Sims 4 Daken


Met de beschikbare daken in de Sims 4 kun je veel leuke dingen doen en op die manier je huis iedere keer een ander uiterlijk geven.
Het lijkt misschien erg lastig om je huis te voorzien van een mooi dak, maar als je de basis principes kent zal je zien dat dit best meevalt.
Op het plaatje hierboven zie je allerlei dakvormen als voorbeeld hoe je daken kunt combineren.

​Je vindt in deze handleiding uitleg over de basisprincipes en een aantal tricks met toelichting voor het bouwen van speciale daken. Ik heb de uitleg niet té ingewikkeld gemaakt, dus probeer deze tips zelf eens uit en dan merk je vanzelf hoe het allemaal werkt.

Bij de meeste afbeeldingen heb ik alleen materiaal van de Basisgame gebruikt. Naarmate je meer pakketten hebt geïnstalleerd heb je  ook meer keuze bij bijvoorbeeld Dakranden en Dakpatronen e.d.Basisprincipes

Tip: Je kunt onderstaande daken allemaal plaatsen zonder gebruik van cheats.
Zie het hoofdstuk Tricks voor het bouwen van bijzondere daken, die soms alleen met een bepaald pakket gebouwd kunnen worden.

Dak bewerken

Het spel biedt 12 verschillende daken die je met- en door elkaar kunt gebruiken en ieder dak heeft een aantal opties waarmee je het kunt aanpassen:

Door met SHIFT+C op een dak te klikken krijg je extra bewerkingsopties.
​Je krijgt dan 3 bolletjes i.p.v. 1 bolletje per dakkant waarmee je een dak elke gewenste vorm kan geven.

Een paar voorbeelden hieronder

Met 1 bolletje (zonder SHIFT+C) is het dak een beetje bol gemaakt en met de bovenste pijl wat omhoog getrokken. De onderkant van het dak wordt vanzelf wat langer. Als je dit niet mooi vindt gebruik je de kleine pijlen onderaan het dak om het omhoog te schuiven.

Tip: Als je SHIFT ingedrukt houdt terwijl je de kleine pijlen gebruikt, wordt maar 1 kant van het dak aangepast. Zonder SHIFT worden beiden kanten tegelijk aangepast.

Met de 3 bolletjes (met SHIFT+C) is het dak een beetje bol aan de bovenkant (1e bolletje) en een beetje hol in het midden (2e bolletje) gemaakt.
​De onderzijde van het dak is met het 3e bolletje wat naar buiten gebogen.


Dakranden en Dakpatronen

Het spel biedt meerdere soorten dakranden in verschillende kleuren. Het is aan jou of je dit gebruikt, maar als TIP geef ik mee dat het  dak er mooier afgewerkt uitziet door het aanbrengen van een dakrand. Probeer gewoon welke het mooiste staat en het beste bij jouw creatie past.

Ook zijn er allerlei verschillende dakpatronen in meerdere kleuren en die geven iedere creatie een totaal verschillend uiterlijk. 

Gevelafscheiding maken met gebruik van dakranden

Je kunt met een dakrand ook een randje langs de gevel maken. 
Kies één van de onderstaande, in rood aangegeven, dakranden (Afgeschuinde Dakafwerking of Vierkante Dakafwerking) en ga met je muis over het huis, net even iets onder de bovenrand van het dak. Je ziet dan een randje verschijnen. Klik en het zit erop!

Standaard dakpatroon zonder dakrand

Met ander dakpatroon en een dakrand

Dakrand gebruikt als gevelafscheiding


Glazen daken

Met de update van 19 juni 2018 zijn 6 glazen dakpatronen aan de Basisgame toegevoegd. Deze zorgen voor een doorzichtig dak en hier zijn ook veel leuke creaties mee te maken.
Breng eerst een standaard dak aan en verander dan het dakpatroon in een glazen dakpatroon.

Je kunt een (gedeelte van) een dak doorzichtig maken, maar je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld een soort tuinkamer of plantenkas aan je huis te bouwen. Je kunt een dak gewoon op de grond plaatsen en daarna een glazen dakpatroon geven.

TIP: Door de ALT knop ingedrukt te houden kun je met de grote pijl bovenaan het dak, het dak nauwkeurig omhoog of omlaag brengen. In bovenstaand voorbeeld heb ik dit gebruikt om de glazen serre netjes aan te laten sluiten op de rand van het andere dak.


Dakafwerking voor moderne huizen

Voor moderne huizen gebruik je (normaal gesproken) geen Zadeldak, Schilddak of torentjes. Het is mooier om hiervoor een dak te maken met halve muren in dezelfde of verschillende hoogtes en/of met het Half Zadeldak en/of Hekken. Ook bieden sommige extra pakketten nieuwe soorten dakafwerking o.a. te vinden bij Daksculpturen en Hekken.

Dak afgewerkt met halve muren

Dak gemaakt met half Zadeldak


Achthoekig Dak

Het Achthoekig Dak krijgt wat extra aandacht omdat je dit vaker zult gebruiken dan het Vijfhoekig- of Zeshoekig Dak, maar probeer deze zeker ook eens uit.
Hieronder zie je een paar voorbeelden met het Achthoekig Dak. 

De muren zijn ingesteld op normale of lange muur (anders kun je geen friezen plaatsen).
Voor de eerste drie torentjes is alleen het Achthoekig Dak gebruikt, maar bij het laatste torentje is het Achthoekig Dak gecombineerd met het Zadeldak (2x). Daarom is dat torentje ook iets groter van formaat.
Allen zijn voorzien van de Vierkante Dakafwerking en het 2e en 4e voorbeeld zijn ook nog voorzien van een Fries.
Verder zijn de daken omhoog getrokken en het zadeldak is iets holler gemaakt met de bolletjes.

Zoals je kunt zien is het 1e voorbeeld het meest simpel om te bouwen, maar ook het minst aantrekkelijk. De andere 3 voorbeelden staan gewoon wat leuker als je een creatie met een torentje bouwt.


Friezen en Kroonlijsten

De Basisgame biedt 5 Friezen en 6 Kroonlijsten.

In onderstaande afbeelding zie je nog 13 extra Friezen uit Samen Groeien, Word Beroemd, Eiland Leven, Te Huur, Studentenleven, Binnenplaats Oase Kit, Vampieren, Jungle Avonturen, Jaargetijden, en Kasteel Landgoed Kit.

Bij de Kroonlijsten zie je nog 3 extra kroonlijsten van Ecologisch Leven, Middelbare School en Kasteel Landgoed Kit.

Dit om te laten zien dat er met een aantal pakketten nieuwe bouwopties voor de aankleding van daken is toegevoegd.

Friezen

Kroonlijsten

Friezen kun je plaatsen op elke muurhoogte, maar sommige friezen zijn zo groot dat je de muren moet instellen op de Normale muur of Lange muur omdat je anders geen ruimte hebt voor ramen en deuren.

Friezen worden aan de bovenrand van een verdieping geplaatst. Hierdoor is het mogelijk een fries aan te brengen op een huis met maar 1 verdieping.

Kroonlijsten kunnen alleen geplaatst worden als er minimaal 2 verdiepingen zijn omdat een Kroonlijst onderaan een verdieping wordt geplaatst.

TIP: Zie bij het hoofdstuk Tricks een uitleg hoe je toch Kroonlijsten kunt aanbrengen op een huis met maar 1 verdieping.

Links een Fries en rechts een Kroonlijst


Meerdere daken combineren

Zoals al aangegeven bij de toelichting op het Achthoekig Dak, kun je meerdere daken combineren. Het belangrijkste is dat je zorgt dat de daken altijd goed op elkaar aansluiten. Hieronder een simpel voorbeeld.

De afbeelding helemaal bovenaan deze pagina geeft een goed voorbeeld van een combinatie van allerlei dakvormen.

Met de linker grote pijl trek je het rechter dak naar links totdat de bovenste punt goed aansluit op het linker dak. Indien nodig kun je beide daken apart nog iets van hoogte veranderen zodat het mooi aansluit.

Als daken op dezelfde verdieping worden aangebracht is het doorgetrokken dak in Leven niet aan de binnenkant van de andere ruimte te zien. Als je daken op verschillende verdiepingen laat aansluiten is dat helaas soms wel het geval (zie toelichting bij Tricks > Dakkapel maken).


Tricks

Zodra je de basisprincipes een beetje onder de knie hebt kun je wat gaan experimenteren met verschillende soorten of combinaties van daken, dakvormen en/of een mooie(re) afwerking.

Dak op een erker plaatsen

Grote erker (voorbeeld: muren 2 schuin - 4 recht - 2 schuin)

Voor een grote erker gebruik je 1x het Half Schilddak + 2x het Half Zadeldak (diagonaal) 

Voor een grote erker gebruik je 1x het Half Schilddak + 2x het Half Zadeldak (diagonaal). Plaats het Half Schilddak met de platte kant tegen het dak op het middenstuk van de erker en trek het 1 vakje uit met de grote pijl, zodat het op het rechte stuk aansluit. Zorg dat de voorkant gelijk loopt met de muur.

Schuif dan het Half Zadeldak (diagonaal) met de kleine pijltjes smaller. Doe hetzelfde met de kleine pijltjes aan de bovenkant om het dak korter te maken.

Klik op het Half Zadeldak, pak het op met het grote kruis en plaats het aan de linkerkant op de erker zodat het aansluit op het middelste dak. Doe hetzelfde met de rechterkant OF kopieer de linkerkant, draai het 1 slag en plaats hem dan aan de rechterkant.

Je kunt eventueel de hoogte van de 3 delen nog wat aanpassen als je dat mooier vindt (met de ALT knop ingedrukt kun je dit heel precies doen).

Het dak loopt nu gelijk aan de muren van de erker. Werk het af met een dakrand zodat de overgang tussen de muur en het dak er netjes uitziet. 

Als je het mooier vindt als het dak 1 vakje uitsteekt over de erker, neem dan het Achthoekig Dak, trek dat 5x uit met één van de grote pijlen en plaats het op de erker. Nadeel is dat als je het daarna voorziet van een dakrand, de dakrand een beetje door het andere dak steekt. 


Kleine erker (voorbeeld: muren 1 schuin - 3 recht - 1 schuin)

Voor deze erker kun je het Achthoekig Dak wel goed gebruiken.

Trek het met één van de grote pijlen 3x uit. Door het uittrekken wordt het hoger, maar dat kan je later gewoon aanpassen.

Klik op het Achthoekig Dak, pak het op met het grote kruis en plaats het op de erker. Laat het aan de voorkant een stukje oversteken.

Verlaag het iets met de grote pijl bovenaan en werk het af met een dakrand zodat het dak er netjes uitziet.


Dakkapel bouwen

Een dakkapel op een huis staat gewoon leuk, want het lijkt net of er onder het dak ook een woonruimte is (wat overigens ook kan) en het is simpel te bouwen. Een gewoon dak ziet er ook gelijk wat minder saai mee uit. 

Een dakkapel aan 1 kant van het dak maak je door op een verdieping 1 of meerdere ruimtes te trekken (muren op de laagste stand en minimaal 2 vakjes van de zijkant) die niet helemaal doorlopen naar de andere kant, maar tot ongeveer halverwege de verdieping.

Trek daarna een Zadeldak helemaal over deze ruimte(s) en pas de hoogte aan zodat het netjes aansluit op het andere dak. Ga een verdieping omhoog en breng op de dakkapel een zadeldak of  schilddak aan. Zorg dat dit ook  netjes aansluit en werk het af met een dakrand.

Als je een dakkapel aan beide kanten wilt, trek je de ruimtes wel helemaal door. Daarna een Zadeldak aanbrengen over deze ruimte. Ga weer een verdieping omhoog en breng daarna op de dakkapel een Zadeldak of Schilddak aan en trek deze door naar de andere kant. Zorg dat alles netjes aansluit en werk het af met een dakrand.

Dan ziet het er zo uit. Persoonlijk vind ik het mooier om dakkapellen maar aan 1 kant van een dak aan te brengen omdat ze, vanwege de muurhoogte, best ver uitsteken en het er dan wat onnatuurlijk uitziet. 

Hoe meer Sims pakketten je hebt, hoe meer je bij Daksculpturen (bij de schoorsteen in bouwen) kant en klare dakkapellen vindt, in verschillende vormen en kleuren. Deze kun je snel en makkelijk plaatsen en geven ook een leuk aanzien. Kies voor je daken een dakpatroon wat er (zoveel mogelijk) bijpast zodat het een geheel wordt.

Als je een huis met een groot/lang dak bouwt met een of meerdere dakkappellen, zorg dan dat deze ook wat breder zijn waardoor de verhoudingen kloppen.

Nadeel van een dakkapel in een dak op een andere/lagere verdieping dan het andere dak is, dat je bij het spelen helaas een stuk dak in de andere ruimte ziet. Dit komt omdat je het dak met de dakkapel hoger moet maken dan de andere ruimte om het te laten aansluiten.

Dit kun je alleen voorkomen door daken met een dakkapel op dezelfde verdieping als het andere dak te bouwen of door een kant en klare dakkapel te gebruiken.


Friezen op een enkele muur aanbrengen

Friezen worden aan de bovenkant van een verdieping geplaatst . Hierdoor is het mogelijk een fries aan te brengen op een huis met maar 1 verdieping.

Als je een fries aanbrengt zal deze automatisch helemaal rond de ruimte geplaatst worden (zie hierboven de fries bovenaan de begane grond)

Als je een fries aanbrengt ter hoogte van het dak zal het daarom (soms) door het dak heen steken en dat is natuurlijk niet zo mooi.

Je kunt dit voorkomen door SHIFT ingedrukt te houden bij het plaatsen van de fries. Dan komt de fries alleen op de muur die je aanklikt. (Dit werkt ook aan de binnenkant van een open binnenplaats).

Indien gewenst kun je de fries dan per muur ook een andere kleur geven. LET OP: als een trap tegen de binnenkant van die muur geplaatst is zal het helaas NIET werken. Daar blijft de fries (gedeeltelijk) weg.


Kroonlijst aanbrengen op een huis met 1 verdieping

Je kunt op een huis met 1 verdieping wel een fries aanbrengen, maar geen kroonlijst (zie de beschrijving bij Friezen en Kroonlijsten).
Het spel geeft deze allemaal grijs aan omdat een Kroonlijst alleen geplaatst kan worden onderaan een verdieping en als je alleen een begane grond hebt, kan dat dus niet.

Maar met een simpel foefje kan het dus wel.

Bouw je huis met 1 verdieping zoals je wilt, inclusief het dak. Een kroonlijst plaatsen is nu niet mogelijk. 

Leg dan het dak daarna even ergens op je kavel (dan is makkelijker te zien waar je de kroonlijst(en) wilt hebben). 

Trek het Gladstrijker hek (Basisgame) op de plaats waar je een kroonlijst wilt aanbrengen. Ga dan naar Kroonlijsten en je ziet dat ze nu allemaal te gebruiken zijn (niet meer grijs).

Breng de gewenste kroonlijst aan op de plaatsen waar je het hekje hebt getrokken (laat het hekje gewoon staan) en plaats het dak weer terug. Klaar!

TIP: Als je om een hele ruimte op de begane grond een kroonlijst wilt, trek dan het Gladstrijker hek ook op de hele ruimte en plaats daarna een kroonlijst.


Overdekte veranda of afdak bouwen

In Willow Creek vindt je een aantal huizen gebouwd in de Amerikaanse stijl. Deze hebben een overdekte veranda of afdak. Volg onderstaande stappen om zelf ook zo'n veranda te bouwen.

Veranda aan beide zijden van het huis

Bouw een huis van minimaal 2 verdiepingen met een veranda aan beide zijden van het huis. Laat de muren waar het afdak moet komen even leeg, want ramen e.d. verdwijnen als je het dak plaatst. Plaats dan tegen de 1e verdieping een Schilddak zoals hierboven op het plaatje.

Trek het dak met de grote pijlen uit zodat het links, rechts en aan de voorkant iets oversteekt over de veranda. Trek daarna het dak zover de ruimte in dat de nok van het dak precies aansluit op de muur. Het Schilddak zal aan de zijkanten niet helemaal de veranda afdekken. Verlaag het dak met de grote pijl bovenaan, zodat je genoeg ruimte hebt om daar later ramen boven te plaatsen.

Kies opnieuw het Schilddak en plaats dit tegen de zijmuur door het 1e dak heen.

Trek dit uit tot het gelijk loopt met de achterkant van de veranda en trek het daarna de ruimte in totdat de nok aansluit op de muur. Trek het ook uit tot aan de voorkant van het 1e dak. Verlaag het 2e  dak zodat het aansluit op de hoogte van het 1e dak en een geheel vormt.

Dan ziet het er zo uit.

Selecteer het 2e dak (op klikken) en klik op de kopieerfunctie. Plaats nu de kopie aan de andere kant (zie plaatje). Klaar!

Daarna kun je het dak afwerken met het gewenste dakpatroon een dakrand. Bouw het huis verder af en kleed de veranda aan. Kies ook eens voor een glazen dak waardoor je een mooie lichtval krijgt op je veranda of werk het af met een borstwering (sierrand)

Glazen dak

Borstwering

TIP: je kunt hetzelfde afdak als hierboven beschreven ook in 1x maken door een Schilddak aan te brengen en dit naar alle richtingen over de veranda uit te trekken. Dit kan alleen als de veranda aan beide zijden even ver en niet té ver, doorloopt, want de nok van het Schilddak moet wel aan de voorkant aansluiten op de muur.

​Het Schilddak in 1x doortrekken kan ook met een veranda die alleen aan de voorkant en 1 zijkant loopt, hoewel dit een beetje afhankelijk is van hoe ver de veranda aan de zijkant doorloopt.
Als dit niet lukt, volg dan de stappen met de aparte daken.

TIP: als je alleen aan de voorkant een veranda wilt bouwen, gebruik dan het Half Schilddak om het afdak te maken. Plaats dit met de vlakke kant tegen het huis en trek het daarna uit tot het de veranda overkapt.


Dak door de muur verhelpen

Het staat niet mooi als een dak (een stukje) door de muur ernaast te zien is. Je kunt dit makkelijk verhelpen door met de kleine pijtjes op een dak te werken. Als je de kleine pijltjes verschuift zal aan beide kanten het dak smaller/korter worden. Gebruik je SHIFT tegelijk met een klein pijltje dan zal alleen die kant smaller/korter worden.

Het staat niet mooi als een dak door de muur ernaast steekt. Dit is heel makkelijk te verhelpen.

Klik op het dak en houdt de SHIFT toets ingedrukt terwijl je (in dit voorbeeld) het rechter kleine pijltje inschuift. Alleen die kant zal dan smaller/korter worden.

Dat is alles! Zo ziet het er veel mooier uit.


Half Schilddak rond een zolder bouwen

Het is leuk om je huis te voorzien van een zolder die je Sims gewoon kunnen gebruiken.  Je kunt dit vrij makkelijk bouwen met gebruik van het Schilddak. Hoewel je geen schuine muren ziet op zolder, geeft het toch dit aanzien omdat er geen ramen aanwezig zijn. (zie de afbeelding helemaal bovenaan deze pagina voor een voorbeeld).

Bouw een huis en zet er dan een volgende verdieping op maar houd hierbij rondom 2 vakjes afstand van de rand. Plaats een Half Schilddak precies in de hoek van een korte kant en met de vlakke kant richting de muur. Trek het daarna met de grote pijl naar de andere hoek.

Het dak bevindt zich nu een stukje in de ruimte dus verklein het met de onderste grote pijl tot het aansluit op de buitenkant van de muur. Daarna met de grote pijl in het midden omhoog trekken met ALT ingedrukt, zodat de bovenkant  precies aansluit op de bovenkant van de ruimte.

Kopieer dit stuk dak, keer het en plaats het aan de andere korte kant. Herhaal dan deze stappen voor de lange kanten.

Dan ziet het er zo uit.

Van bovenaf zie je dat er een zolder is ontstaan. In dit voorbeeld een beetje smalle zolder, maar je kunt het zo groot/breed maken als je wilt.

Werk het dak af met een vloerpatroon bovenop,  een dakpatroon, dakrand en een Fries.

Omdat deze verdieping een ruimte is, kan je deze gewoon als zolderkamer gebruiken. TIP: Wel even opletten waar je de trap plaatst op de verdieping eronder. De zolderruimte  staat namelijk 2 vakjes van de kant!