Sims 4 Levensstijlen


Met het uitbreidingspakket Sneeuwpret ​zijn Levensstijlen geïntroduceerd. Levensstijlen zijn alleen beschikbaar voor tiener t/m oudere.
Het gedrag van je Sim zal aanzienlijk meer veranderen dan met de karaktereigenschappen van CES of de extra eigenschappen verkregen door vaardigheden en/of carrières, omdat nu ook hun levenservaringen verwerkt zullen worden.
Je Sim kan 1 tot max. 3  levensstijlen bemachtigen of behouden door de manier waarop je met die Sim speelt.

LET OP: door een bug in het spel kan het voorkomen dat je Sim meer dan 3 levensstijlen actief heeft!

Je Sim boekt langzaam vooruitgang voor een bepaalde levensstijl door het uitvoeren van (inter)acties. Zie hiervoor het uitgebreide overzicht onderaan deze pagina. Bij het opbouwen kunnen ook bepaalde karaktereigenschappen een rol spelen.
Per dag wordt maar een bepaalde hoeveelheid vooruitgang voor een levensstijl opgebouwd. Dit geldt ook voor het afbouwen van een levensstijl als niet (genoeg) aan de levensstijlvoorwaarden wordt voldaan.

Spelopties levensstijlen instellen
In de spelopties kun je bij de tab Gameplay Levensstijlen aan of uitzetten. Standaard staat dit aan.
LET OP: Als je deze optie uitschakelt verwijder je ALLE levensstijlen van dat opslagbestand.
Levensstijlen kunnen altijd weer opnieuw worden geactiveerd, maar dan beginnen ze weer helemaal opnieuw.


 

Toelichting Levensstijlen
Levensstijlen weerspiegelen de gedragingen en gewoonten van een Sim door de tijd heen. Elke levensstijl biedt unieke beloningen en kan de zelfstandige acties van een Sim die hem heeft beïnvloeden.

Sommige levensstijlen zijn elkaars tegenpolen en kunnen niet tegelijkertijd worden verdiend. Andere zijn sololevensstijlen en kunnen met een andere levensstijl worden gecombineerd.

Levensstijlen hebben ook een aantal statussen: verborgen, vergrendeld, In uitvoering/bezig, actief en in gevaar.

Het levensstijlenpaneel is te vinden binnen het Simologiepaneel (rechtsonder in je scherm). Actieve levensstijlen zijn zichtbaar in dit paneel zodra ze worden verdiend. Klik op de knop 'Levensstijlen' om een menu met alle details van de levensstijlen te openen. Houd de muis boven een levensstijl om er meer over te weten te komen.
​Je vindt de levensstijlen van een Sim ook terug in het Sim-profiel in het relatiepaneel.

Een paar levensstijlen beginnen met de status 'Verborgen' binnen elk opgeslagen spel. Deze levensstijlen zijn nog niet ontdekt. Je kunt ze onthullen via normale speelgewoontes met betrekking tot die 'Verborgen' levensstijl.
Ga op verkenning uit om ze te ontdekken!

Eenmaal onthuld, zullen verborgen levensstijlen nooit terugkeren naar hun verborgen status en kunnen ze door alle Sims binnen dat opgeslagen spel gespeeld worden.

 

Zodra Sims een bepaalde hoeveelheid voortgang voor een levensstijl hebben opgebouwd, wordt de status 'In uitvoering/Bezig' ontgrendeld. Dit betekent dat als Sims doorgaan met het gedrag voor die levensstijl, ze uiteindelijk die levensstijl 'Actief' maken. Het doen van het tegenovergestelde (waar van toepassing) of het verwaarlozen van een levensstijl, laat die levensstijl terugkeren naar de status 'Vergrendeld'. Een Sim kan op een dag maar een bepaalde hoeveelheid voor een levensstijl opbouwen of afbouwen.


Levensstijl kwijtraken
Als een levensstijl 'Actief' is, heeft je Sim deze volledig verdiend. Hierdoor wordt de levensstijl automatisch op 'Actief' gezet in het levensstijlpaneel van je Sim en worden de bijbehorende effecten geactiveerd. Je Sim mag maximaal 3 'Actieve' levensstijlen tegelijkertijd hebben.
LET OP: door een bug in het spel kan het voorkomen dat je Sim meer dan 3 levensstijlen actief heeft.

Om een huidige 'Actieve' levensstijl door een andere te vervangen, moet je Sim eerst een van de oorspronkelijke 'Actieve' levensstijlen kwijtraken.

'In gevaar' levensstijlen zijn 'Actieve' levensstijlen die op dat moment het gevaar lopen te worden kwijtgeraakt. Dit betekent dat een Sim deze levensstijl ofwel volledig genegeerd heeft of juist het tegenovergestelde gedrag heeft laten zien. Als dit niet wordt verholpen, zal de levensstijl terugkeren naar de status 'Vergrendeld'. 

Net als met levensstijlen 'In uitvoering/bezig' kan een Sim op een dag maar een bepaalde hoeveelheid voor een levensstijl opbouwen of afbouwen als deze de status 'In gevaar' heeft.

Levensstijl vervangen of verwijderen
'Actieve' levensstijlen kunnen met behulp van de telefoon of computer worden verwijderd met de actie 'Naar levensstijlcoaching gaan' ($200) of door naar de Beloningenmarkt te gaan en het 'Levensstijl-Abracadabra-Poef drankje' voor 300 punten te kopen.
​Binnen het levensstijlen menu is een knop die je rechtstreeks naar de Beloningenmarkt leidt.

Met een cheat kan je ook een levensstijl verwijderen of toevoegen.


Omschrijving en effecten Levensstijlen

Honkvast
Sims met een honkvaste levensstijl geven de voorkeur aan het relaxen en loungen in allerlei vormen en houden zich het liefst zo rustig mogelijk. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je activiteiten ondernemen waar weinig energie voor nodig is, zodat een Sim kan relaxen, zitten en loungen of aan een baan met weinig inspanning kan beginnen.

Leefstijleffecten:

 • Verschillende voordelen bij het uitvoeren van activiteiten waar weinig energie voor nodig is
 • Geeft de voorkeur aan activiteiten waar weinig energie bij komt kijken
 • Verbeterde werkprestaties in beroepen waar weinig energie voor nodig is
 • Verminderde werkprestaties in beroepen waar veel energie voor nodig is
 • Gespannen bij het uitvoeren van energierijke activiteiten of wanneer er te lang geen ontspannende activiteiten worden ondernomen

Energiek
Sims met een energieke levensstijl blijven graag actief en in beweging! Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je sportieve activiteiten doen of aan een hoogst energieke carrière beginnen.

Levensstijleffecten:

 • Verschillende voordelen tijdens het uitvoeren van energieke activiteiten
 • Voorkeur voor energieke activiteiten
 • Verbeterede werkprestaties in energieke beroepen
 • Verminderde werkprestaties in weinig-energieke beroepen
 • Afkeer van activiteiten met weinig energie en wordt gespannen als er te lang geen activiteit wordt uitgevoerd

??? (Technofoob)
Een leven toegewijd aan het vermijden van technologie! Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet een Sim een leven zonder technologie nastreven, en zelfs zo ver gaan om zo nu en dan elektronica te saboteren of kapot te maken.

Leefstijleffecten:

 • Verschillende voordelen met betrekking tot defecte elektronica, de aanwezigheid op een kavel zonder stroom of de aanwezigheid op een kavel met de eigenschap 'Buiten het netwerk'
 • Vermijdt liever technologie
 • Kan met opzet elektronica 'Saboteren'
 • Verminderde werkprestatie in technische beroepen
 • Gespannen bij het gebruiken van technologie

??? (Techneut)
Kies voor een leven dat helemaal om technologie draait! Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je regelmatig een actie met elektronica of technologie uitvoeren of aan een technische carrière beginnen.

Leefstijleffecten:

 • Verschillende voordelen als je acties met technologie uitvoert
 • Geeft de voorkeur aan technologie boven niet elektronische voorwerpen
 • Verbeterde vaardigheid in programmeren en raketwetenschap
 • Kan de upgrade 'Overklokken' toevoegen aan computers en 'Enthousiast zijn over processorkracht' tegen andere Sims
 • Verhoogd succes bij het repareren en verbeteren van elektronica
 • Verbeterde werkprestatie in technische beroepen
 • Gespannen bij de aanwezigheid op een kavel zonder stroom of door te lang zonder technologie te hebben gezeten

Hecht - Gedrag onderhouden om te ontgrendelen
Sims met een hechte levensstijl vormen het liefst een hechte band met een kleine groep vrienden. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet een Sim één tot drie vrienden hebben en tegelijkertijd de onderlinge band zien te versterken.

Levensstijleffecten:

 • Houdt goede vrienden langer, maar vindt het lastig om bevriend te blijven met Sims met een lager relatieniveau
 • Meer kans op langdurige gevoelens met vrienden
 • Kan 'Vragen om vertrouweling te zijn' en verdient unieke sociale interacties met vertrouweling
 • Gespannen als een vriendengroep bestaat uit vier of meer Sims

Sims-Sim
Sims met een Sims-Sim-levensstijl vinden het heel makkelijk om vrienden te maken en een grote groep vrienden te hebben, hoewel dit soms ten koste gaat van het vormen van een hechte band met die vrienden. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet een Sim vier of meer vrienden hebben.

Leefstijleffecten:

 • Onderhoudt vriendschap met vrienden van een lager niveau, maar heeft moeite met het onderhouden van vriendschappen met goede of beste vrienden
 • Verschillende voordelen als je acties met drie of meer vrienden tegelijk uitvoert of wanneer je nieuwe vrienden maakt
 • Minder geneigd om langdurige gevoelens met vrienden op te bouwen
 • Grotere behoefte om sociaal te zijn
 • Gespannen als vriendengroepen uit minder dan vier Sims bestaan

Binnenshuis
Sims met een binnenshuis-levensstijl zitten het liefst binnen. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet de prioriteit aan het uitvoeren van activiteiten binnen in plaats van buiten worden gegeven.

Levensstijleffecten:

 • Verschillende voordelen bij het uitvoeren van binnenhuisactiviteiten
 • Is het liefste binnen
 • Verlaagde werkprestatie in beroepen in de buitenlucht
 • Gespannen als er teveel tijd buiten in plaats van binenn wordt doorgebracht

Buitenhuis
Sims met een buitenshuis-levensstijl zijn het liefste buiten om van de frisse lucht te genieten. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet de prioriteit aan het uitvoeren van activiteiten buiten in plaats van binnen worden gegeven.

Levensstijleffecten:

 • Verschillende voordelen bij het uitvoeren van buitenshuisactiviteiten
 • Is het liefste buiten
 • Verlaagde werkprestaties in binnenberoepen
 • Gespannen als er teveel tijd binnen in plaats van buiten wordt doorgebracht

Junkfoodverslinder
Sims met een junkfoodverslinder-levensstijl hunkeren naar snacks en zoetigheid en mogen hun eten graag van wat extra suiker en bacon voorzien! Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je snelle maaltijden, toetjes of alles dat als ongezond wordt beschouwd eten. Zorg dat je niets gezonds eet!

Leefstijleffecten:

 • Verschillende voordelen bij het eten van junkfood
 • Geeft de voorkeur aan het eten van junkfood
 • Kan 'Suiker toevoegen' of 'Bacon toevoegen' aan eten om er junkfood van te maken
 • Kan 'Voordelen van junkfood ophemelen' in het bijzijn van andere Sims
 • Ontevreden tijdens het eten van gezond eten en gespannen als er te lang geen junkfood wordt gegeten

Gezondheidsfreak
Sims met een gezondheidsfreak-levensstijl zijn toegewijd aan het eten van voedzame maaltijden! Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je gezondheidsvoedsel en groenten en fruit eten, terwijl je snelle maaltijden, toetjes en alles dat ongezond lijkt moet vermijden!

Levensstijleffecten:

 • Verschillende voordelen als je gezondheidsvoedsel eet
 • Geeft de voorkeur aan het bereiden en eten van gezond eten
 • Kan 'Gezonde maaltijden bereiden' om alternatieve gezonde recepten te maken
 • Meer gewichtsverlies en verbeterde fitheid tijdens het sporten na het eten van een gezonde maaltijd
 • Kan 'Voordelen van gezondheidsvoedsel ophemelen' in het bijzijn van andere Sims
 • Ontevreden tijdens het eten van junkfood en gespannen als er te lang geen gezond eten wordt gegeten

??? (Het is geweldig om single te zijn)
Sims met een 'Het is geweldig om single te zijn' levensstijl genieten van hun vrijgezellenbestaan en hun onafhankelijkheid. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je romantische relaties en romantische media vermijden.

Levensstijleffecten:

 • Verschillende voordelen als je single bent
 • Verbeterde vaardigheid in alle vaardigheden als je single bent
 • Minder geneigd om romantische gevoelens op te doen
 • Vindt romantische media ietwat onrealistisch
 • Verbeterde werkprestaties als je single bent
 • Gespannen bij het hebben van een nieuwe romantische relatie


??? (Snakkend naar liefde)
Sims met een 'snakkend naar liefde' levensstijl willen dolgraag een relatie en vinden het leven zonder relatie een stuk lastiger. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je acties met romantische media uitvoeren of proberen om andere Sims te versieren.

Leefstijleffecten:

 • Verschillende voordelen als je een romantische relatie hebt
 • Geeft de voorkeur aan romantisch gedrag en heeft in een romantische bui meer kans op slagen
 • Doet makkelijker romantische gevoelens op
 • Geniet van romantische media
 • Verbeterede werkprestatie door het hebben van een romantische relatie
 • Gespannen zonder romantische relatie

Adrenalinezoeker
Adrenalinezoeker is een levensstijl voor Sims die op zoek zijn naar gevaar, avontuur en soms zelfs wat drama om die adrenalinekick te ervaren! Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je gevaarlijke plekken verkennen, gevechten aangaan, buiten O jaa! Bedrijven, een gevaarlijke baan hebben en spanning in alle soorten en vormen zoeken! Zorg gewoon dat je het alledaagse vermijdt.

Levensstijleffecten:

 • Verschillende voordelen bij het zoeken naar sensatie
 • Vermijdt saaie gesprekken
 • Raakt niet in paniek tijdens een brand en vindt het spannend
 • Verbeterde werkprestaties in gevaarlijke beroepen
 • Kan ‘Over nieuw avontuur’ praten en ‘Enthousiast maken over sensatie zoeken’ met andere Sims
 • Kan ‘Om de kick vechten’ als er te lang niets spannends is gebeurd
 • Verveeld met het uitvoeren van alledaagse en sociale interacties
 • Gespannen als er te lang niets spannends is gebeurd

Frequente reiziger - Gedrag onderhouden om te ontgrendelen
Frequente reizigers maken er een gewoonte van om nieuwe en spannende plekken te bezoeken en willen alles ervaren dat deze locaties te bieden hebben! Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je op vakantie gaan, exotische verborgen bestemmingen bezoeken en nieuwe ervaringen opdoen tijdens het reizen.

Levensstijleffecten:

 • Verschillende voordelen als je naar een andere wereld reist of op vakantie gaat
 • Verbeterde vaardigheid in alle vaardigheden als je op vakantie bent
 • Verbeterde werkprestaties en andere voordelen bij terugkeer van je vakantie
 • Kan 'Naar geboortestreek' vragen op locaties om suggesties voor bestemmingen tijdens het reizen te verzamelen
 • Kan 'Reisverhalen delen' na afloop van een vakantie
 • Verveeld na te lang niet op reis te zijn geweest

Koffiefan
Sims met een koffiefan-levensstijl willen niets liever dan nog een bak koffie om van de voordelen ervan te profiteren. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je een heleboel koffie drinken.

Leefstijleffecten:

 • Verschillende voordelen na het drinken van koffie
 • Zet en drinkt meer koffie dan andere Sims
 • Gezette koffie is altijd van een uitstekende kwaliteit
 • Verbeterede vaardigheid in alle vaardigheden na het drinken van koffie
 • Kan 'Over voordelen van koffie praten' of 'Over de nadelen van koffie klagen' afhankelijk van de huidige cafeïnestatus
 • Kan 'Cafeïneshift doen' tijdens het werk
 • Verbeterde werkprestatie na het drinken van koffie
 • Oncomfortabel na te lang geen koffie te hebben gedronken

Workaholic
Sims met een workaholic-levensstijl fixeren zich vaak teveel op hun carrière door extra hard te werken en bijna nooit vrij te nemen. Om deze levensstijl te bemachtigen of te behouden, moet je promoties najagen, hard werken als je op je werk bent, dagelijkse taken voltooien en geen dagen vrij nemen.

Leefstijleffecten:

 • De behoeftenbalk loopt minder snel leeg tijdens het werk
 • Verbeterede werkprestatie
 • Moeite met het onderhouden van langdurige relaties
 • Kan 'Na kantooruren werken' en 'Promotie van baas eisen'
 • Krijgt extra werkgerelateerde voordelen in de carrière 'Salarispersoon'
 • Gespannen bij het negeren van taken met of zonder een baan