Sims 4 Vintage Glamour Review

Vintage Glamour is het 9e accessoirespakket van de Sims 4 is op 6 december 2016 wereldwijd uitgebracht.

 

Belangrijkste onderdelen:

Schitterende vintage kleding. Kleed je Sims in klassieke, op Hollywood geïnspireerde mode. Maak het plaatje af met diamanten sieraden en kies prachtige kapsels die heel wat bekijks zullen trekken.

Gloednieuwe kaptafel. Sims kunnen de kaptafel gebruiken om zich klaar te maken voor een avondje uit of om hun flirterige avances mee te oefenen. Geef je Sims een compleet nieuwe look, of breng snel make-up aan die de hele avond blijft zitten.

Neem een persoonlijke butler in dienst. Roep je inwonende butler op door eenvoudig met de bel te rinkelen. De butler kookt, maakt schoon, begroet gasten en geeft gehoor aan bijna elk verzoek. Zorg dat je de butler prijst om een snellere service te ontvangen zodat je Sims in luxe kunnen blijven leven.


Creëer een Sim (CAS)

De kleding voor de (jong) volwassenen ziet er luxe en chique uit, is mooi gemaakt en past goed bij het glamour tijdsbeeld van de jaren '30. Het aantal valt wat tegen maar er zijn leuke combinaties te maken, zeker voor de dames. en de kapsels zijn erg fraai gemaakt. Vooral het dameskapsel met de knot opzij ziet er prachtig uit.
​Voor jongens is er maar 1 top/blazer, voor de meisjes is er 1 hele outfit en voor beiden 1 kapsel. De kinderen schieten er dus qua kledingopties opnieuw bij in. De kapsels zien er wel leuk uit en de blazer voor jongens ook, maar de outfit voor meisjes, hoewel schattig om te zien, lijkt meer een prinsessenjurk dan een outfit passend in dit tijdsbeeld. Het is dus niet makkelijk om een heel gezin in dezelfde stijl te kleden, zeker als je niet in bezit bent van kleding uit andere pakketten.
De volledige outfit voor de mannelijke en vrouwelijke butler is ook in CAS aanwezig (inclusief de witte handschoenen) maar ik vraag me af waarom. Aangezien je je eigen Sim niet als butler kunt laten werken (de butler is een NPC) zul je deze outfit waarschijnlijk nooit gebruiken en was het leuker geweest als er voor kinderen iets meer keuze was toegevoegd. Hieronder een paar voorbeelden uit CAS.

 


Gameplay

De kaptafel
Er zijn 2 verschillende kaptafels te vinden in de koop-/bouwmodus en beiden zien er mooi en stijlvol uit. Verrassend is dat de gameplay van dit voorwerp door alle Sims te gebruiken is, dus ook door kinderen en mannen! Kinderen kunnen er een rommeltje van maken, maar soms valt het mee en ziet het er nog niet eens zo gek uit. Ze beleven er in ieder geval veel plezier aan en gelukkig is de make up niet permanent. Na een lekker bad of een snelle douche is de make up zo weer verdwenen.

Als je op de kaptafel klikt krijg je de keuze 'opmaken'. Daarna kun je kiezen in welke tint je Sim zich wil opmaken en vervolgens krijg je keuze uit 7-9 mogelijkheden per tint zodat er altijd een passende make up bij de outfit (of stemming) van je Sim te vinden is. De make up ziet er mooi uit en is goed in de glamour stijl uitgevoerd. De animaties zijn leuk om te zien en geven je de mogelijkheid om je Sim van make up te laten wisselen zonder naar CES te hoeven gaan. De oorspronkelijk make up die je hebt aangebracht in CES blijft bestaan en zal weer te zien zijn als je Sim de make up van de kaptafel heeft afgewassen.

​Als je een Sim hebt die normaal geen make up draagt, is het leuk dat zij zich voor een date even lekker kan optutten, pasend bij de outfit die ze aan wil trekken. Helaas is er aan de kaptafel geen optie om de make up weer te verwijderen en als je Sim brildragend is, zal ze de eyeliner dwars door de bril opbrengen i.p.v. even haar bril af te zetten. Gelukkig is dat allemaal niet zo erg en wegen de overige animaties op tegen deze kleine minpuntjes. Persoonlijk vind ik de mogelijkheden van de kaptafel en de verschillende animaties een erg leuke toevoeging aan het spel.


De 16e Eeuwse 'Monte Vista' Globebar

​De globebar is een grappig interactief voorwerp dat gebruikt kan worden door Sims van alle leeftijden. De (jong) volwassen Sim die graag zelf een drankje drinkt (inclusief de butler!) of een heel blad drankjes wil maken als er bezoek of een feestje is. Naarmate je Sim de mixologie vaardigheid verhoogt, zal hij/zij steeds meer opties krijgen voor het maken verschillende drankjes.

Kinderen kunnen de globebar bekijken of bestuderen. Als ze de globebar bestuderen stijgt hun mentale vaardigheid, maar als ze in een baldadige bui zijn kunnen ze de bar ineens een zwiep geven waardoor deze snel gaat ronddraaien. Soms loopt dat goed af, maar soms hoor je het gerinkel van al het glaswerk dat binnenin breekt! Hun gezicht spreekt dan boekdelen!


De Butler (NPC)

 

Met dit pakket wordt een nieuwe NPC toegevoegd: de (inwonende) butler.
Je kunt een butler inhuren via de telefoon, net zoals je andere diensten inhuurt. De butler is niet goedkoop en is alleen door rijke Sims te betalen.
Zodra de butler arriveert wijs je hem/haar een bed toe of zelfs een eigen leefruimte in je huis.
Vergeet in dat geval niet om de deur af te sluiten voor iedereen behalve de butler.

De butler wordt geen onderdeel van je huishouden en is alleen aan te sturen door met je Sim op de butler te klikken of met een belletje de butler te roepen. Nadeel is dat je soms het hele huis moet afzoeken om de butler te vinden voordat je een bepaalde interactie kunt vragen of uitvoeren.

Als je de butler zelf geen speciale opdrachten geeft zal hij/zij alle klusjes in huis zelfstandig uitvoeren, zoals schoonmaken, vuilnis buiten zetten, reparaties uitvoeren, maaltijden bereiden, tuinieren en minderjarigen verzorgen. Je kunt zelf ook opdrachten geven zoals bijvoorbeeld het bereiden van een feestmaaltijd of het wel of niet toelaten van bezoekers of je kunt hem vragen om mee te doen aan een potje tafelvoetbal of een andere spelletje.
Je kunt ook een aantal opties uitzetten in het geval je Sim zelf een bepaalde vaardheid wil ontwikkelen, zoals tuinieren of handigheid. Je kunt de butler prijzen of een standje geven en als hij niet bevalt kun je hem ontslaan en een andere butler inhuren.
Iedere butler heeft zelf ook bepaalde eigenschappen en het is leuk om die te ontdekken. Stel je voor dat je een groot gezin met kinderen hebt en de butler heeft de eigenschap 'hekel aan kinderen'. Dat kan voor komische situaties zorgen!

Als je als 'werkgever' even niet oplet, zal je butler graag gebruik maken van je luxe bubbelbad, een instrument bespelen of een (aantal) lekkere drankjes drinken uit de globebar. Als hij betrapt wordt zal hij zich schamen en z'n best doen om het goed te maken.
Ik vind de butler een hele leuke toevoeging aan het spel. Niet alleen vanwege de grappige animaties, maar ook omdat je eigen Sims hierdoor meer aandacht kunnen besteden aan hun gezin of kunnen werken aan hun vaardigheden.


Bouwen/Kopen

Gezien het aantal nieuwe voorwerpen ligt bij dit accessoirespakket de nadruk duidelijk meer op de bouw-/koopmodus dan op CAS. In bouwen vind je 2 nieuwe soorten behang met een prachtige glans erop, 1 deur en 1 raam en alles in mooie kleuren. Het is wel jammer dat de deur en het raam er maar in 1 hoogte zijn en wat 'in het niet' vallen als je de hoogste muren gebruikt, maar de uitvoering ziet er top uit en past prima in het thema van dit pakket.

Kopen bevat 37 nieuwe voorwerpen, waaronder 2 nieuwe bedden en de 2 kaptafels. Alles heeft verschillende kleurenopties en ziet er mooi afgewerkt en in stijl uit. Vooral de spiegels (in 3 muurhoogtes) staan prachtig en passen goed bij de rest. Toch missen er een aantal zaken die je wel zou verwachten. Er is bijvoorbeeld geen lekkere fauteuil en het is EA (opnieuw) niet gelukt om alle kleuren goed op elkaar af te stemmen. Een behoorlijk aantal voorwerpen zijn in dezelfde kleurenopties, maar een aantal wijkt daar ineens vanaf, waardoor het minder goed of niet past bij de andere voorwerpen.

Als je meer pakketten bezit kun je dit voor een deel opvangen, maar mocht dit niet het geval zijn, is het lastig om sommige kleuren te combineren.
Vanaf het begin van de Sims 4 vind ik dit een probleem. Door het gemis van het kleurenwiel uit de Sims 3 zou je mogen verwachten dat EA in ieder geval de kleuren van de voorwerpen uit 1 pakket goed op elkaar afstemt. Helaas is dit nog steeds niet het geval en hoewel er steeds meer kleuren beschikbaar komen, vind ik het jammer dat hier nog (te) weinig aandacht aan wordt besteed.

De meubels van dit pakket zien er qua vormgeving prachtig uit en gelukkig zijn de meesten goed in kleur te combineren. Samen met het glanzende behang zien ze er Art deco achtig uit, vormen een mooi tijdsbeeld van de jaren '30 en zijn zowel in zachte als in wat nadrukkelijker kleuren beschikbaar. Hieronder een paar voorbeelden van hoe een ruimte er uit kan zien als je de verschillende kleurcombinaties uit dit pakket gebruikt.


Ingerichte ruimtes

Dit pakket biedt je 4 ingerichte ruimtes die je kant en klaar kunt plaatsen. Een zitkamer, 2 slaapkamers en een eetkamer.


Mijn mening

Ik vind het een leuk pakket. Ik hou zelf erg van Art Deco/Vintage en wat mij betreft mag er meer in deze stijl worden uitgebracht.
​Alle kleding, kapsels, accessoires en voorwerpen zien er mooi afgewerkt uit en de stijl is echt jaren '30. De kleurenopties zijn fraai, maar zouden nog beter op elkaar kunnen worden afgestemd zodat alles beter bij elkaar past.
Qua aantal kledingstukken trekken kinderen helaas opnieuw aan het kortste eind, maar het is wel erg leuk dat ze zowel van de globebar als van de kaptafel gebruik kunnen maken. Vooral de animaties van de kaptafel zijn goed uitgewerkt (behalve voor brildragende Sims) en leuk om te zien.
De NPC butler is ook een leuke toevoeging. Hij/zij kan veel acties zelfstandig uitvoeren, maar je kunt hem/haar ook zelf aansturen waardoor je keuze hebt in wat je wel en niet door je butler wilt laten doen. Het is wel jammer dat de butler niet aan het huishouden wordt toegevoegd waardoor je af en toe het huis moet afzoeken om met hem/haar een interactie uit te voeren.
Op een paar minpunten na, vind ik het voor een Accessoirespakket goed gevuld met mooie voorwerpen en leuke gameplay en is het de prijs zeker waard.

Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze review.