Sims 4 Middelbare School Gids

Middelbare School is het 12e uitbreidingspakket van de Sims 4 en is op 28 juli 2022 wereldwijd uitgebracht.


 

De extra digitale content 'Vibing Streamer Gear' alleen te ontgrendelen bij aanschaf van dit pakket tussen ​28 juli 2022 en 8 september 2022. 

Transformeer je slaapkamer in een gamingparadijs, streamingstudio of een platform om te trendsetten met een draadloze speaker, nieuwe gamingstoel en LED-panelen! 
​Alles wat een tiener nodig heeft om een streamer of Simfluencer te worden!

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

Beleef de middelbare school. Geniet van alle ups en downs van de middelbare school. Ga naar de les, leer je leraren kennen, chill in de kantine en richt je eigen kluisje in. De mooiste herinneringen maak je misschien wel als je rondhangt met vrienden na schooltijd.

Iconische tienermomenten. Ga los op het schoolbal en vier je afstuderen (als je je best hebt gedaan op school). Naast die grote momenten kunnen Sims vrienden voor het leven maken, deelnemen aan buitenschoolse activiteiten en de rollercoaster die we de puberteit noemen meemaken.

Maak het spannend. De middelbare school is een tijd van zelfontdekking. Verzamel de moed om je crush mee uit te vragen of te spijbelen (maar zorg dat de rector je niet in de smiezen krijgt). Tieners zullen ontdekken wat ze wel en niet leuk vinden, en kansen krijgen om kattenkwaad uit te halen. Geintjes en 's avonds stiekem uit huis sluipen kunnen gevolgen hebben, dus zorg dat niemand je betrapt.

Ontdek je eigen stijl. Pas je slaapkamer aan aan je persoonlijkheid, plan outfits met kleding die ontworpen is door Depop-verkopers en word een Simfluencer. Tieners kunnen geld verdienen door outfits te verkopen en looks op te leuken die ze ontwerpen op Trendi vanuit hun slaapkamers, die nu interactiever zijn dan ooit. Gebruik een tablet, lees een boek in bed of houd een kussengevecht!


Onderwerpen

Creëer een Sim (CAS)
- Doelen en eigenschappen
- Voorkeur en Afkeer: Mode
- Seksuele geaardheid (Basisgame)
- Lichaamshaar, haargroei en scheren

- Kleding en Accessoires

​Speltoevoegingen
- Spelopties instellen: Acne, Automatische NPC-relatie en Wensen en Angsten (Basisgame)
- O jaa! of rotzooien
- Kalender toevoegingen
- Voedsel en drankjes


​​Doodsoorzaken
- Dood door fabeltje (legende van Bloody Mary)
Dood door stinkbom

Middelbare School
- Naar school gaan
- Kastje opeisen/versieren
- Lessen volgen
- Tentamens
​- Vervroegd afstuderen of met Middelbare school stoppen
​​
- Beloningseigenschappen Middelbare School

Speciale evenementen in het Auditorium
- Carrièredag
- Eindbal (Prom)
- Diploma uitreiking

Buitenschoolse activiteiten/Schoolfestivals
- Cheerleadingteam / Footballteam / Sportdag
- Schaakteam / Computerteam / Wetenschapsbeurs

Carrières en Vaardigheid
- Simfluencer
- Videogamestreamer
​- Vaardigheid Ondernemer

Overige gameplay
- Puberteit, Acne en Oh! die vlam!
​- TheeKring & Bubbeltheewinkel/TRENDI app
​- Sociaalmaatje
- T-Pose uitdaging
​- Stiekem wegsluipen uit huis
- Kussengevecht houden
- Op de grond zitten
​​
​Bouwen / Kopen
​- Kavel types: Theekring & Bubbeltheewinkel, Middelbare School en Auditorium
​- Totaal overzicht bouwen/kopen​


​​​Ingerichte ruimtes
- 4 ruimtes
​- Sims van Maxis


Cheats Algemeen
Cheats per pakket


Creëer een Sim (CAS)

Doelen en Eigenschappen

Middelbare School voegt het nieuwe Hoofddoel Tiener met als bonuseigenschap Invoelbaar toe. Dit hoofddoel heeft 4 subdoelen en allen geven een bonuseigenschap bij het behalen van het doel. Ook zijn er 3 nieuwe eigenschappen toegevoegd.
Het nieuwe doel is alleen beschikbaar voor tieners.

Daarnaast zijn er nog een flink aantal verborgen eigenschappen die je Sim kan ontgrendelen door het nieuwe, aan de Basisgame toegevoegde, Wensen en Angsten systeem. Wensen en Angsten is in de plaats van de Wens-/Impulswolkjes gekomen. Zie meer informatie hierover bij het onderwerp Speltoevoegingen.


Voorkeur en Afkeer: Mode

Middelbare School voegt de nieuwe categorie Mode toe aan Voorkeur en Afkeer.

Sims zijn gelukkiger als ze kleding dragen die ze leuk vinden.
Aan de andere kant worden Sims gespannen en neemt hun plezier af als ze kleding dragen die ze niet leuk vinden.

Mode is een groot aandachtspunt van het pakket, aangezien tieners er alles aan doen om zichzelf uit te drukken door middel van mode.


Seksuele geaardheid

Hoewel dit op 26.7.2022 al met de pre-update voor Middelbare School aan de Basisgame is toegevoegd, is het belangrijk om dit hier even toe te lichten.

Creëer-een-Sim biedt nu meer opties om de Seksuele geaardheid van je Sims te ondersteunen.

In het gedeelte Meer details van 'Geslacht aanpassen' kun je nu de genders selecteren waartoe Sims zich romantisch voelen aangetrokken en het type Sim waarmee ze O jaa! willen bedrijven of mee willen rotzooien, als ze daar al geïnteresseerd in zijn.

Als je deze instellingen niet verandert, behouden je Sims de standaard geaardheidsinstellingen zoals die bekend zijn in De Sims.
​Dit betekent dat ze geen inherente aantrekkingskracht voor een specifieke gender hebben, dat hun aantrekkingskracht tijdens het spelen kan veranderen en dat ze met elke gender zullen rotzooien of O jaa! zullen bedrijven.

Lees ook SimGuruJessica’s uitgebreide toelichting van dit systeem om alles te weten te komen over hoe deze opties de gameplay beïnvloeden.


Lichaamshaar, haargroei en scheren

Met de pre-update (26.7.2022) voor Middelbare School is een selectie van gezichts-, bovenlichaam- rug-, arm- en  beenbeharing aan de Basisgame toegevoegd voor al je tiener-Sims en ouder. 

Ook is er dun gezichtshaar voor een mannelijke tiener die door de puberteit heengaat toegevoegd. 

Je vindt beharing in het gedeelte Gezicht (alleen voor mannelijke Sims) en in Lichaam (voor mannelijke en vrouwelijke Sims) van Creëer een Sim. 

Met Middelbare School is de extra optie toegevoegd in CAS om bij elke categorie de haargroei wel of niet te activeren. Standaard staat deze optie ingeschakeld.

Als de haargroei in CAS geactiveerd is, zal je Sim zich af en toe moeten scheren om niet met overmatige beharing rond te lopen!

LET OP: Vrouwelijke pre-made CAS Sims hebben nu ineens standaard overal lichaamsbeharing, ook op hun borst! Misschien vind je dat leuk, maar zo niet dan moet je het zelf in CAS even verwijderen.

De optie om het gezicht te scheren vind je door op een spiegel, bad of douche te klikken en de andere gedeeltes van het lichaam scheren kan door klikken op elk bad of douche.
​Je Sim zal zowel het gezichtshaar als het lichaamshaar afscheren tot de gewenste lengte die je gekozen hebt in CAS, waarna het haar daarna weer terug groeit!


Kleding en Accessoires

Dit pakket zit met maar liefst 198 items in CAS boordevol maar is natuurlijk, vanwege het thema, met name gericht op tieners (en ouder). Je zult dus voor peuters en kinderen alleen wat kapsels en geen kleding in dit pakket vinden.
Er is een groot aanbod in modestijlen en voor verschillende situaties zoals uitgaan, school en het bal/dansfeest.

Er zijn opties om een officieel schooluniform te creëren, maar je Sims zullen dit niet standaard aantrekken als ze naar school gaan. In CAS zijn ook cheerleading en football outfits in verschillende stijlen die je Sims wel automatisch zullen aantrekken als ze lid zijn van het cheerleading- of football team. Je hoeft deze dus niet zelf als een van de kledingopties in te stellen.

CAS bevat ook een aantal vergrendelde kledingstukken. Je kunt deze ontgrendelen door outfits te creëren in de Theekring Kringloopwinkel waar de beschikbaarheid elke dag wisselt. Eenmaal gebruikt in zo'n creatie, is het item automatisch ontgrendeld in CAS. Je kunt voor het ontgrendelen ook een cheat gebruiken.

Vrouwen (tiener tot oudere): 12 kapsels, 1 huiddetail (sproeten), 4 hoofddeksels (waarvan 2 vergrendeld), 6 accessoires (hoofd), 5 make-up, 2 armhaar, 4 bovenlichaamhaar, 2 rughaar, 2 beenhaar, 40 Tops (waarvan 5 vergrendeld), 15 volledig lichaam (waarvan 2 vergrendeld), 25 onderkant (waarvan 2 vergrendeld), 2 accessoires (lichaam), 2 schoenen. Sommige Tops hebben maar 1 kleur. 
Mannen (tiener tot oudere): 4 kapsels, 1 huiddetail (sproeten), 3 gezichtsbeharing, 4 hoofddeksels (waarvan 2 vergrendeld), 4 accessoires (hoofd), 1 Make-up, 2 armhaar, 4 bovenlichaamhaar, 2 rughaar, 2 beenhaar, 34 Tops (waarvan 3 vergrendeld), 4 volledig lichaam, 19 onderkant, 2 accessoires lichaam, 1 schoenen.
Sommige Tops hebben maar 1 kleur en sommige zien er ook wat vrouwelijk uit. 
Kind meisje: 9 kapsels 
Kind jongen: 3 kapsels 
Peuter Meisje: 5 kapsels 
Peuter jongen: 3 kapsels


Speltoevoegingen

Spelopties instellen

Voordat je begint te spelen is het verstandig om eerst een aantal nieuwe opties voor Middelbare Schooljaren in te stellen.

Bij Spelopties > Pack-/pakketinstellingen zijn 2 nieuwe opties toegevoegd:

 • Acne inschakelen
 • Automatische NPC-relatie

en bij Spelopties > Gameplay is toegevoegd:

 • Wensen en angsten

Acne inschakelen
Je kunt nu zelf bepalen of je tieners last krijgen van acne.
De optie acne was al toegevoegd met het Ouderschap Game Pack, maar alleen als mogelijkheid in CAS en daar kon je verder niets mee doen. Als je die optie al eerder hebt gekozen voor je Sim is het niet mogelijk om dit uit te schakelen (kan alleen door je Sim te bewerken in CAS).

Met acne in de spelopties van Middelbare School ingeschakeld is het mogelijk om je tieners actief acne te laten krijgen. Zie hierover meer informatie bij het onderdeel Overige Gameplay.

Automatisch NPC-relatie
Deze optie kun je in- of uitschakelen. Als deze optie is uitgeschakeld, zullen niet-speelbare Sims (NPC's) niet langer automatisch een relatie met andere Sims ontwikkelen.

Wensen en Angsten

Bij Spelopties > Gameplay is met de pre-update van 26.7.2022 de optie Wensen en Angsten tonen toegevoegd.

Als je deze optie activeert, zie je linksonder in het speelscherm de wensen boven het hoofd van je Sim. Daarnaast kunnen er ook Angsten ontstaan. Deze  wensen en angsten komen in de plaats van de impulswolkjes die tot nu toe linksonder in je scherm boven het hoofd van een Sim te zien waren.
Nadeel van deze nieuwe optie is dat je ze niet, zoals bij impulsen wel kon, kunt wegklikken als je de wens niet leuk vindt,

Je kunt wel via de Beloningenmarkt 2 drankjes kopen:

 • Opfrisser vereist: Dit drankje geeft je Sim een tijdelijk gebrek aan oordeel om diens wensen in het leven te heroverwegen​
 • Weg met die angst: Drink dit drankje om een angst van je Sim te verwijderen, zonder louterende confrontaties.

Wensen en angsten zullen, in tegenstelling tot impulsen, meer inspelen op unieke eigenschappen en persoonlijkheid van je Sim.
Sims kunnen maximaal 3 wensen tegelijk hebben: één op lange termijn, een behoefte op korte termijn en één die afhangt van waar ze op dat moment zijn en wat ze doen.

Angsten worden ontwikkelt op basis van nare ervaringen van je Sim en er zijn meerdere angsten tegelijk mogelijk.
Als je Sim bijvoorbeeld slechte cijfers haalt of betrapt wordt bij het uithalen van grappen op school, kan hij de angst Bang voor het teleurstellen van ouders krijgen.
Je Sim krijgt de kans om zijn angsten onder ogen te zien en te overwinnen of om met de angst te leven. Door met je muis over het stervormige wolkje (linksonder) te gaan zie je hoe je de angst kunt laten verdwijnen.
Je vindt de angsten terug bij de Eigenschappen van een Sim.


O jaa! of rotzooien

Met deze uitbreiding zijn maar liefst 4 nieuwe O jaa! locaties aan het spel toegevoegd:

 • Reuzenrad (kermis)
 • Knuffelkarretjes (kermis)
 • Spookhuis (kermis)
 • Fotohokje (kermis en Auditorium)

Tieners kunnen een andere Sim vragen naar O jaa! maar kunnen nog geen O jaa! doen. Ze kunnen wel rotzooien op alle O jaa! locaties in het spel en dus ook op deze nieuwe locaties. De animaties zien er hetzelfde uit als bij O jaa!
Vanaf jongvolwassen wijzigt de rotzooien optie naar de O jaa! optie.
Nieuw is dat Sims die heel goed bevriend zijn maar geen romantische relatie hebben, ook met elkaar kunnen rotzooien of O jaa! doen. Friends with benefits!

Als je tieners een ritje maken in een van de kermis attracties, krijg je de opties:

 • Ritje in..... maken
 • Ritje maken met.....

Zodra tieners heel goed bevriend zijn OF een meer romantische relatie hebben krijg je de optie:

 • Rotzooien met...

Voor Sims die jongvolwassen en ouder zijn komt dan de optie O jaa! met... tevoorschijn. 

Soms krijg je tijdens een Ritje met.... een pop-up waar je gevraagd wordt of je Sims voor een verdere romantische relatie moeten gaan of gewoon vrienden moeten blijven. Kies je voor een verdere romantische relatie dan zullen je Sims smoorverliefd worden en zal de romantiek toenemen. Zodra je dan weer op een attractie klikt, krijg je de optie Rotzooien met....
​Maar pas op! Als je tieners betrapt worden op rotzooien tijdens een ritje kunnen ze een aantal dagen van de rit worden verbannen!

Als je klikt op een fotohokje krijg je de opties:

 • Normale foto nemen
 • Foto maken met.... (grappige, ondeugende, romantische of vriendelijke foto); Als je een romantische foto maakt met een Sim waarmee je nog geen echte vriendschap of romantische relatie hebt, kan dat verkeerd uitpakken en de vriendschap verpesten!

Zodra tieners heel goed bevriend zijn OF een meer romantische relatie hebben krijg je de optie:

 • Rotzooien met..... 

Voor Sims die jongvolwassen en ouder zijn komt dan de optie O jaa! met... tevoorschijn. 

Zodra de foto in je Sims' inventaris zit krijg je o.a. de optie om een een Filter in te stellen. Je kunt dan kiezen uit 12 fotobewerkingen!

Kinderen kunnen geen gebruik maken van het fotohokje.


Kalender toevoegingen

Afhankelijk van met welke pakketten je speelt, wordt het met deze uitbreiding erbij behoorlijk druk op de kalender. De extra activiteiten die te maken hebben met Middelbare school vinden plaats op donderdag, vrijdag en zaterdag en op die dagen kunnen er ook andere evenementen of feestdagen plaatsvinden.

Als je Sim deelneemt aan het schaak- of computerteam kan hij/zij zelf vragen om een Wetenschapsbeurs. Wanneer dit plaatsvindt kan je terugvinden op de kalender door te filteren op festivals. Meestal is dat op de 2e dag nadat de aanvraag van je Sim is goedgekeurd (zie meer informatie bij het onderwerp Buitenschoolse activiteiten)

Om snel te zien wanneer een bepaald evenement of festival plaatsvindt, kun je het beste op de dag zelf klikken of de filteropties gebruiken en dan aan de linkerkant kijken wat er allemaal die dag plaatsvindt. 

Voor wat betreft Middelbare School vinden standaard de volgende evenementen/festivals plaats:

 • Sportdag Footballteam (elke donderdag)
 • Carrièredag (elke donderdag)
 • Sportdag Cheerleadingteam (elke vrijdag)
 • Middelbare schooltentamen (elke vrijdag)
 • Eindbal (elke zaterdag)
 • Diploma uitreiking (1e zondag na opgroeien tot jong volwassen)

​​Door op een evenement op de kalender te klikken krijg je ook informatie over de tijden. Als je in dit voorbeeld bijvoorbeeld klikt op donderdag, zie je links de Carrièredag inclusief de tijden aangekondigd. Op donderdag en vrijdag vinden de sportdagen van het Cheerleadingteam en het Footballteam plaats.
Je kunt dan aan de linkerkant klikken op Braderiefolder lezen, waardoor je meer informatie over deze sportdagen krijgt. 


Voedsel en drankjes

Nieuw is natuurlijk de Bubbelthee. Deze is te koop in de Theekring & Bubbelthee Winkel bij deTheekring Theebalie en op de Kermis in Copperdale.

​Er zijn 5 smaken:

 • Lychee Melk Bubbelthee
 • Mango Melk Bubbelthee
 • Taro Melk Bubbelthee
 • Chocolade Melk Bubbelthee met Kaasschuim
 • Aardbeien Matcha Latte Bubbelthee

Verder zijn er nog 4 drankjes en flink wat nieuwe gerechten toegevoegd waarvan je er een aantal zelf kunt bereiden, zelfs zonder ze eerst geproefd te hebben. Onderstaand een overzicht van de nieuwe gerechten, maar sommige kraampjes verkopen ook nog ander voedsel wat al eerder aan het spel is toegevoegd.

Schoolkantine:

 • Tortilla met vegaworst (niveau 1 Koken)
 • Gehaktballetjes met tamale (niveau 2 Koken)
 • Regenboogbrownies (niveau 2 Koken)
 • Vegaburger (3 kleine; niveau 2 Koken)
 • Hamburger (3 kleine; niveau 2 Koken)
 • Gefrituurde Kipburger (niveau 2 Koken)
 • Tortilla met hotdog (niveau 2 Culinair koken)
 • Junior Lunch
 • Senior Lunch

LET OP: De hamburger in de schoolkantine betreft 3 kleine hamburgers en is een ander gerecht dan de grote hamburger die je o.a. op de BBQ kunt maken. Het is verwarrend omdat EA dit gerecht dezelfde naam heeft gegeven, maar ze zijn dus verschillend.

Verkoopautomaat op school:

 • Citroenspuitwater
 • Pruimfrisdrank
 • Groentecalzone
 • Pepperonicalzone
 • Roomsnack

Sportdag Festivalkraampje:

 • Superfood Smoothie
 • Proteïneshake
 • Corndog
 • Kom roerei met zalm (weet ik niet zeker)

IJskraampje op de Kermis:

 • Chocolade IJshoorntje
 • Koekjesdeeg IJshoorntje
 • Munt Choco IJshoorntje
 • Aardbeien IJshoorntje
 • Vanille IJshoorntje

Doodsoorzaken

Middelbare School voegt 2 nieuwe doodsoorzaken toe aan het spel:

 • Dood door fabeltje
 • Dood door stinkbom

Dood door fabeltje
Je Sim is gestorven door een fabeltje. Je Sim geloofde de geruchten niet en moest de ultieme prijs betalen. Iedereen neemt aan dat je Sim van angst is gestorven, maar alleen jouw Sim weet de waarheid.

Sims met niveau 8 van de ondeugdvaardigheid hebben de mogelijkheid om een fabeltje op te roepen. Dit fabeltje is gebaseerd op de officiële legende van Bloody Mary (als je 3x in een spiegel 'Bloody Mary' zegt zal ze tevoorschijn komen en je doden!).

Klik op een andere Sim en kies de optie Een fabeltje oproepen. Je Sim haalt een handspiegel tevoorschijn waar ze samen naar kijken. De eerste keer zal de andere Sim schrikken. Herhaal deze interactie gelijk nog een keer, waardoor je eigen Sim zal schrikken en de gemoedstoestand Is de mythe waar? met bang + 1 krijgt.
Als je het met deze gemoedstoestand voor de 3e keer doet, komt er een zwart rookwolkje uit de spiegel en schrikt je eigen Sim zich dood!

Dood door stinkbom
Je Sim is gedood tijdens de explosie van een stinkbom. De stankgassen waren iets te veel voor je Sim. Wat een vieze manier om te gaan.

Vanaf niveau 3 van de ondeugdvaardigheid kan je Sim een grap uithalen met een kastje op school.
​Klik op een willekeurig kastje en kies de optie Stinkbom neerleggen. Je Sim begint te sleutelen aan een stinkbom om deze klaar te maken om in het kastje te leggen. Soms gebeurt het echter dat de stinkbom al explodeert voordat deze in het kastje is gelegd. Je Sim komt dan zelf in die stinkwolk terecht en krijgt de gemoedstoestand Stankramp met ongemakkelijk +2. 
Als je dan je Sim tijdens deze gemoedstoestand een nieuwe poging laat doen bij een ander kastje, zal het opnieuw averechts werken waardoor je Sim stikt door de schadelijke groene rook en sterft.

TIP: let op als je Sim iets koopt uit een verkoopautomaat op school.
Dood door verkoopautomaat is geen nieuwe doodsoorzaak, want deze is al toegevoegd met de Sneeuwpret uitbreiding, maar toch even een toelichting voor degenen die dit niet weten.

Het gebeurt vaak dat een verkoopautomaat het geld van je Sim wel accepteert, maar dat het gekochte voorwerp blijft hangen en dus niet uit de automaat te halen is.
Je Sim krijgt dan de gemoedstoestand Mijn geld opgegeten met gespannen +2. Klik dan opnieuw op de automaat en kies de optie Schudden.
Je Sim zal dan (meestal) niet alleen aan de automaat schudden, maar er zelfs opklimmen waardoor de automaat omvalt en bovenop je Sim terecht komt.
Dat kan resulteren in de gemoedstoestand Op 't randje met Ongemakkelijk +3 omdat je Sim zich ernstig heeft bezeerd.
Je kunt het hierbij laten of je Sim direct een nieuwe poging laten doen om iets uit een automaat te kopen. Zit het voorwerp dan weer vast en kies je weer voor Schudden, dan kan het wel eens helemaal fout aflopen!


Middelbare School

Naar school gaan

Hoewel de middelbare school Sims heel wat kansen biedt, is er geen tienerleven zonder wat regels. Je tiener heeft de vrijheid zichzelf op elke wenselijke manier uit te drukken en er zijn verschillende manieren om aan de schooldag deel te nemen.

Als je je Sim wilt volgen naar werk of school, moet je zorgen dat in het carrière paneel (rechtsonder) de optie Activeer volgberichten op Aan staat. Je krijgt dan een pop-up vlak voor school begint.

Standaard staat het op Aan, maar je kunt het zelf ook uitzetten waardoor je Sims zelf naar werk/school gaan zonder dat jij er iets van merkt en je dus geen invloed hebt.
Een schooldag duurt van 8.00 tot 15.00 uur en vlak voordat de schooldag begint, krijg je een pop-up waarin je gevraagd wordt of je je tiener wil volgen of alleen wil sturen.
Als je meerdere tieners in je huishouden hebt en de optie meegaan kiest, krijg je in de pop-up de keuze met welke tiener(s) je mee wilt gaan.

Voor het eerst is het in het spel mogelijk om met meer dan 1 Sim mee te gaan, maar besef wel dat als je daarvoor kiest, je ook daadwerkelijk je Sims de opdrachten e.d. van die dag moet laten uitvoeren om ze goed door hun schooldag te helpen. Met 2 tieners is dat nog te doen, maar ik denk dat het met meer erg lastig wordt.

Als je niet met je tiener(s) meegaat naar school, zullen ze uit zichzelf naar school gaan, maar je kunt ze dan niet besturen. Ze zullen wel gewoon alle lessen volgen en deelnemen aan eventuele buitenschoolse activiteiten.

Je krijgt tijdens de schooldag af en toe een pop-up met een opdracht/vraag die je moet beantwoorden. Je reactie kan de prestatiegroei van die Sim verhogen of verlagen. Je krijgt de uitkomst van je reactie via een melding. 


Zodra je tiener op school aankomt. zie je links in beeld de activiteiten die gaan plaatsvinden. Het begint altijd met vrije tijd, die je Sim goed kan benutten door vast de volgende activiteit uit te voeren, zoals sporten, bijkletsen met medestudenten, huiswerk maken of zich vast voorbereiden op de tentamens. Zodra een activiteit is vervuld, verschijnt de volgende.

Zorg dat je tiener op tijd naar de les gaat en elke dag huiswerk maakt. 
Als je tiener vaak betrapt wordt op ondeugende zaken of het missen van een les kan dit leiden tot nablijven! Als dit vaak gebeurt of je tiener niet de vereiste cijfers haalt, kan het zijn dat hij/zij van de middelbare school wordt gestuurd. 


Brandoefening

Het kan soms ineens gebeuren dat er tijdens de les een brandoefening wordt gehouden. Alle studenten zullen uit zichzelf de school verlaten en naar buiten gaan, waar je de brandweer al ziet arriveren! Links in je scherm zie je wanneer de brandoefening weer is afgelopen.


Kastje opeisen/versieren

Op de 1e schooldag kies je natuurlijk eerst een kastje voor je Sim. Je doet dit door op een van de kastjes, die je in de gang van de school vindt, te klikken en te kiezen voor de optie Eigendom van kastje opeisen.Eenmaal opgeëist klik je er opnieuw op waardoor je de volgende opties krijgt:

 • Verbetering...
 • Locker versieren...
 • Een appel pakken (hoef je niet eerst zelf in het kastje te leggen)
 • Eigendom van kastje opgeven
 • Football kopen ($50)
 • Opfrissen

Je locker/kastje versieren is leuk en maakt het daardoor voor jezelf ook makkelijk terug te vinden. Je kunt kiezen uit 9 manieren om je kastje te versieren, dus probeer ze allemaal en kijk welke je het leukste vindt.

Met een kastje van een ander kan je tiener nog meer doen. Ze kunnen er een briefje in achter laten om iemand uit te nodigen voor het dansfeest maar ook een Grap onschadelijk maken of juist een achterlaten.


Lessen volgen

Als je je tiener wilt laten uitblinken op de middelbare school zijn er een paar manieren om je tiener te helpen topcijfers te halen. Goede resultaten kunnen verbeterd worden door bepaalde relevante vaardigheden alvast te oefenen. 
Deze vaardigheden zullen ook verhogen met elke les die je tiener volgt.

De vaardigheden bestaan uit:

 • schrijven (Sociologie en Taalkunde)
 • inzicht (Wiskunde en Wetenschap)
 • charisma (Bedrijfskunde en Vreemde talen)
 • schilderen (Kunst)
 • programmeren (Computerwetenschappen)

Ieder schooldag ontvang je een Dagrapport via een melding.
Hierin staat aangegeven hoe je Sim(s) het die dag op school hebben gedaan.

 Afhankelijk van welke andere pakketten je hebt geïnstalleerd, zullen ze zelfs tijdens lessen andere vaardigheden opbouwen zoals:

 • Archeologie en Selvadoriaanse cultuur (Sociologie; Jungle Avonturen) 
 • Acteren en Fotografie (Kunst; Word Beroemd en Moschino) 

Als je klikt op een computer en kiest voor Middelbare school krijg je de volgende opties te zien:

 • Cijfers bekijken
 • Lesschema bekijken (is elke dag hetzelfde)
 • Studeren voor tentamen
 • Aan buitenschoolse activiteit deelnemen
 • Met middelbare school stoppen
 • Vervroegd afstuderen (kan alleen als je Sim perfecte cijfers en vaardigheden heeft)

Pop-up tijdens Kunstles


Tentamens

Iedere vrijdagvinden er tentamens plaats van 10.00 - 1500 uurJe Sim gaat gewoon naar school en zal dan om 10.00 uur naar leslokaal 1 (linker klaslokaal) gaan om de tentamens te maken.
Je Sim kan zich, naast het gewone huiswerk, de hele week extra voorbereiden op de tentamens door tussendoor te Studeren voor tentamen (klikken op computer). Ook wordt dit soms aangegeven als taak tijdens een gewone schooldag.

Op woensdagmiddag is er na school  een tentamenvoorbereidinsgsessie waar je Sim zich voor onbepaalde tijd kan aansluiten in klaslokaal 2 (rechter klaslokaal). Aanwezigheid is niet verplicht maar bereid je Sim wel extra voor op de tentamens.
De uitslag van de tentamens (Tentamenrapport) krijg je via en melding.


Vervroegd afstuderen of met Middelbare School stoppen

Om vervroegd af te kunnen studeren moet je Sim het uitstekend doen op school en over goede vaardigheden beschikken. Het helpt zeker als je Sim ook uitblinkt in een buitenschoolse activiteit, maar dat is geen vereiste. 

Als je Sim vervroegd afstudeert zal hij/zij wel een diploma ontvangen maar geen officiële diploma uitreiking meemaken. Je Sim krijgt wel een beloningseigenschap (zie hieronder) en kan direct starten met een volwassen carrière of zich inschrijven en gaan studeren op de Universiteit (Studentenleven vereist). Maar als je het leuker vindt om je Sim gewoon naar school te laten gaan, hoef je hiervan geen gebruik te maken.

Je kunt op de computer bij de optie Middelbare School checken of je Sim in aanmerking komt voor Vervroegd afstuderen (dan is de optie aan te klikken) of je krijgt een melding dat je Sim buitengewoon presteert en contact kan opnemen met de Rector.

Met Middelbare School stoppen

Je kunt je Sim op elk gewenst moment laten stoppen met de Middelbare School door op de computer bij de optie Middelbare School te klikken op Met Middelbare School stoppen. In dat geval krijgt je Sim geen schooldiploma wat nodig is voor bepaalde carrières en de kans om toegelaten te worden op de Universiteit (Studentenleven vereist) is heel erg klein.
Zodra je Sim jong volwassen is kan hij/zij wel via de computer een online diploma halen waardoor alle opties weer toegankelijk zijn. Dat geldt ook voor een Sim die van de Middelbare School is gestuurd!


Beloningseigenschappen Middelbare School 

De schoolcarrière van je Sim kan variëren tussen van de Middelbare school gestuurd worden tot Topstudent. Er zijn 6 verschillende beloningseigenschappen die afhankelijk van de situatie aan je Sim kunnen worden toegewezen. 

Als je Sim buitengewoon goed presteert, krijg je een melding dat hij eerder kan afstuderen als hij met de rector praat of via de optie Middelbare School op de computer.


Speciale evenementen in het Auditorium

Carrièredag

Carrièredag vindt plaats van 12.00 tot 15.00 uur in het Auditorium naast de Middelbare school. De dag waarop wisselt nogal (in mijn spel soms op dinsdag en soms op donderdag) en het vindt ook niet elke weekplaats. Hou dus de kalender en meldingen in de gaten. De Carrièredag is alleen toegankelijk voor studenten van de Middelbare school en werkt alleen als je met je Sim bent meegegaan naar school. Je reist er namelijk naartoe vanuit school.
Je Sim kan er gewoon naartoe gaan zodra het in het dagrooster wordt aangegeven, waarmee de normale lessen van dat moment komen te vervallen.

Eenmaal aangekomen in het Auditorium zie je 3 gastsprekers die ieder een presentatie geven aan een speciale tafel. Dit evenement is een doelevenement, dus zorg dat je alle opdrachten links bovenin je scherm binnen de tijd afhandelt.
Klik op elke gastspreker en kies de optie Om details carrière vragen (je kan je natuurlijk ook eerst even netjes voorstellen, maar dat hoeft niet). Je Sim kan ook even naar een presentatie kijken, maar let op de tijd! 

De gastsprekers in mijn spel waren een atleet, een crimineel (!) en een kok.
Je Sim krijgt gedurende het horen van de details verschillende gemoedstoestanden die een beetje aangeven of het een carrière betreft die ze aantrekt of niet.

Als je alle gastsprekers gesproken hebt, ga je op zoek naar een leraar (die loopt daar ergens rond). Klik op de leraar/lerares en kies de optie Toekomst bespreken. Ook dat levert een gemoedstoestand op die per tiener natuurlijk kan verschillen!

Mijn Sim kreeg de gemoedstoestand Duidelijke toekomst, Zelfverzekerd +2 maar er werd niets aangegeven over een bepaalde carrière. Ziet er dus wel grappig uit, zeker voor verhalen, maar is verder een beetje vaag.


Eindbal (Prom)

Het eindbal vindt elke week op zaterdag plaats van 19.00 tot 23.00 uur in het Auditorium naast de Middelbare School. Je hoeft hier niet elke week naartoe te gaan, maar dat mag natuurlijk wel. Vanaf de woensdag ervoor krijg je af en toe een melding om je voor te bereiden op het eindbal. Je kunt dan bijvoorbeeld:

 • iemand vragen voor het eindbal
 • een eindbalaanzoekbord maken
 • een uitnodigingsbriefje in een kastje achterlaten
 • iemand als vriend of vriendin vragen voor het eindbal
 • een formele outfit uitzoeken​

Het kan zijn dat jouw Sim wordt gevraagd door en andere Sim, maar je kunt ook zelf het heft in handen nemen natuurlijk. Als je klikt op een andere Sim en kiest voor de optie Vraag iemand voor het eindbal of Iemand als vriend  of vriendin vragen voor het eindbal gaat dat natuurlijk het snelste, maar als je Sim op een leuke manier iemand wil vragen, kan je kiezen voor een eindbalaanzoekbord maken of een briefje achterlaten in een kastje op school.

Eindbalaanzoekbord maken
Klik op je Sim en kies dan bij Eindbal voor de optie Een eindbalaanzoekbord maken. Je Sim zal dan met spuitverf in de weer gaan om een prachtig aanzoekbord te maken. Zodra dit klaar is, vind je het terug in de inventaris van je Sim. 
Mocht je niet tevreden zijn met het bord of als je toch niet die vlam die je op het oog hebt wilt uitnodigen, dan kan je het aanzoekbord ook schrappen. Klik hiervoor op het bord in de inventaris van je Sim en kies Schrappen. Het verdwijnt dan uit de inventaris en is niet meer terug te halen.

Maar als je wel tevreden bent en kun je niet wachten op de reactie van je vlam, klik dan op die andere Sim en kies de optie Eindbal > Eindbalaanzoek Bord presenteren. Je Sim gaat op zijn/haar knie en wacht in spanning af wat de reactie van de andere Sim zal zijn. Wordt het een Ja of een Nee?

Briefje achterlaten in kastje op school
Om je vlam uit te nodigen voor het Eindbal kan je ook een briefje achterlaten in het kastje op school. Klik hiervoor op een willekeurig kastje (niet je eigen natuurlijk) en kies de optie Eindbal > Briefje met uitnodiging eindbal neerleggen... Je krijgt dan een pop-up met alle Sims waaruit je kunt kiezen. Via een melding krijg je te horen of de uitnodiging is geaccepteerd of niet. Zo niet, dan kan je natuurlijk ook alleen gaan.

Nu kan je Sim zich verder gaan voorbereiden door een formele outfit samen te stellen in CAS. Het spel zal automatisch de 1e outfit uit deze categorie voor je Sim selecteren, dus zorg dat deze er uitziet zoals je graag naar het eindbal wilt gaan. Als je een date hebt met een speelbare Sim kan je ook, als je wilt, die outfit checken/aanpassen. Switch dan even van familie en ga met die Sim naar CAS.

​De dag van het Eindbal
Als je Sim veel vrienden heeft kan het zijn dat op de dag van het eindbal een pop-up verschijnt om je uit te nodigen voor een 
feestje voorafgaand aan het eindbal. Je kunt dit accepteren, accepteren met vrienden of annuleren. Als je accepteert reis je automatisch naar een andere locatie waar je je met je vrienden kunt amuseren totdat het tijd is om naar het eindbal te reizen. Dit betreft geen doelevenement maar gewoon een gezellig samenzijn. Zo'n uitnodiging kun je ook krijgen voor een zogenaamde afterparty nadat het eindbal is afgelopen. 

Zodra het eindbal begint krijg je een pop-up waarmee je direct naar het eindbal kunt reizen (of het eindbal overslaan). 
LET OP:
Je kunt alleen naar het eindbal reizen vanaf je thuiskavel OF vanaf een pre-party.
Ben je op een andere locatie zodra je de melding krijgt, dan zal het niet werken en gaat je Sim nergens heen.

Je arriveert (samen met je date) in je formele kleding bij het Auditorium. Aangezien het eindbal een doelevenement is, zie jelinks bovenin je scherm de taken staan die je moet vervullen om het evenement tot een geslaagde uitdaging te maken. Je kunt hiermee een bronzen. zilveren of gouden beloning winnen.

Stemkastje, eindbalnar of eindbal royalty

Er zijn zitjes en er is genoeg te eten en te drinken, een fotohokje, een selfie-achtergrond, het Stralend De Nacht in Eindbal Stemkastje waar je je stem kunt uitbrengen voor de eindbalnar en eindbalroyalty en natuurlijk een podium voor het uitreiken van deze prijzen
Je kunt niet op jezelf stemmen, maar hoe hoger de vaardigheid charisma, ondeugd of komedie, hoe meer kans je hebt om te winnen.

Het officiële Auditorium heeft geen dansvloer maar je kunt alle onderstaande acties uitvoeren door te klikken op een van de speakers die op het podium staan:

 • Luisteren naar...
 • Dansen
 • Samen dansen
 • Als liefjes samen dansen...
 • Schuifelen met....

De opties waar puntjes achter staan geven een pop-up naar welke muziek je wilt luisteren of waaruit je een Sim kunt kiezen om mee te dansen.

Tegen het einde van de avond zal de rector aankondigen wie de Eindbalnar en wie de Eindbalroyalty zijn geworden. Je krijgt de uitslag te horen via een melding.
​Het winnen van deze titels zal de eindbalnar hoed en/of de Eindbalroyalty kroon in CAS ontgrendelen.

LET OP: hoewel mijn Sims allebei een van de titels wonnen, kreeg een Sim alleen de Eindbalnar hoed en de andere Sim niet de Eindbalroyalty kroon uitgereikt. Ik ga er vanuit dat dit een bug is, maar wel jammer natuurlijk.

Vergeet niet om deze bijzondere avond vast te leggen door samen met je date een foto in het fotohokje te maken.

TIP: de tijd die je krijgt voor alle acties van het eindbal is gewoon te kort. Je Sims hebben net een drankje of wat te eten gepakt maar er is geen tijd om het op te drinken of op te eten. De volgende actie moet alweer uitgevoerd worden. Het is misschien leuker om gewoon op het bal te doen wat je leuk vindt, ook al eindigt dit dan waarschijnlijk in een avond zonder het winnen van een prijs omdat je niet alle acties hebt uitgevoerd. Maar je hebt dan wel een leuke avond gehad! 


Diploma uitreiking

Een tiener Sim studeert af zodra hij/zij jongvolwassen wordt. De diploma uitreiking vindt van 18.00 tot 23.30 uur plaats in het Auditorium op de zondag na de verjaardag.Je vindt dit ook terug op de kalender.
LET OP: zorg dat je Sim thuis is zodra het evenement begint. Anders kan hij/zij er niet naartoe reizen.

Direct nadat je Sim opgroeit naar jongvolwassen krijg je een melding met de mededeling dat je Sim is afgestudeerd en kan deelnemen aan de diploma uitreiking.

Het kan zijn dat je Sim als Topstudent is afgestudeerd. Je Sim moet hoge cijfers hebben behaald om gekozen te worden tot topstudent.
Topstudent geeft je Sim de eer om tijdens de diploma uitreiking een toespraak te houden. Vergeet niet om vóór zondag de optie Toespraak Topstudent oefenen voor de spiegel uit te voeren, zodat je niet blundert voor een vol Auditorium!

Topstudenten zullen bij het opstarten van een carrière betere carrière prestaties en een beter salaris ontvangen.

Zodra je aankomt bij het Auditorium zie je de tieners waarmee je op school hebt gezeten ook verschijnen. Deze zijn nu allemaal jongvolwassen en zullen tegelijk met jouw Sim hun diploma ontvangen. 

LET OP: ik had 2 tieners die tegelijk afstudeerden. De ene Sim kwam bij het Auditorium direct aan in afstudeerkleding, de andere niet. Hoewel teleurgesteld kon ik dat natuurlijk niet veranderen, maar ..... vlak voordat de ceremonie begon kleedde zij zich ook ineens om in afstudeerkleding. Wacht dus even af om te kijken wat er met jouw Sim gebeurt.

De diploma uitreiking is geen doelevenement, dus je hebt tijd genoeg om je vrienden te feliciteren, met ze te kletsen, een drankje te drinken of een hapje te eten, voordat de ceremonie begint. Als je klikt op een andere Sim zie je nu de optie Diploma-uitreiking...die nieuwe interacties biedt.

Op een gegeven moment krijg je een melding dat de toespraak van de Topstudent begint. De meeste Sims (helaas niet allemaal) zullen nu uit zichzelf plaatsnemen voor het podium en de topstudent Sim zal zelf (ook als het jouw Sim is) naar het podium gaan om de toespraak te houden. 
Zodra dat is afgelopen krijg je een melding dat de diploma uitreiking begint. Alle afgestudeerde Sims zullen nu uit zichzelf, een voor een, het podium op gaan om hun diploma van de rector in ontvangst te nemen.

Als iedereen het diploma heeft ontvangen zullen ze hun baret in de lucht gooien en weer terugplaatsen op hun hoofd. Dit verliep bij mij een beetje rommelig maar uiteindelijk hebben ze het allemaal gedaan.
Je hebt nu nog tijd om een dansje te maken of een selfie of foto te maken om dit  heugelijke moment vast te leggen.
Helaas werkt de foto-achtergrond niet zoals zou moeten. Je Sims maken wel een selfie/foto als ze voor die achtergrond staan, maar vaak staan ze gedraaid waardoor je de achtergrond helemaal niet ziet!

Maar niet getreurd! De school zorgt ervoor dat er een mooie foto van de diploma-uitreiking in je Sims' inventaris terecht komt. Je kunt deze o.a. inlijsten en/of van een filter voorzien en dan trots thuis neerzetten!

Rond 23.30 is het feest afgelopen en zullen alle Sims vertrekken. Kort daarna wordt de Auditorium locatie weer omgebouwd naar de algemene Auditorium locatie.
Je Sim is klaar om een een geweldige vervolgstudie (Studentenleven) of flitsende carrière te beginnen!

Diploma
Het diploma van je Sim wordt via de post opgestuurd. Wacht de volgende postbezorging af, haal de brievenbus leeg en vindt het diploma in de huishoudinventaris! Het kan ook zijn dat het de daarop volgende postbezorging wordt!


Buitenschoolse activiteiten

Middelbare School voegt 4 nieuwe buitenschoolse activiteiten/carrières toe aan het spel. Je kunt deelnemen aan het:

 • Cheeleadingteam
 • Footballteam
 • Computerteam
 • Schaakteam

Om deel te nemen kies je via de telefoon of computer > Middelbare School de optie Aan buitenschoolse activiteit deelnemen. 
Iedere buitenschoolse activiteit heeft 3 niveaus + een beloningseigenschap.


Cheerleadingteam
Go Copperdale Football Finatra's! Sluit je aen bij het competitieve cheeleadingteam om je fitnessniveau te verbeteren en wat fantastische moves te leren. Oefen met je squad en doe één keer per week mee aan de cheerleadingwedstrijd. Je hebt een cheerleadingmat nodig om te beginnen, maar je moet het tot aanvoerder schoppen wil je een gouden cheerleadingmat, teamvlag en trofee winnen.

Het cheerleadingteam traint elke maandag, woensdag en donderdag van 15.30 - 17.30 uur.

Helaas kan je niet mee naar de training, want je Sim verdwijnt naar een rabbithole en keert na afloop terug op de thuiskavel.
Je kunt echter wel zelf van alles doen om de gewenste moves te leren en de fitnessvaardigheid te verhogen.

Zodra je met deze carrière start als cheerleading-rekruut ontvangt je Sim een cheerleadingmat in z'n inventaris. Plaats die op de thuiskavel zodat je Sim regelmatig kan oefenen en de dagelijkse taak hiermee vervult.

Je vindt de voortgangstaken en dagelijkse taken rechtsonder in het carrièrepaneel. Alle Sims vanaf tiener kunnen de cheerleadingmat gebruiken, maar de carrière is alleen voor tieners.

In bouwen/kopen zijn 2 formaten van de cheerleadingmat te koop.

Een voor solo oefeningen ($295) en een voor groepsoefeningen ($545). Op de groepsmat kan een Sim ook solo oefenen.

Om met meerdere Sims tegelijk te oefenen, moet je eerst een groep vormen door Sims aan een groep toe te voegen.

Je doet dit door op je eigen Sim te klikken en dan onder Acties... Sims aan de groep toe te voegen.

Het is ook mogelijk om op die manier een groep te laten oefenen op de cheerleadingmat die je vindt op het sportveld achter de school.
Er kunnen max. 7 Sims aan meedoen.
Laat eerst de groep bij elkaar komen in de buurt van de cheerleadingmat voordat je de opdracht voor een Groepscheerleading routine geeft. Zo weet je zeker dat de hele groep mee kan/zal doen. 

Hoe hoger de fitnessvaardigheid, hoe beter je Sim het zal doen en hoe ingewikkelder de moves worden. Je kunt de fitnessvaardigheid natuurlijk ook met andere sportieve bezigheden verhogen.


Sportdag Cheerleadingteam

Laat de dansmoves van je team zien en sleep de overwinning binnen!
Sims met een beter ontwikkelde fitnessvaardigheid voeren gedurfdere moves uit en krijgen hogere scores.

Iedere vrijdag van 17.00 - 22.00 uur vindt er op het sportveld achter de Middelbare School een Cheerleadingteam sportdag plaats.

Iedere Sim kan hieraan meedoen en hoeft dus geen lid te zijn van een cheerleadingteam. Ben je wel lid van een team dan is het natuurlijk leuk om er als groep met je hele team heen te gaan, maar dat hoeft niet.

Zodra je aankomt op het sportveld zie je allerlei attributen zoals een toegangspoort met vuurwerk, 2 groepscheermatten en 1 solomat, een boombox radio,  fotoachtergronden voor het maken van foto's en selfies, een podium, twee picknicktafels en een Festivalkraampje. 

Bij het Festivalkraampje kun je niet alleen eten en drinken bestellen, maar ook unieke middelbare school festival kleding kopen (of gelijk dragen) zoals een cheeleaderoutfit en een quarterbackshirt. Als je de optie Door items bladeren kiest kun je mascottebeeldjes, muurpompons en 2e hands schoolboeken kopen.

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk deelnemen aan de cheerleading wedstrijd. Klik hiervoor op een van de cheerleadingmatten en voer een routine uit (alleen of met meerdere Sims). Zodra je hiermee klaar bent ga je naar de wedstrijdleider die rondloopt op het veld en dien je je wedstrijdscore in. 
Om 21.00 uur zal de wedstrijdleider bij het podium de winnaar aankondigen. Je krijgt een melding of je gewonnen hebt of niet. Om 22.00 uur zullen alle speciale attributen verdwijnen en is de sportdag afgelopen.


Footballteam
Sluit je aan bij het footballteam en verbeter je fitnessniveau! Je kunt het gooien en vangen van de football oefenen en je kunsten op sportdag laten zien. Naast de footballtraining kun je de positie van aanvoerder bereiken en een gouden football, teamvlag en trofee winnen!

Het footballteam traint elke maandag, woensdag en vrijdag van 15.30 - 17.30 uur.

Helaas kan je niet mee naar de training, want je Sim verdwijnt naar een rabbithole en keert na afloop terug op de thuiskavel.
Je kunt echter wel zelf van alles doen om de gewenste fitnessvaardigheid te verhogen.

Zodra je met deze carrière start als footballteam-rekruut ontvangt je Sim de Klassieke Aero Football in z'n inventaris. Je kunt hier alleen mee trainen als er een andere Sim in de buurt is. Mocht je je football kwijt zijn, dan kan je deze opnieuw voor $50 aanschaffen door te klikken op je kastje op school. 

​Klik op de football in de inventaris van je Sim en kies een Gewone footballtraining met... of een Lastige footballtraining met.... Je Sim moet regelmatig oefenen om hiermee de dagelijkse taak te vervullen. Je vindt de voortgangstaken en dagelijkse taken rechtsonder in het carrièrepaneel. 

Hoe hoger de fitnessvaardigheid, hoe sneller je Sim promoveert naar de volgende rang. Je kunt de fitnessvaardigheid natuurlijk ook met andere sportieve bezigheden verhogen.


Sportdag Footballteam

Bouw vaardige footballworpen op en pak de winst! Sims met een beter ontwikkelde fitnessvaardigheid en positief humeur zullen minder klungelen en hoger scoren.

Iedere donderdag van 17.00 - 22.00 uur vindt er op het sportveld achter de Middelbare School een Footballteam sportdag plaats. 

Iedere Sim kan hieraan meedoen en hoeft dus geen lid te zijn van een footballteam. Ben je wel lid van een team dan is het natuurkijk leuk om er als groep met je hele team heen te gaan, maar dat hoeft niet. 

Zodra je aankomt op het sportveld zie je allerlei attributen zoals een toegangspoort met vuurwerk, 1 groepscheermat, meerdere footballs,  fotoachtergronden voor het maken van foto's en selfies, een podium, twee picknicktafels en een Festivalkraampje. 

Bij het Festivalkraampje kun je niet alleen eten en drinken bestellen, maar ook unieke middelbare school festival kleding kopen (of gelijk dragen) zoals een cheeleaderoutfit en een quarterbackshirt. Als je de optie Door items bladeren kiest kun je mascottebeeldjes, muurpompons en 2e hands schoolboeken kopen.

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk deelnemen aan de footballwerp-wedstrijd.
Klik hiervoor op een football die op het veld ligt en kies een gewone of lastige footballtraining met... Kies een waardige tegenstander want dat zal je score verhogen. Zodra je hiermee klaar bent ga je naar de wedstrijdleider die rondloopt op het veld en dien je je wedstrijdscore in. 
Om 21.00 uur zal de wedstrijdleider bij het podium de winnaar aankondigen. Je krijgt een melding of je gewonnen hebt of niet. Om 22.00 uur zullen alle speciale attributen verdwijnen en is de sportdag afgelopen.


Schaakteam
Sluit je aan bij het schoolschaakteam! Stel je inzichtvaardigheden op de proef door deel te nemen aan deze activiteit en teamgenoten te ontmoeten waarmee jij je schaakspel kunt verbeteren. Als je aan deze activiteit deelneemt, kun je een wetenschapsbeurs verzoeken om deel te nemen aan een schaakpuzzel met andere gasten. Bouw je vaardigheden helemaal tot aanvoerder op en verdien een speciale schaaktafel, een teamvlag en een trofee!

​Het schaakteam traint elke maandag, dinsdag en donderdag van 15.30 - 17.30 uur. 

Helaas kan je niet mee naar de activiteit, want je Sim verdwijnt naar een rabbithole en keert na afloop terug op de thuiskavel.

Je start deze carrière als schaakteam-rekruut en om hogerop te komen isschaken een dagelijkse taak die je moet uitvoeren.
Hiermee verhoog je de inzichtvaardigheid die nodig is om te stijgen in rang. Je vindt informatie hierover rechtsonder in het carrièrepaneel.

Je kunt zelf een schaaktafel aanschaffen om thuis te oefenen, maar in de kelder van de Middelbare School staan ook 2 tafels waar je Sim kan oefenen of spelen met een schoolgenoot.

Hoe hoger de inzichtvaardigheid, hoe sneller je Sim promoveert naar de volgende rang. 


Computerteam

Haal dat RGB-toetsenbord tevoorschijn en sluit je aan bij het schoolcomputerteam! Werk aan je codeerervaring door programmeren op een computer te oefenen. Als je aan deze activiteit deelneemt, kun je een wetenschapsbeurs verzoeken om deel te nemen aan een game jam met andere gasten. Bouw je vaardigheden helemaal tot aanvoerder op en verdien een gouden laptop, een teamvlag en een trofee!

 

Het computerteam traint elke maandag, dinsdag en donderdag van 15.30 - 17.30 uur.

Helaas kan je niet mee naar de activiteit, want je Sim verdwijnt naar een rabbithole en keert na afloop terug op de thuiskavel

Je kunt echter wel zelf van alles doen om de gewenste programmeervaardigheid te verhogen.

Je start deze carrière als computerteam-rekruut en om hogerop te komen is programmeren een dagelijkse taak die je moet uitvoeren.
Hiermee verhoog je de programmeervaardigheid die nodig is om te stijgen in rang. Je vindt informatie hierover rechtsonder in het  carrièrepaneel.

Je kunt zelf een computer aanschaffen om thuis te oefenen, maar in de kelder van de Middelbare School staan ook een aantal computers waar je Sim kan oefenen.

Hoe hoger de programmeervaardigheid, hoe sneller je Sim promoveert naar de volgende rang. 


Wetenschapsbeurs Schaak- of Computerteam
Als je Sim deelneemt aan het schaak- of computerteam kan hij/zij zelf vragen om een Wetenschapsbeurs. 
Deze wetenschapsbeurs betreft geen geld maar een festival en je kunt dit aanvragen via de werkicoon op je Sims' mobiel, via de optie Middelbare School op de PC of via de optie Middelbare School als je op je Sim klikt.

Hoewel de festiviteiten vrijwel hetzelfde zijn, zijn het wel 2 aparte festivals afhankelijk van of je in het schaakteam of in het computerteam zit. Je moet dus duidelijk aangeven welke wetenchapsbeurs je aanvraagt.
Je krijgt een melding als de 
aanvraag is goedgekeurd en kan daarna op de kalender (via de filteroptie festivals) zien wanneer dit festival plaats zal vinden. Als je op die dag op de kalender klikt vind je daar ook de Braderiefolder die je iets meer vertelt over dit festival.
Afhankelijk van wanneer/hoe laat je Sim het verzoek heeft ingediend, zal het festival m
eestal op de 2e dag na goedkeuring van de aanvraag plaatsvinden.

Elk festival vindt plaats van 17.00 - 22.00 uur op het sportveld achter de Middelbare School.

Iedere Sim kan hieraan meedoen en hoeft dus geen lid te zijn van een team. 
Zodra je aankomt op het sportveld zie je allerlei attributen zoals een toegangspoort met vuurwerk, 1 groepscheermat, fotoachtergronden voor het maken van foto's en selfies, een podium, picknicktafels, tafels met Jamming Tablets of Schaaktafels en een Festivalkraampje.

Bij het Festivalkraampje kun je niet alleen eten en drinken bestellen, maar ook unieke middelbare school festival kleding kopen (of gelijk dragen) zoals een Schaakteamshirt en een Computershirt. Als je de optie Door items bladeren kiest kun je een Elite Jamming Tablet, een Strijdend Schaakstuk Beeldje en 2e hands schoolboeken kopen.

Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk deelnemen aan het Schaakpuzzelkampioenschap of aan de  Game-jam-wedstrijd.
Klik hiervoor op een schaaktafel of op een Jamming tabletZodra je klaar bent met de opdracht ga je naar de wedstrijdleider die rondloopt op het veld en dien je je wedstrijdscore in. 
Om 21.00 uur zal de wedstrijdleider bij het podium de winnaar aankondigen. Je krijgt een melding of je gewonnen hebt of niet. Om 22.00 uur zullen alle speciale attributen verdwijnen en is de wetenschapsdag afgelopen.


Carrières en vaardigheid

Middelbare school voegt 2 nieuwe carrières (vanaf tiener) toe aan het spel:

 • Simfluencer
 • Videogamestreamer

Je start deze carrières via een PC, de telefoon of, vanaf jong volwassen, via het carrièrepaneel rechtsonder in je scherm.

Beide carrières hebben 3 niveaus en je kunt kiezen voor een werktijd van 5.30 - 7.30 OF van 21.00 tot 23.00 uur. Deze tijden komen niet in conflict met de tijden van de Middelbare School en eventuele buitenschoolse activiteiten, dus het hangt er alleen vanaf of je Sim een vroege vogel of een nachtbraker is! Aan jou de keus.

Een uur voor het begin van je werktijd krijg je een pop-up scherm waar je kunt kiezen of je je Sim alleen naar het werk laat gaan of thuis laat werken aan allerlei opdrachten en vaardigheden. Je Sim kan zich ook ziek melden, maar dat is natuurlijk niet echt de bedoeling van deze carrières.

Omdat je niet mee kunt naar het werk, heb je in dat geval alleen beperkte invloed via het Sim icoontje (hard werken e.d.).
Het is dus leuker om thuis te werken zodat je actief met een van deze carrières bezig kunt zijn.
Als je hiervoor kiest krijgt je Sim in het Carrièrepaneel een Dagelijkse taak die voltooid moet worden. 
Ga met je muis over de taak om te zien wat je ervoor moet doen.
Daarnaast krijgt je Sim in hetzelfde paneel ook Promotietaken die met vaardigheden te maken hebben.

Zorg dat je de taken op tijd hebt voltooid om succesvol (een van) deze carrières te voltooien!


Carrière Simfluencer

Heb je een webcam? Ben je best wel een persoonlijkheid? Wees een Simfluencer en grote bedrijven zullen jou uitkiezen om hen te helpen hun nieuwste spulletjes aan te prijzen. Om beoordelingen te geven, moet je lifestylevoorwerpen vinden zoals een schaakbord, schildersezel, enz.
Benodigde vaardigheden: Charisma en Ondernemer

Om promotie te maken is deze carrière verbonden aan het opbouwen van de nieuwe Ondernemervaardigheid (zie verderop bij dit onderwerp) en het creëren, promoten en verkopen van outfits via TRENDI. Bezoek dus regelmatig de Theewinkel om een outfit te creëren waarna je deze op TRENDI plaatst voor verkoop. Meer over de Theewinkel en TRENDI vind je bij het onderwerp Overige Gameplay.

Dagelijkse taken kunnen verder zijn:

 • Bedrijfsplan onderzoeken
 • Beoordeling technisch product schrijven en uploaden
 • Zakelijk portret uploaden
 • Extra financiering krijgen
 • Beoordeling lifestyleproduct schrijven en uploaden

Tijdens het werken kan je je af en toe via een Pop-up een extra werktaak krijgen die je kunt accepteren of annuleren. Accepteren levert natuurlijk meer op dan annuleren.

Vanaf niveau 3 krijgt je Sim soms via de post een Simfluencer-verrassing van een bedrijf. Vergeet dus niet om af en toe de brievenbus leeg te halen. Je kunt in de inventaris hetbeloningspakket openen.
Ook krijg je meer opties op de telefoon en PC zoals Simfluencer-zaken online adverteren en Bijverdienste volgers bekijken.


Carrière Videogamestreamer

Gamen is hartstikke leuk en kan ook heel winstgevend zijn! Wees een videogamestreamer waarbij de strakke moves en comedybasics jou de ster van de (virtuele) show maken!
Benodigde vaardigheden: Gamen en Ondernemer
Wat extra kan helpen is praten met andere Sims over videogames, livestreamen wanneer mogelijk en videospelletjes spelen.

Om promotie te maken is deze carrière verbonden aan het opbouwen van de nieuwe Ondernemervaardigheid (zie verderop bij dit onderwerp).
Dagelijkse 
taken kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Praat met een bevriende Sim over bijverdienste
 • Bedrijfsplan onderzoeken
 • Zakelijk portret uploaden
 • Avatar voor SimTuber kiezen (zie plaatje hieronder)
 • Krijg extra financiering
 • SimsChat lezen

​​Tijdens het werken kan je je af en toe via een Pop-up een extra werktaak krijgen die je kunt accepteren of annuleren. Accepteren levert natuurlijk meer op dan annuleren.

Als je Sim een bedrijfsplan heeft onderzocht (op de computer) vind je dat terug als USB stick in zijn inventaris. Als je daarop klikt kun je het uploaden. Vanaf niveau 3 kan je na Bedrijfsplan onderzoeken Contact opnemen met een particuliere kapitaalverstrekker voor financiering OF Op Hol van de Lama's verschijnen. Bij de 1e optie kom je via een melding gelijk te weten of de investeerder blij was met het voorstel en wel of geen investering wil doen. Indien positief kan dat best flink uitpakken!
Bij de 2e optie zal je Sim enkele uren van de kavel verdwijnen om het bedrijfsplan te presenteren. Na terugkomst krijg je via een melding te weten of de presentatie is bevallen en iets oplevert.


Ondernemervaardigheid

Wil je jouw idee op reis nemen en je kleine bedrijf uitbouwen tot een zakelijk imperium? Bouw je ondernemervaardigheid op via bijverdiensten en excelleer in klusjes en freelance carrières! 

Deze vaardigheid heeft5 niveaus en is gekoppeld aan de nieuwe carrières Simfluencer en Videogamestreamer en aan verkopen van creaties via TRENDI. Je kunt deze vaardigheid ook verhogen door het doen van klusjes, verkopen van eigengemaakte spulletjes zoals schilderijen e.d. en het volgen van een freelance carrière.

Niveau 1: Je Sim is voorzichtig met het opbouwen van de ondernemervaardigheid begonnen. Door keihard te werken aan deze vaardigheid, zal er heel wat roem en rijkdom (vooral dat laatste) in het verschiet liggen.

Niveau 2: Je Sim barst van de zakelijke ideeën en kan nu ook bezigheden promoten door online te adverteren.

Niveau 3: Invloed opdoen en meerdere manieren leren om geld te verdienen, zijn uitermate belangrijk voor je Sim om de wereld te kunnen domineren. Om dat te bereiken, kan hij nu een businessplan onderzoeken.

Niveau 4: Geloofwaardigheid is een trefzekere manier om andere investeerders over te halen hun zuurverdiende Simdollars af te staan en jouw bedrijf te steunen. Je Sim kan nu zijn zorgvuldig gemaakte businessplannen gebruiken en contact opnemen met particuliere kapitaalverstrekkers.

Niveau 5: Het bereiken van het toppunt van slim ondernemerschap geeft je Sim unieke superkrachten, zoals het slagen voor de vereisten om te verschijnen in Hol van de lama's en het verdienen van de felbegeerde beloningseigenschap De kennis.

​Beloningseigenschap: De kennis

Sims met deze eigenschap krijgen meer salaris en positievere reacties als ze met andere Sims kletsen.


Overige Gameplay

Puberteit, acne en Oh! die vlam! 

Puberteit
Zoals iedereen waarschijnlijk (nog) wel weet is de puberteit nou niet bepaald de makkelijkste levensfase. Acne, beginnende haargroei op plaatsen waar dat misschien niet zo leuk is en ook de eerste verliefdheid die soms heel wat perikelen met zich mee kan brengen. 

Met Middelbare School worden er flink wat nieuwe (inter)acties voor tieners aan het spel toegevoegd die het dagelijkse humeur positief of negatief kunnen beïnvloeden.

Je tiener Sim zal vaker last hebben van stemmingswisselingen en de gemoedstoestand kan soms per uur verschillen in bijvoorbeeld

 • Puberteit (gespannen +1)
 • Opgroeien (Blij + 1)
 • Crisistijd (gespannen +50; zorgt voor puistjes!)
 • Wildgroei (beschaamd + 1; er begint overal haar te groeien)

Acne
Je kunt nu zelf bepalen of je tieners last krijgen van acne.
De optie acne was al toegevoegd met het Ouderschap Game Pack, maar alleen als mogelijkheid in CAS en daar kon je verder niets mee doen. Als je die optie al eerder hebt gekozen voor je Sim is het niet mogelijk om dit uit te schakelen (kan alleen door je Sim te bewerken in CAS).

Met acne in de spelopties van Middelbare School ingeschakeldis het mogelijk om je tieners actief acnete laten krijgen tijdens het spelen!
Zie bij Speltoevoegingen > Spelopties instellen hoe je dit kunt in- of uitschakelen.

Als je acne hebt ingeschakeld en je je Sim niet met een puisterig hoofd naar het eindbal wil laten gaan, zal je regelmatig in de spiegel de optie Gezichtsreiniger aanbrengen moeten toepassen. Je Sim krijgt dan de gemoedstoestand Acnecrisis afgewend (Blij + 2).
Mocht je dit vergeten, waardoor je tiener toch last heeft van een uitbraak, dan volgt de gemoedstoestand Wildgroei (beschaamd + 1). Maar geen paniek. Je kunt in de spiegel ook de Acne camoufleren. 

Over lichaamshaar en scheren vind je meer informatie bij het onderdeel Creëer een Sim.


Oh! die vlam!
Je tiener Sim kan nu echt verliefd worden.​ Dit levert niet alleen de nodige nieuwe (inter)acties op, maar ook de hiermee gepaard gaande gemoedstoestanden.

Als je tiener een oogje heeft op een andere Sim kan hij/zij smoorverliefd worden! Alleen al door in de buurt van die vlam te zijn kan je tiener de gemoedstoestand
Wat moet je zeggen?! (gespannen +1) krijgen. Als het een schoolgenoot betreft die je tiener elke dag ziet, zal dit dus regelmatig gebeuren.
Als je de stoute schoenen hebt aangetrokken en je vlam wat nader hebt leren kennen, kan je Sim regelmatig de gemoedstoestand Zwijmelen over vlam (flirterig +2)  krijgen. 

Als het wederzijds is, krijg je steeds meer (inter)acties beschikbaar bij Liefde zoals:

 • Naar liefje worden vragen (betekent dat je de andere Sim vraagt naar zijn/haar seksuele voorkeur)
 • Naar rotzooien interesses vragen (betekent vragen of de andere Sim met mannen, vrouwen of allebei wil rotzooien)
 • Nek zoenen
 • Onthullen aangetrokken te zijn
 • Proberen te verleiden
 • Publiekelijk de liefde verklaren
 • Rotzooien met...

Rotzooien met... kan met een vlam maar ook met een bevriende Sim waarmee geen romantische relatie is. Rotzooien kan op elke plek waar Sims O jaa! kunnen doen.
Bij tieners heet het rotzooien en vanaf jongvolwassen heet het O jaa! Zie ook de nieuwe rotzooien/O jaa! locaties bij het onderdeel Speltoevoegingen.

Zodra je Sim verliefd is, zal dit zeker regelmatig leiden tot de gemoedstoestand Boos op vlam (boos + 2) omdat je Sim zo smoorverliefd is dat hij/zij jaloers is als de vlam zwaait naar iemand anders! ​Gelukkig duurt dat niet lang en is de boosheid zo weer over!
Maar... hou je Sim in de gaten, want er kan zomaar ineens verliefdheid ontstaan voor een andere vlam! Je ziet dit ook terug in het Simprofiel.

Als de liefde echt serieus wordt, krijg je de nieuwe optie Belofteringen uitwisselen.


TheeKring & Bubbeltheewinkel/TRENDI app

Bij de 2e hands TheeKring & Bubbeltheewinkel kun niet alleen terecht voor een hapje en een heerlijke bubbelthee, maar je kunt er ook met de eigenaresse Eloise Hiddlestix een babbeltje maken over de verschillende outfits en trends. Zorg dat je bevriend met haar raakt want dat kan heel handig zijn bij het creëren van een nieuw look!

TheeKring & Bubbeltheewinkel/TRENDI app

Ieder dag om 06.00 uurwordt de voorraad van de TheeKring vernieuwd.
Zeker als je een Simfluencer bent, is het verstandig om regelmatig een kijkje te nemen en een nieuwe look samen te stellen, die je zelf kunt dragen, promoten of verkopen op TRENDI. Als de promotie positief is zal dit zorgen voor meer volgers en hoe meer volgers, hoe meer je Sim eraan kan verdienen!

De winkelvoorraad is beperkt, maar je koopt het tegen een lagere prijs dan normaal.
Je krijgt een melding als er een exclusief kledingstuk in de winkel verschijnt. Dit kledingstuk is uitsluitend bij de TheeKring te koop, maar als het eenmaal is gekocht, is het gelijk ontgrendeld in de normale CAS-modus en kan elke Sim het dragen.

Als je een look wilt creëren klik je op een van de kledingrekken en kiest de actie Een modelook creëren. 

Je komt dan in CAS terecht waar je kunt instellen of de look mannelijk of vrouwelijk moet zijn en je kunt kiezen uit 3 categorieën voor het samenstellen van je look:

 • Kleuren
 • Stijl
 • Zeldzaamheid

Je krijgt per categorie te zien wat er die dag aan kleding en accessoires beschikbaar is. Zeldzame items zijn duurder, maar leveren bij verkoop ook meer op.

Zodra je een look hebt gecreëerd die je bevalt, zie je rechtsonder de prijs. Geef je look een naam waarna je het kunt kopen. Je kunt tot maximaal 5 looks per dag creëren. Wat je gekocht hebt vind je terug in de inventaris van je Sim. Door op de look in de inventaris te klikken kun je de outfit:

 • Geven
 • Een andere naam geven
 • Dragen
 • Op Trendi verkopen
 • Aan favorieten toevoegen

Het is natuurlijk belangrijk om de trends te volgen en dat kun je doen door op de TRENDI app de optie De nieuwste trends bekijken te kiezen of door met Louise Hiddlestix te praten over de nieuwste trends.


​TRENDI app
Trendi is een nieuwe app die beschikbaar is op elke telefoon. Hiermee kunnen Sims:

 • De nieuwste trends bekijken
 • Door Trendi bladeren
 • Een look plaatsen
 • Huidige look promoten
 • Over Trendi
 • Volgers bekijken

Je zult ook meldingen ontvangen over exclusieve kledingstukken die die dag beschikbaar zijn bij de TheeKring winkel. 

Zodra je een eigen gecreëerde look aantrekt kun je deze promoten. Je Sim zal een foto van zichzelf maken en deze plaatsen op Trendi. Het kan zijn dat je Sim  nog te weinig modekennis heeft waardoor hij/zij de gemoedstoestand Te weinig modekennis (beschaamd +1) krijgt. Maar als je meer ervaring krijgt en de juiste trends volgt, kan je Sim de gemoedstoestand Groeiend mode-imperium (Geïnspireerd +2) krijgen en zal dat een flink aantal nieuwe volgers opleveren.
​En... hoe meer volgers, hoe meer je kunt verdienen als je je outfits op Trendi verkoopt!

 

Creatie kopen op TRENDI
Als je geen zin hebt om zelf iets te creëren of even snel een aparte outfit wil scoren, kan je via Trendi een look van iemand anders kopen. Kies dan de optie Door Trendi bladeren op de Trendi app. Je krijgt een pop-up waaruit je een outfit kunt kiezen. Door met je muis over de naam van een look te gaan, lees je hoe het er uit zal zien. Ik verwachtte aan de rechterkant een voorbeeld van de look te zien, maar helaas is dat niet zo. Geen idee of dit een bug is of niet.

Het is jammer dat je geen voorbeeld kunt zien, want de omschrijving geeft niet altijd duidelijk aan of de look geschikt is voor mannelijke of vrouwelijke Sims. Het kan dus voorkomen dat je iets koopt wat niet echt past bij de stijl van jouw Sim (maar geen paniek want je kunt het ook weer verkopen!).
Hierdoor zie je soms ook Sims in de wereld lopen in vreemde outfits!
Het komt ook voor dat je meerdere Sims in dezelfde outfit ziet lopen. Waarschijnlijk omdat deze look met een flinke hype op Trendi is geplaatst en dus veel kopers heeft aangetrokken.

 

Creatie verkopen op TRENDI
Heb je een of meer prachtige looks in de inventaris van je Sim en wil je wat extra geld verdienen? Zet je creatie(s) dan te koop door in de inventaris op de look te klikken en de optie Outfit op Trendi verkopen te kiezen. Je krijgt een pop-up waar je kunt zien voor hoeveel gelijksoortige outfits worden verkocht en waar je jouw verkoopprijs kunt opgeven. Hypen/promoten vóór het te koop zettenkan de waarde van je outfit verhogen (of verlagen...), maar maak de prijs niet té hoog want dan zal de verkoop mislukken.

Je creatie blijft voor korte tijd op Trendi in de verkoop staan. Helaas zie je het niet terug als je daarna bladert op Trendi.
Als niemand belangstelling heeft krijg je een melding en wordt het kledingstuk weer teruggestuurd naar je inventaris. Je kunt het dan opnieuw aanbieden op Trendi. maar kies een iets andere prijs (of probeer het eerst te promoten voordat je het opnieuw plaatst) waardoor het misschien wel verkoopt. Je kunt het ook zelf Van Trendi verwijderen als je de verkoop stop wilt zetten. Het staat dan gewoon weer in je inventaris.

Is er wel belangstelling dan krijg je een melding dat iemand het wil kopen. Klik dan op de look in je inventaris en kies de optie Naar koper verzenden. Je Sim zal dan het pakketje in de brievenbus stoppen en het geld direct ontvangen.


Sociaalmaatje
Sociaalmaatje is een nieuwe app. beschikbaar op elke telefoon, tablet of computer, waarmee Sims (vanaf tiener) contact kunnen leggen met vrienden en familie. Ze kunnen updates over hun leven posten, vrienden taggen, gewaagde DM's sturen en gewoon met elkaar in contact blijven. 
Helaas wordt er per leeftijdsgroep geen onderscheid gemaakt in het soort berichten. Dat wil zeggen dat een oudere ook een bericht kan krijgen over school e.d.

Open Sociaalmaatje en klik op Aan lijst van contacten toevoegen. Je krijgt dan een pop-up met alle vrienden/kennissen/familie te zien die je stuk voor stuk kunt toevoegen. Je moet een Sim eerst kennen voordat je deze kunt toevoegen, anders verschijnt hij/zij niet in de pop-up.
Eenmaal toegevoegde contacten kun je bij de tab Vrienden ook weer verwijderen.

Zodra je contacten hebt toegevoegd zullen hun berichten verschijnen in de Feed tab.

Iets op Sociaalmaatje posten is niet alleen voor de lol. De gesprekken die daar plaatsvinden, kunnen van rechtstreekse invloed op de relaties met andere Sims zijn.
Het ontwikkelen van een romantische relatie of je ontpoppen tot vijand zijn mogelijke uitkomsten.

Je verdient ook volgers, die van pas kunnen komen voor de Videogamestreamer- en Simfluencer carrières.
Deze volgers volgen je ook naar Trendi of je sociale netwerk-accounts.

 

Een Nieuwe Post maken
Speciale gebeurtenissen in de levens van je Sims activeren de mogelijkheid om over die gebeurtenis te posten.
Denk hierbij aan gebeurtenissen op school, romances, het dansfeest, afstuderen, nieuwe outfit e.d.
Zodra de knop 
Nieuwe post beschikbaar komt kun je, voor korte tijd, zien welke gebeurtenissen speciaal zijn geweest.

In onderstaand voorbeeld is mijn Sim erg enthousiast over een nieuwe outfit die zij gecreëerd heeft (maar er kunnen ook meer gebeurtenissen staan). Klik op de gebeurtenis en kies daarna aan de rechterzijde wat voor verhaal je wilt sturen aan je volgers op Sociaalmaatje. Ik koos voor een energiek verhaal en zie op het rechterplaatje hieronder welke bericht in de feed werd geplaatst. Je kunt helaas niet zelf een tekst invoeren.

Andere Sims zullen op je berichten gaan reageren en die zie je terug in je feed. Je kunt hier dan zelf ook weer op reageren via het gebruik van de vrieskonijn emoji's. 
Hierop reageren en het versturen van DM's (berichtcontact) helpt bij het krijgen van meer volgers.

DM (Direct Message) sturen 
Wil je een bericht buiten het publieke oog houden? Laat je Sim dan een DM (berichtcontact) naar een andere Sim sturen. Kleine briefjes gedurende de dag kunnen die relaties levendig en bruisend houden. Je kunt dit doen via de tab Contacten op Sociaalmaatje maar ook rechtstreeks via de Sociaalmaatje icoon op je telefoon.

Sim taggen
Je Sim kan iemand op diens vriendenlijst taggen in een post met specifieke context. Hierdoor kun je relaties opbouwen of verpesten!
Klik op Sim taggen waarna je zelf kan kiezen welke Sim je een bericht wilt sturen via een pop-up lijst van je contacten. Het bericht verschijnt in je feed.

Je Sims' telefoon en de Sociaalmaatje app gloeien op als er nieuwe reacties binnen zijn. Als je dit opgloeien vervelend vindt kun je het uitschakelen met de optie Meldingen uitschakelen. Wil je helemaal niet lastig gevallen worden, dan kan je Sociaalmaatje uitschakelen.


T-pose uitdaging
De T-Pose-uitdaging is een uitdaging die tiener-Sims vaak doen voor sociale media. Het houdt in dat je Sim enige tijd met zijn/haar armen horizontaal uitgestrekt staat.
In de gangen op de Middelbare School zal je regelmatig een student de T-pose zien aannemen.

Klik op een Sim die de T-pose uitvoert en kies dan een van de volgende opties:

 • T-pose uitdaging bekijken
 • Naar dominantieuitdaging vragen (betekent naar T-pose uitdaging vragen)
 • Aan T-pose uitdaging deelnemen

Als je een Sim vraagt naar de T-pose uitdaging zal deze zeggen: T-poses zijn ontzettend populair nu! Check Sociaalmaatje maar. Iedereen doet het!
Laat je Sim dus zeker ook deelnemen waardoor de populariteit op sociale media zal toenemen.
Zodra je Sim eenmaal de T-pose uitdaging heeft gedaan, door te klikken op een andere Sim die de uitdaging uitvoert, kan je je Sim de uitdaging opnieuw laten doen door op je Sim zelf te klikken.

Voor het Tiener doel Bewonderd icoon zal je ook de T-pose moeten uitvoeren.


Stiekem wegsluipen uit huis
Met Middelbare School zijn een speciaal raam en een speciale ladder toegevoegd om stiekem weg te sluipen uit huis.
Dat kan handig zijn voor je tiener Sim als huisarrest is opgelegd (Ouderschap Game Pack) of als je Sim gewoon op stap wil gaan zonder dat de ouders hier erg in hebben.

Wegsluipen kan alleen via het speciale EZ Exit Raam (te koop bij ramen voor $45). Je kunt dit plaatsen op de begane grond of op een hogere verdieping.
Als je het op een verdieping plaatst heb je ook de Opstandig Klimop Hekwerk Ladder nodig (te koop bij trappen/ladders voor $8) met de volgende opties:

 • Omhoog klimmen
 • Omlaag glijden
 • Omlaag klimmen

​LET OP: Voordat je Sim door het raam kan wegsluipen moet je eerst de deur van de kamer op slot doen. Je wilt natuurlijk niet dat je Sim betrapt wordt door de ouder(s)! Klik daarna op de vloer net buiten het raam en kies Hierheen gaan. 

Als je het speciale raam plaatst op de begane grond én het huis een fundering heeft, zal onder het raam ook een stuk fundering moeten liggen om je Sim door het raam te laten klimmen. Let op dat er onder het raam/de ladder verder niets in de weg staat.

Belangrijk: Je kunt de Opstandig Klimop Hekwerk Ladder niet vanaf een verdieping direct op het raam laten aansluiten.
Zorg dus dat 
er direct buiten het raam een stuk vloer ligt waar je Sim op kan stappen, zodra hij/zij door het raam klimt. Laat dan de speciale ladder aansluiten op het stuk(je) vloer. Laat je Sim eerst met de optie Hierheen gaan door het raam klimmen en klik daarna op de speciale ladder voor Omlaag klimmen of Omlaag glijden. Zie onderstaande afbeeldingen.

TIP: In Muursculpturen in bouwen vind je ook een Opstandig Klimop Herkwerk in 4 maten, maar deze zijn alleen voor decoratie en hebben geen ladder. Je kunt ze gebruiken als algemene decoratie of links/rechts plaatsen van de Opstandig Klimop Hekwerk Ladder waardoor deze nog meer gecamoufleerd wordt.


Kussengevecht houden
Middelbare school maakt het mogelijk om een kussengevecht te houden op elk een- of tweepersoons bed. 

Klik op een bed en kies de optie Kussengevecht houden met.... Je krijgt dan een pop-up met alle Sims die op dat moment in de buurt van je Sim zijn.
Helaas kunnen kinderen geen kussengevecht houden.

Afhankelijk van de uitkomst van het kussengevecht krijgt je Sim de gemoedstoestand Geteisterd door kussen (speels + 1) of Kussenveroveraar (zelfverzekerd +1).

Over beide uitkomsten kun je een Nieuwe post maken op Sociaalmaatje.


Op de grond zitten
Je kan je Sim nu Op de grond laten zitten door op je Sim te klikken en die optie te kiezen. Ook zullen Sims het vaak uit zichzelf doen om bijvoorbeeld hun huiswerk te maken, een boek te lezen of iets te eten. Ze gaan niet alleen op de grond zitten, maar ook met gekruiste benen op het bed of een bank.
Helaas is het niet mogelijk om een groep in z'n geheel deze opdracht te geven, want je kunt de opdracht alleen per actieve Sim geven. 

Het is wel grappig dat een Sim in een rok of jurk geknield op de grond gaat zitten en een Sim in een broek met gekruiste benen.


Bouwen/Kopen

Kaveltypes
Middelbare School voegt 3 kaveltypes aan het spel toe, waarvan 2 alleen te gebruiken zijn in Copperdale en waarvan het kaveltype niet gewijzigd kan worden:

 • Theekring & Bubbelthee Winkel (officieel kaveltype)
 • Middelbare School (alleen op 1 kavel in Copperdale mogelijk)
 • Auditorium (alleen op 1 kavel in Copperdale mogelijk)


Theekring & Bubbeltheewinkel
De Theekring & Bubbeltheewinkel is een 2e handswinkel waar je Sim niet alleen onder het genot van een beker bubbelthee kan rondhangen met vrienden, maar ook kan snuffelen tussen 2e hands kleding en zelfs een eigen look kan creëren die verkocht kan worden via TRENDI (zie meer informatie over TRENDI bij Overige Gameplay).
​Dit betreft een officieel kaveltype en het is in elke wereld te plaatsen. 

Middelbare School
De belangrijkste kavel in Copperdale is natuurlijk de Middelbare School.
Hier vindt de meeste gameplay van dit pakket plaats en hoewel je de school volledig kunt afbreken en naar eigen inzicht kunt (ver)bouwen, kan dit alleen op een bepaalde locatie in Copperdale. Het betreft een speciale kavel waarvan het kaveltype niet te wijzigen is, daarom is de naam ook grijs.

Je kan de school zo groot of klein (ver)bouwen als je zelf wilt, maar de kavel moet wel aan een aantal (minimale) vereisten voldoen (zie het plaatje hiernaast).
Al deze voorwerpen zijn te vinden in bouwen bij de speciale categorie Middelbare Schoolvoorwerpen
Verder ben je natuurlijk vrij om alles in te richten en aan te kleden zoals je zelf wilt.

Je Sim zal alleen gebruik maken van leslokaal 1 (linksboven in het bestaande schoolgebouw). Alle vakken waar je Sim aan deelneemt zullen daar dus plaatsvinden.

Elke woensdag kan je Sim na de reguliere lessen ook deelnemen aan een extra tentamenvoorbereidngssessie. Je krijgt hiervoor een melding. Deze sessie zal plaatsvinden in leslokaal 2 (rechtsboven in het bestaande schoolgebouw).

Auditorium
Het Auditorium vereist even wat meer toelichting. Deze kavel is ook alleen mogelijk in Copperdale op de daarvoor aangewezen plek.

Dit betreft een speciale kavel, net als de Middelbare School kavel en het kaveltype is dus niet te wijzigen.

​Je kunt deze kavel afbreken en opnieuw (ver)bouwen, maar hiervoor gelden een aantal stappen en regels omdat het Auditorium uit 4 kavels bestaat, ieder met een eigen thema en bijbehorende vereisten (net als de Gezamenlijke Ruimte in Ecologisch Leven).

Alle voorwerpen zijn te vinden in bouwen bij de speciale categorie die bij het gekozen thema hoort. 
Verder ben je natuurlijk vrij om alles in te richten en aan te kleden zoals je zelf wilt.

Auditorium:
​Een algemene ruimte voor alle gelegenheden

Dansfeest (Prom):
Maak de mooiste herinneringen als je van wat nectar nipt, op de muziek danst en die perfecte dansavond beleeft!
LET OP: Bij de vereisten voor het Dansfeest staat o.a. een prikbord. Hiermee wordt het Stralend De Nacht in Eindbal Stemkastje bedoelt.

Diploma-uitreiking:
Vier al dat harde werk als het auditorium wordt aangekleed voor die o zo belangrijke diploma-uitreiking. Vergeet nooit de prachtige tijd die je op school hebt beleefd.

Carrièredag Auditorium
Het auditorium is opgezet om professionals uit verschillende vakgebieden te ontvangen, die hun waardevolle tijd hebben vrijgemaakt om jonge geesten te helpen beslissen wat ze in de toekomst willen doen of worden.


Auditorium (ver)bouwen en opslaan in je Bibliotheek en/of de Galerie
Omdat deze kavel 4 specifieke functies heeft, moet je hier rekening mee houden tijdens het (ver)bouwen. Zodra je een ander subtype kiest wordt de kavel direct, automatisch, verbouwd naar het bijbehorende thema.

BELANGRIJK: de buitenkant van het gebouw zelf (zonder inrichting en aankleding binnen), de toiletruimtes en de eventuele aankleding/beplanting e.d. buiten het gebouw, moeten natuurlijk (grotendeels) hetzelfde blijven ongeacht welk thema het betreft, want het zou natuurlijk raar zijn als bij elk thema een ander gebouw tevoorschijn komt.
Bouw dus eerst het Auditorium (1e subtype) in deze vorm. Zie verder hieronder de volgorde waarin je dit moet doen.

 1. Klik In de wereldkaart op de Auditorium kavel en dan op bouwen
 2. Links boven zie je de 4 subtypes verschijnen
 3. Kies het 1e subtype (Auditorium) en (ver)bouw dit zoals hierboven bij Belangrijk is aangegeven. Zodra je tevreden bent, sla je dit op als Kavel in je bibliotheek
 4. LET OP: de kavel wordt opgeslagen als type Algemeen omdat je Bibliotheek (en de Galerie) het kaveltype Auditorium niet kennen. Dit komt automatisch goed zodra je de uiteindelijke kavels download op de enige plek in Copperdale waar dat mogelijk is.
 5. Maak nu verder het Auditorium thema af door het aan te kleden en in te richten zoals je zelf wil. Sla je spel op (je kunt later altijd weer terug om iets aan te passen)
 6. Klik dan op het 2e subtype Dansfeest. Dit thema zal nu automatisch gebouwd worden zoals het origineel in het spel
 7. Klik op de bulldozer (bovenin je scherm) en kies eerst kavel slopen en daarna terrein slopen. Het 2e subtype is nu een lege kavel
 8. Activeer de cheat bb.moveobjects
 9. Ga naar de Galerie openen (rechts bovenin je scherm) en download uit je Bibliotheek de door jou opgeslagen kavel van het Auditorium. Je hebt dan exact hetzelfde gebouw + aankleding aan de buitenkant zoals van het 1e subtype
 10. Maak nu verder het Dansfeest thema af door het aan te kleden en in te richten zoals je zelf wil. Sla je spel op
 11. Herhaal deze stappen voor Diploma-uitreiking en Carrièredag Auditorium
 12. Sla iedere keer dat je naar een ander subtype gaat eerst je spel op! 
 13. Je kunt ook per subtype kaveleigenschappen toewijzen
 14. Als je klaar bent met bouwen van alle subtypes kun je het 'kale' 1e subtype, wat je gebruikt hebt tijdens het bouwen, verwijderen uit je Bibliotheek.
 15. Je kunt elk subtype op deze kavel aanpassen zoals je zelf wilt, maar let op de vereisten per subtype en vergeet niet om tussentijds je spel op te slaan voordat je naar een volgend subtype gaat of zodra je de kavel verlaat!
 16. De wijzigingen die je aanbrengt gelden alleen per save. In een andere of nieuwe save zal je dit dus opnieuw moeten doen of je eigengemaakte kavel weer downloaden.


Hoe kun je de uiteindelijke kavel opslaan in je Bibliotheek en/of de Galerie
Je kunt deze kavel alleen opslaan per subtype waardoor het dus 4 kavels worden.

Je moet dit duidelijk aangeven per opslag (zie mijn opgeslagen kavels hieronder) zodat herkenbaar is welke kavel je op welk subtype moet downloaden om het ingame te laten werken.
Welke naam je de kavel geeft is niet zo belangrijk, maar wel het volgnummer en de duidelijke beschrijving, zodat men weet dat het om de Auditorium kavel gaat.

 1. Open het 1e subtype in bouwen en sla dit op als kavel met een nummer achter de naam. Geef ook duidelijk in de beschrijving aan om welk subtype dit gaat.
 2. Herhaal deze stap bij elk subtype zodat je uiteindelijk 4 kavels in je Bibliotheek en/of Galerie hebt staan. Vergeet niet om het nummer en de beschrijving bij ieder subtype aan te passen!

Totaaloverzicht Bouwen/Kopen
Net als in CAS biedt dit pakket in bouwen/kopen enorm veel nieuwe voorwerpen (250)!
Veel leuke nieuwe meubels en clutter en natuurlijk een flink aantal voorwerpen voor het inrichten van de Middelbare School, de Theewinkel en de thema's voor het Auditorium. Ook heeft dit pakket een paar modulaire meubelstukken die aan elkaar vastklikken bij plaatsing. Op die manier kun je verschillende combinaties maken die samen een wandmeubel vormen. Samen met de ronde ruimtes die met de pre-update aan het spel zijn toegevoegd, kan iedere bouwer zijn/haar hart ophalen met dit pakket!

Vergeet niet ook een kijkje te nemen in het Debug menu, o.a. voor het zelf bouwen van een kermis, en het wereldvoorwerpen menu waar je nog meer leuke spulletjes vindt.


Ingerichte ruimtes

Middelbare school voegt 4 nieuwe ingerichte ruimtes aan het spel toe, te vinden in Bouwen.
Ook kun je Liam Beckett (de 'hottie') en de Copperdale Class of '00, die door Maxis zijn gemaakt voor de onthullingstrailer, downloaden op de Galerie.


Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze Gids.