Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Review

Mijn Eerste Huisdier is het 14e accessoirespakket van de Sims 4 is op 13 maart 2018 wereldwijd uitgebracht.

 

Belangrijkste onderdelen

Verzorg een nieuw huisdier. Voeg gloednieuwe kleine dieren zoals een hamster, rat, dwergegel of mini bubalus aan je huishouden toe! Laat je Sims hun nieuwe huisdieren een naam geven en leer hoe ze met hun nieuwe kameraadjes kunnen spelen en ze wassen en gezond houden. Je Sims hebben een heleboel te leren!
 
Kleed je honden en katten aan. Laat je Sims en hun huisdieren zien dat ze voor elkaar zijn gemaakt met bijpassende outfits zoals een comfortabele badjas en knuffelzachte pyjama. Trek je poezenbeest een glamoureuze jurk aan of zet bij die ene speciale gelegenheid je hond een hoed op.
 
Decoreer met dierenprints. Laat Sims hun woonkamer aankleden met uniek ontworpen decoraties en meubels met dierenthema voor de kinderkamer. Van snoezige kattenkussen voor je Sims tot kleurige bedden voor je honden en katten, er is voor ieder wat wils.

Algemeen

Dit accessoirespakket werd, heel kort na het uitkomen van het Jungle Avonturen Game Pack, totaal onverwacht en kort voor de release door EA aangekondigd en betreft een aanvulling op het Uitbreidingspakket Honden en Katten.
Hoewel een aantal voorwerpen en kledingstukken ook te gebruiken zijn zondedeze uitbreiding, wekt het de indruk dat alles eigenlijk hoort bij Honden en Katten, maar om een of andere reden is achtergehouden.
Wil je gebruik kunnen maken van de volledige inhoud van dit accessoirespakket dan heb je Honden en Katten echt nodig.


Creëer een Sim (CAS)

Dit pakket bevat:
voor vrouwen (tiener tot oudere): 3 kapsels,  1 top, en 1 volledige outfit
voor mannen (tiener tot oudere): 1 kapsel, 1 top, en 1 volledige outfit
voor kind meisjes en jongens: 1 top en 1 volledige outfit
voor peuter meisjes en jongens: 1 top, 1 hoofddeksel en 1 volledige outfit

​Omdat het grootste gedeelte van de CAS voorwerpen bestaat uit kleding voor honden en katten blijft er niet zo heel veel over voor je Sims.
De kapsels zijn wel leuk om te zien, maar (opnieuw) zie je bij de vrouwen 1 kapsel twee keer (een effen en een met meerdere kleuren) terwijl dit makkelijk gewoon bij de kleurenopties van 1 kapsel had kunnen worden toegevoegd. Voor de mannen is er 1 kapsel.

Voor de tops geldt dat ze er wel aardig uitzien, maar met weinig kleurenopties en ook hier voor mannen en vrouwen hetzelfde zijn.
​Dit geldt ook voor de kleding van de kinderen en peuters. Zowel jongens als meisjes hebben dezelfde kleding om uit te kiezen. Het ziet er zoals gewoonlijk wel allemaal verzorgd uit en de kerstpyjama (onesi) voor kinderen en peuters is een leuke toevoeging aan de kledingkast.


Creëer een huisdier

Maar liefst 16 CAS items in Mijn eerste Huisdier Accessoires betreft kleding voor je hond of kat en zijn dus alleen te gebruiken als je in bezit bent van het Uitbreidingspakket Honden en Katten.
Hoewel alles mooi gemaakt is en je uit verschillende kleuren en patroontjes kunt kiezen valt het natuurlijk op dat, net als in CAS, een aantal uitvoeringen al aanwezig zijn in het Uitbreidingspakket Honden en Katten (of een van de andere pakketten). Ze zijn in dit pakket voorzien van een andere kleur of patroontje maar wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon!

Wel is nieuw dat je je hond of kat hetzelfde kunt aankleden als je Sim. Leuk voor degenen die ervan houden, maar persoonlijk ben ik niet gecharmeerd van een aangeklede hond of kat en zal het dus niet of nauwelijks gebruiken.


Gameplay

Kleine huisdieren
De gameplay in dit pakket draait natuurlijk volledig om de kleine huisdieren.
Je kunt kiezen uit 4 soorten: hamster, egel, rat of Bubalus (een van de leegtewezens uit Kinderkamer Accessoires).
Je hebt een aantal interactie mogelijkheden, maar helaas zijn de diertjes gebonden aan hun kooi (net als eerstgeborenen aan hun wieg) en kun je er dus niet vrij mee rondlopen of spelen in huis.

Bij de kooi kan je Sim (van kind tot oudere) met het diertje praten, gadeslaan, hernoemen, bestuderen, lekkernij geven, mee spelen of vrijlaten.
Als een kind het diertje bestudeerd is gelijk het huiswerk voor die dag gedaan.

Het schoonmaken van de kooi en het voeren moet 1 keer in de 3 dagen worden gedaan omdat anders de kooi vervuilt en/of het knaagdier sterft van de honger. Ze kunnen ook sterven van ouderdom.
Als je niet wilt dat je kleine huisdier van ouderdom sterft kun je via de computer (en ook bij de dierenarts als je de uitbreiding Honden en Katten hebt) een lekkernij kopen waardoor ze niet meer verouderen.

Als je met je muis over de kooi gaat zie je de behoeften: honger, aandacht en activiteit van het diertje.
Het feit dat knaagdieren geen extra 'slot' in het huishouden in beslag nemen (honden en katten wel) is een voordeel. Je kunt er dus zoveel in huis halen als je wilt.

Besmettelijke Knaagdierziekte / Klierige knaagdierkoorts
Dit pakket voegt de zeer besmettelijke knaagdierziekte en een nieuwe doodsoorzaak toe aan het spel. Indien je niet tijdig actie onderneemt, zal de klierige knaagdierkoortsonherroepelijk lijden tot de dood van je Sim(s). 
Deze ziekte is alleen op te lopen van tiener tot oudere en niet door peuters, kinderen en huisdieren.

Voor degenen die het leuk vinden om hun Sims op een bijzondere manier dood te laten gaan, is deze nieuwe doodsoorzaak wel spectaculair.  Je Sim kan deze ziekte oplopen door gebeten te worden door een ziek knaagdier (als de kooi een tijd vervuild is) maar ook via besmetting door andere (zieke) Sims. Na het overlijden verandert je Sim in een gigantische spookachtige hamster met schuim op z'n mond!

Gelukkig biedt het spel ook een aantal opties om je Sim te genezen voordat Magere Hein toeslaat, maar als niets doet zal je zieke Sim de rest van het gezin aansteken, waardoor een peuter en/of kind als wees achterblijft! In dat geval ontvang je de melding 'Game Over' omdat er niemand meer is om voor het weeskind/de weeskinderen te zorgen.

Als je het niet leuk vindt om je Sim(s) deze ziekte te laten krijgen, kun je via de computer (en ook bij de dierenarts als je de uitbreiding Honden en Katten hebt) een inentingserum kopen waardoor je Sims permanent beschermt zijn tegen deze ziekte.
Persoonlijk had ik het handiger gevonden als je deze ziekte aan of uit kon zetten via de spelopties waardoor je niet iedere keer de Sims waar je mee speelt een inentingserum moet laten innemen.

Wil je meer weten over het verloop van de Besmettelijke Knaagdierziekte?  Klik dan even op onderstaande balk.

Besmettelijke Knaagdierziekte

Voor de eerste uitbraak van de ziekte moet een Sim worden gebeten door een knaagdier dat zich in een vuile leefomgeving bevindt. Zodra dit gebeurt, is het slechts een kwestie van tijd totdat de Sim de effecten begint te voelen ...
 
Dag 1
- Je Sim kan een beetje een zeurende hoest krijgen, of misschien hoofdpijn.
 
Dag 2
- De symptomen kunnen niet langer worden genegeerd. Naast duidelijke tekenen van vervelende koorts en duizelingen zullen de blaas- en hygiëne behoeften van je Sim veel sneller afnemen dan normaal.
 
Dag 3
- Naast het volledig intreden van de Klierige Knaagdierkoorts, is je Sim nu gevaarlijk besmettelijk geworden. Gewoon in de buurt van een Sim ​​in stadium 3 van Klierige Knaagdierkoorts staan, is genoeg voor andere Sims om de ziekte op te lopen.
De zieke Sim blijft de symptomen vertonen, hun blaas en hygiëne zullen moeilijk onder controle te houden zijn en bovendien moeten ze van tijd tot tijd naar het toilet rennen om over te geven.
 
Zonder behandeling (na 72 uur van Klierige Knaagdierkoorts) sterft je Sim. Als ze terugkomen uit het hiernamaals, zul je merken dat ze zijn getransformeerd in een gigantische spookachtige hamster met schuim op z’n mond.
 
Sims die gekweld worden door de Klierige Knaagdierkoorts moeten eerst de ziekte op een computer onderzoeken (of een dierenarts bezoeken) om er meer over te weten te komen. Gewapend met informatie kunnen ze vervolgens een serum bestellen op de computer, wat ze onmiddellijk zal genezen als het wordt gedronken.
 
Als deze ziekte iets is dat je in je spel volledig wilt voorkomen, kun je ook een inenting voor de ziekte bestellen op de computer, waardoor je Sim permanent wordt bevrijdt van het oplopen van de ziekte.
 
• Elke Sim heeft het potentieel om de Besmettelijke Knaagdierziekte te krijgen, of ze nu lid zijn van je actieve huishouden, een eerder gespeelde familie of een NPC Sim.
• Alleen Sims in het actieve huishouden dat je momenteel speelt, zullen kunnen sterven aan de Klierige Knaagdierkoorts. Sims waarmee je eerder hebt gespeeld, of NPC Sims, zullen zichzelf uiteindelijk van de ziekte genezen.
• Alleen Sims in je actieve huishouden kunnen de ziekte verspreiden naar andere Sims.
• Terwijl je Sims nog maar 72 uur te leven hebben als ze de Klierige Knaagdierkoorts hebben gekregen, wordt deze tijd onderbroken als er niet actief met ze wordt gespeeld. Bijvoorbeeld, als je op reis gaat naar de jungle van Selvadorada en je een zieke huisgenoot hebt achtergelaten met Klierige Knaagdierkoorts, kom je niet terug om te ontdekken dat hij/zij is overleden terwijl je weg was.
• Alleen Sims vanaf tiener en ouder kunnen Klierige Knaagdierenkoorts krijgen.
• Ondanks dat de dood resulteert in een vervloekte geest die terugkeert op aarde als een enorme hondsdolle hamster, is er nog steeds hoop voor deze verloren zielen. Het drinken van een inentingserum zal de geest weer transformeren naar hun normale (maar toch nog steeds spookachtige) Sim zelf.
 
Extra tips:

  • Het eten van Ambrosia en weer tot leven komen, zal ook de gigantische hamstervorm verwijderen waarmee ze als geest zijn vervloekt. Ze keren terug naar het leven als een normale Sim.
  • Het drinken van het inentingserum om hun gigantische hamstervorm als geest te verwijderen, beschermt hen ook tegen het ooit opnieuw krijgen van de vloek (mochten ze weer tot leven worden gewekt met Ambrosia).
  • Spoken zijn ook immuun voor het krijgen van de Klierige Knaagdierkoorts (maar worden weer kwetsbaar zodra ze weer tot leven worden gebracht).
  • Huisdieren zijn immuun voor de Klierige Knaagdierkoorts.

Huishoudcollecties

Met dit pakket worden 7 nieuwe ansichtkaarten aan de huishoudcollecties van de Accessoirespakketten toegevoegd. Je Sim kan ze niet zelf verzamelen want je bent afhankelijk van de 'reizen' die je knaagdier tijdens zijn geheime nachtelijke leven maakt. Het kan dus best even duren voordat je deze collectie compleet hebt.
​Via de computer ​(en ook bij de dierenarts als je de uitbreiding Honden en Katten hebt) kun je een lekkernij kopen waardoor ze niet meer op reis gaan.


Bouwen/Kopen

In Bouwen/Kopen zijn de Nya Bureaustoel en het Poot-astisch Bureau voorwerpen die eigenlijk horen bij een set voorwerpen van het Honden en Katten uitbreidingspakket maar deze worden, om welke reden dan ook, nu ineens aangeboden in dit Accessoirespakket.

Verder zijn van de totaal 35 voorwerpen 9 voorwerpen alleen te gebruiken als je in bezit bent van Honden en Katten. Je kunt ze wel gebruiken zonder deze uitbreiding, maar dan fungeert het alleen als decoratie.
De overige voorwerpen, waaronder de 4 knaagdier kooien, zijn in meerdere kleuren en patroontjes uitgevoerd en zien er op zich leuk en vrolijk uit.
Het was echter logischer geweest als er maar 1 kooi te koop was waarbij je kon kiezen welk knaagdier je erin wilt zetten. Nu tellen de 4 kooien als 4 voorwerpen en lijkt het pakket dus uitgebreider dan het eigenlijk is.
De salontafel met een ingebouwd, gevuld, aquarium is een grappig voorwerp voor in de huiskamer, maar het is jammer dat je zelf geen vissen kunt toevoegen. Hetzelfde geldt voor de Habitat voor Hamsters pijpen, die alleen zijn te gebruiken als decoratie aan de muur, want je kunt hier niet de knaagdier kooi verder mee uitbouwen.


Ingerichte Ruimtes

In dit pakket vind je 3 nieuwe ingerichte ruimtes: een woonkamer, een speelkamer voor je knaagdier en een kinderslaapkamer.


Mijn mening

De Sims 4 pakketten bieden meestal genoeg waar voor je geld. Helaas kan ik dat van dit pakket niet zeggen. 
Hoewel er een paar leuke en mooie nieuwe voorwerpen in zitten kun je, als je het Uitbreidingspakket Honden en Katten niet bezit, 21 van de in totaal 63 items in dit accessoirespakket niet gebruiken of  sommige alleen als decoratie. 
Een paar voorwerpen passen duidelijk bij een set van Honden en Katten en horen dus eigenlijk bij dat pakket. 

Er zijn veel 'dubbele' items aanwezig en het lijkt net of dat steeds vaker voorkomt. 
Kapsels en/of kleding (van peuter tot oudere) in (vrijwel) dezelfde uitvoering, 2 dezelfde (maar aparte vermeldde) vrouwen kapsels die alleen verschillende kleuropties bieden, tops uit andere pakketten alleen voorzien van een andere kleur of patroon, een aantal voorwerpen speciaal voor honden en katten die al aanwezig zijn in het uitbreidingspakket (dus meer van hetzelfde) en niet te vergeten 4 identieke knaagdier kooien in plaats van 1 kooi waarbij je het knaagdier kunt kiezen.
Verder nog 2 honden-/kattenluiken terwijl er al 3 in het uitbreidingspakket aanwezig zijn en 2 nieuwe klimtoestellen voor katten die vrijwel identiek zijn aan die in het uitbreidingspakket.
Dit alles zorgt ervoor dat je feitelijk veel minder krijgt voor je geld dan het in eerste instantie lijkt.
Ik heb helaas de indruk dat EA dit pakket bij elkaar heeft gesprokkeld met materiaal dat over was van eerdere pakketten.

Een knaagdier is op zich een leuke toevoeging aan het spel, maar omdat het gebonden is aan z'n kooi (net als eerstgeborenen aan hun wieg) zijn de interacties minimaal en kun je er verder niet echt wat mee doen. 
​De Besmettelijke Knaagdierziekte en de nieuwe doodsoorzaak zijn wel leuk uitgewerkt en levert nieuwe gameplay op maar dat is, samen met de aanvulling op de Ansichtkaarten huishoudcollectie, niet voldoende om de prijs van €9,99 waar te maken. 

Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze review.