Sims 4 Bowlingavond Review

Bowlingavond is het 10e accessoirespakket van de Sims 4 en is op 29 maart 2017 wereldwijd uitgebracht.

 

Belangrijkste onderdelen:

Bouw een relaxte bowlingplek. Creëer je eigen ruimte compleet met neonverlichting, bowlingdecoraties en zelfs een bar voor je Sims om tussen de potjes door van een drankje te genieten. Pas de look van het geheel aan met retro-moderne meubels die geweldig op de bowlingbaan of thuis staan.

Neem je Sims mee uit bowlen. Daag je Sims uit voor een potje bowlen op de gloednieuwe bowlingbaan. Begin met het gebruik van bumpers en verbeter je vaardigheden om indrukwekkende trick shots uit te voeren. Dim de lichten en zet de muziek op tien voor een unieke bowlingbeleving bij maanlicht.

Opvallende nieuwe kleding. Steek je Sims in retro bowlingshirts en -schoenen of geef ze een rockende nieuwe look met op rockabilly geïnspireerde kleding en kapsels.


Creëer een Sim (CAS)

De kleding in dit pakket is natuurlijk gericht op kleding die nodig is om te bowlen, zoals bowlingshirts, -schoenen en -handschoen. De (club)shirts zien er leuk uit met verschillende afbeeldingen op de achterkant en in meerdere kleuren. De speciale bowlingschoenen en bowlinghandschoen kun je je Sim aantrekken in CAS, maar op zich is dat niet nodig want de handschoen zullen ze automatisch dragen zodra ze niveau 5 in bowlen behaald hebben en de schoenen worden automatisch aangetrokken als je Sim gaat bowlen.
​Voor kinderen zijn alleen de (bowling)shirts en de bowlingschoenen toegevoegd. 

Verder bevat dit pakket 3 kapsels en een aantal extra kledingstukken in de jaren '50 stijl. Het ziet er allemaal verzorgd en vrolijk uit en er zijn veel kleurcombinaties. De bowlingshirts zorgen voor een passende outfit als je Sim (in clubverband) een avondje plezier gaat maken in de plaatselijke bowling en de andere kledingstukken zien er leuk en mooi uit en zijn bij elke gelegenheid te dragen.

Voor de vrouwenzijn 2 nieuwe kapsels toegevoegd en beide zien er echt mooi en jaren '50-achtig uit (1 is zeker geïnspireerd op Marilyn Monroe!). Voor de mannen is er 1 nieuw kapsel en grappig genoeg staat dit kapsel vrouwen ook leuk (als je van kort haar houdt tenminste). 

Hieronder zie je een paar CAS voorbeelden.


Gameplay

Om het spel niet nodeloos lang te laten duren, gooit iedere Sim 1 bal per beurt (tenzij je Sim de bal achter zich laat vallen; dan mag nog een keer gegooid worden) en wordt er tussendoor niet gepraat of andere dingen gedaan (Sims gaan overigens wel uit zichzelf tussendoor naar het toilet als de nood erg hoog is). Het is wel jammer dat er geen scorebord aan het spel is toegevoegd, want pas aan het eind van een spel (10 beurten) wordt alleen de stand van de winnaar doorgegeven via het prikbord. 
Tijdens het spelen of toekijken kan je Sim meerdere gemoedstoestanden krijgen, van ongemakkelijk tot zelfverzekerd en Kegelkoningin/koning.

De gameplay van het bowlen ziet er leuk uit, zeker in het begin als je Sim veel stuntelt en zelfs languit op de baan terecht komt of de bal achter zich laat vallen i.p.v. op de baan te gooien.

Een leuk detail is dat er automatisch bumpers omhoog komen zodra een kind gaat bowlen.

Bij iedere worp verschijnt er een passend filmpje boven de baan. Zo verschijnt de tragische clown als je Sim geen enkele kegel omgooit of een grote X als je Sim een strike gooit.

Om indruk te maken op andere spelers of toeschouwers kan je Sim trickballen gooien en er zelfs een 'vlammend spektakel' van maken. 

Maanlicht Bowlen
Op vaste tijden (of door zelf op de baan te klikken) verandert de bowlingbaan in Maanlicht Bowlen (werkt standaard alleen op een openbare kavel; Sims met niveau 5 van de vaardigheid handigheid ​kunnen een bowlingbaan op een andere openbare of woonkavel verbeteren naar Maanlicht bowlen).
Alle lichten worden gedempt en de banen krijgen een blauw/roze kleur met lichtgevende neonstrepen. Dit geeft een heel leuk en apart sfeertje aan het bowlen.

Bowlingvaardigheid

Sims (vanaf kind) kunnen de nieuwe bowlingvaardigheid leren door gebruik te maken van de bowlingbaan. Als ze hoger in niveau komen, kunnen ze nieuwe bowlingbalkleuren selecteren (via het bowlingbalrek) en hierdoor zal hun vorm en score steeds verder verbeteren. Een andere kleur bal is alleen te kiezen voordat het spel begint.

Door je Sim veel te laten bowlen (alleen, met vrienden/familie of in clubverband) zal het niveau langzaam stijgen en de frustratie van het ballen in de goot gooien plaats maken voor een vrolijk dansje na een goede worp.​ ​Iedere Sim begint met de Matte Zwarte Bal totdat ze het 1e niveau hebben bereikt.

Er zijn 5 niveau’s:
niveau 1: je Sim heeft de basis van het bowlen onder de knie en kan nu de Hemelsblauwe Bal selecteren uit het bowlingbalrek.
niveau 2: je Sim kan nu de Rode Gewervelde Bal selecteren en zal minder ballen in de goot gooien.
niveau 3: je Sim kan de Gouden Glitterbal selecteren en minder stuntelen bij het loslaten van de bal.
niveau 4: je Sim kan de Gemarmerde Blauwe Bal selecteren, raakt echt in vorm, zal minder blunderen en meer strikes gooien.
niveau 5: je Sim kan de Doorzichtige Schedelbalselecteren en heeft een perfecte vorm en vaardigheid.
Volwassen Sims kunnen nu een bowlinghandschoen dragen tijdens het spelen en spelers van alle leeftijden zullen vaker een strike gooien.

Sims met niveau 5 kunnen de nieuwe prestatie 'Perfecte Lama' ontgrendelen door het gooien van 10 strikes achter elkaar. Ze ontvangen dan ook de 'Peggy's Kampioenschapsbal' trofee.


Clubs

Als je ook in het bezit bent van het uitbreidingspakket 'Beleef het Samen' is het mogelijk om met dit pakket gebruik te maken van het clubsysteem.
​De nieuwe clubactiviteit 'gaan bowlen' is toegevoegd, waardoor je Sim in clubverband het bowlingniveau op een gezellige manier kan opschroeven. Om je club een extra boost te geven kun je met je clubpunten een 'bowlingboost' kopen waardoor je clubleden de bowlingvaardigheid sneller ontwikkelen.
Er kunnen maximaal 4 spelers tegelijk op 1 baan spelen, dus als je een club van meer dan 4 Sims maakt, zullen de overige leden óf wat anders gaan doen óf alleen toekijken en niet meespelen (tenzij er nog een baan vrij is).Groepen spelers (NPC's) verschijnen alleen als er 2 of meer banen in een bar, lounge of nachtclub aanwezig zijn.


Bouwen/Kopen

De voorwerpen in Bouwen/Kopen bieden natuurlijk een aantal voorwerpen die specifiek gericht zijn op het bowlen. Er is o.a. een bowling schoenenrek (leuk, want dat mistte ik in de Sims 3), 2 verschillende bowlingbalrekken, natuurlijk de bowlingbaan zelf (in verschillende kleuren), een trofeeën kast en verschillende versieringen en bowlingposters.
Daarnaast vind je ook een aantal leuke voorwerpen in de jaren '50 stijl die je in elk huishouden kunt gebruiken, zoals bijvoorbeeld vloerkleden, lampen, stoelen en (bijzet)tafels, allemaal in 10-12 kleuren.
​In bouwen vind je 1 vloerpatroon (bij het linoleum) en 2 muurpatronen (1 bij het metselwerk en 1 bij lambrisering). Vooral de stenen muur vind ik erg leuk. Deze ziet er natuurlijk uit en heeft geen plint, waardoor het echt een gemetselde muur lijkt.

SimGuruGraham heeft via Twitter aangegeven dat er geen plannen zijn om meer meubels e.d. uit te brengen in deze retro jaren '50 stijl, dus de bouwers zullen het moeten doen met dit pakket en eventueel met Vintage Glamour Accessoires dat het tijdsbeeld van de jaren '30 weergeeft.
Persoonlijk vind ik beiden leuke stijlen die door de verschillende kleuren toch ook bij veel andere spulletjes passen en zou er best meer van mogen worden uitgebracht.

Het nieuwe radiostation via de NuDisco muurspeaker zorgt voor leuke muziek passend bij de jaren '50.


Ingerichte ruimtes

Er zijn 2 ingerichte ruimtes aan het spel toegevoegd. Een barruimte en een enkele bowlingbaan. Je kunt bowlingbanen plaatsen op de openbare kavels van een bar, lounge of nachtclub, waardoor deze (ook) als bowlingcentrum functioneert. Je kunt ook een bowlingbaan plaatsen op een andere (openbare- of woon-) kavel, maar het zal dan niet als bowlingcentrum fungeren en dus geen NPC's aantrekken.

Pre-made kavel

Zodra je dit pakket installeert wordt er een pre-made bowlingkavel aan je bibliotheek toegevoegd. De 'Oasis Springs Kegelclub', gebouwd door Maxis. Je kunt deze direct downloaden en gebruiken in je spel of verder aanpassen naar eigen wens. De kavel ziet er aan de buitenkant wat simpel uit, maar van binnen is het een prima bowling en hij past goed in de stijl van Oasis Springs.

Extra kavel en Sims door Maxis

​De kavel en Sims die gebruikt zijn in de officiële aankondigingstrailer van dit pakket, zijn te downloaden bij Maxis op de Galerij.


Mijn mening:

Ik vind het een pakket met een leuk thema en in een leuke stijl.
Het is fijn dat er gameplay is toegevoegd die onze Sims weer wat meer te doen geeft in groepsverband.
De voorwerpen, kapsels en kleding zien er allemaal mooi afgewerkt uit en geven een goed beeld van de jaren '50.
Ook de keuze uit de verschillende (retro) kleuren en patroontjes is voldoende (soms wel wat vreemde kleurcombinaties!) om alles bij elkaar te laten passen of samen met andere pakketten te gebruiken.
De bowlinganimaties zijn, qua houding en reacties van je Sim, goed uitgewerkt en zien er soms komisch en soms zelfs spectaculair uit.
Het speciale dansje wat je Sim soms uitvoert bij het gooien van een strike is ook leuk om te zien.
De vijf niveau's van de nieuwe bowlingvaardigheid, ieder met eigen specifieke ballen en gooi-animaties, geven het spel weer een nieuwe uitdaging.
Het feit dat je het clubsysteem uit 'Beleef het Samen' kunt gebruiken om een bowlingclub op te richten is een leuke toevoeging en het ziet er, zeker als je clubleden allemaal dezelfde bowlingkleding dragen, gewoon leuk uit.
Het is jammer dat er geen scorebord is om de scores van een wedstrijd zichtbaar te maken, maar op zich is dat geen groot gemis.

Voor een Accessoires pakket is het best goed gevuld met een redelijke verhouding tussen specifieke bowling attributen en andere spulletjes en is er ruim voldoende aandacht besteed aan de gameplay waarbij kinderen eindelijk ook weer eens de kans krijgen om mee te doen.

Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze review.