Sims 4 Interieurdesigner Gids

Interieurdesigner is het 10e Game Pack van de Sims 4 en is op 1 juni 2021 wereldwijd uitgebracht.

Laat de dromen van je klant uitkomen in het De Sims™ 4 Interieurdesigner Game Pack*. Elk huis barst van ongerealiseerd potentieel en alleen jij kunt het in iets weergaloos veranderen. Als je een professionele reputatie wilt opbouwen, moet je precies weten wat een Sim leuk of niet leuk vindt voordat je aan de slag gaat. Alleen dan kun je voor elke klant de perfecte renovatie afleveren. Zodra je jouw kunsten hebt vertoond, kun je je klaar maken voor verraste gezichten tijdens de grote onthulling!
 
BELANGRIJKSTE KENMERKEN
 
Ken je klanten. Elke klus vereist een persoonlijke benadering. Het gaat niet alleen om de behoeften van klanten, maar ook om hun voorkeuren en hun budget. Van welke kleuren houden ze? Worden ze geïnspireerd door muziek? Wat zijn hun hobby's? Het is belangrijk je ontwerpen hier op af te stemmen als je een mooie aanbeveling wilt hebben.
 
Renoveren is een kunst. Of je nu een enkele kamer onder handen neemt, een compleet kavel pimpt of een commerciële ruimte opknapt, jouw doel is je klanten blij te maken. Jij bent verantwoordelijk voor alle details. Nu bieden flexibele meubels zoals combinatiebanken, modulaire planken en ingebouwde fornuizen en ovens meer doordachte keuzes dan ooit.
 
De grote onthulling. Laat zien wanneer je het project af hebt! Hopelijk leidt je werk tot vreugdetranen in plaats van tranen van teleurstelling. Onthul de resultaten om te kijken hoe je klanten reageren op de persoonlijke make-over van hun huis, compleet met voor- en na-foto's. Transformeer levens door ruimtes te transformeren!


Onderwerpen

klik op de link om naar het onderwerp te gaan

Creëer een Sim (CAS)
- Kleding en accessoires
​- Totaaloverzicht


Speltoevoegingen
- Clubs
- TV Kanaal: Interieurdesigner-TV

Cheats Algemeen

Carrière
- Carrière Interieurontwerper
- Carrière niveaus en beloningen
- Geheugenkaart
- Klus kiezen of annuleren
- Klanten en budget
​- Voor- en Na foto's
​- Onthullingsevenement
- Eindoordeel
​- Promotiemateriaal ontvangen


Make-over en renovatie tips
- Algemene tips
- Vereisten en beperkingen
- Voorkeur/Afkeer
​- Filterpaneel gebruiken
​- Klantbudget verhogen

Bouwen/kopen
- Totaaloverzicht​

Toelichting:
- Modulaire schappen
- Modulaire banken

Ingerichte ruimtes
 16 ingerichte ruimtes


Creëer een Sim (CAS)

Kleding en Accessoires

Onderstaande kleding en kapsels vind je in CES, maar een aantal hiervan zijn nog vergrendeld en kun je allen ontgrendelen door een bepaald niveau te behalen in de carrière Interieurontwerper.
Je kunt ook alle kleding van dit pakket in 1x ontgrendelen door in CAS gebruik te maken van de cheat cas.unlockbytag GP10.

Vrouwen (tiener tot oudere): 
4 kapsels, 8 tops (waarvan 1 vergrendeld), 9 onderkant (waarvan 1 vergrendeld), 9 hele outfits (waarvan 2 vergrendeld), 4 accessoires en 3 paar schoenen
Mannen (tiener tot oudere): 
2 kapsels, 6 tops (waarvan 1 vergrendeld), 3 onderkant (waarvan 1 vergrendeld), 2 hele outfits (beide vergrendeld) en 1 paar schoenen
Kind meisjes: 2 kapsels, 2 tops, 1 volledig lichaam, 3 onderkant,
Kind jongens: 1 kapsel, 2 tops
Peuter meisjes: 1 top, 1 volledig lichaam
Peuter jongens: 1 top


Totaaloverzicht


Speltoevoegingen

Clubs

​Als je in het bezit bent van de Sims 4 uitbreiding 'Beleef het Samen' kun je gebruik maken van het clubsysteem. Er is met Interieurdesigner een nieuwe cluboptie toegevoegd:

 

 

Clubvereiste:

Carrière:

 • Interieurontwerper

TV Kanaal: Interieurdesigner-TV

 

Het nieuwe TV kanaal Interieurdesigner-TV is op elke TV te bekijken. Als je Sim naar dit kanaal kijkt zal de vaardigheid handigheid omhoog gaan en als je Sim Interieurontwerper is, krijgt hij/zij de gemoedstoestand zelfverzekerd. 

Als je Sim geen Interieurontwerper is krijgt hij/zij de gemoedstoestand geïnspireerd.

​Het is dus aan te raden om je Ontwerper-Sim naar dit TV kanaal te laten kijken vlak voordat hij/zij aan een inrichtingsklus begint.

Als je een goede Interieurontwerper bent, krijg je soms ineens een telefoontje van een onbekende beller die zegt dat je de aandacht hebt getrokken van Interieurdesigner-TV en aankondigt dat je recente werk zal worden uitgelicht in een speciale aflevering van 'Ruimtetoppers' op dit TV kanaal op vrijdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur.

Helaas is jouw make-over niet echt te zien op de TV maar je Sim wordt wel heel blij van dit telefoontje.


Carrière

Carrière Interieurontwerper

Je start deze carrière via een PC, de telefoon of via het carrièrepaneel rechtsonder in je scherm.

Als je een interieurontwerper bent gaat het om 2 dingen:

 • Een goed oog voor ontwerp
 • Een goede relatie met klanten
 
Als je goed met andere Sims kunt omgaan en een artistieke visie hebt, kan dat tot een veelbelovende toekomst en mogelijke waardering leiden. Je begint misschien met eenvoudige huisrenovaties, maar uiteindelijk (als je hard genoeg werkt) kunnen grotere klanten en gebouwen jou de erkenning geven die je verdient!

Deze carrière valt onder de beroepen waar je met je Sim mee kunt gaan om daar alle werkzaamheden uit te voeren (net zoals bijvoorbeeld dokter, rechercheur  of wetenschapper). Je kunt je Sim ook alleen laten gaan, maar dat is natuurlijk niet echt de bedoeling van deze carrière.


Carrière niveaus en beloningen

Deze carrière heeft 10 niveaus die je kunt behalen door het uitvoeren van klussen.
Naast een financiële bonus die je bij elke promotie ontvangt, ontgrendel je bij niveau 3, 6 en 7 nieuwe kleding in CAS en bij niveau 2, 5 en 10 ontgrendel je 3 voorwerpen in kopen/bouwen.


Klus kiezen of annuleren

Zodra je aan de carrière begonnen bent, vind je rechtsonder in het carrièrepaneel het icoontje Klussen zoeken. Je bent vrij om te bepalen hoe vaak en wanneer je wilt werken. 

Zodra je hierop klikt opent zich een lijst met allerlei klussen.
Er zijn 4 categorieën klussen. Je kunt hierop verder selecteren met de icoontjes onder 'Klus selecteren':

 1. Ruimterenovaties (zelf ruimte bepalen) of Renovatie (vooraf bepaalde ruimte) (vanaf niveau 1)
 2. Ruimtetoevoeging (zelf ruimte bepalen) of Toevoeging (vooraf bepaalde ruimte) (vanaf niveau 5)
 3. Etagetoevoeging (vrije keuze etage toevoegen) of Toevoeging (vooraf bepaalde ruimte(s) op nieuwe etage) (vanaf niveau 9)
 4. Etagerenovatie (zelf gekozen ruimte: indeling bepalen) of Renovatie (vooraf bepaalde ruimte:  indeling wijzigen) (vanaf niveau 3)
 5. Alles weergeven

Je kunt nog verder selecteren op Particulier (vanaf niveau 1) of Commercieel (vanaf niveau 5).

In het begin van je carrière kan je nog niet uit veel klussen kiezen, maar het aantal neemt toe naarmate je hogerop komt. Ook is het aantal beschikbare klussen afhankelijk van hoeveel pakketten met werelden je bezit.

Belangrijk: ga met je muis over een klus en lees eerst de omschrijving goed. Vaak vind je hier al de 1e aanwijzingen die van pas kunnen komen bij het uitvoeren van de klus.

Eenmaal een klus gekozen, zie je dat het carrièrepaneel is gewijzigd. Je vindt hier nu een overzicht van alle stappen voor de gekozen klus.
De betaling, het budget, reputatie/prestatie, klusgegevens incl. dag en begin- en eindtijd, Voorkeur/Afkeer van de klant (nog niet ingevuld) en als laatste de taken die je voor de klus moet uitvoeren.

Je ziet dat bij Klustaken als 2e staat: De klant leren kennen (optioneel). Ik heb zelf gemerkt dat het niet zo 'optioneel' is als je denkt. Als je niet met de klant kunt praten omdat deze niet komt opdagen, of als je deze stap gewoon zelf overslaat, krijg je geen Voorkeur/Afkeer informatie en zal de klus hoogstwaarschijnlijk mislukken OF je kunt niet eens naar binnen om aan de klus te beginnen (maar dat kan ook een bug zijn). 

Bovenstaande screen van een zeer boze klant maakte ik na het renoveren van de dierenkliniek. De klant kwam niet opdagen bij aankomst maar mijn Sim kon wel naar binnen voor de renovatie.
Mijn Sim had echter geen Voorkeur/Afkeer opties om verder mee te werken, behalve de inhoud van de opdracht. De opdracht werd zo goed mogelijk uitgevoerd (niveau 10 Interieurontwerper) en ik kon na afloop wel een Onthullingsevenement houden. Toen kwam de eigenaar, Maarten Koster, wel opdagen. Hij liep stampvoetend alles te bekijken en voordat mijn Sim iets kon laten zien, reageerde hij heel boos. Er kwam een melding dat hij als eigenschap 'Gemeen' had.
​Ik had de neiging om te zeggen dat 'zijn moeder op een lama leek' maar bleef professioneel en liet mijn Sim haar excuses voor de renovatie aanbieden (hoewel ze het volgens mij een stuk fraaier had gemaakt... :) Dat mocht allemaal niet baten. Hij werd nog bozer en de klus eindigde met $0 geld verdiend en de Professionele reputatie enorm afgenomen. In het relatiepanel is nu duidelijk te zien hoe de verstandhouding tussen Maarten Koster en mijn Sim nu is....

Ik weet niet of het niet komen opdagen bij aanvang een bug is of niet en ik weet ook niet of dit een 'normale' reactie is van een klant met deze eigenschap. Wat ik wel weet is dat het achterhalen van de Voorkeur/Afkeer niet zo 'optioneel is als wordt gesuggereerd.


​Een klus annuleren

Als je de gekozen klus niet leuk vindt (of als je tijdens een klus vastloopt door een bug), kun je deze annuleren door op het vuilnisbakje te klikken in het carrièrepaneel. Houd er wel rekening mee dat dit de reputatie en prestatie van je Sim niet ten goede komt.

Wil/moet je tijdens een renovatie even stoppen met spelen, dan kan je het spel gewoon opslaan en de volgende keer weer verder gaan. Doe dit alleen niet als je al met de Onthulling bezig bent.


Geheugenkaart

Na het kiezen van je 1e klus krijg je een melding dat er een geheugenkaart aan de inventaris van je Sim is toegevoegd. Deze geheugenkaart gebruikt je Sim om foto's te beheren die tijdens een interieurontwerp klus zijn gemaakt en gebruikt worden bij het Onthullingsevenement. Zie ook Voor en Na foto's.

Mocht je de geheugenkaart kwijtraken, dan krijgt je Sim een nieuwe bij de start van een volgende klus. (Via het Debug menu is de geheugenkaart ook opnieuw aan te schaffen).


Klanten en Budget

Zodra de dag van de klus is aangebroken, ontvang je een uur voor de start een melding. Wacht daarna op de pop-up met de vraag of je met je Sim wilt meegaan of alleen wilt sturen. Zodra je klikt op Laten we aan de slag gaan! zal je Sim vanzelf naar de juiste kavel reizen.

Normaal gesproken staat de klant (of klanten) al buiten op je te wachten bij aankomst. Zorg dat je netjes kennismaakt en leer de klant(en) beter kennen om zo meer informatie te krijgen die kan helpen bij het uitvoeren van de klus.

Kies een aantal interacties die je kunt vinden bij de aparte interactie Interieurontwerper (je krijgt meer opties als je Sim een hoger niveau Interieurontwerper heeft) zoals bijvoorbeeld:

 • Inrichtingstrends bespreken
 • Vragen om Simteresse-bord te zien
 • Vragen om moodboard te zien
 • Andere inrichtingsstijl voorstellen
 • Vragen om inspiraties te zien

Soms levert dat genoeg informatie op (te zien in het carrière paneel bij Voorkeur/Afkeer), maar vaak is het beter om nog even door te vragen via de Vriendelijke interacties omdat je daar nog een aantal opties krijgt die beter zullen helpen bij de klus zoals bijvoorbeeld:

 • naar favoriete kleur vragen
 • naar hobby's vragen
 • naar smaak inrichting vragen
 • kleurentheorie bespreken
 • naar muzieksmaak vragen
 • naar favoriete ontwerpen vragen
 • portfolio laten zien

Een reactie van je klant op deze interacties zie je het meeste terug in het meldingenvenster maar soms ook in het carrièrepaneel.

Als je denkt genoeg informatie te hebben, klik je op de klant en kies je de optie Klant wegsturen. Er verschijnt een pop-up Klant wegsturen en zodra je klikt op OK zal de klant uit beeld verdwijnen.
Klik dan op de voordeur en kies Op deur Kloppen waardoor je naar binnen kunt. De optie Bouwen komt nu beschikbaar dus je kunt aan de slag!
Zie meer informatie over renoveren bij het onderwerp: Make-over en renovatie tips.

LET OP: Maak nu eerst minimaal 3 Voor-foto's van de te renoveren ruimte (zie hieronder) en start dan pas de renovatie via Bouwen. 
Eenmaal in bouwen zie je links bovenin je scherm een infopaneel van de inrichtingsklus inclusief voorkeur/afkeer van je klant(en). Je vindt hier ook eventuele beperkingen of vereisten voor de klus. Houd dit allemaal goed in de gaten.

Budget

Iedere klus heeft een vastgesteld budget. Houd ook dit goed in de gaten want je klant zal zeker niet tevreden zijn als je hier (ver) overheen gaat! Zie meer informatie over hoe je het budget kan verhogen bij het onderwerp: Make-over en renovatie tips.


Voor- en Na-foto's

Vergeet niet om minimaal 3 Voor-foto's te maken (in Leven) VOORDAT je met de verbouwing begint! (Ik ben het zelf een paar keer vergeten)! 

Foto's kun je maken met de telefoon van je Sim, een camera in je Sims' inventaris of door gewoon op de grond te klikken van de ruimte die je gaat aanpassen.
Zodra je klaar bent met de renovatie maak je minimaal 3 Na-foto's op dezelfde manier. Je kunt ze tijdens een klus, managen via de geheugenkaart en hebt ze nodig voor het Onthullingsevenement. 

Tijdens het maken van foto's:

 • Gebruik de toetsen W, A, S en D om vooruit, naar links, achteruit of naar rechts te bewegen
 • Gebruik de toetsen Q en E om de camera omlaag of omhoog te bewegen
 • Gebruik het muiswieltje om in- en uit te zoomen
 • Klik met links om tussen het bewegen van de muis en de camera te schakelen 

LET OP: De Voor- en Na foto's die je maakt worden in de inventaris van je Sim en ook in je screenshots map, opgeslagen.

Na afloop van een klus is de geheugenkaart weer leeg, maar staan ze nog wel in je Sim's inventaris én in je screenshots map.
​Je kunt de foto's in huis plaatsen, via de inventaris verkopen of in de inventaris van je Sim laten staan.

De inventaris van je Sim loopt snel vol met al die renovatiefoto's. Aangezien je de foto's niet meer nodig hebt bij een volgende klus, adviseer ik om ze regelmatig te verkopen​Dat levert nog wat geld op voor je Sim. De foto's in je screenshots map kun je zonder problemen verwijderen.


Onthullingsevenement

​Als je klaar bent met de renovatie ga je weer terug naar Leven.
Klik  nu eerst op de vloer van de ruimte die je hebt gerenoveerd en maak minimaal 3 NA-foto's.

Klik daarna op je Sim en kies bij Interieurontwerper de optie Klanten naar kavel laten komen (je kunt dit ook doen door op de (juiste!) klant in het relatiepaneel te klikken).

Je krijgt nu eerst een pop-up met de inhoud van je geheugenkaart te zien. Dit zijn de Voor- en Na-foto's die je van deze klus gemaakt hebt.
Klik, zowel op de Voor- als op de Na-foto's om de volgorde van vertoning aan te geven.
Als je een andere volgorde wilt, klik je gewoon weer op een foto om de selectie ongedaan te maken. Zodra je tevreden bent met de volgorde, klik je op het vinkje om het venster te sluiten.

Je Sim loopt nu uit zichzelf naar buiten om de klanten op te wachten. 
​Het kan zijn dat je bij het aannemen van de klus maar met 1 Sim hebt gesproken, omdat de rest van het huishouden (als die er zijn) niet thuis was. Bij een onthulling zullen alle familieleden opdravenen zij zullen ook allemaal de renovatie bekijken en beoordelen. 
Dat kan lastig zijn en soms verkeerd uitpakken voor je renovatie, want ook zij hebben hun voorkeur en afkeer eigenschappen en die tellen ook mee bij een beoordeling.

Er verschijnt weer een pop-up met de melding: Onthullingsevenement houden?
Klik op Ja, waarna je klanten direct zullen terugkeren op de kavel. Links bovenin je scherm verschijnt dan een scherm met de opties van De Onthulling! Hier kun je zien welke acties (en hoe vaak) je moet ondernemen om de onthulling tot een goed einde te brengen.

Klik op je Sim en kies Klant renovaties laten zien. Je Sim loopt nu samen met de klanten naar de voordeur en daarna naar de gerenoveerde ruimte. Het is grappig om te zien dat je klanten hun handen voor hun ogen houden in afwachting van de onthulling!

De diapresentatie van de Voor- en Na foto's verschijnt nu in beeld. Je kunt deze na 1x vertonen met het vinkje sluiten of nogmaals afspelen.

Wacht nu heel even totdat alle Sims in de gerenoveerde ruimte zijn en klik dan op 3 gerenoveerde voorwerpen die de moeite van het bekijken waard zijn en kies Dit bekijken(dit is de 2e opdracht Met voorwerpen pronken).
Klets met de klant(en) terwijl ze rondkijken en maak kennis met de klanten die je eerder nog niet had gezien. Dat maakt altijd een goede indruk.

Zodra een klembord met een groen vinkje boven het hoofd van de klant(en) verschijnt, klik je op die klant en kiest Om eindoordeel vragen (dit moet je bij alle klanten doen). Als je alle eindoordelen hebt gehad verschijnt een pop-up met BINGO! Je Sim heeft de klus voltooid.
Afhankelijk van hoe goed of slecht je de klus hebt gedaan, zie je hoeveel geld je hebt verdiend en of je reputatie is verbeterd of verslechterd.

Kies Naar huis gaan of Op kavel blijven.

​​​Na een goede renovatie krijgt je Sim de gemoedstoestand Klusblijheid krijgen voor 2 uur met Blij +1 en een Boost geïnspireerd.
Als je een klus slecht hebt uitgevoerd, of hebt geannuleerd, zal je geen geld verdienen en daalt niet alleen je reputatie maar kun je ook post krijgen van de teleurgestelde/boze klant. Soms liegen die reacties er niet om en het wordt wat moeilijker om een volgende opdracht goed uit te voeren.


Promotiemateriaal ontvangen

Een goede reputatie krijg je door regelmatig klussen goed uit te voeren. Dit levert natuurlijk geld op en soms zelfs een bedankbriefje van een tevreden klant. Ook kan dit leiden tot nieuwe klusopdrachten van een terugkerende klant of een doorverwijzingsklus

Je Sim zal echter ook af en toe verrast worden met een pakketje in de brievenbus. Nadat je de post hebt gehaald vind je deze in je inventaris waar je ze kunt openen.

Verschillende firma's zullen je voorwerpen toesturen om te promoten bij je klanten, dus kijk regelmatig of je post hebt gekregen. 
 
Deze promotiematerialen, die soms behoorlijk veel geld waard zijn, kunnen je Sim een aardig extra inkomen opleveren.
​Hoewel je de voorwerpen niet kunt gebruiken bij een renovatie (na openen zitten ze in de Huishoudinventaris van je Sim) maar je kunt ze wel op je eigen kavel gaan gebruiken of gelijk verkopen. Kassa!

Make-over en renovatie tips

Elke Sims speler heeft een eigen stijl qua inrichten van een kavel.
Met de carrière Interieurontwerpen kun je naar hartenlust verbouwen en inrichten zoals je zelf wilt.... hoewel?
De klant(en) beslist of je het wel of niet goed hebt gedaan, dus helemaal vrij in wat jij mooi vindt ben je niet.
Natuurlijk kan je alles doen zoals jij wilt, zo werkt het spel nou eenmaal, maar wil je opklimmen in de carrière dan zal je toch regelmatig 'goed beoordeelde' klussen moeten afleveren.

​Hieronder heb ik een paar tips op een rijtje gezet die hierbij kunnen helpen. Veel succes!


Algemene tips

 • Zorg dat de behoeften van je Sim goed gevuld zijn als hij/zij aan een klus begint. De klant zal het niet op prijs stellen als je Sim gebruikt maakt van de douche, de ijskast of het toilet!
 • Zorg dat je Sim al geïnspireerdis zodra hij/zij aan een klus begint. Je kunt hiervoor o.a. zorgen door:
 1. een bedachtzame douche te nemen
 2. een schilderij op de eigen kavel op te hangen met de emotionele aura geïnspireerd
 3. Laat je Sim vlak voor een klus naar Interieurdesigner TV kijken
 • Als je klant al buiten staat te wachten bij aankomst stel dan allerlei relevante vragen om de Voorkeur/Afkeer te achterhalen.
 • Soms staan er meer gezinsleden buiten. Zorg dat je met iedereen kennis maakt en stel iedereen relevante Voorkeur/Afkeer vragen. 

Vereisten en beperkingen

Door de omschrijving van een klus eerst goed te lezen krijg je, bij veel klussen, al flink wat informatie over wat de klant graag wil.
Ga met je muis over een klus vóórdat je deze kiest en lees wat voor eisen een klant aan de opdracht stelt.
De ene keer is dat wat duidelijker dan de andere keer, maar het kan je al een idee van de gewenste renovatie geven voordat je de klant verder ook maar iets gevraagd hebt.

Hierboven lees je dat er meer 'ruimte' moet komen in de badkamer. Dit betreft een renovatie en géén toevoeging, dus je moet het zoeken in de indeling van de huidige badkamer. Door deze met wat lichte(re) kleuren in te richten en de routing zo optimaal mogelijk te maken, zal de klant waarschijnlijk tevreden zijn.

In bovenstaande omschrijving geeft de klant aan dat het er nu gedateerd uitziet en te donker is. Ook geven ze de suggestie om de verbinding tussen keuken en woonkamer open te maken en het lichter te maken. Dat geeft je al een aantal hints die je kunt gebruiken als je eenmaal aan de klus begint.

De volgende stap natuurlijk om naar de klus te gaan en met de klant(en) verder te overleggen om nog meer informatie te achterhalen. Zie hieronder de tips bij voorkeur en afkeer.

Als je dat gedaan hebt en de klant hebt weggestuurd, kun je aan de renovatie beginnen door het openen van Bouwen (zie voor de precieze volgorde van stappen het onderwerp over de carrière Interieurontwerper).

Zodra je Bouwen opent zie je links bovenin je scherm het menu van de renovatie. 
Niet alleen zie je het te verdienen klustarief, het klantbudget en de eventuele voorkeur en afkeer van de klant, maar ook de Vereisten/Beperkingen van deze opdracht. Deze kunnen per opdracht verschillen.

Naast het in de gaten houden van het budget is dit nog een belangrijke aanwijzing waaraan je moet voldoen. 

Er is onder de spelers wat verwarring over de beperking 'Geen nieuwe vloertegels toegestaan'.
Ikzelf ga er vanuit dat deze beperking, omdat het staat bij een renovatie, betekent dat je geen ander soort vloerpatroon mag leggen. Andere spelers interpreteren het als 'je mag geen extra vloertegels toevoegen'.  
Maak hierin dus zelf je keus.


Voorkeur en Afkeer

Normaal gesproken staat de klant (of klanten) al buiten op je te wachten bij aankomst. Zorg dat je netjes kennis maakt en leer de klant(en) beter kennen om zo meer informatie te krijgen die kan helpen bij het uitvoeren van de klus. 

Kies een aantal interacties die je kunt vinden bij de aparte interactie Interieurontwerper (je krijgt meer opties als je Sim een hoger niveau Interieurontwerper heeft) zoals bijvoorbeeld:

 • Inrichtingstrends bespreken
 • Vragen om Simteresse-bord te zien
 • Vragen om moodboard te zien
 • Andere inrichtingsstijl voorstellen
 • Vragen om inspiraties te zien

Soms levert dat genoeg Voorkeur/Afkeer informatie op (te zien in het carrière paneel), maar vaak is het beter om nog even door te vragen via de Vriendelijke interacties omdat je daar nog een aantal opties krijgt die beter zullen helpen bij de klus zoals bijvoorbeeld:

 • naar favoriete kleur vragen
 • naar hobby's vragen
 • naar smaak inrichting vragen
 • kleurentheorie bespreken
 • naar muzieksmaak vragen
 • naar favoriete ontwerpen vragen
 • portfolio laten zien

De antwoorden op de eerste 3 vragen geven je vaak het meeste houvast. Reacties van je klant op deze interacties zie je het meeste terug in het meldingenvenster maar soms ook in het carrièrepaneel.

Afhankelijk van het niveau Interieurontwerper zullen de klussen steeds wat moeilijker worden. Het aantal Voorkeur/Afkeer slots in het carrièrepaneel kan dus variëren van 3 tot 5. Probeer er zoveel mogelijk te achterhalen. Het stellen van bovenvermelde vragen geeft echter geen garantie dat al die slots altijd gevuld zijn na je gesprekjes met de klant(en).

In het voorbeeld rechts heeft de klant aangegeven voorkeur te hebben voor de stijlen Tuininrichting en Koningin Anne en verder voor Wellness en Skiën. 

Het betreft een keukenrenovatie, dus wat moet je dan met Wellness en skiën?
Neem dat niet al te letterlijk want je kan natuurlijk geen sauna in de keuken plaatsen (hoewel... alles kan natuurlijk), maar zoek Wellness bijvoorbeeld in een klein accessoire zoals een geurkaars OF als je dat pakket hebt en het past bij de opdracht, een muurpatroon uit Wellnessdag. 

Skiën als voorkeur betekent meestal dat de klant sportief is, dus als de te renoveren ruimte hiervoor de mogelijkheid biedt kan je denken aan het plaatsen van een sporttoestel uit de categorie Activiteiten en Vaardigheden/Actief. Bij deze renovatie is dit niet toe te passen, dus vergeet dat gewoon. 

Je hoeft ook niet altijd alle informatie die je van de  klant hebt gekregen te verwerken. Houd er zoveel mogelijk rekening mee, maar zorg tegelijkertijd dat het wel een bruikbare en goed uitziende ruimte wordt.

Vergeet niet dat reacties op vragen die je gesteld hebt via de vriendelijke interacties (meestal) in het meldingenvenster staan en niet altijd bij de Voorkeur/Afkeer slots. Gebruik deze zeker ook! 

Terwijl jij je best hebt gedaan met de informatie die je vooraf hebt gekregen, kan het toch  resulteren in een 'slechte beoordeling' of 'wel tevreden maar niet helemaal hun smaak'.

Dat kan komen omdat je soms pas alle klanten ontmoet bij de onthulling en je dus op voorhand niet kon weten wat hun voorkeur/afkeer is. De mening van alle klanten telt bij het eindresultaat en daardoor kan het zijn dat ze uiteindelijk toch niet (helemaal) tevreden zijn. 


Filterpaneel gebruiken

Zodra je gaat renoveren heb je (hopelijk) van je klant een aantal voorkeur/afkeer opties als houvast gekregen. 
Je zult nu niet alleen veelvuldig gebruik gaan maken van het filterpaneel, maar pas ook een aantal algemene tips toe:

 • Als je klant afkeer van een bepaalde stijlheeft opgegeven, wil dit niet automatisch zeggen dat je alle andere stijlen wel kunt gebruiken. Sommige voorwerpen komen namelijk in meerdere stijlen voor. Check dus regelmatig of het door jou gekozen voorwerp NIET in de afkeer stijl(en) voorkomt. Omgekeerd geldt dit hetzelfde bij voorkeur stijlen.
 • Als een klant als voorkeur bijvoorbeeld de kleur groen opgeeft, maak dan niet alles in een ruimte groen maar zoek het voornamelijk in muurpatronen,  decoraties, verlichting en kleine voorwerpen. Verander niet alles in de voorkeur kleur want dan wordt het een bonte bedoening. Hou bijvoorbeeld meubels in een neutrale kleur of met een klein kleuraccent (inclusief de voorkeur stijl als je die weet) en breng de kleur voorkeur aan met de bovenvermelde items.
 • Als je niet weet niet welke ruimte je moet renoveren (staat niet bij elke klus aangegeven), kan het helpen om naar de door de klant gegeven Afkeer kleur te kijken (als je die hebt gekregen). Heeft de klant bijvoorbeeld aangegeven een afkeer van groen te hebben, kijk dan of er in het huis een ruimte is waar veel groen is gebruikt en pas die aan. Plaats daar in ieder geval geen planten! 

VOOR Renovatie

NA Renovatie (voorkeur voor groen)

Het filterpaneel is heel handig om op stijlen, kleuren en/of Packs te selecteren.
Je kunt het rechtsonder in je scherm altijd openklappen OF via de voorkeur/afkeer opties die je klant heeft aangegeven (links bovenin je scherm) openen door op een voorkeur of afkeer te klikken.
In het filterpaneel kun je ook een combinatie maken van bijvoorbeeld stijlen en kleuren, waardoor je een goed beeld krijgt van de (on)mogelijkheden.
Stel het wel in op'Voorwerpen op functie' /  'Alles weergeven'.

Klik op: houdt van de kleur roze

Het filterpaneel opent met alle roze voorwerpen. Selecteer verder op de voorkeur voor de stijl en je ziet een combinatie van kleur en stijl.

Je kunt voorkeur/afkeer via het filterpaneel ook toepassen op Bouwen bij bijvoorbeeld muurpatronen of vloerpatronen. Vergeet niet om ook deze categorieën in te stellen op 'Alles weergeven'.


Klantbudget verhogen 

​Je krijgt bij aanvang van een klus een vast budget van de klant. Je kunt dit verhogen door bestaande voorwerpen uit die ruimte te verkopen of op een bepaalde manier te verwijderen.
TIP: vergeet niet om éérst de VOOR-foto’s te maken; zie de stappen bij carrière Interieurontwerper.
 
Let hierbij op het volgende:

 • Als je een nieuw behangetje of vloer wilt aanbrengen, verwijder dan eerst het oude door er bij muren Gipsplaat en bij vloeren Bouwwaardig Beton overheen aan te brengen. Je krijgt hiervoor een bedrag terug, dus dit levert extra geld voor het budget op! Als je behang/vloer uitprobeert geldt hiervoor hetzelfde. Breng dus geen nieuw behang of vloer aan zonder het oude éérst te verwijderen zoals hierboven aangegeven anders ben je snel door je budget heen!
 • Zet eerst de spullen die al in de ruimte(s) staan aan de kant (bijvoorbeeld in de tuin), zodat je even kunt kijken naar huidige kwaliteit e.d. voordat je ze verkoopt.
 • Denk hierbij bijvoorbeeld aan een fornuis met voedselkwaliteit 7 wat je niet moet vervangen door een fornuis met een lagere voedselkwaliteit; of een bed met energie 6 niet vervangen door een bed met energie 4. Kijk dus eerst wat de klant heeft staan vóórdat je dit voorwerp verkoopt en een nieuw plaatst.
 • Verkoop geen voorwerpen uit een andere ruimte dan de ruimte die je moet renoveren.
 • Als vervangen voor een betere kwaliteit of model te duur wordt voor het budget, verander dan alleen de kleur van het bestaande voorwerp. Zo ziet het er toch 'nieuw' uit.
 • Verkoop geen spullen die misschien persoonlijk kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld eigen gemaakte schilderijen, opgehangen foto's of verzamelbare voorwerpen.
 • Behoud sommige voorwerpen, maar geef ze een andere kleur met het designgereedschap (kleurenwaaier); kost niks.

Bouwen/Kopen

Totaaloverzicht


Modulaire schappen 

Modulaire schappen' is een collectie van samengestelde meubelstukken die aan elkaar kunnen worden gekoppeld voor een unieke en creatieve opslagmogelijkheid.
Om de specifieke set met items te bepalen die met elkaar gecombineerd kunnen worden, stel je het in op Alles Weergeven en dan typ je het trefwoord Modulair in het zoekveld van Bouwen. Druk op Enter of op het vergrootglas en je ziet alle opties verschijnen.

Je vindt hier niet alleen een stijlvolle en hippe collectie van muurschappen, maar ook een kleine set vloergemonteerde meubels die aan elkaar vast gemaakt kunnen worden en kleding die in de kledingelementen kan worden opgehangen. 

Meubels die op de vloer staan kunnen alleen met andere op de vloer geplaatste meubels worden gecombineerd en wandgemonteerde meubels kunnen alleen met andere wandgemonteerde items worden gecombineerd (tenzij je bb.moveobjects gebruikt).

Volledig gekoppelde kastenwand

Hele groep verplaatsen door 1e 'ouder' voorwerp te selecteren

Enkele meubelstukken loskoppelen

Je zult zien dat stukken uit modulaire schappen een bijna magnetische verbinding met elkaar hebben als je ze naast elkaar zet.
Het eerste item dat wordt geplaatst is de 'ouder' van de voorwerpketen. Elk opvolgende schap of meubelstuk dat je plaatst, is een 'kind' van dat oudervoorwerp. 

Verplaats een hele groep door het oudervoorwerp te selecteren en deze te verslepen. Welk item ook de focus heeft, het oudervoorwerp heeft altijd een zacht knipperende indicatieom je de weg te wijzen. 

Koppel enkele meubelstukken of complete groepen los door langs de keten te bewegen om te kijken of het gedeelte van de familie dat je loskoppelt is gemarkeerd. 

Als je filtert op het pakket Interieurdesigner en daarna op Alles weergeven, krijg je nog heel veel andere meubels te zien die perfect bij deze stijl passen. 
In de categorie Decoraties van dit pakket vind je leuke kleine voorwerpen om op of in deze modulaire schappen te plaatsen en ook kleding die je kunt ophangen aan kastjes waar een stang onder zit. Let erop dat de kleding met de pijl naar voren wordt geplaatst om het te kunnen gebruiken als kledingkast.
Deze schappen zijn ook prima te gebruiken als bovenkastjes in 
keukens. 

Hieronder een paar voorbeelden met modulaire schappen ter inspiratie.


Modulaire banken 

Dit pakket voegt ook modulaire banken aan het spel toe en hierdoor krijg je een enorm aantal mogelijkheden om een bank zelf te 'bouwen'.
Er zijn 2 types: een met gladde stof en een met doorgestikte stof, beiden in 9 uitvoeringen en 12 verschillende kleuren.
Doordat het losse elementen zijn die je kunt combineren, kun je ook qua kleur combineren door bijvoorbeeld ieder element een andere kleur te geven. Je kunt het zo bont maken als je zelf wilt.

Je vindt deze elementen het snelste door in Bouwen via het filterpaneel het pakket Interieurdesigner aan te vinken en daarna, links in je scherm, te selecteren op Voorwerpen op ruimte en dan op Bankstellen en tweezitters.

Door op het gereedschap naast de kleuren te klikken, open je de Automatische bank plaatsing (net als bij de keukenkastjes) en zie je welke modellen de ligbanken (Chaise) en Combinatiebanken bieden.

TIP: Ben je in bezit van het pakket Stedelijk Leven dan past de stoel Privémuur ook prima bij deze elementen (zie de zwarte hoge stoel hieronder op de rechter foto). 

Hieronder 2 voorbeelden gemaakt met deze modulaire banken.


Ingerichte Ruimtes

De Sims 4 Interieurdesigner voegt 16 ingerichte ruimtes toe aan het spel.
Rijkelijk veel, maar met het voordeel dat je ze óf gewoon kunt plaatsen en verder zelf niet veel hoeft te doen óf ze gebruiken om snel voorwerpen te vinden of inspiratie op te doen. Natuurlijk zijn de meeste ruimtes ingericht met de nieuwe modulaire meubels, waarmee wordt aangegeven dat er eindeloos veel mogelijkheden zijn om met deze meubels te bouwen. 

Zie ook het onderwerp Bouwen/Kopen voor nog een paar voorbeelden ter inspiratie.


Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze Gids.