Sims 4 Wasgoed Review

Wasgoed is het 13e accessoirespakket van de Sims 4 en is op ​16 januari 2018 wereldwijd uitgebracht.

 

Belangrijkste Onderdelen

Was je garderobe.Nu kunnen je Sim was verzamelen, de wasmachine vullen en kleren in de droger gooien voor een brandschone look. Verbeter je machine om was nog sneller te wassen of geruislozer te werken zodat je huishouden niet onnodig wordt gestoord. Wil je dat jouw Sims echt een plattelandsleven leiden? Laat ze de was dan met de hand doen in een wastobbe en vervolgens aan de waslijn drogen voor vlekkeloze kleren die voor heel wat jaloerse blikken zullen zorgen. 

Bouw een rustiek huis. Transformeer het huis van je Sims met landelijke decoratievoorwerpen die op de levensstijl van je Sims aansluiten. Ontdek nieuwe manieren om kamers in te richten met houten tafels en rieten meubels. Voeg decoratieve voorwerpen toe als kleurrijke vloerkleden, manden vol bloemen en levendige planten.

Kleed je in landelijke stijl. Steek je Sims in kleding met een landelijk thema zoals kleurige bloemenpatronen en casual denim. Stijlen bestaan uit losvallende tops plus broeken en rokken gemaakt van natuurlijke katoenvezels die je Sims een authentieke rustieke look geven. Kies voor nonchalante kapsels die de comfortabele stijl van je Sims aanvullen.

Algemeen

Dit 13e Accessoirespakket is een heel bijzonder pakket in de gehele Sims reeks.
Voor het eerst in de geschiedenis van de Sims is een pakket ontwikkeld in samenwerking tussen EA/Maxis en de fans van de Sims.
Vanaf april 2017 mochten alle Sims fans wereldwijd in 6 rondes hun stem uitbrengen over: het thema van het pakket, de grafische stijl, de objecten en kleding, de gameplay voorwerpen, de titel en het icoontje. SimGuruGraham was de trekker van dit project en hij hield de fans tussendoor ruimschoots op de hoogte van alle ontwikkelingen.
Deze samenwerking resulteerde uiteindelijk op 16 januari 2018 in de release van het Wasgoed Accessoirespakket. 


Creëer een Sim (CAS)

Het uitgangspunt van dit pakket was gebaseerd op een vorm van Eco living, oftewel gericht op de toepassing van duurzaamheid op keuzes en beslissingen in levensstijl. Gaande de ontwikkeling van dit pakket is dit wat aangepast naar een wat meer rustieke, praktische, stijl. De kleding ziet er dus wat Bohemian uit. Met Bohemian chic wordt het nonchalante van de hippie-look gecombineerd met chique details en dat is prima gelukt. De kleding heeft inderdaad een nonchalante stijl, van gaten in een lange broek tot open- en loshangende shirts en tops  toe. De kleding is kleurrijk en vaak voorzien van (bloem)patroontjes wat prima bij deze stijl past. en het ziet er allemaal leuk en mooi afgewerkt uit. De kapsels, hoewel maar 3, zijn erg leuk en bij de vrouwen voorzien van een accessoire in de vorm van een haarband of clip.

Voor de de vrouwen bevat dit pakket 2 nieuwe kapsels, 5 tops, 1 broek, 1 volledige outfit, 2 paar schoenen en 1 accessoire.
Voor de mannen 1 kapsel, 3 tops, 2 broeken. Voor kind meisjes: 1 volledige outfit en 1 top die ook door kind jongens gedragen kan worden.
​Hieronder een paar voorbeelden.


Gameplay

Zoals de naam van het pakket al aangeeft draait de gameplay helemaal om wasgoed. Hiervoor zijn aan het spel wasmanden, wasmachine, droger, wastobbe en een waslijn toegevoegd. Het lijkt misschien simpel ... je Sims even een wasje laten doen, maar de gameplay biedt veel meer dan dat en is, zeker voor een accessoirespakket, heel uitgebreid en geweldig uitgewerkt. Daarom hieronder een samenvatting van alle mogelijkheden.

Vuile kleding
Zodra je 1 van bovengenoemde voorwerpen op een kavel hebt geplaatst, wordt kleding vuil en kunnen Sims de was gaan doen.
​Heb je geen van deze voorwerpen op je kavel staan, dan zal er ook geen (stapel) vuile was ontstaan.
Zodra een Sim zich omkleedt zal de vuile kleding vanzelf in de dichtstbijzijnde wasmand worden gedeponeerd, behalve ..... als je Sim de eigenschap Slons of Lui heeft. In dat geval ligt er een stapel vuile kleding op de grond die door je Sim zelf in de wasmand/wasmachine/wastobbe gestopt moet worden. Bij alle andere eigenschappen (vooral bij Netjes) verdwijnt de vuile kleding direct in de wasmand.

Wasgoed verzamelen

Wasgoed kan van de vloer worden opgeraapt of uit de wasmand worden gehaald. Je kunt ook vuil wasgoed dat op de grond ligt, slepen naar de wasmand (net als voedsel naar de ijskast of vuile borden e.d. naar de gootsteen). Iedere wasmand kan 20 stapels wasgoed bevatten voordat hij vol is. Zodra de wasmand vol is, zal alle vuile kleding op de vloer terecht komen totdat de wasmand is leeggehaald.

De was doen met de wasmachine en droger
Voordat je Sim de was gaat doen is het verstandig om eerst op de wasmand of stapel wasgoed te klikken en de opdracht zakken doorzoeken te geven. Dit levert vaak een (kleine) hoeveelheid geld op dat is achtergebleven in de zakken van de kleding.

​Daarna klik je nogmaals op de wasmand en kiest de optie de was doen. Je kunt dan weer kiezen uit 4 opties (afhankelijk van de staat van het wasgoed): aan waslijn hangen, in droger leggen, in wasmachine leggen, in wastobbe wassen.

​​
Als je het wasgoed in de wasmachine hebt gelegd moet je nogmaals op de wasmachine klikken en de optie wasgoed wassen kiezen, anders zal er niks gebeuren.
Zodra de wasmachine klaar is kan het wasgoed in de droger worden gestopt (ook deze moet daarna apart gestart worden) of aan de waslijn worden gehangen. Zodra het wasgoed droog is, klik je op de droger of waslijn en krijgt dan 2 opties:was wegleggen of wasgoed opvouwen. Bij de 1e optie legt je Sim de stapel schoon wasgoed gewoon ergens neer en bij de 2e optie 'verdwijnt' het in lucht waarmee het netjes in de kasten wordt opgeborgen.
​​
Pluizenfilter
Elektrische apparaten kunnen stuk gaan, dus een handige Sim komt altijd van pas. Repareer zelf je apparaten of laat een specialist komen. Om de paar wasbeurten krijg je de optie om de pluizenfilter van de droger schoon te maken. Doe je dit niet (of te laat) dan zal de droger in de brand vliegen (en waarschijnlijk je Sim ook)! Je kunt dit voorkomen door de pluizenfilter tijdig schoon te maken of door het verbeteren van de droger (vanaf handigheidvaardigheid niveau 5).

Zakken doorzoeken

Wasgoed in wasmachine stoppen

Wasmachine aanzetten

Repareren

Kortsluiting

BRAND!!

De was doen met de wastobbe en waslijn
Heb je een Sim (familie) die meer 'back to basic' wil leven, dan kun je ze de was laten doen in een wastobbe en lekker buiten laten drogen aan de waslijn. Het wassen in de wastobbe verhoogt (licht) de fitnessvaardigheid van je Sim.

Na het wassen klik je op de tobbe en kunt dan kiezen uit: wasgoed uitladen en verplaatsen naar... (aan waslijn hangen of in droger leggen) of wasgoed wegleggen. Kies je gelijk voor de laatste optie dan zal het wasgoed druipend nat worden opgeborgen!
Het is dus verstandig om het eerst aan de waslijn te hangen (of in de droger te stoppen). Het drogen van wasgoed aan de waslijn duurt ongeveer 12 Sims uur. Zonder verbetering kan een waslijn breken!

Zodra het wasgoed droog is, klik je op de waslijn en krijgt dan 2 opties: was wegleggen of wasgoed opvouwen. Bij de 1e optie legt je Sim de stapel schoon wasgoed gewoon ergens neer en bij de 2e optie 'verdwijnt' het in lucht waarmee het netjes in de kasten wordt opgeborgen.
Na het wassen in de wastobbe is het water vuil, dus vergeet niet om het te verschonen!​
Peuters kunnen spetteren in het water van de wastobbe maar dit zal de verantwoordelijkheid (licht) verminderen.

Wassen kun je dus ook doen met een combinatie van de wasmachine + waslijn of wastobbe + droger.

Wassen in de wastobbe

Druipend wasgoed

Wasgoed ophangen aan de waslijn

Wasgoed opvouwen

Wasgoed 'verdwijnt' in de lucht/kast

Peuters kunnen spetteren in de wastobbe

Wasmiddel toevoegen
Aan de wastobbe kun je direct en aan de wasmachine door middel van verbetering vanaf handigheidvaardigheid niveau 6 een wasmiddel toevoegen.
Dit wasmiddel kan bestaan uit bloemen of eten! Bloemen kun je plukken van struiken in de omgeving. Zorg dat de bloemen en/of het eten in de inventaris van je Sim zit anders kun je het niet als wasmiddel toevoegen. 
Door de toevoeging van bloemen krijgt het wasgoed de status lekker ruikend, maar door toevoeging van eten krijgt het wasgoed de status smerig. Het is dus maar net waar je van houdt.

Wasgoed kent verschillende stadia: 
- Droogheid: kletsnat, vochtig, droog of warm
- Geur: smerig of lekker ruikend
- Schoonheid: smerig, vies, gebruikt, schoon of brandschoon
Afhankelijk van de status van het wasgoed zal ook de gemoedstoestand van een Sim wijzigen.

Bloemen plukken

Bloemen toegevoegd aan wastobbe

Wasgoed ruikt lekker

Verbeteringen aanbrengen
Door verbeteringen aan te brengen aan de wasmachine, droger en/of waslijn krijg je niet alleen meer opties maar het zorgt er ook voor dat ze bijvoorbeeld niet meer in brand kunnen vliegen. Je Sim heeft hiervoor de vaardigheid handigheid + verschillende onderdelen nodig.

Wasmachine:
niveau 5: voorweken
niveau 6: fluisterstil en wasmiddellade
niveau 7: snelheidscyclus
niveau 8: wondertrommel

Droger:
niveau 5: pluisloos
niveau 6: fluisterstil
niveau 7: snelheidscyclus
niveau 8: wondertrommel

Waslijn:
​niveau 3: onbreekbaar en onbrandbaar

 

Sociale interacties
Niet alleen kunnen Sims nu ruiken aan de lekker ruikende of smerige kleding van een andere Sim, maar ze kunnen ook (bij ondeugendheid) kiezen voor de optie Wat is dat voor vlek? Ze wijzen dan naar een plekje op de kleding van een andere Sim en als die erin trapt, krijgt hij/zij een tikje tegen de neus!


Bouwen/Kopen

Over Bouwen/Kopen ben ik voor 99% erg enthousiast. Het pakket bevat maar liefst 49 (de gecombineerde was-/droogmachine staat niet bij onderstaande plaatjes) nieuwe voorwerpen die allemaal de landelijke, rustieke, uitstraling hebben die je verwacht bij dit pakket. Rieten meubels en decoratie, kokosmatten, droogbloemen voor aan de muur, leuke kastjes en plankjes met clutter, manden en bakken met plantjes en natuurlijk alle benodigdheden om de was te doen.
​Alles in leuke kleuren en kleurcombinaties uitgevoerd en mooi afgewerkt.
Alle voorwerpen geven je huizen een ongedwongen en knusse sfeer en ze passen bij veel van de voorwerpen uit andere pakketten. Het is dus een prima aanvulling voor de bouwers onder ons.

Wat ik een beetje jammer vind betreft 3 voorwerpen. Het pakket bevat een aparte wasmachine en een aparte droger en daarnaast ook een gestapelde was-/droog combinatie. Die laatste is een beetje onzinnig omdat de aparte wasmachine en droger ook te stapelen zijn. De combinatie is dus een overbodig voorwerp en had beter vervangen kunnen worden door iets anders.

Datzelfde geldt voor de vloerkleden. Er is een combinatie van 3 kleden als 1 voorwerp maar daarnaast zijn de 3 kleden ook los aanwezig.  We zijn als bouwers mans genoeg om van de 3 losse kleden zelf een combinatie te maken (als we dat willen). Gemiste kans voor 2 leuke andere voorwerpen dus.
Dan de deuren in de bouwmodus. Ze zien er leuk uit (hoewel het verschil alleen een gordijntje betreft) maar zijn te klein in verhouding tot het prachtige raam dat met dit pakket is toegevoegd. Het zou handiger geweest zijn als deze deur in 2 hoogtes was uitgevoerd (beiden mét gordijntje) in plaats van 1 hoogte met en zonder gordijntje. Kleine details misschien, maar jammer dat hier niet goed op gelet is.


Ingerichte ruimtes

Er zijn 4 ingerichte ruimtes aan het spel toegevoegd: 1 zitkamer, 1 buitenzitje en 2 wasruimtes.


Mijn mening

Of je nu wel of geen interesse hebt voor dit pakket, ik vind het bijzonder dat het is ontwikkeld in samenwerking met de fans. Misschien is dit wel voor het eerst in de gaming industrie gedaan en dat maakt het toch wel erg speciaal.

De kleding en kapsels zijn goed afgestemd op het thema en zien er leuk en lekker nonchalant uit.
Bouwen/kopen biedt genoeg leuke nieuwe voorwerpen om een kavel knus en gezellig in te richten en ze passen prima bij voorwerpen van de meeste andere pakketten. Er zijn wat kleine minpuntjes in de vorm van een paar dubbele voorwerpen en kleine deuren, maar de afwerking en vormgeving van alle voorwerpen is gewoon mooi en verzorgd.
De gameplay is erg uitgebreid en grappig uitgewerkt en ook dat vind ik voor een accessoirespakket best speciaal.
Het 'back to basic' gevoel wordt gestimuleerd door de wastobbe en de waslijn en dit zal zeker voor spelers die graag verhalen maken, een leuke toevoeging zijn.

Hoewel een echte 'wasserette' niet als optie wordt geboden, is het wel mogelijk om een (combi) wasmachine/droger te plaatsen op openbare kavels zoals bijvoorbeeld een eigen gebouwde wasserette of in een sportschool. Sims moeten hun vuile was dan wel in hun inventaris hebben en kunnen dan daar hun was doen.
TIP: Bij de (combi) wasmachine/droger vind je een lichtgrijze versie die voorzien is van een muntslot. Dit maakt dat het nog wat realistischer als je ze plaatst op een openbare kavel.

Als het niet je hobby is om constant bezig te zijn met wasgoed kun je dit voorkomen door geen van de 'wasgoed' voorwerpen op een kavel te plaatsen. Het pakket bevat namelijk genoeg leuke kleding en andere voorwerpen waardoor het toch de moeite waard is om het aan te schaffen. 

Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze review.