Sims 4 Installeren of verwijderen van CC en Mods


Er wordt steeds meer origineel materiaal voor de Sims 4 uitgebracht, maar het kan toch leuk en/of handig zijn om gebruik te maken van Custom Content (CC) of Mods. 

Wat is het verschil tussen CC en Mods?

Custom Content (CC):
Custom Content (Engelse term) of Aangepast materiaal (Nederlandse term) is een term voor downloads/toevoegingen zoals voorwerpen, kleding, haarstijlen e.d. die niet zijn gemaakt door EA/Maxis.

Mods (= Modificaties):
Mods zijn wijzigingen in De Sims 4 die niet zijn toegevoegd door EA/Maxis. Er zijn twee soorten modificaties: gewone en scriptmodificaties.

Gewone modificaties zijn eenvoudige aanpassingen die vaak alleen het aantal keren dat iets wel of niet voorkomt, aanpassen.
Scriptmodificaties zijn vaak wat geavanceerder en daarmee (in theorie) ook wat riskanter. Ze veranderen namelijk iets aan de broncode van De Sims 4 door extra code toe te voegen. Dit kan een grotere invloed hebben op de stabiliteit van het spel.

​Realiseer je dat CC en (met name) Mods problemen kunnen geven in je spel en dat EA en MoonshineSim hiervoor niet aansprakelijk zijn.
Check bij de mods makers na iedere Sims update of je mods ook een update nodig hebben om geen problemen in je spel te veroorzaken.

CC en mods moeten worden opgeslagen in: Documenten/Electronic Arts/De Sims 4/Mods


Welke soorten CC zijn er?

Er zijn 2 soorten CC:
1. Default
2. Non-default
Default wil zeggen dat een bestaand item (of kleur) in je spel vervangen wordt door de CC. Als je dit niet wilt, kies dan altijd voor Non-default.
Non-default voegt iets toe aan je spel en laat alle bestaande items met rust. 

Om het overzicht te bewaren is het handig om aparte mappen (zie voorbeeld) te maken in je mods map. Hierdoor kan je de gedownloade CC makkelijk terugvinden.

Er is tegenwoordig heel veel CC te downloaden voor de Sims 4. Je hebt de keuze uit Maxis Match CC (sluit aan bij de stijl van Sims 4) en Alpha CC welke uniek is en een ander beeld geeft (denk bijvoorbeeld aan haar wat er wel natuurlijker uitziet, maar minder past bij de stijl van de Sims 4).


Wat heb je nodig om CC en Mods te installeren

Om CC/Mods te kunnen installeren heb je (in de meeste gevallen) een zogenaamd ‘unzip’ programma en je mods map: Documenten/Electronic Arts/de Sims 4/Mods nodig.
Ik heb zelf voorkeur voor het programma 7-Zip omdat dit programma zowel .Zip als .RAR bestanden uitpakt, maar je kunt ook gebruik maken van de programma’s WinZip of WinRAR.

Hier kun je gratis het 7-Zip programma, zowel de 32-bits als de 64-bits versie, downloaden.

BELANGRIJK
In je mods map zie je het bestandje Resource.cfg staan. Verwijder dit in principe niet want dit is nodig om CC/Mods in je spel te herkennen en te gebruiken.

Als je dit toch een keer per ongeluk hebt verwijderd, sluit dan je spel af, verplaats daarna je huidige mods map naar je desktop, start het spel opnieuw op en er zal een nieuwe mods map worden aangemaakt inclusief het Resource.cfg bestand.
Plaats het Resource.cfg bestand in je modsmap op je desktop, gooi daarna de nieuw aangemaakte mods map weg en plaats jouw mods map weer terug in Documenten/Electronic Arts/de Sims 4.


Downloaden en installeren

In je Sims 4 mods map kan je .package (= CC en/of Mod) en .ts4script (= Mod) bestanden plaatsen.

LET OP: Kavels, Ruimtes of Sims die je download moeten geplaatst worden in: Documenten/Electronic Arts/De Sims 4/Tray
(zie hiervoor de aparte handleiding Sims 4 kavel, ruimte of huishouden downloaden in je spel). 

Als je Kavels, Ruimtes of Sims via de Galerie download, komen deze automatisch in de goede map terecht.

Sommige downloads worden gelijk als .package of .ts4script bestand aangeleverd. Je kunt deze dan direct in je Sims 4 mods map plaatsen.
De meeste downloads zijn echter verpakt als een .Zip of .RAR  bestand, dat eerst uitgepakt moet worden.
Zodra je dit hebt gedaan komen de bestanden tevoorschijn. Plaats alleen de uitgepakte bestanden in je mods map en sla het .Zip of .RAR bestand ergens apart op op je PC.

Er zijn heel veel sites/ontwerpers die leuke en mooie Sims 4 CC aanbieden. Een daarvan is Severinka.
Zij maakt werkelijk prachtige en goed werkende CC en zorgt, indien nodig, snel voor het bijwerken van haar CC na het uitkomen van een update.
Ze plaatst veel van haar CC op The Sims Resource en heeft ook een mooie eigen site.
Ik gebruik een van haar creaties op TSR als voorbeeld om het downloaden en installeren van CC verder uit te leggen.

Downloaden

 • ​Je komt nu op de pagina van deze download
  Hier vind je ook extra informatie over wat er allemaal bij deze download hoort (in dit voorbeeld 20 objecten = 20 .package bestanden).
  * Klik op download
  * Een pop-up scherm opent
 • Geef de map aan waarin je de download wilt opslaan; dat kan de standaard map Downloads van je PC zijn, maar ook een map die je zelf hiervoor hebt aangemaakt (sla NIET op in je Sims 4 mods map)
 • Ga naar die map, klik met je rechter muisknop op de .zip file en pak hier de bestanden uit. De .package files komen nu ook in deze map te staan.

Installeren

Knip nu alleen de uitgepakte .package bestanden en plak deze in je Sims 4 Mods map (Documenten/Electronic Arts/de Sims 4/Mods).
Sla het .Zip of .RAR bestand op ergens apartop je PC want dat heb je nu verder in je spel niet nodig. Sluit daarna alle programma’s en vensters. 

Start nu je spel op en ga eerst naar Spelopties > Overige en zet je een vinkje bij Aangepast materiaal en modificaties inschakelen EN bij Scriptmodificaties toegestaan.
Sluit dan je spel weer af zodat de wijzigen worden opgeslagen. Start je spel weer opnieuw en je vindt de gedownloade voorwerpen/kleding klaar voor gebruik in Bouwen/Kopen of CAS terug.


Verwijderen van CC of Mods

Je kunt CC/Mods makkelijk weer verwijderen door naar je Sims 4 mods map te gaan en met je rechter muisknop op het bestand of de submap te klikken en verwijderen te kiezen.
LET OP: laat wel altijd het Resource.cfg bestand in je mods map staan.

Als je je mods tijdelijk uit je spel wilt hebben, kun je de hele Mods map knippen en even parkeren op je desktop. Het spel maakt dan wel een nieuwe Mods map aan, maar deze heeft alleen een recource.fcg bestand en is verder leeg. Zodra je je Mods weer in je spel wilt hebben, gooi je de Mods map uit Documenten/Electronic Arts/de Sims 4 weg en plaats je de Mods map van je Desktop weer terug. Vergeet daarna niet om te checken of je de spelopties aangevinkt hebt staan.


Sims 4 Updates en CC of Mods

Sinds de update van 4 december 2015 worden CC en mods automatisch uitgeschakeld zodra je een Sims 4 update installeert.
Hiermee wordt voorkomen dat je spel na de update niet meer werkt.

Test dus na een update altijd eerst je spel ZONDER CC en mods (Mods kunnen namelijk problemen veroorzaken, maar CC soms ook). Pas als dat goed werkt kan je de Sims 4 Mods map weer activeren bij Spelopties/Overige.
Het kan zijn dat CC of (zeker) mods eerst door de ontwerper bijgewerkt moeten worden naar de laatste update omdat ze problemen geven na een Sims 4 update. Ga naar de pagina van de ontwerper en download, indien mogelijk, een ge-update versie.

Meer informatie over CC/Mods en updates voor de game kun je vinden op de officiële EA Help Pagina.


Gebruik je veel CC/Mods?

Als je veel CC/mods gebruikt, kan dit leiden tot prestatieproblemen. Omdat ze (vooral mods) meer geheugen en CPU-bronnen vereisen, kunnen ze van invloed zijn op je game.

Om het opstarten van een game te versnellen, kun je de optie Weergeven bij opstarten uitschakelen. Deze geeft een lijst van de CC/mods die je momenteel hebt geïnstalleerd weer en kan het openen van je game vertragen. Zo schakel je dit uit:

 1. Start De Sims 4
 2. Je ziet de pop-up van de mods-lijst op het scherm zodra de game is geladen
 3. Klik op de knop Tonen bij opstarten linksonder in het pop-upvenster
 4. Hiermee maak je de selectie van deze optie ongedaan, zodat de lijst met mods niet meer verschijnt bij het opstarten