.

Nu kun je dit appartement opslaan als ruimte en niet als kavel. Klik de hele ruimte aan en ga bovenin je scherm naar ruimte opslaan.

De ruimte wordt opgeslagen zonder ramen in de buitenmuren en deur naar de hal, want de buitenkant (schil) van het appartement blijft altijd staan (is ook niet aan te passen).
Ze worden automatisch teruggeplaatst als je een opgeslagen ruimte weer download naar het juiste appartement in San Myshuno.

Als naam (bovenin) kun je het beste aangeven dat het om een volledig appartement gaat. Verder is het belangrijk dat je in de omschrijving aangeeft welk appartement het betreft (in dit geval dus Jasmijn Suites Appartementen, rechter appartement) en ook dat er weer stukjes muur, behang en soms deuren moeten worden teruggeplaatst. 

Je kunt bij Type aangeven dat het Carrières en Diversen betreft i.p.v. het een keuken of slaapkamer te noemen. 

Aan de rechter kant van dit scherm zie je de grootte van het appartement aangegeven. In dit voorbeeld 18 x 7 vakjes.


Uploaden appartement met meerdere verdiepingen

Op zich werkt dit op dezelfde manier als een appartement dat vastzit aan een ander appartement. Je zult het dan alleen per verdieping moeten doen en per verdieping duidelijk in de omschrijving van je upload aangeven waar deze thuishoort.
Maar ….. ik adviseer dit niet.

Ik heb ontdekt dat er toch dingen verdwijnen tijdens het uploaden en dan wordt het niet alleen erg lastig om aan te geven wat er moet worden aangevuld, maar ook hoe en waar iets precies teruggeplaatst moet worden.
Het is dus aan te raden om deze appartementen alleen te verbouwen voor eigen gebruik en niet te uploaden naar bibliotheek/Galerie.

Wil je toch een poging wagen, test het dan goed voordat je upload (door het zelf eerst weer terug te plaatsen in San Myshuno).
Geef in de omschrijving duidelijk aan om welk appartement en welke etage het gaat en ook wat er eventueel moet worden teruggeplaatst. Dat kan dus meer zijn dan stukjes muur, behang en deuren.


Uploaden appartement als normale kavel

Dit is de makkelijkste van alle appartementen. Zoals bovenaan al aangegeven, beschikt San Myshuno over 3 kavels waarop maar 1 appartement of openbare gelegenheid is gebouwd en ze zijn dus ingesteld als Particuliere kavel/Lounge. Het betreft:

  • Fonteinzicht Penthouse (30 x 20)
  • Penthouse Torenditoren 1 (40 x 30)
  • Sterrenstaarder Lounge (40 x 30)

Als je deze kavels sloopt en hier zelf iets op bouwt, wordt dit gezien als een ‘normale’ kavel en kun je deze gewoon uploaden naar je bibliotheek of Galerie.
Je hoeft dus niet eerst iets aan te passen zoals bij een appartement dat vastzit aan een ander appartement of een appartement met meerdere verdiepingen.
Zelfs als het meerdere verdiepingen heeft, kun je het in een keer opslaan als ‘normale’ kavel. Je kunt bij deze kavels ook het kaveltype wijzigen.

Met de Spits Appartementen is het een ander verhaal.
Dit appartement is weliswaar gebouwd op 1 kavel zonder andere appartementen ernaast, maar het heeft 3 verdiepingen. Deze kavel valt dus eigenlijk onder de beschrijving van uploaden appartement met meerdere verdiepingen.


Downloaden appartement dat vastzit aan een ander appartement

Als je een appartement van de Galerie of uit je eigen bibliotheek wilt downloaden naar je spel in San Myshuno, is de beste manier om het bestaande appartement in je spel eerst helemaal leeg te maken. Verwijder dus alle meubels, voorwerpen en binnenmuren totdat je een lege ruimte over hebt. Dit voorkomt dat er misschien bij het downloaden dingen zullen verdwijnen. 

Zodra je het appartement van je bibliotheek of de Galerie download, zullen de buitenramen en de deur naar de hal vanzelf worden teruggeplaatst (schil van het appartement). Voor het overige wordt alles van het gedownloade appartement geplaatst.
Na het plaatsen van de download kun je de muren, deuren en behang weer aanpassen.

TIP: je kunt nooit een appartement wat officieel in het spel maar 1 verdieping heeft, voorzien van een 2e verdieping. Het appartement is namelijk ingebouwd in een gebouw met (niet speelbare) verdiepingen of een dak erboven.
Dit kan wel op een appartement op een normale kavel (Fonteinzicht Penthouse, Penthouse Torenditoren, Sterrenstaarder Lounge).


Downloaden appartement met meerdere verdiepingen

Op zich werkt dit, net als uploaden, op dezelfde manier als een appartement dat vastzit aan een ander appartement. Je zult het dan alleen per verdieping moeten plaatsen. Let goed op of in de omschrijving is aangegeven welk appartement en welke verdieping het betreft en begin (natuurlijk) met het plaatsen van de onderste verdieping. De kans dat er dingen tijdens het plaatsen verdwijnen is aanwezig.


Downloaden appartement op normale kavel

Net als bij het uploaden van zo’n appartement, is downloaden ervan heel makkelijk. Het betreft immers een ‘normale’ kavel en die is in 1 keer te plaatsen.

In dit voorbeeld het ik de Sterrenstaarder Lounge afgebroken en hierop heb ik een, eerder gemaakte, particuliere woning/ appartement gedownload.

Verwijder eerst met de bulldozer de originele Sterrenstaarder Lounge en wijzig dan het kaveltype in Particulier.

Je ziet dat bij de kaveltype informatie (links bovenin je scherm) de vereisten liften, brievenbus en stortkoker in rood aangegeven staan. Dit verdwijnt weer zodra je een kavel inclusief deze voorwerpen download OF er zelf iets op bouwt met deze voorwerpen.

Indien aangegeven bij de download, activeer je nu eerst bb.moveobjects zodat alle voorwerpen goed meekomen.

Download de kavel uit je bibliotheek of van de Galerie en de naam van de kavel + vereisten zijn aangepast.

LET OP: Als blijkt dat er geen lift, brievenbus en stortkoker aanwezig is, moet je deze nu eerst zelf plaatsen!

Typ vervolgens in de cheatbalk bb.moveobjects off om de cheat weer uit te zetten! Sla je spel op!


Appartement in een andere wereld dan San Myshuno plaatsen

Je kunt geen appartementen bouwen in een andere wereld dan San Myshuno, maar ….. je kunt wel een woning/appartement gebouwd op een 'normale' kavel in San Myshuno gewoon downloaden in een andere wereld en een beetje aanpassen om het te gebruiken als normale kavel.

Na download als 'gewone' Particuliere kavel in een andere wereld, verwijder je de aanwezige appartementslift, -brievenbus en -stortkoker en plaats je een nieuwe ingang/voordeur en een normale brievenbus. Alles zal verder aanwezig zijn en normaal functioneren. Betreft het een kavel met een verdieping, dan zal je zelf een trap moeten aanbrengen omdat liften buiten San Myshuno helaas niet werken.


Meerdere liften in 1 appartement/penthouse plaatsen

LET OP: Liften werken alleen in San Myshuno en niet op kavels in andere werelden.

Je kunt officieel maar 1 lift per appartement plaatsen, ongeachte het aantal verdiepingen. Dus als je meerdere verdiepingen bouwt, zal je deze moeten verbinden met trappen. Er is echter een oplossing, zonder gebruik te maken van cheats, om de etages toch te verbinden met een (of meer) extra lift(en).

In het voorbeeld heb ik het Fonteinzicht Penthouse in San Myshuno verbouwd (zie hieronder). Dit appartement heeft standaard 1 verdieping met daarop het dak, maar dit heb ik uitgebreid met een 2e verdieping en verbonden met een lift.

LET OP: zorg dat er al een huishouden woont op deze kavel voordat je onderstaande stappen uitvoert.


Verwijder het dak met de hamer en plaats een nieuwe verdieping bovenop het gedeelte waar de lift staat.

Ga een verdieping naar beneden en selecteer ALLEEN de RUIMTE (wordt met witte lijntjes aangegeven) waarin de lift staat en klik op kopiëren. De ruimte inclusief de lift wordt nu gekopieerd.

Ga weer een verdieping omhoog en dan zie je waar de lift beneden staat.

Plaats hierop de kopie van de ruimte van beneden.

 

Plaats ramen en een nieuw dak en richt je nieuwe etage verder in. Sla je spel op als je hiermee klaar bent.

Maar...zodra je wil opslaan krijg je een melding dat je de kavel niet kunt verlaten omdat er teveel liften op de kavel staan! Je kunt nu ook niet terug naar Leven.

Je lost dit op door rechts bovenin je scherm, via het optiemenu terug te gaan naar ‘Werelden beheren’.
Kies dan eerst weer San Myshuno, vervolgens je familie en klik op spelen. Je komt dan terug in Leven en kan je spel opslaan.

Je zult dit elke keer moeten doen als je iets aan het appartement wijzigt, maar als je gewoon met je familie speelt heb je hier geen last van. 

Je kunt maximaal 4 liften boven elkaar plaatsen.

Je Sim gaat uit zichzelf met de lift, maar als jij je Sim naar een andere etage in het appartement wilt sturen, klik je op de vloer van de etage en kiest Hierheen gaan. Je Sim zal dan met de lift naar de gewenste etage gaan.


Nieuw appartement/penthouse bouwen

Als je in San Myshuno zelf een heel nieuw appartement/penthouse met meer verdiepingen bouwt, werkt het hetzelfde.
Het enige wat je dan niet moet vergeten is om op de onderste verdieping van je appartement ook een lift en een brievenbus en een stortkoker te plaatsen. Je kunt anders je kavel niet opslaan omdat deze voorwerpen vereist zijn bij het bouwen van een appartement.

Bron: @Jasonsterling70