Sims 4 Open haard bouwen


De Sims 4 heeft een aantal kant-en-klare open haarden die je in elke ruimte tegen en muur kunt plaatsen, maar je kunt ook zelf een werkende open haard bouwen waardoor een ruimte er wat origineler uit gaat zien of beter past bij de stijl van je inrichting.

Bijvoorbeeld een open haard midden in een kamer, waardoor deze functioneert als een open afscheiding tussen de eetkamer en de zitkamer (zie hierboven de open haard op mijn kavel 'Newcrest Modern') of een gezellige ouderwetse houtkachel voor op een wat klassieker ingerichte kavel.

De meest simpele aanpassing maak je door op een bestaande open haard een soort afvoer/schoorsteen aan te brengen.
Hierbij staat de open haard wel tegen een muur, maar het ziet er toch gelijk wat anders uit  (zie voorbeeld 2 en 3 hieronder).

Alle open haarden in deze handleiding kun je makkelijk zelf bouwen met behulp van de cheat bb.moveobjects en het [ (verkleinen) of ] (vergroten) teken. Je hebt er dus geen CC voor nodig.


Per open haard (van links naar rechts) geef ik aan hoe en met welke voorwerpen het is gebouwd.
Mocht je een bepaald voorwerp/pakket niet bezitten, probeer dan te bouwen met een alternatief voorwerp want er zijn meer opties mogelijk (zoals ik bij sommige al heb aangegeven).

Voor je start met bouwen eerst:

 • de cheat bb.moveobjects activeren
 • de muren op de middelste hoogte (normale muur) instellen

​De Hoekhaard of open haard als afscheiding

Gebruikt voor de 1e open haard:

 • H.O.U.T. Blok 5 stuks (Jaargetijden 1 x verkleinen) OF Loop Warmer voor Marmer 2 stuks (Uit eten 2x verkleinen), donkerste kleur
 • Viva Victoriana Openhaard 3 stuks (Basisgame in de donkerste kleur, 3 x verkleinen)
 • Post-modern (Basisgame afzuigkap 1 x vergroot = 2 blokjes breed) (OF ‘Stalen Zenuwen’ Afzuigkap (Basisgame; niet vergroten maar 2 naast elkaar plaatsen)

Bepaal waar je de open haard wilt plaatsen en trek een extra muur van 1 vakje diep en 2 vakjes breed om de ruimte aan te geven die straks gesloten wordt (links op het plaatje). Maak het nog niet dicht naar de achtermuur. Verwijder nu 3 stukken van de achtermuur waardoor de open haard er niet vanzelf tegenaan springt, maar vrij te plaatsen is. Verklein met het [ teken de Viva Victoriana Openhaard 3 x en plaats er 3 naast/tegen elkaar binnen de ruimte van 2 vakjes.
Plaats ze iets uit het midden en houd de ALT knop ingedrukt tijdens het plaatsen. Kies daarna het H.O.U.T. Blok en verklein dit met het [ teken 1 x.

Plaats 5 x een verkleind H.O.U.T. Blok over de open haarden, maar zorg dat de voorkant van de open haarden nog net zichtbaar is. Je kunt deze anders straks niet ontsteken.

Maak de achtermuur en het linker stuk muur dicht en breng rond de open haarden de laagste halve muur aan. Voorzie deze van een muur rand in een formaat en de kleur die je wilt. Werk de binnenkant van de halve muren af met een zwarte kleur behang en op de vloer een zwart vloerpatroon zodat de constructie minder opvalt.

Kies nu de Post-Modern afzuigkap en vergroot deze 1 x met het ] teken. Plaats deze tegen het gesloten muurgedeelte. Je open haard is nu klaar, maar....

... test eerst of het mogelijk is dat je Sim de open haarden kan ontsteken. Is dat niet het geval, volg dan de stappen hierboven opnieuw. Je zult dan de ruimte tussen de halve muur en de open haard iets groter moeten maken of de open haard iets meer buiten de H.O.U.T. blokken laten uitsteken. 

Getest en .... het werkt! Hieronder zie je een paar voorbeelden.


Open haard met afvoer/schoorsteen

Voor de 2e en 3e open haard kun je gewoon de afzuigkap, met de ALT knop ingedrukt, in het midden van de open haard tegen de muur plaatsen.
Zorg alleen dat er aan de voorkant van de open haard niets van de afzuigkap uitsteekt.

​Gebruikt voor de 2e open haard: 

 • Infernovisie Muurhaard (Beleef het Samen)
 • ‘Stalen Zenuwen’ Afzuigkap (Basisgame) niet vergroten/verkleinen


Gebruikt voor de 3e open haard: 

 • Infernovisie Muurhaard (Beleef het samen)
 • De Obelisk (Basisgame afzuigkap) niet vergroten/verkleinen; Indien nog niet ontgrendeld, dan via de cheat bb.ignoregameplayunlocksentitlement ontgrendelen.

De klassieke houtkachel

​Gebruikt voor de 4e open haard: 

 • Annesley Vierkante Zuil (Basisgame, zwart)
 • Manoir Stenen Openhaard (Basisgame 2 x verkleinen)
 • Betoverende Rieten buffetkast (Eiland Leven) OF ‘S. Cargeaux’ Aanrecht OF ‘Ongekende Hoogte’ Vintage Aanrecht (Basisgame), zwarte kleur gebruiken
 • Prijzenkast voor Sporters (Basisgame) (Indien nog niet ontgrendeld, dan via de cheat bb.ignoregameplayunlocksentitlement ontgrendelen)

Dit zijn de voorwerpen die je nodig hebt voor het bouwen van de klassieke houtkachel. 

Plaats eerst de zuil op de juiste plek, want deze is met de ALT knop niet vrij te plaatsen. Hij zal dus altijd op een van de hoeken van een vakje geplaatst moeten worden. Plaats daarna het aanrechtkastje schuin in de hoek (of recht tegen een muur) met ALT ingedrukt, zodanig dat de zuil in het midden van het kastje en wat naar achteren staat.

Pak de open haard op en verklein deze 2 x met het [ teken. Plaats hem, met de ALT knop ingedrukt, in het aanrechtkastje en zorg dat de voorkant genoeg uitsteekt dat je nog net de houtblokken ziet.

Plaats er als laatste de Prijzenkast voor Sporters overheen. Dit ziet eruit als een ruit voor de kachel. Test of je Sim het vuur kan ontsteken. Zo niet, dan een beetje met de open haard en de prijzenkast schuiven tot het wel werkt.


Een open vuurplaats voor binnen

Deze open vuurplaats, met daar omheen een gezellige zithoek, doet knus en toch modern aan.
Je bouwt hem volgens hetzelfde principe als de hoekhaard, alleen is deze vrijstaand in een ruimte.
In het voorbeeld heb ik de vuurplaats expres 2 vakjes groot gemaakt. Groter maken is niet aan te raden, want als je de afzuigkap ook vergroot, komt deze veel te laag te hangen en helaas is er geen andere afzuigkap die er goed bij past.

​Gebruikt voor de 5e open haard: 

 • De Obelisk (Basisgame afzuigkap) (Indien nog niet ontgrendeld, dan via de cheat bb.ignoregameplayunlocksentitlement ontgrendelen)
 • Vociferate 4 stuks (Basisgame bijzettafel zwart 1 x verkleinen)
 • Viva Victoriana Openhaard 3 stuks in de donkerste kleur (Basisgame 3 x verkleinen)​  

Dit zijn de voorwerpen die je nodig hebt voor het bouwen van een open vuurplaats. Er zijn 2 vakjes bedekt met de zwartste vloer die je kunt vinden, zodat straks de constructie wat minder opvalt.

Plaats, met de ALT knop ingedrukt, de 3 verkleinde open haarden naast/tegen elkaar binnen de zwarte vakjes. Plaats ze iets uit het midden en vrij van de randen. Plaats daarna, met de ALT knop ingedrukt, de verkleinde bijzettafels er overheen, maar zorg dat de voorkant van de open haarden nog te zien is.

Trek dan de laagste halve muur er omheen. Test of je Sim de open haarden kan ontsteken. Zo niet, dan muurtje even weghalen en de open haarden/bijzettafels iets verschuiven. 

Werk de buitenkant af met een steenpatroon en de rand met een Halve Muur Rand. Voorzie de binnenkant van de halve muren van effen zwart behang zodat de constructie niet zo opvalt. Als je wilt, kun je gewoon een kleed onder de vuurplaats leggen (zie foto hieronder).


Een 'nep' open haard

Deze open haard kan niet branden, maar ziet er als decoratie wel leuk uit. Het is erg simpel te bouwen met alleen voorwerpen uit de Basisgame en het gratis Feestdagenpakket.

Je hebt hiervoor nodig:​ 

 • Afdaling (Basisgame salontafel, zwarte uitvoering)
 • Boomstammendisplay LV-426 (Feestdagenpakket 1 x vergroten op salontafel zetten)
 • Moderne Luifel (Basisgame raam)
 • Onbevlektheid 2 naast elkaar (Basisgame plank in vitrines)


Bouw een schoorsteen van 2 vakjes breed en 1 diep (zie foto hieronder). Zet de muren (half) omlaag en plaats in deze ruimte de Afdaling salontafel (zwart).
Leg hierop de Boomstammendisplay LV-426. Bekleed de binnenkant van de schoorsteen met een steenmotief.
Zet de muren weer omhoog en plaats het Moderne Luifel raam in de ruimte met de onderkant ter hoogte van de bovenkant van de salontafel. Houd de ALT knop ingedrukt voor precieze plaatsing van het raam.
Breng aan de bovenkant van het raam, naast elkaar, de 2 zwarte planken Onbevlektheid aan. Gebruik ook hiervoor de ALT knop.
Je kunt daarna spulletjes op de planken plaatsen met de 9 (omhoog) en/of de 0 (omlaag).