Sims 4 Mijn Bruiloft Gids

Mijn Bruiloft is het 11e Game Pack van de Sims 4 en is op 23 februari 2022 wereldwijd uitgebracht.

Schrijd naar het altaar in De Sims 4 Mijn Bruiloft Game Pack! Maak de reis van je Sim naar de grote dag heel speciaal en plan daarna de perfecte ceremonie. Van het aanzoek tot de receptie, pas elk aspect aan om het liefdesverhaal van elke Sim op een unieke manier te vieren. In de wereld van Tartosa wordt alles romantisch.
 
BELANGRIJKSTE KENMERKEN
 
Voorbereiding is alles. Er valt zoveel te plannen! Kies de getuige om de gang naar het altaar zo leuk mogelijk te maken. Organiseer vervolgens het verlovingsdiner, het oefendiner en een onvergetelijk laatste avondje uit.
 
Breng jouw visie tot leven. Werk alle details van de aanstaande bruiloft uit. Selecteer de trouwkleding van je Sims en alles wat ze nodig hebben voor het grote moment: menukaart, decoraties, schema... Alles! Bezoek locaties die ontworpen zijn door community-makers als Sims taarten proeven, bloemen overwegen en kiezen voor de tradities die hun dag het meest betekenisvol zullen maken.
 
Stap in het huwelijksbootje. Vier vóór de grote dag een feestje met de familie tijdens een oefendiner. Als het eindelijk tijd is, voel dan de liefde en beleef elke fantasie. Wissel geloften, ringen en zoenen uit bij het altaar voordat het echte feest losbarst. Begin met een kopje thee voor de familie of ga direct naar de receptie. De nieuwbakken tortelduifjes en hun gasten kunnen met geliefden dansen, terwijl de nieuwe echtelieden de taart aansnijden, een toost uitbrengen en gelukwensen ontvangen.


Onderwerpen

klik op de link om naar het onderwerp te gaan

Creëer een Sim (CAS)
- Kleding en accessoires
​- Totaaloverzicht
- Optie Verloofde instellen (update 15.2.2022)


Speltoevoegingen
- Nieuwe songs muziekstations (update 15.2.2022)

​Hoe en waar kunnen je Sims trouwen
- Onmiddellijk via een sociale interactie
- Met behulp van een Trouwboog
- Op het Gemeentehuis van Tartosa
- Tijdens een Bruiloft ceremonie

​​Bruiloftevenementen, activiteiten en locaties
- Verlovingsdiner
- Familiebijeenkomst

- Vrijgezellenfeest
- Oefendiner
- Bruiloftceremonie

- Receptie
​- Geloften hernieuwen

Bruiloftceremonie plannen
- Evenement aanmaken
​- Bruidsboeket
​- Bruidstaart en Taarttopper
- Bruidskleding en Corsage
​- Trouwambtenaar, getuige(n), ringdrager en/of 
  bloemenstrooier uitnodigen

- Planning Bruiloftceremonie compleet maken

De huwelijksdag
​- Genodigden laten plaatsnemen voor de Bruiloftceremonie
- Getuige(n), Ringdrager en/of Bloemenstrooier naar
​  altaar laten lopen
- Bruidspaar naar altaar laten lopen
- Geloften uitwisselen
- Rijst gooien of bellen blazen
- Speeches
- Taart en Toosten
- Boeket werpen
- Diner
- Eerste dans

Overige Gameplay
- In het zand tekenen
- De Liefdesboom
- Roddels
​- Thee drinken
- Zwemmen in zee en gloeiende algen


Bouwen/kopen
- Totaaloverzicht​
- Kaveltype Trouwlocatie (update 15.2.2022)

​- Trouwpaden, Trouwbogen en Dansvloer

Huishoudcollectie
- Boodschap in een fles

Ingerichte ruimtes + (Maxis) kavels
- Ingerichte ruimtes
- Toegevoegde Maxis kavels
​- Simmie's Trouwlocatie: Capella dell'Amore


Creëer een Sim (CAS)

Kleding en Accessoires

LET OP: de nieuwe corsages (bij Accessoires > Kettingen > Formeel) zijn niet te combineren met kettingen! De ketting verdwijnt als je ook een corsage kiest en omgekeerd. Ik weet niet of dit zo hoort of dat het een bug is.

Vrouwen (tiener tot oudere): 6 kapsels (waarvan 2 met sluier; 1 sluierkleur wijzigt met de kleur haar, de andere sluier blijft wit), 1 hoofddeksels, 8 accessoires (hoofd, waaronder 4 corsages), 2 make-up (ogen), 2 tops, 22 volledig lichaam, 1 onderkant, 8 accessoires (onderkant), 2 schoenen
Mannen (tiener tot oudere): 1 kapsel, 4 accessoires (hoofd; 4 corsages), 4 tops, 12 volledig lichaam (waarvan 2 met hoofddeksel), 1 onderkant, 1 schoenen
Kind meisjes: 4 kapsels, 2 volledig lichaam
Kind jongens: 1 kapsel, 1 volledig lichaam
Peuter meisjes: 2 kapsels, 1 volledig lichaam
Peuter jongens: 1 kapsel, 1 volledig lichaam

Met de Mijn Bruiloft pre-update van 15.2022 zijn ook 10 bestaande formele Basisgame kledingstukken bijgewerkt met nieuwe kleuren.

Totaaloverzicht


Optie 'Verloofde' instellen

Deze optie is met de update van 15.2.2022 aan de Basisgame toegevoegd en niet met dit Pack.

De reden dat ik het hier toch even noem is dat jong volwassen tot oudere Sims zich nu kunnen verloven in CAS waardoor de relatie tussen je nieuwe Sims gelijk op een wat hoger niveau start.

Je kunt dit uiteraard ook in leven doen door romantische acties met een andere Sim uit te voeren. 

​Het kan handig zijn als je snel (verder) wilt spelen met de nieuwe evenementen zoals bijvoorbeeld het Verlovingsdiner of het Vrijgezellenfeest.

Als je Sims verloofd zijn geeft dit ook veel nieuwe interacties zoals bijvoorbeeld:

 • Verloving aankondigen
 • Feliciteren met verloving
 • Enthousiast zijn over aanstaande bruiloft
 • Grap over huwelijk maken
 • Zorgen over huwelijk uiten
 • Bruiloft plannen

Speltoevoegingen

Muziekstations
Met de Mijn Bruiloft pre-update van 15.2.2022 zijn vier nieuwe nummers speciaal voor Mijn Bruiloft aan de Wereldzender toegevoegd.
Het betreft de bovenste 4 nummers op onderstaand plaatje.
Iedereen kan van deze nieuwe nummers genieten als onderdeel van de Basisgame, maar eerdere wereldzendernummers blijven deel uitmaken van hun oorspronkelijke pack/pakket.

Daarnaast is het perfecte liefdesliedje uit Mijn Bruiloft-trailer nu beschikbaar op de Liefde zender voor iedereen die er keer op keer naar wil luisteren.


Hoe en waar kunnen je Sims trouwen?

Zodra je Sims verloofd zijn, zijn er verschillende manieren om in het huwelijksbootje te stappen:

 • Onmiddellijk via de sociale interactie: 'Onmiddellijk met .... trouwen'. Deze interactie heeft een dubbel ringicoontje en vind je voorin het actiemenu. Klik met je Sim op zijn/haar verloofde, kies bovenstaande sociale interactie en het huwelijk vindt direct plaats, zonder poespas, op de locatie waar je verloofde Sims zich op dat moment bevinden.
 • Met behulp van een trouwboog: ga naar een locatie waar al een trouwboog staat of plaats er zelf een via Bouwen. Klik op de trouwboog en kies de actie 'Met ... trouwen'. Het huwelijk vindt direct plaats zonder gasten e.d. Je kunt de trouwboog ook gebruiken voor 'Bruiloft plannen'. Het huwelijk vindt dan direct  plaats mét een Bruiloftceremonie. 
 • Op het Gemeentehuis: je vindt het Gemeentehuis achter Porto Luminoso (de boulevard) in Tartosa tegenover het park (zie afbeelding). Je Sims trouwen direct zonder ceremonie. (Je Sims kunnen hier ook naar het toilet).

  ​LET OP: Hoewel je de actie 'Trouwen met... ' te zien krijgt als je klikt op het Gemeentehuis, werkt deze optie alleen als je Sims ingame zijn verloofd en NIET als ze al in CAS verloofd zijn. 
  Hopelijk is dit een bug en wordt dit ooit met een update opgelost.
 • Tijdens een Bruiloftceremonie (zie het onderwerp  Bruiloftevenementen)

Bruiloftevenementen, activiteiten en locaties

Naast de reeds bekende sociale evenementen biedt Mijn Bruiloft de mogelijkheid om 7 verschillende Bruiloftevenementen te plannen.
Hier vind je alle soorten evenementen inclusief de opties per evenement.

Bij het onderwerp Bruiloftceremonievind je een beschrijving van de stappen die je moet nemen om dit evenement te plannen. Ik heb de Bruiloftceremonie als voorbeeld gebruikt omdat dit het meest uitgebreide evenement betreft, maar het dient gelijk als algemeen voorbeeld voor hoe je evenementen kunt plannen.

Bruiloftevenementen kun je plannen via:

 • klikken op de verloofde van je Sim (evenement vindt plaats op de huidige dag; geen optie voor Geloften hernieuwen)
 • ​​de computer (evenement vindt plaats op huidige dag)
 • de telefoon (evenement vindt plaats op huidige dag)
 • de kalender (evenement vindt plaats op een door jou geselecteerde dag)


TIP: Het evenement Geloften hernieuwen kun je alleen met getrouwde Sims via de computer (huidige dag), telefoon (huidige dag) of kalender (geselecteerde dag) plannen.

TIP Je hebt de mogelijkheid om op de kalender evenementen te bewerken nadat ze zijn gepland,. Voorwaarde is dat je minimaal de organisator Sim(s) geselecteerd hebt en een tijd en locatie voor het evenement. De rest kan je daarna dus nog aanpassen/toevoegen.

LET OP: je kunt op de kalender maar 1 evenement per dag zelf plannen. Je kunt bijvoorbeeld een Bruiloftceremonie evenement niet combineren met aansluitend een Receptie evenement. Dat zijn 2 aparte evenementen en deze kunnen niet op dezelfde dag worden gepland.

Je kunt een evenement wel plannen op dezelfde dag dat een door het spel gepland evenement, zoals bepaalde festivals e.d., al op de kalender staat. 

Het kan dan wel voorkomen dat de locatie die je wilt kiezen al bezet is op de tijd waarop jij je evenement wilt plannen. Let daar dus op zodra je de locatie vastlegt en kies dan een andere tijd en/of dag.

 

Er zijn 7 Bruiloftevenementen beschikbaar:

 • ​​Verlovingsdiner $100: Een etentje met vrienden en familie om de verloving te vieren.
 • Familiebijeenkomst $100: Familiebijeenkomsten zijn heel gewoon in de aanloop naar een bruiloft, maar kunnen per familie nogal verschillen. Hoe je het ook viert, dit is een moment om met je dierbaren te delen.
 • Vrijgezellenfeest $100: Een leuk uitje met vrienden om je aanstaande bruiloft te vieren.
 • Oefendiner $100: Geniet samen met vrienden en familie van een diner in aanloop naar de bruiloft.
 • Bruiloftceremonie $1000: Is alleen beschikbaar voor verloofde Sims. Een geslaagde bruiloft staat natuurlijk niet garant voor een goed huwelijk, maar een goed begin is het halve werk. (zie voor deze ceremonie het onderwerp Bruiloftceremonie uitgewerkt).
 • Receptie $100: Een bruiloftsreceptie is de perfecte tijd om met vrienden en familie je recente huwelijk te vieren.
 • Geloften hernieuwen $1000: Is alleen beschikbaar voor getrouwde Sims. Sommige dingen mogen gewoon twee keer worden gezegd. Een kans om in het bijzijn van vrienden en familie de geloften te hernieuwen. 

Verlovingsdiner
Gasten: minimaal 1, maximaal 15; Gasten dragen Feestkleding
Mogelijke activiteiten: Feestmaal, Dansen, Toosten, Thee, Desserts, Drankjes
Beschikbare locaties: Woonkavel, Trouwlocatie, Bar, Strand, Nachtclub, Lounge, Bibliotheek, Museum, Park, Zwembad, Koffietent, Tuinen van het Herenhuis (Van Spooksma Landgoed), Karaokebar, Eilandklip (De Klippen), Eeuwenoude Ruïnes, Centrumpark (Weide van Myshuno), Gezamenlijke Ruimte

Familiebijeenkomst
Gasten: minimaal 1, maximaal 15
Mogelijke activiteiten: Feestmaal, Dansen, Toosten, Thee, Desserts, Drankjes
Beschikbare locaties: Woonkavel, Trouwlocatie, Strand, Bibliotheek, Museum, Park, Zwembad, Koffietent, Tuinen van het Herenhuis (Van Spooksma Landgoed), Karaokebar, Eilandklip (De Klippen), Eeuwenoude Ruïnes, Centrumpark (Weide van Myshuno), Gezamenlijke Ruimte


Vrijgezellenfeest
Gasten: minimaal 1, maximaal 15
Mixoloog: 0 vereist, maximaal 1
Entertainer: 0 vereist, maximaal 1
Mogelijke activiteiten: Feestmaal, Dansen, Toosten, Desserts, Drankjes
Beschikbare locaties: Woonkavel, Trouwlocatie, Bar, Strand, Nachtclub, Lounge, Museum, Park, Zwembad, Koffietent, Tuinen van het Herenhuis (Van Spooksma Landgoed), Karaokebar, Eilandklip (De Klippen), Eeuwenoude Ruïnes, Centrumpark (Weide van Myshuno)

Oefendiner
Gasten: minimaal 1, maximaal 15
Mogelijke activiteiten: Feestmaal, Dansen, Toosten, Thee, Desserts, Drankjes
Beschikbare locaties: Woonkavel, Trouwlocatie, Bar, Strand, Nachtclub, Lounge, Bibliotheek, Museum, Park, Zwembad, Koffietent, Tuinen van het Herenhuis (Van Spooksma Landgoed), Karaokebar, Eilandklip (De Klippen), Eeuwenoude Ruïnes, Centrumpark (Weide van Myshuno), Gezamenlijke Ruimte


Bruiloftceremonie (alleen voor verloofde Sims)
Getuigen: 0 vereist, maximaal 2
Trouwambtenaar: 0 vereist, maximaal 1
Bloemenstrooier: 0 vereist, maximaal 1
Ringdrager: 0 vereist, maximaal 1
Gasten: 0 vereist, maximaal 15
Mogelijke activiteiten: Taart aansnijden, Dansen, Geloften uitwisselen, Echtelijke zoen, Bellen blazen, Toosten, Eerste dans, Speeches houden, Naar het altaar lopen, Drankjes, Thee, Feestmaal, Rijst gooien
Beschikbare locaties: Woonkavel, Trouwlocatie, Bar, Strand, Nachtclub, Lounge, Museum, Park, Zwembad, Koffietent, Tuinen van het Herenhuis (Van Spooksma Landgoed), Eilandklip (De Klippen), Eeuwenoude Ruïnes, Centrumpark (Weide van Myshuno), Gezamenlijke Ruimte

Receptie
Gasten: minimaal 1, maximaal 15
Mixoloog: 0 vereist, maximaal 1
Entertainer: 0 vereist, maximaal 1
Mogelijke activiteiten: Taart aansnijden, Dansen, Echtelijke zoen, Bellen blazen, Toosten, Eerste dans, Speeches houden, Naar het altaar lopen, Thee, Feestmaal, Rijst gooien
Beschikbare locaties: Woonkavel, Trouwlocatie, Bar, Strand, Nachtclub, Lounge, Bibliotheek, Museum, Park, Zwembad, Koffietent, Tuinen van het Herenhuis (Van Spooksma Landgoed), Karaokebar, Eilandklip (De Klippen), Eeuwenoude Ruïnes, Centrumpark (Weide van Myshuno), Gezamenlijke Ruimte

Geloften hernieuwen (alleen voor getrouwde Sims)
Getuigen: 0 vereist, maximaal 2
Trouwambtenaar: 0 vereist, maximaal 1
Bloemenstrooier: 0 vereist, maximaal 1
Entertainer: 0 vereist, maximaal 1
Gasten: 0 vereist, maximaal 15; Gasten dragen Formele kleding
Mogelijke activiteiten: Taart aansnijden, Dansen, Geloften uitwisselen, Echtelijke zoen, Bellen blazen, Toosten, Eerste dans, Speeches houden, Naar het altaar lopen, Bellen blazen, Thee, Feestmaal, Rijst gooien
Beschikbare locaties: Woonkavel, Trouwlocatie, Bar, Strand, Nachtclub, Lounge, Bibliotheek, Museum, Park, Zwembad, Koffietent, Tuinen van het Herenhuis (Van Spooksma Landgoed), Karaokebar, Eilandklip (De Klippen), Eeuwenoude Ruïnes, Centrumpark (Weide van Myshuno), Gezamenlijke Ruimte


Activiteiten

Zoals hierboven aangegeven heb je bij alle evenementen de mogelijkheid om activiteiten te selecteren, die je helpen om het evenement perfect op jouw Sims af te stemmen. Bij elk evenement kan je kiezen uit een specifieke selectie van activiteiten passend bij het evenement, maar het is niet verplicht om er een of meer te kiezen. 
Er is geen limiet voor het aantal activiteiten dat je selecteert.

Hoewel de gekozen activiteiten tijdens het evenement worden opgesomd als geheugensteuntje, is er geen nadeel als je besluit om deze activiteiten alsnog niet uit te voeren gedurende het evenement.
Bruiloftevenementen zijn allemaal activiteitenevenementen en geen doelevenementen. Ze geven dus geen beloning (brons, zilver of goud) aan het einde.

Een overzicht van alle evenement activiteiten (keuze-opties verschillen per evenement):


Beschikbare locaties

Een evenement kan plaatsvinden op verschillende type kavels/locaties (zie bij overzicht van evenementen).
Dit kan een reeds in het spel bestaande particuliere of openbare kavel zijn, maar ook een kavel die je zelf in een wereld hebt geplaatst (mits deze voldoet aan de toegestane soort locatie voor dat bepaalde evenement).
Je krijgt bij het plannen van een bruiloftevenement een lijst te zien van de kavels waaruit je kunt kiezen voor dat bepaalde evenement.

LET OP: Dit Pack bevat helaas soms nog een aantal bugs die een evenement kunnen verstoren. Je hebt waarschijnlijk de minste problemen als je een evenement laat plaatsvinden op het nieuwe kaveltype Trouwlocatie (zie hieronder bij de Locatie Tips). 


LOCATIE TIPS:

 • Zorg dat alle voorwerpen die nodig zijn voor een bepaald evenement, op de kavel aanwezig zijn vóórdat het evenement begint en dat er genoeg ruimte omheen is om de genodigden te verzamelen.
  Denk hierbij aan (extra) bloemenversieringen, trouwpad, trouwboog, dansvloer, bar, piano, eettafels, voedsel e.d. (natuurlijk afhankelijk van welk evenement je er wil laten plaatsvinden). Op sommige locaties is al van alles aanwezig (soms ook teveel...) maar op andere is er nauwelijks iets, dus zal je dat eerst zelf moeten regelen.
 • Als je een bruidstaart wilt plaatsen om aan te snijden moet je zorgen dat er op de locatie een (kleine) eettafel aanwezig is. De bruidstaart moet in het midden van een eettafel of iets meer naar de kant op een grotere ronde eettafel geplaatst worden om deze actie te laten plaatsvinden. Zorg dat er genoeg ruimte rondom de tafel is zodat de genodigden deel kunnen nemen aan dit ritueel.
 • Als je de bruid na het huwelijk het boeket wilt laten werpen, zorg dan dat er genoeg ruimte is om dat te doen anders zal deze optie niet werken.
 • Als je meerdere dansvloeren op een locatie plaatst, kan het lastig zijn om de gasten bijeen te roepen voor de 1e dans. Het is beter om maar 1 dansvloer te plaatsen.
 • Zorg dat er maar één Feestelijke Toostemmer (Champagneflessen) op de locatie aanwezig is, met genoeg ruimte er omheen. Anders zal de toost niet goed verlopen (de ingame Trouwlocatie La Coppia Serena heeft standaard 2 Feestelijke Toostemmers).
 • Als je een evenement op een openbare kavel laat plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld een Lounge of Karaokebar, zullen niet alleen de genodigden op het feestje verschijnen, maar ook andere Sims. Dit geldt voor alle openbare kavels, behalve voor de Trouwlocatie. Je gasten zullen hierdoor afgeleid worden en bijvoorbeeld naar een optreden gaan kijken of gebruik maken van de karaoke installatie. Dat kan gezellig zijn, maar ook storend werken voor je verhaal. en de opdrachten die je geeft.
 • Als je een evenement met een diner o.i.d. organiseert, zorg dan dat er eten is (zelf cateren of een gedekt buffet) en dat de eettafels bij elkaar staan en niet verspreid over de kavel. Je Sims zullen anders overal en nergens plaatsnemen en niet gezellig bij elkaar aan tafel gaan zitten. 
 • Als er 2 (of meer) Trouwbogen op één locatie staan (de ingame Trouwlocatie La Coppia Serena heeft bijvoorbeeld standaard meerdere Trouwbogen) en je geeft de genodigden via één van de Trouwbogen de opdracht Gaan zitten, dan krijg je een pop-up waar je kunt kiezen bij welke Trouwboog dat moet plaatsvinden.
 • Zorg dat er genoeg ruimte is rond de Trouwboog anders zullen je Sims door elkaar gaan staan! De ingame Trouwlocatie La Coppia Serena heeft één Trouwboog op een platform(en één buiten) en het platform is te krap om het uitwisselen van de geloften goed te laten plaatsvinden. 
 • Als je ook in bezit bent van De Sims 4 Moschino Accessoires kun je nog iets extra's toevoegen aan een evenement. Een opstelling om foto's van je Sims en de genodigden te maken. Zorg dat je, naast de organiserende Sims (bijvoorbeeld het bruidspaar), 1 Sim extra kunt besturen (de genodigden kun je normaal niet besturen) zodat je deze Sim opdracht kunt geven om de foto's te maken. Plaats de Mijn Bruiloft Backdropper Pro - van FlitsieFlits Verhuur ($100; meerdere achtergronden mogelijk) en er voor 2 Modestudio markeerders(Moschino $150 per stuk). Op enige afstand plaats je dan het Modestudio Driepootstatief (Moschino $890)) met daarop een van de camera's die je vindt in de koopmodus bij Elektronica (is afhankelijk van welke pakketten je bezit). Verschillende poses zijn mogelijk! Say cheese!

Bruiloftceremonie plannen

Zodra je Sims verloofd zijn kun je verschillende evenementen op meerdere manieren starten (zie de tab Bruiloftevenementen). 
Het meest uitgebreide evenement is de Bruiloftceremonie, die ik hieronder stap voor stap heb uitgewerkt, maar het plannen van elk evenement gaat vrijwel op dezelfde manier.

Ik heb gekozen voor het aanmaken via de kalender omdat het evenement dan kan plaatsvinden op een zelf gekozen dag én het kan via de kalender nog bewerkt worden nadat het is gepland. ​
De enige voorwaarde is dat je de verloofden geselecteerd hebt en een locatie en tijd voor het evenement. De rest kun je daarna nog aanpassen/toevoegen.

LET OP: je kunt op de kalender per dag maar 1 evenement zelf plannen. Jouw evenement kan wel samenvallen met een door het spel gepland evenement zoals bepaalde festivals. Maar het kan voorkomen dat de locatie die je wilt kiezen al bezet is op de tijd waarop jij je evenement wilt plannen. Let daar dus op zodra je de locatie vastlegt.

TIP: als je het evenement wilt plannen op een doordeweekse dag en er één of meer kinderen bij het evenement aanwezig moeten zijn, zorg dan dat het evenement pas begint NA afloop van school (dus na 15.00 uur) anders komen kinderen misschien niet opdagen.
Dit geldt zowel voor je Sims' eigen kinderen als voor uitgenodigde kinderen van andere families.

1. Selecteer eerst de gewenste dag op de kalender en kies dan Bruiloftevenement toevoegen.

​2. Kies Bruiloftceremonie in de pop-up Evenement plannen (zie hieronder). Klik daarna op het pijltje rechtsonder.

3. Op het volgende pop-up scherm zie je dat één Sim van het Bruidspaar al is ingevuld (degene waarmee je de planning start). De partner is automatisch geselecteerd. Hier hoef je nu verder even niets in te vullen.

4. Klik dan op het pictogram rechtsboven (huisje). Je komt dan op de tab met de locaties en evenementtijd terecht.
Maak hier voor beiden je keuze en klik dan op het vinkje rechtsonder.

5. Je hebt nu de ceremonie vastgelegd op de kalender, maar nog zonder allerlei toeters en bellen.
Het is nu tijd om met alle voorbereidingen te beginnen, zodat je deze straks alsnog aan het evenement kunt toevoegen.

2. Kies Bruiloftceremonie

3: hier vul je later de speciale rollen in (zie stap 7)

4. Kies locatie en tijd

5: (Basis) Bruiloftceremonie is vastgelegd


Bruidsboeket

Zodra je verloofde Sim het bruidsboeket heeft gekocht (of zelf gemaakt), vind je dit terug in de inventaris van je Sim.
Laat het boeket daarin zitten tot de Bruiloftceremonie waar je Sim het kan vasthouden of gebruiken voor een boeketworp.

Bruidsboeket zelf maken

Als je in bezit bent van De Sims 4 Jaargetijden, kan je verloofde Sim zelf een bruidsboeket maken op de Viooltjes zijn Blauw Bloemschiktafel.
Je kunt deze tafel kopen in Bouwen voor $250. Zelf een bruidsboeket maken kan al direct vanaf niveau 1 van de vaardigheid bloemschikken, maar de keuze is beperkt tot 5 verschillende kleuren bruidsboeketten in hetzelfde model. Zelfs met niveau 10 van de bloemschikvaardigheid worden er niet meer bruidsboeketopties toegevoegd.

TIP: De boeketten kunnen ook als decoratie in de wereld worden geplaatst en je kunt ze ook verkopen via je Sims' inventaris of in een eigen (bloemen)winkel.

​Bruidsboeket kopen

Als je wil kiezen uit veel verschillende Bruidsboeketten, reis dan met je verloofde Sim(s) naar het bloemenkraampje in Porto Luminoso.  Klik op het bloemenkraampje en kies de optie Bruidsboeket kopen. Je kunt dan via een pop-up scherm kiezen uit meerdere, in verschillende kleuren en vormen, bruidsboekketten.

TIP: Je kunt bij dit kraampje ook gewoon bloemen kopen of zelf verkopen.


Bruidstaart en Taarttopper

Bruidstaart zelf maken
Vanaf niveau 1 Culinair koken kan je Sim zelf een bruidstaart maken, maar het begint met een simpele cupcakes bruidstaart. Naarmate het niveau Culinair koken hoger wordt, zal je Sim meerdere soorten bruidstaarten kunnen maken. Vanaf niveau 8 Culinair koken krijg je alle bruidstaart opties.
Klik op het fornuis of de koelkast en klik dan op de optie Bruidstaart maken...

Na het bakken kun je de bruidstaart voorzien van een Taarttopper.
Klik erop en kies dan de optie Bruidstaarttopper toevoegen(niet heel veel keuzes en ook niet verplicht).
Stop de taart in de inventaris van je Sim en ga verder met punt 6.

Taart proeven / voeren
Voordat je een bruidstaart koopt, kunnen je verloofde Sims eerst taart gaan proeven (niet verplicht). 
Dit kan bij het Patisseriekraampje in Tartosa door de optie Eten bestellen te kiezen. Je kunt dan kiezen uit verschillende smaken taart (opties wisselen per dag).
Hoewel het proeven uiteindelijk niks uitmaakt voor welke bruidstaart je kiest, staat het wel leuk als je het in je eigen verhaal wilt verwerken.

Verloofden kunnen elkaar ook taart voeren. Dit kan met een gekocht stuk taart bij het Patisseriekraampje. Klik op het stuk taart en kies bij de vriendelijke interacties de optie Taart voeren aan... Het is belangrijk om snel deze optie te selecteren, want anders eet je Sim de taart al op!

Taart voeren aan.... kan ook met een gekochte Bruidstaart die thuis of tijdens een Bruiloftceremonie in het midden van een eettafel staat. Klik op de taart en kies de optie Taart voeren aan... LET OP: Dit kan alleen als er geen Bruidstaarttopper opzit.

Bruidstaart kopen
Je kunt een bruidstaart kopen:

 • via de Computer > Bestellen > Bruidstaart kopen...
 • bij het Patisseriekraampje in Porto Luminoso (taarten kosten van $150 - $225) > Bruidstaart kopen...

Je krijgt bij beiden een zeer ruime keus uit allerlei smaken, vormen en kleuren taarten, maar als je een bruidstaart bestelt via de computer kun je kiezen uit maar liefst 56 verschillende bruidstaarten. Bij het Patisseriekraampje kan je kiezen uit 25 bruidstaarten, maar de keuze wisselt dagelijks.
Je vind de gekochte taart terug in de inventaris van je Sim. 

Taarttopper kopen
Zodra je verloofde Sim een Bruidstaart heeft gekocht, vind je deze terug in de inventaris van je Sim.
​Je kunt nu de taart voorzien van een Taarttopper
(niet verplicht). 
Als je een Taarttopper wilt toevoegen, klik dan op de taart kies de optie Nieuwe Taarttopper selecteren. Je krijgt een pop-up met een enorme keuze uit allerlei verschillende Taarttoppers.
Zodra je er een gekozen hebt wordt deze automatisch op de taart geplaatst. 
Je kunt sommige Taarttoppers ook nog voorzien van een passende tekst. Klik op de taart en kies Bruidstaarttopper bedrukken
Je krijgt weer een pop-up waar je de namen van het bruidspaar + een speciaal bericht kunt invullen. Klik op het vinkje om de tekst op te slaan.

6. Om een bruidstaart op de Bruiloftceremonie te kunnen gebruiken, moet je deze eerst toevoegen aan de Bruiloftceremonie planner (doe dit z.s.m. nadat de taart in de inventaris zit, anders bederft hij).
Klik op de taart in de inventaris en kies de optie Als taart voor bruiloftceremonie selecteren. 
De taart verdwijnt uit de inventaris maar is wel toegevoegd aan de bruiloftceremonie planner. Je krijgt de melding: De taart is opgeslagen en beschikbaar voor de bruiloft. De (eventuele) Taarttopper blijft achter in de inventaris van je Sim.

​Zodra de dag van het Bruiloftevenement is aangebroken vind je de taart weer terug in de inventaris van je Sim.
Door te klikken op een eettafel op de locatie kun je de optie 
Bruidstaart neerzetten kiezen om de taart tevoorschijn te halen en zelf de Taarttopper erop te plaatsen.
De taart krijgt dan bij Ceremonie-activiteiten
o.a. de opties Bij elkaar komen voor Taart, Taart aansnijden met... en Taart voeren aan... (taart voeren aan... kan alleen als de Taarttopper eerst wordt verwijderd). 

LET OP: De opties met de bruidstaart werkten helaas per keer verschillend. Ik heb 3x een Bruiloftceremonie geprobeerd en iedere keer kreeg ik andere opties of werkte het anders. Zowel met de Taart, als met de Taartopper als met de opties die je kon toepassen. 
Het gebeurde o.a. dat ik de taart had toegevoegd aan de planner en dat deze verdween. Dat lijkt allemaal nog goed, maar... toen op de ochtend van de ceremonie de taart automatisch weer in de inventaris van mijn Sim werd teruggeplaatst, at zij er vrolijk zelf al een stuk van voordat ik de taart op een tafel kon plaatsen voor de ceremonie! Ik kon toen niet meer de opties Taart aansnijden met... en Taart voeren aan... kiezen!

Bruidstaart zelf maken

Taart proeven in Porto Luminoso

Gekochte Bruidstaart met Taarttopper


Bruidskleding en Corsage

Bruidskleding
Het bruidspaar en alle genodigden zullen tijdens de huwelijksceremonie formele outfits dragen. Alleen de primaire (1e) formele outfit wordt geselecteerd, maar zodra het evenement is begonnen kun je elke andere gewenste outfit kiezen.

Je kunt het bruidspaar voorzien van hun formele bruidskleding door op de Boutique in Tartosa te klikken en de optie Formele outfits uitzoeken... te kiezen.
Je vindt de Boutique aan het dorpsplein in Porto Luminoso (zie plaatje) Het is helaas geen echte winkel, want je Sim komt terecht in CAS waar je de kleding kunt kiezen/bewerken. 
Je kunt ze ook voorzien van hun trouwoutfit in de Bruiloftevenement planner. Ook dan kom je terecht in CAS.
Het is dus net zo handig om dit op de thuiskavel te doen via een kledingkast.

In de Bruiloftevenement planner kun je bij het gedeelte Gastkleding het kledingvoorschrift en/of een specifieke kleur kleding aangeven.
LET OP: er is/was een bug voor het kledingvoorschrift en een specifieke kleur en ik weet niet of die inmiddels is opgelost.
Mijn genodigden verschenen in verschillende kleuren en niet allemaal in hun formele outfit.
Zo kwam een genodigde Sim in een sportieve outfit, een Sim in haar eigen bruidsjurk (wat kennelijk haar 1e formele outfit was) en een kind in een outfit dat helemaal niet in zijn kledingkast voorkwam!

TIP: Als je wilt voorkomen dat genodigden in een vreemde outfit en/of kleur verschijnen (omdat je meestal niet weet wat hun 1e formele outfit is OF omdat het niet werkt door een bug) is het misschien wel handig om ook hun kleding eerst te bewerken (via een kledingkast of via een cheat) vóórdat de dag van de ceremonie begint.

Corsage
indien gewenst kun je in CAS een corsage toevoegen op de formele outfit. Je vind deze bij Accessoires voor het hoofd > Kettingen.
Helaas kan je alleen OF een corsage OF een ketting kiezen. Het werkt niet samen. (Bij sommige bruidsjurken werkt zelfs alleen een corsage en geen ketting).


Trouwambtenaar, getuige(n), ringdrager, bloemenstrooier uitnodigen

De rol van Trouwambtenaar, getuige(n), ringdrager en/of bloemenstrooier is niet verplicht voor de Bruiloftceremonie (zie de tab Bruiloftevenementen), maar maakt de ceremonie natuurlijk wel speciaal.

Onderstaande interacties komen pas beschikbaar nadat je de (basis) Bruiloftceremonie gepland hebt.
Door te klikken op een Sim waar je verloofde Sim al enige band mee heeft opgebouwd, kun je kiezen uit de volgende interacties:

 • Vragen om trouwambtenaar bij bruiloft te zijn (max 1)
 • Vragen om getuige op bruiloft te zijn (max 2)
 • Vragen om de ringdrager bij bruiloft te zijn (max 1)
 • Vragen om bloemenstrooier op bruiloft te zijn (max 1)

Als de band goed genoeg is zal de andere Sim dit verzoek met blijdschap en enthousiasme aannemen, maar vergeet niet om deze rol alsnog in de bruiloft planner officieel toe te wijzen.

TIP: ook NPC's die je wat beter hebt leren kennen (zoals bijvoorbeeld de bloemenverkoper) kun je vragen voor een bepaalde rol.
Zorg dat je eerst, voordat je de Bruiloftevenement planner verder gaat invullen, alle Sims hebt gevraagd voor een bepaalde rol, anders komen ze niet in de planner tevoorschijn als keuze optie.

BELANGRIJK: Als je een kind een speciale rol op je bruiloft wilt geven (ringdrager of bloemenstrooier), moet je deze natuurlijk ook eerst vragen. Als het kind de rol accepteert, kun je deze alleen officieel toewijzen in de bruiloftevenement planner als je dit op een tijdstip doet dat het kind NIET op school zit (dus vóór 8.00 uur, na 15.00 uur of in het weekend). Anders zal het kind niet verschijnen als keuze optie in de planner.

Gasten (max 15) kun je direct uitnodigen via de Bruiloftevenement planner en hoef je niet van te voren te vragen. Je kunt deze rol in de planner toewijzen waarbij je kunt kiezen uit de Sims die jouw Sim al kent.

LET OP: Elke Sim kan maar 1 rol tegelijk vervullen. Heb je bijvoorbeeld een Sim in de planner al toegewezen als gast, dan kan deze niet ook als getuige worden aangemerkt. Je ziet of ze al een rol hebben toegewezen gekregen aan een speciaal icoontje wat bij hun afbeelding in de planner komt te staan.

Vragen om getuige op bruiloft te zijn

Toewijzen als getuige. Andere Sims zijn al als gast gekozen (zie het icoontje).


Planning Bruiloftceremonie compleet maken

Als je bovenstaande opties hebt geregeld, is het nu tijd om deze toe te gaan voegen aan de planner.

7. Open de kalender en klik op de dag van het reeds aangemaakte evenement Je ziet de Bruiloftceremonie ook aan de linkerkant staan.
Klik daar op het potloodje om het evenement aan te passen. Je komt dan op de tab waar je Sims kunt uitnodigen.
​Klik op: Getuige(n), Trouwambtenaar, Bloemenstrooier, Ringdrager en/of Gast(en) om jouw keuze via een pop-up vast te leggen. Denk eraan dat Sims maar 1 rol tegelijk kunnen vervullen.

8. Klik daarna op de ballonnen bovenaan; kies hier alle activiteiten die je gedurende de bruiloftceremonie wilt laten plaatsvinden (elk bruiloftevenement heeft z'n eigen activiteiten; zie bij het onderwerp Bruiloftevenementen). Er is geen limiet voor het aantal activiteiten dat je selecteert en de volgorde waarin je ze kiest is niet belangrijk.
Hoewel de activiteiten tijdens de ceremonie in beeld verschijnen als geheugensteuntje, is er geen nadeel als je besluit om (sommige) activiteiten alsnog niet uit te voeren.

9. Als je klaar bent met het selecteren van de activiteiten, klik je bovenaan op de 3e tab (stijl selecteren). Als je bij punt 6 de optie Als taart voor Bruiloftceremonie selecteren hebt toegepast, zie je hier de afbeelding van de gekozen bruidstaart.
Heb je dat nog niet gedaan, dan moet je dit nu eerst doen door op de taart in de inventaris van je Sim OF geplaatst op een tafel te klikken.
​Zodra het Bruiloftevenement begonnen is, kun je de interactie Taart neerzetten kiezen om de taart tevoorschijn te halen.
LET OP: er kunnen problemen met de bruidstaart zijn. Zie de opmerking bij punt 6.

Je ziet hier ook het bruidspaar afgebeeld in hun formele outfit waarin ze zullen trouwen. Als dit niet de outfit is die je wilt, kun je hier de outfit bewerken. Je komt dan in Creëer een Sim terecht. Denk erom dat alleen de 1e formele outfit wordt gekozen, maar zodra het evenement is begonnen, kun je elke andere gewenste outfit kiezen.

Je kunt bij Gastkleding aangeven of de genodigde Sims in een specifieke kledingstijl of kledingkleur moeten komen. Als je hun 1e formele outfit niet van te voren zelf hebt nagekeken en/of aangepast, kan het zijn dat ze in (zeer) aparte outfits verschijnen! Ik heb ook gemerkt dat niet altijd de formele outfit door gasten wordt gedragen maar bijvoorbeeld de alledaagse!

10. Op de 4e tab (met het huisje) kun je de locatie en tijd instellen. Dat hoef je alleen nog maar te doen als je de hele ceremonie achter elkaar invult.
Als je al eerder de ceremonie op de kalender hebt aangemaakt en deze nu alleen hebt aangevuld, heb je deze stap al bij stap 4 gedaan. Klik op het vinkje rechtsonder om alles vast te leggen. De planning voor de Bruiloftceremonie is nu klaar!

7. Uitnodigen speciale rollen en gast(en) via Pop-ups

8. Kies activiteiten voor de ceremonie

9. Formele outfits en gastkleding instellen

10. Locatie en tijd instellen


De huwelijksdag

Eindelijk is de huwelijksdag aangebroken. Je hebt iedereen uitgenodigd en de hele bruiloftceremonie vastgelegd. Je hoeft nu alleen nog maar op tijd op de geplande locatie te verschijnen.

Een uur voor het evenement begint ontvang je een Pop-up melding. Zorg dat je Sims goed zijn uitgerust en in een opperbeste stemming verkeren. Check of de bruidstaart in de inventaris van je Sim zit omdat deze actie nog niet helemaal verloopt zoals zou moeten (zie Bruiloftceremonie plannen > Bruidstaart en Taarttopper.) 

Je kunt je Sims nu al naar de locatie laten gaan om alles nog even te checken en bijvoorbeeld de Bruidstaart te plaatsen en het eten te verzorgen. 

De Bruiloftceremonie duurt ongeveer 9-10 uur, dus genoeg tijd om allerlei activiteiten uit te voeren.

Zodra de geplande tijd van het evenement officieel is aangebroken, krijg je opnieuw een Pop-up waarmee je het evenement start (of alsnog annuleert).
Als je Sims nog niet op de locatie zijn, zullen ze nu automatisch naar de locatie reizen. Ook alle genodigden zullen spoedig arriveren, maar dat kan heel even duren. Wacht dus even tot iedereen gearriveerd is voordat je de activiteiten begint.

Klik op de Trouwboog > Ceremonie-activiteiten en je kunt kiezen uit de volgende opties:

 • Gaan zitten
 • Bij elkaar komen voor muziekstuk
 • Bij elkaar komen voor taart
 • Gasten bellen laten blazen
 • Gasten laten dansen
 • Gasten rijst laten gooien
 • Rond het altaar gaan staan
 • Tijd om te eten
 • Verzamel voor de eerste dans
 • Verzamel voor de speeches
 • Verzamel voor de toosts

De volgorde waarin je alle activiteiten uitvoert maakt niet uit en mag je zelf bepalen.

Ik heb mijn Sims familie een uur van te voren zelf naar de locatie laten reizen, Bruidstaart en Buffet klaargezet en toen het evenement officieel startte heb ik (mede naar aanleiding van de door mij gekozen activiteiten), onderstaande volgorde aangehouden:

 1. Genodigden, incl. Trouwambtenaar, laten plaatsnemen voor de Bruiloftceremonie 
 2. Getuige(n), Ringdrager en/of Bloemenstrooier naar altaar laten lopen
 3. Bruidspaar samen naar altaar laten lopen
 4. Geloften uitwisselen
 5. Rijst gooien of bellen blazen
 6. Speeches
 7. Taart en Toosten
 8. Boeket werpen
 9. Diner
 10. Eerste dans

1. Genodigden, incl. Trouwambtenaar, laten plaatsnemen voor de Bruiloftceremonie:  de ceremonie kan natuurlijk pas beginnen als alle Sims met een bijzondere rol en de overige gasten aanwezig zijn op de locatie. Klik op de Trouwboog en kies de optie Gaan zitten. Iedereen, behalve het bruidspaar, zal zijn/haar plaats innemen bij de Trouwboog. De Trouwambtenaar gaat uit zichzelf bij de Trouwboog staan. Als je geen stoelen of bankjes bij de Trouwboog hebt staan, kan je de optie Rond het altaar gaan staan gebruiken.

2. Getuige(n), Ringdrager en/of Bloemenstrooier naar altaar laten lopen:  Als je klikt op het Trouwpad > Ceremonie-activiteiten krijg je 4 opties: Naar altaar sturen... / Van altaar wegsturen... / Naar altaar lopen / Van het altaar lopen.  Als je dan kiest voor Naar altaar sturen... kun je kiezen uit: Twee Sims... / Eén Sim... / Bloemenstrooier... / Getuige... / Ringdrager.... Nadat je de gewenste optie hebt gekozen krijg je een pop-up met de Sims waaruit je kunt kiezen (je ziet alleen de Sims die je van te voren voor een bepaalde rol hebt uitgenodigd). Nadat de getuige(n), de ringdrager en/of de bloemenstrooier naar het altaar zijn gelopen, zullen ze uit zichzelf plaats nemen bij de gasten.

3. Bruidspaar samen naar altaar laten lopen: klik met de Bruid op het Trouwpad > Ceremonie-activiteiten > Naar altaar sturen > Twee Sims... je krijgt nu eerst een pop-up waar je de begeleider van de bruid kunt kiezen. Kies de bruidegom waarna je weer een pop-up krijgt om de begeleide te selecteren. Kies hier de bruid en ze zullen samen naar het altaar lopen. (Je kunt bijvoorbeeld ook eerst de bruidegom alleen naar het altaar sturen en daarna de bruid laten begeleiden door een van haar ouders (indien aanwezig).

4. Geloften uitwisselen: zodra het bruidspaar bij de Trouwboog is aangekomen klik je erop en kiest dan een van de volgende opties om de Geloften uit te wisselen: Geloften uitwisselen > Geloften uitwisselen en zoenen > Geloften uitwisselen met trouwambtenaar > Geloften uitwisselen met trouwambtenaar en zoenen. Je kunt dus ook geloften uitwisselen zonder trouwambtenaar.

Ik koos voor Geloften uitwisselen met trouwambtenaar en zoenen en was verrast dat zowel de ambtenaar als de bruid én de bruidegom alle drie iets zeiden en soms zelfs in tranen uitbarstten! Na de geloften werden automatisch de ringen uitgewisseld en volgde een innige zoen. (het zoenen kan echter ook resulteren in een kopstoot i.p.v. een zoen)

Al deze interacties brengen ook bepaalde gemoedstoestanden met zich mee:

5. Rijst gooien (of bellen blazen): Na het uitwisselen van de geloften en de eventuele zoen wordt het tijd om de gastenrijst te laten gooien (of bellen te laten blazen). Klik op de trouwboog en kies Rijst gooien. De gasten zullen nu opstaan en het bruidspaar een gelukkig en vruchtbaar leven wensen door handen vol rijst over ze uit te strooien.

Hierna is het tijd voor de volgende activiteiten!
Klik weer op het Trouwpad > Ceremonie activiteiten en kies Van het altaar lopen.Kies in de pop-up de bruid en bruidegom waarna deze samen, arm in arm en zwaaiend naar de gasten, het trouwpad verlaten.

6. Speeches: klik op de Trouwboog of ergens op de grond, kies Ceremonie-activiteiten en dan de optie Verzamel voor de speeches.
De genodigden zullen zich verzamelen op de plek van de Sim die deze actie heeft geactiveerd. ​Je krijgt een pop-up waaruit je een Sim kunt kiezen die de speech moet geven.

Let erop dat er genoeg ruimte is bij/rond de Sim die deze actie activeert (bij de Trouwboog is dat meestal te krap), dus klik bijvoorbeeld ergens (buiten) op de grond ​om de gasten op dat punt te Verzamelen voor de speeches.

7. Taart en Toosten: Zodra je klikt op de Trouwboog OF de Bruidstaart > Ceremonie-activiteitenkrijg je de optie Bij elkaar komen voor taart. 
De gasten zullen rond de tafel met de Bruidstaart komen staan. Als de interacties met de taart goed gaan (zie mijn opmerking over de taart bij Bruiloftceremonie plannen) klik je daarna met 1 Sim van het bruidspaar op de Bruidstaart en kiest: Taart aansnijden met... waarna je via een pop-up de andere Sim kunt kiezen.
​De Taarttopper wordt hierdoor automatisch in de inventaris van  je Sim teruggeplaatst.

Na het aansnijden krijg je de opties Taart voeren aan.... / Een stuk pakken / Portie oppakken. De gasten zullen na het aansnijden zelf een stuk taart pakken.

Als je klikt op de Trouwboog OF op de schaal met Champagneflessen > Ceremonie-activiteiten krijg je de optie Verzamel voor de toosts.
​De gasten zullen zich verzamelen rond de tafel met Champagne waarna je opnieuw op de Champagneflessen kunt klikken en kunt kiezen uit de volgende opties: Toost geven(wordt dan gedaan door de Sim die de gasten heeft verzameld) of Toost verzoeken van... waarna je een pop-up krijgt en zelf een Sim kunt kiezen die de toost zal uitbrengen.

LET OP: Ik heb gemerkt dat je, na zowel de optie Bij elkaar komen voor Taart als bij de optie Verzamel voor Toost, even moet wachten totdat de gasten zich verzameld hebben voordat je de volgende actie activeert. Anders zal de Sim al taart gaan eten of de toost uitbrengen terwijl er nog geen of nauwelijks gasten bij zijn.

8. Boeket werpen: Zorg dat de bruid op een plek staat waar enige ruimte omheen is, zodat de gasten erbij kunnen staan. klik dan op het Bruidsboeket in de inventaris van je Bruid en kies Boeketworp beginnen.

​ik heb dit zelf niet geprobeerd, want het is geen activiteit die je van te voren kunt vastleggen in de planner, dus ik ben het gewoon vergeten! Zover ik weet krijg je een pop-up met de genodigden waaruit je de Sim kunt kiezen die het boeket zal vangen. 

TIP: De bruid kan het boeket ook vasthouden, bijvoorbeeld bij het naar- of van het altaar lopen.
​Klik hiervoor op het boeket in de inventaris van de Bruid en kies Boeket vasthouden. Je kunt het ook weer in de inventaris opbergen.

9. Diner: aangezien je maar 1 evenement per dag kunt plannen en het dus niet mogelijk is om eerst een Bruiloftceremonie en aansluitend een Receptie evenement te houden, heb ik de Trouwlocatie ook voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn voor het diner en het feest.
De Bruiloftceremonie duur 9-10 uur, dus genoeg tijd om allerlei geplande activiteiten inclusief een diner en feest te houden.

Als je een een Bar plaatst heb je de mogelijkheid om zelf iedereen van drankjes te voorzien of een Mixoloog in te huren die voor de drankjes zal zorgen. 
Je kunt ook een of meer Buffettafels + een drankjes fontein plaatsen waardoor de gasten van allerlei heerlijks kunnen genieten. Klik op een buffettafel en kies de optie Tijd om te eten. De gasten zullen dan zelf hun eten komen uitzoeken en aan tafel plaatsnemen.

Een Buffettafel biedt de volgende opties:

 • Eten serveren...
 • Alles serveren ($250)
 • Assortiment serveren ($250)

Bij de optie Eten serveren kun je zelf kiezen uit een flink aantal hartige- en zoete gerechten in prijs variërend van $30 - $98 per gerecht.
Na afloop kun je het buffet Opruimen OF je kunt alles in de inventaris van je Sim plaatsen en het snel thuis in de koelkast opbergen.
Hierdoor kunnen je Sims thuis nog nagenieten van alle lekkere restjes!

De Drankjesfonteinen (klik erop en kies Fontein vullen met...) kun je o.a. vullen met:

 • Bruisend appelsap ($50) (vanaf niveau 3 Mixologievaardigheid)
 • Chocolade ($50)
 • Fruitsap ($25)
 • Kaas ($75) (vanaf niveau 4 van de Kookvaardigheid)
 • Karamel ($100)

TIP: Als je een niet zo dure bruiloft wilt houden, kun je ook het eten en de drankjes zelf cateren. Zet je Sim zelf aan het koken/bakken kort voor de ceremonie en zorg dat je het nog voldoende vers in de inventaris van je Sim stopt voor je naar de ceremonie vertrekt. Stal dit uit op een eettafel op de locatie. Let er wel op dat het eten in de inventaris van je Sim niet zo heel lang goed blijft en het nog sneller zal bederven zodra je hebt uitgestald! Door de optie Aan tafel roepen zullen de gasten gaan eten.

10. Eerste dans: Natuurlijk moet het bruidspaar het feest openen met een eerste dans!
Met Mijn Bruiloft is een nieuwe dansvloer toegevoegd aan het spel: de Eloquente Gelegenheid Dansvloer in 3 maten en meerdere kleuropties (zie meer informatie bij bouwen/kopen).
Klik op de Dansvloer (OF op de Trouwboog) en kies de optie Ceremonie-activiteiten > Verzamel voor de eerste dans. De genodigden zullen zich dan verzamelen op- of rond de dansvloer.
Klik daarna weer op de Dansvloer > Ceremonieactiviteiten en kies Eerste dans uitvoeren met...
Als het goed verloopt (wat helaas niet altijd het geval is...) zal het bruidspaar de dansvloer betreden en samen een (korte) romantische dans uitvoeren. 
De genodigden zullen uit zichzelf de dansvloer betreden. Een (jong)volwassen Sim kan ook dansen met een kind.

​En nu feesten maar!


TIP: Als je een groep vormt met één of meer genodigden, krijg je ook de optie om een Bruiloftgroepsdans uit te voeren. 

TIP: Ook de dansvloeren van de Sims 4 Beleef het Samen bieden de speciale opties tijdens een (bruiloft)evenement.


Overige Gameplay

In het zand tekenen
Je Sims hebben nu de mogelijkheid om voor hun plezier verschillende soorten ontwerpen in het zand te tekenen (kan ook in de sneeuw).
Hoewel je dit ook op de stranden van andere werelden zoals Sulani kan doen, bieden de stranden en stille lagunes in Tartosa natuurlijk bij uitstek een romantische omgeving waar verloofden of pas getrouwden hun stempel kunnen achterlaten!

Klik op een van de stranden op het zand en kies de optie Tekenen...
Je kunt dan weer kiezen uit:

 • Hart in het zand tekenen
 • Smiley in het zand tekenen
 • Ster in het zand tekenen 

De Liefdesboom
De liefdesboom in Tartosa biedt geen gameplay of (inter)acties, maar is door het verhaal erachter en de speciale vorm wel de moeite waard om te vermelden.
Het is een van de meest romantische plekjes in Tartosa om een geliefde ten huwelijk te vragen en geeft weer een hint naar het verhaal van prinses Cornelia van Thebe!
In de gedraaide stam van de boom zitten twee omhelzende figuren die de boom zijn naam hebben bezorgd. Hierdoor heeft de boom iets poëtisch en mysterieus.
Je vindt de liefdesboom aan de rechterkant van de loopbrug over de waterval in Terra Amorosa.

Het verhaal: Eeuwen geleden sneed een plaatselijke scheepstimmerman het evenbeeld van prinses Cordelia en haar piratengeliefd, Rodrigo de Pablo, uit op het boegbeeld van een schip. Toen het schip zonk, droegen zij die zich hun liefde herinnerden het boegbeeld naar de top van de heuvel bij de Hideaway watervallen.
Er ging een jaar voorbij toen zich op magische wijze blaadjes en takjes ontkiemden, een teken dat hun liefde zelfs na het overlijden van Rodrigo bleef bestaan. Vandaag de dag kun je de boom bezoeken en als je een puur hart hebt, zou een beetje van hun liefde misschien wel op jou over kunnen springen!


Roddels!
Als je in Tartosa bent en je praat met een andere Sim dan zie je onder de vriendelijke interacties Roddels staan (deze Roddels niet verwarren met de optie Roddelen).
​Als je daarop klikt krijg je veel leuke informatie over Tartosa. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je te weten komt over Tartosa en de (vroegere) bewoners.
Je kunt bijvoorbeeld via Dominique en Camille meer te weten komen over Tartosa, maar ook Sims die van buiten Tartosa komen, kunnen je via roddels allerlei informatie en achtergrondverhalen vertellen.

​Zorg wel dat je in Tartosa bent, want anders krijg je deze optie niet te zien.

Te vaak achter elkaar aan dezelfde Sim vragen om roddels, zorgt voor een verslechtering van de vriendschap met die Sim.


Thee drinken
​Mijn Bruiloft voegt 2 theesets toe aan het spel:

 • Dubbel Geluk Theeset ($290; op China geïnspireerde theeset)
 • Lekker Theetje, Theeset ($305; op Engeland geïnspireerde theeset)

Een potje thee zetten is niet goedkoop ($90 per pot) maar is een leuke bezigheid met meerdere Sims en geeft ze, afhankelijk van de theesoort, ook een boost in een bepaalde gemoedstoestand.

Klik op een theeset en kies Thee trekken.... Je kunt dan kiezen uit de volgende smaken:

 • Earl Greythee trekken
 • Gezonde Groene Thee trekken
 • Kalmerende Kamillethee trekken
 • Lekker warme appelthee trekken
 • Oolongthee trekken
 • Oranjebloesemthee trekken
 • Pikzwarte Thee trekken
 • Zwarte Draakthee trekken

Klik na het thee trekken op de theepot en kies: Thee schenken OF Theeset schoonmaken 
Je Sim zal bij de optie Thee schenken 6 heerlijke kopjes thee inschenken.

Als je na het Thee schenken op de gevulde kopjes klikt krijg je de volgende opties:

 • Drinken
 • In Inventaris plaatsen
 • Opbergen
 • Opruimen

Maar... als je na het thee schenken op de theepot klikt, krijg je de volgende opties:

 • Thee serveren aan...
 • Theeset schoonmaken

Als je kiest voor Thee serveren aan... krijg je een pop-up met alle Sims die op dat moment op de kavel aanwezig zijn. Je kiest dan een Sim en jouw Sim zal hem/haar een kopje thee aangeven. Herhaal deze stap als je meerdere Sims thee wilt serveren.
Als je klaar bent klik je weer op de theepot en kun je de theeset schoonmaken.


Zwemmen in zee en gloeiende algen
​Sims kunnen bij beide stranden in Porto Luminoso en bij de watervallen in Terra Amorosazwemmen in zee. 
Maar wist je dat als je 's nachts naar het strand bij Porto Luminoso gaat, je de zee kunt zien gloeien? Ze zeggen dat dit fenomeen prinses Cordelia misschien wel naar Tartosa heeft getrokken!


Bouwen/Kopen

Totaaloverzicht
Onderstaand een overzicht van de voorwerpen in bouwen/kopen. Wat hier niet bij staat is de nieuwe terreinverf Ik hou van zand bij Terreingereedschap/schildergereedschap ​en het Poëtisch Bloemenhek bij Hekken.


Kaveltype Trouwlocatie
Met de Mijn Bruiloft pre-update van 15 februari 2022, is het nieuwe kaveltype Trouwlocatie in bouwen aan de Basisgame toegevoegd.
​Op de Galerie kun je nu ook selecteren op dit type kavel.

Alle voorwerpen die bij Vereisten staan zijn optioneel (dus niet verplicht) en dat maakt dit kaveltype zeer geschikt voor allerlei (bruiloft)evenementen.

Tijdens het spelen op dit kaveltype heb ik ook gemerkt dat, zodra een evenement begonnen is, alleen de genodigde Sims aanwezig zijn en je niet wordt lastiggevallen door andere/onbekende Sims.

Als je bijvoorbeeld een evenement houdt op het kaveltype Lounge of Bar, zullen er wel steeds allerlei ongenode gasten verschijnen!


Trouwpaden
Er zijn 2 verschillende Trouwpaden in bouwen bij vloerkleden te koop. Je vindt ze het snelste door in bouwen vloerkleden te selecteren en dan in het filterpaneel bij Packs Mijn Bruiloft aan te vinken

Verborgen Trouwpad: dit iets subtielere trouwpad is doorzichtig in de leefmodus en kun je op elke vlakke ondergrond zoals een vloerkleed, tegelvloer of houten vloer plaatsen. Er zijn 3 afmetingen:

 • Verborgen Trouwpad - kort
 • Verborgen Trouwpad - medium
 • Verborgen Trouwpad - lang

​Trouwpad met bloemblaadjes: dit trouwpad is met bloemblaadjes afgezet en in 3 afmetingen en meerdere uitvoeringen beschikbaar:

 • Trouwpad met bloemblaadjes - kort
 • Trouwpad met bloemblaadjes - medium
 • Trouwpad met bloemblaadjes - lang


Als je een Trouwpad heb geplaatst en je gaat er met je muis overheen, zie je aan 1 kant 2 hartjes verschijnen. Je ziet dit alleen in Bouwen en niet in Leven.
De plek van de hartjes geeft aan waar het bruidspaar en/of de getuige(n), ringendrager en bloemenstrooier naartoe lopen over het Trouwpad. Plaats dus aan die kant de Trouwboog om alle opties te kunnen gebruiken.

Klik bij een evenement op het Trouwpad en kies uit de volgende opties bij Ceremonie-activiteiten:

 • Naar het altaar sturen... > Twee Sims... / Eén Sim... / Bloemenstrooier... / Getuige... / Ringdrager.... 
 • Van altaar wegsturen... > Twee Sims... / Eén Sim... / Bloemenstrooier... / Getuige... / Ringdrager.... 
 • Naar het altaar lopen
 • ​Van het altaar lopen

Nadat je de gewenste optie hebt gekozen krijg je een pop-up met de Sims waaruit je kunt kiezen (je ziet alleen de Sims die je van te voren voor een bepaalde rol hebt uitgenodigd). Nadat de getuige(n), de ringdrager en/of de bloemenstrooier naar het altaar zijn gelopen, zullen ze uit zichzelf plaats nemen bij de gasten. Het bruidspaar zal bij de Trouwboog blijven staan. (Zie meer informatie bij de Tab: De Huwelijksdag stap 2 en 3).

Daarnaast is er ook het Volg het Bloemenpad vloerkleed (in meerdere kleuren en uitvoeringen). Je kunt dit gebruiken als gewoon vloerkleed maar ook combineren met een van de Trouwpaden (zie hieronder) waardoor het alle opties krijgt voor een ceremonie.


Trouwbogen
Mijn Bruiloft voegt in bouwen 5 nieuwe Trouwbogen in meerdere kleuren toe bij Activiteiten en Vaardigheden. Van links naar rechts:

 • Jawoord Boog ($350)
 • Uit een Sprookje, Echt Waar! ($320)
 • (Lampen aan) Speeltijd Afgelopen ($350)
 • Kijkje in de Toekomst ($445)
 • In Steen Gegraveerd ($445)

Je vindt in bouwen alle trouwbogen het snelste door Alles weergeven in te stellen en dan Trouwboog in het zoekvak te typen. Je krijgt dan niet alleen de Trouwbogen van Mijn Bruiloft te zien, maar alle Trouwbogen die in je spel aanwezig zijn. Ze bieden allemaal dezelfde functies tijdens een ceremonie.

Als je tijdens een Bruiloftevenement klikt op een Trouwboog > Ceremonie-activiteiten krijg je de keuze uit veel verschillende opties zoals:

 • Gaan zitten
 • Geloften uitwisselen (alleen voor verloofde Sims)
 • Bij elkaar komen voor muziekstuk
 • Bij elkaar komen voor taart
 • Gasten bellen laten blazen
 • Gasten laten  dansen
 • Gasten rijst laten gooien
 • Rond het altaar gaan staan
 • Tijd om te eten
 • Verzamel voor de eerste dans
 • Verzamel voor de speeches
 • Verzamel voor de toosts
 • Geloften hernieuwen met... (alleen voor getrouwde Sims)

Je vindt meer informatie over de Trouwboog bij de TabDe Huwelijksdag.


Dansvloer
Mijn Bruiloft voegt 3 dansvloeren toe aan bouwen:

 • Eloquente Gelegenheid Dansvloer - Petite ($345 afmeting 3x3)
 • Eloquente Gelegenheid Dansvloer - Med ($445 afmeting 4x4)
 • Eloquente Gelegenheid Dansvloer - Grande ($545 afmeting 5x5)

Tijdens een Bruiloftceremonie kun je via de optie Ceremonie-Activiteiten de genodigden laten Verzamelen voor de Eerste dans waarna ze op- en rond de dansvloer zullen plaatsenemen. Klik daarna op de dansvloer en kies de optie Eerste dans uitvoeren met.... Het is wel vereist dat er muziek bij de dansvloer aanwezig is, hetzij via een van de speakers uit het spel, hetzij via een van de radio's. Het bruidspaar zal dan een, korte, romantische dans uitvoeren.

Naast de Eerste dans optie zijn er nog meer opties zoals:

 • Schuifelen met.... (toegevoegd aan de Basisgame met de pre-update voor Mijn Bruiloft van 15.2.2022)
 • Groepsbruiloftdans (eerst een groep vormen met een paar Sims en dan krijg je deze optie)

en verder natuurlijk alle standaard dansvloeropties.

TIP: als je in bezit bent van de Sims 4 Beleef het Samen heb je ook de 16 dansvloeren van dat pakket ter beschikking. Deze dansvloeren bieden ook, naast de standaard opties, alle speciale opties voor een (Bruiloft)evenement.

TIP: Als je de optie Schuifelen met... kiest  en je klikt tijdens het schuifelen op de partner van je Sim, krijg je nog 3 nieuwe opties:

 • Zoenen tijdens dansen
 • Kletsen tijdens het dansen
 • Flirten tijdens dansen

​(Schuifelen met... kan altijd, als er maar muziek is. Klik op een dansvloer of op een radio voor deze optie).

TIP: Een (jong)volwassen Sim kan ook dansen met een kind.


Ingerichte ruimtes, Maxis Kavels en Simmie's Trouwlocatie Cappela dell'Amore

Ingerichte ruimtes
Mijn Bruiloft voegt 5 nieuwe ingerichte ruimtes toe aan het spel. Je kunt deze kant-en-klaar plaatsen of gebruiken om snel voorwerpen e.d. terug te vinden.


Toegevoegde Maxis kavels
Na installeren van Mijn Bruiloft vind je ook 5 kant-en-klare kavels terug in je bibliotheek. Het zijn allemaal Trouwlocatiesvoor verschillende types bruiloften en andere Bruiloftevenementen.


Simmie's Trouwlocatie: Cappela dell'Amore
Voor het schrijven van deze Gids heb ik zelf onderstaande Trouwlocatie Capella dell'Amore gebouwd (afmeting 30x20).
Deze kavel is van alle gemakken voorzien om een prachtig feest of geweldige bruiloft te houden. Zelfs aan de kleinste Sims is gedacht!
De kavel is te vinden op de Galerie bij EA ID Simmie99.


Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze Gids.