Sims 4 Klein Wonen Gids

Klein Wonen is het 16e Accessoires pakket van de Sims 4 en is op 21 januari 2020  wereldwijd uitgebracht.

Denk groots, bouw klein. Haal De Sims 4 Klein Wonen om het kleinste en fijnste huis te creëren, met een uniek woonkaveltype voor kleine woningen en stijlvol, ruimtebesparend meubilair. Kies CES-voorwerpen die de gezellige levensstijl van je Sims benadrukken, zoals knusse pyjama's en oversized kasjmier truien. 

BELANGRIJKSTE KENMERKEN 

Bouw jouw kleine ruimte. Verklein de stulpjes van je Sims met dit gloednieuwe woonkavel dat je Sims leuke uitdagingen en unieke voordelen biedt als ze aan de vereisten van hun piepkleine huis voldoen.

Maximaliseer je mini. Haal het meeste uit de ruimte van je Sims met het combinatie-opklapbed. Dit middelgrote meubel bestaat uit een tweezitter met een handig opbergvak.

Zorg voor wat gezelligheid. Pas de kleine huizen van je Sims aan met ruimtebesparende combovoorwerpen, zoals de alles-in-één stereo, tv en boekenplank, plus strakke meubels met een opvallend kleurdetail.

Kies voor een knusse stijl. Steek je Sims in comfortabele nieuwe CES-voorwerpen, zoals een overhemd of coltrui, die hun low-key levensstijl vertegenwoordigen.


Onderwerpen

klik op de link om naar het onderwerp te gaan

Creëer een Sim (CAS)
- Totaaloverzicht

Doodsoorzaak
- dood door opklapbed

Ingerichte ruimtes
- 3 ingerichte ruimtes

Kaveltype Kleine Woning

- Rang 1: Microhuis (32 tegels)

- Rang 2: Piepklein huis (64 tegels)

- Rang 3: Klein huis (100 tegels)

- Wat telt er allemaal wel of niet mee voor het aantal tegels

Kavelvoordelen

Bouwen/Kopen
- Totaaloverzicht
Toelichting op interactief voorwerp
- Opklapbed / Opklapbed verbeteren

Kavels van Maxis
- 9 kavels uit de officiële trailer op de Galerij

Cheats Algemeen


Creëer een Sim (CAS)

Dit pakket bevat alleen kleding voor tiener tot oudere en niet voor peuters en kinderen. Wel zijn de nieuwe kapsels beschikbaar voor kinderen en peuters.
De kleding is gemaakt in de zogenaamde Deense hygge stijl (spreek uit 'huuge') en volgens het Japanse concept "One-Mile Wear'.

Hygge en One-Mile Wear staan voor een gevoel en niet specifiek voor voorwerpen of een bepaalde inrichting. 
Het komt nog het dichtst in de buurt bij ons Nederlandse woord 'gezellig'. Het gaat om een gevoel van tevredenheid, rust, ontspannen en comfortabel.
Het betreft functionele, soms oversized, kleding voor elke dag, die je Sim thuis of dicht bij huis in het dagelijks leven kan dragen.

Totaaloverzicht
Voor vrouwen (tiener tot oudere): 4 kapsels, 4 tops, 2 onderkant, 2 hele outfits, 3 accessoires
Voor mannen (tiener tot oudere): 2 kapsels, 6 tops, 2 onderkant, 1 hele outfit, 1 accessoire
Voor kind meisjes: 2 kapsels
Voor kind jongens: 2 kapsels
Voor peuter meisjes: 4 kapsels
Voor peuter jongens: 2 kapsels


Doodsoorzaak

Dood door een opklapbed
Klein Wonen voegt 2 uitvoeringen van een nieuw soort bed toe aan het spel, het opklapbed. Een met een bankje ervoor en een zonder bankje.
Erg handig als je Sim in een kleine ruimte woont (hoewel het uitgeklapt net zoveel vakjes in beslag neemt als een gewoon bed) maar dit bed kent ook een groot gevaar. Het kan je Sim's dood veroorzaken!

Als je Sim het bed uitklapt en het komt netjes naar beneden, zal er waarschijnlijk verder niets gebeuren, maar als het hapert of stuk gaat moet je oppassen. Als je Sim probeert het bed alsnog naar beneden te klappen is de kans erg groot dat hij/zij geplet wordt onder het bed met alle gevolgen van dien. Soms is je Sim alleen een beetje dizzy, maar soms is het echt te laat en komt Magere Hein langs!
Je Sim kan ook opgesloten raken als hij/zij 's nachts ligt te slapen en het bed ineens inklapt. Als dit je Sim overkomt zal hij/zij een aantal Sim uren niet naar bed durven gaan.

De geest van een Sim die door een opklapbed is doodgegaan krijgt de eigenschap Doodgedrukt door een opklapbed en is te herkennen aan de ZZZ's op de plaats van het hart. Ook krijgt hij/zij de interactie In bezit nemen voor energie.  Hiermee zal hij/zij alle energie van een andere Sim kunnen wegnemen zodat deze direct naar bed moet, terwijl de energie van de geest weer volledig is opgeladen.

Je kunt een handige Sim het opklapbed laten verbeteren, waardoor de kans op zo'n vreselijk ongeluk beduidend minder wordt.
Je hebt hier echter wel minimaal niveau 3 van de handigheidvaardigheid en bepaalde onderdelen voor nodig, die je Sim eerst bij elkaar moet zoeken door kapotte  voorwerpen te repareren of het vuilnis te doorzoeken.


Ingerichte ruimtes

Dit Accessoirespakket bevat 3 ingerichte ruimtes:

 • de Ieniemienie Badkamer
 • de Klein Wonen, Grootse Dromen slaapkamer
 • de Petit Paleis woonkamer

Deze ruimtes geven een beeld van de inrichtingsmogelijkheden met een aantal van de nieuwe spulletjes. Gebruik ze als je niet zo goed in bouwen bent, om inspiratie op te doen of om makkelijk bepaalde voorwerpen terug te vinden.


Kaveltype Kleine Woning

 

Hoe het werkt:

Het Klein Wonen Accessoirespakket voegt een nieuw kaveltype toe in bouwen: Kleine Woning.

Er zijn 3 rangen met een toenemende moeilijkheid om jezelf uit te dagen:

 • Rang 3: Klein huis (max 100 tegels groot)
 • Rang 2: Piepklein huis (max 64 tegels groot)
 • Rang 3: Microhuis (max 32 tegels groot)

Het maakt niet uit hoe groot de kavel is waarop je bouwt, het gaat erom dat het spel alleen die tegels telt, die je nodig hebt om een woonruimte te bouwen waarin in alle behoeftes van je Sim is voorzien.
Dus zelfs op een kavel van 64 x 64 kun je een microhuis bouwen wat maar 32 tegels telt. De  overige ruimte van de kavel kun je inrichten als een tuin met van alles en nog wat erin.
​Je hebt minimaal 4 tegels nodig om een klein huis te bouwen.

 

Wat telt er allemaal wel of niet mee voor het aantal tegels

Telt wel mee:

 • elke ruimte die volledig is afgesloten, een vloer heeft en te selecteren is als ruimte
 • kelders
 • terrassen
 • hekken die vastzitten aan een afgesloten ruimte (zie het voorbeeld links)

Telt niet mee:

 • los geplaatste hekken (zie het voorbeeld rechts)
 • fundering onder een afgesloten ruimte
 • zwembaden
 • vijvers
 • daken
 • trap(pen) aan de buitenkant van het huis

Op het plaatje hierboven kun je in de blauwe balk zien dat er 8 tegels zijn gebruikt. Deze 8 tegels slaan op het linker voorbeeld, waarbij een hek is vastgemaakt aan een afgesloten ruimte. Zelfs als je de vloer van het hek met de hamer verwijdert, blijven het 8 tegels.
Het rechter voorbeeld is een los geplaatst hek en dat telt niet mee voor het aantal tegels.

 

Een paar voorbeelden op een kavel van 20 x 15

​Rang 1: huis van 6 x 5 + 2 tegels = 32 tegels. Daken tellen niet mee.
Rang 2: hetzelfde huis als rang 1 met een verdieping erop = 64 tegels. De trap aan de buitenkant en de daken tellen niet mee.
Rang 3: hetzelfde huis als rang 2 maar groter gemaakt en terrassen toegevoegd = 100 tegels. Buitentrappen en daken tellen niet mee.

Rang 1: Microhuis 32 tegels

Rang 2: Piepklein huis 64 tegels

Rang 3: Klein Huis 100 tegels


Kavelvoordelen

Het is best een uitdaging om een klein huis te bouwen, maar het levert ook een aantal leuke voordelen op die zeker invloed zullen hebben op je manier van spelen.
Hoe kleiner je bouwt, hoe meer voordelen je kavel oplevert.

Sims die op een kaveltype Kleine Woning wonen, krijgen ook een nieuwe interactie ter beschikking: Over echt .... (micro, piepklein, klein) huis opscheppen

Hieronder een overzicht van alle voordelen per type huis.


Bouwen/Kopen

De meubels en andere voorwerpen zijn strak en modern vormgegeven, een beetje in IKEA stijl en in meerdere frisse kleurcombinaties beschikbaar. Naast het beruchte opklapbed is er ook een Ruimtebesparend Eenpersoonsbed te koop.
De Kolossale Boekenkastis zowel tegen de linkerkant als tegen de rechterkant van een opklapbed te plaatsen, waardoor er een groot/groter meubel van te maken is. In-game worden deze opties in bouwen/kopen kant en klaar aangeboden, maar je kunt het dus ook gewoon zelf samenstellen.

Totaaloverzicht

 

Toelichting op het opklapbed
Met de update van 16.1.2020 zijn er 2 opties aan de Basisgame toegevoegd om bedden te verbeteren:

 • Massagebediening (vereist niveau 6 van de handigheidvaardigheid en 4 onderdelen voor Algemene Verbeteringen).
 • Matrasstevigheid (vereist niveau 8 van de handigheidvaardigheid en 4 onderdelen voor Algemene Verbeteringen).

Verbetering van de massagebediening verhoogt, zeker bij de goedkopere bedden, het energieniveau van het bed waardoor je Sim door er een dutje in te doen of  in te slapen beter uitgerust zal zijn.  
Verbetering van de matrasstevigheid, voornamelijk bij de goedkopere bedden, zorgt ervoor dat je Sim rustiger slaapt en wakker wordt met een +1 energieke gemoedstoestand die daarna iedere keer 3 uur duurt.

Klein Wonen Accessoires voegt nog 2 verbeteringsopties toe die alleen gelden voor de opklapbedden:

 • Vering (vereist niveau 3 van de handigheidvaardigheid en 4 onderdelen voor Algemene Verbeteringen)
 • Versterkte staaldraadveren (vereist niveau 8 van de handigheidvaardigheid en 3 onderdelen voor Algemene Verbetering + 3 onderdelen voor Elektronicaverbeteringen).

Verbetering van de Vering vermindert de kans dat het bed kapot gaat.
Het verbeteren van de Versterkte staaldraadveren zorgt dat geïnfuseerde draden en versterkte veren dit bed onbreekbaar maken.

Verbeteringen met een cheat!

Om een of meerdere van deze verbeteringen aan te brengen, heeft je Sim onderdelen nodig. Hij/zij zal deze eerst bij elkaar moet zoeken door kapotte voorwerpen te repareren of het vuilnis te doorzoeken.
Als je in bezit bent van de Sims 4 Studentenlevenen niet het geduld hebt om deze onderdelen eerst bij elkaar te klussen, kan je het opklapbed ook verbeteren door gebruik te maken van een cheat!

 • Zorg dat je Sim niveau 3 (of 8) van de handigheidvaardigheid heeft (zie hierboven)
 • Koop dr. F's Officiële Robotstation
 • Activeer de cheat Testingcheats true
 • Shift+klik met je Sim op het Robotstation
 • Klik op Knutselspullen creëren
 • Wacht heel even en de inventaris van je Sim vult zich met onderdelen (die je dus ook kunt gebruiken voor het bouwen van een Servo en/of bots)
 • Je Sim heeft nu genoeg onderdelen die nodig zijn om het opklapbed te verbeteren
 • Verkoop het Robotstation weer (of hou het om bots te bouwen)
 • Zet de cheat weer uit met Testingcheats false

Kavels van Maxis

De kleine huizen die je hebt kunnen zien in de officiële trailer van de Sims 4 Klein Wonen Accessoireszijn door Maxis op de Galerij geplaatst.
Ze zijn alle 9 te downloaden om direct in je spel te gebruiken (vanaf 4 februari 2020 ook op de Galerie voor Console).
Je kunt ze vinden bij het EA ID: Maxis


Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze Gids.