Sims 4 Platforms


Met de update van 10 november 2020 zijn platforms aan de Basisgame toegevoegd.
Hiermee worden ontelbare nieuwe mogelijkheden om te bouwen toegevoegd zoals meerdere verdiepingen binnen 1 verdieping (split level), verlaagde leefruimtes, zelfgemaakte trappen en niveauverschillen in een tuin.De Basis

Je vindt de platforms bij Muren en lege ruimtes in bouwen en op zich werken ze hetzelfde als het muur- ruimte- en keldergereedschap.
Alle afbeeldingen waar een stippellijntje bijstaat, betreft een bepaalde vorm van een platform.

Alle gereedschappen (muren- kelder- ruimte- vlakken- en terrasgereedschap) in Muren en lege ruimtes zijn voorzien van de platform verhogen/platform verlagen pijltjes en dus kunnen ze allemaal verhoogd of verlaagd worden.

Zodra je een platform aanklikt, vind je de pijltjes voor verhogen/verlagen links in de pop-up.  De grote pijl die je in het midden van een ruimte ziet, is om fundering aan te brengen en dus niet voor verhogen/verlagen van platforms (tenzij je je platform wilt voorzien van een fundering natuurlijk).

Platformgereedschap heeft als voordeel dat je het zowel binnen als buiten op elkaar en/of in een gedeelte van een ruimte kunt plaatsen en hiermee per platform hoogteverschillen in kunt stellen.
Dit is niet mogelijk met het andere gereedschap omdat je deze niet kunt stapelen en de hele ruimte, in plaats van een gedeelte, dan verhoogd of verlaagd wordt.

Platform randen

Platforms hebben eigen randen die je kunt vinden in Muren en lege ruimtes. Je kunt hiervoor dus niet de randen van de fundering gebruiken (hieronder zie je de afbeelding met alleen de platformranden van de Basisgame. Hoe meer pakketten je bezit, hoe meer randen beschikbaar zijn). 


Muren en halve muren worden geplaatst vanaf de grond, dus als je een afscheiding langs een verhoogd platform wilt, zal je een halve muur moeten kiezen die hoger is dan het platform, of een halve muur op gelijke hoogte van het platform als je het alleen van hetzelfde behang als de rest van de ruimte wilt voorzien. Denk erom dat je op een halve muur geen gewone muur meer kunt plaatsen.
Je kunt de bovenkant van een halve muur met Halve Muur Randen van soort rand of kleur veranderen.

Hekken worden geplaatst vanaf het vloerniveau van een (verhoogd) platform dus deze kunnen langs de rand of op een platform geplaatst worden, maar kunnen niet bovenop een halve muur of in een verlaagd platform worden aangebrachtZodra je een halve muur of hekje trekt langs een verlaagd platform, zal het platform gelijk omhoog komen tot de normale vloerhoogte. Dit gaat dus helaas niet. Je kunt hiervoor alleen de speciale platformranden gebruiken.

 

 

Als je een fundering plaatst onder een platform zal het platform mee omhoog gaan.

De funderingshoogte staat dus los van de platformhoogte.

​Maar als je een platform laat aansluiten op een ruimte waaronder fundering zit, zal het platform vanzelf ook fundering krijgen.

Verhogen van een platform is afhankelijk van de ingestelde hoogte van de muren op een kavel.
​Vanaf de vlakke grond zijn de volgende maximale hoogtes mogelijk:

  • Korte muur: 11 niveaus
  • Normale muur: 15 niveaus
  • Lange muur: 19 niveaus

Korte muur

Normale muur

Lange muur

Zoals je kunt zien op bovenstaande afbeeldingen hebben de maximale niveaus alleen zin als je deze buiten een ruimte gebruikt. Binnen in een ruimte moet een Sim natuurlijk genoeg hoogte overhouden om bovenop een platform te kunnen staan.


Een platform kan maximaal 12 niveaus verlaagd worden. Dit wordt niet gezien als een kelder, maar hieronder nog een aparte kelder bouwen zal niet gaan.

Een kelder gelijk laten aansluiten op een verlaagd platform kan niet.

Het is echter wel mogelijk om een kelder aan te laten sluiten op een verhoogd platform.

Een zwembad laten aansluiten aan een verhoogd platform kan wel, maar aan een verlaagd platform niet.


Bouwen met platforms

 

Zodra je een platform in een ruimte plaatst, zullen de muren verdwijnen.

Dit is geen probleem want deze zijn direct weer te plaatsen met het (halve)muurgereedschap waarna de ruimte weer gesloten is.
 
TIP: plaats dus nog niets op muren (behang, decoratie, ramen e.d.) zolang de indeling van de ruimte met platforms nog niet klaar is.

Zodra je je platform naar tevredenheid hebt geplaatst, kun je het gaan afwerken.
Je kunt de speciale platformranden gebruiken, maar ook muren/halve muren of hekjes plaatsen. Denk erom dat een hekje niet geplaatst kan worden bovenop een halve muur.

Helaas zijn de platformranden niet altijd in eenzelfde muurpatroon te vinden, zoals je hierboven kunt zien. Het muurpatroon/ behang links en rechts ziet er heel anders uit dan de platformrand die in het midden is gebruikt.

Je kunt dit oplossen door langs het  platform (verschillende) halve muren te trekken (behalve waar de trap komt) want halve muren kun je gewoon voorzien van een muurpatroon/behang zodat het aansluit/past bij de rest van de ruimte.

Omdat je geen hekje bovenop een halve muur kunt plaatsen, kan je óf wat spelen met verschillende hoogtes van halve muren of er bijvoorbeeld (met de cheat bb.moveobjects) ramen in plaatsen.
Je kunt geen ramen of deuren plaatsen in een platform maar wel in een halve muur.

Een aantal kleuren van platformranden zijn wel te vinden als muurpatroon/behang waardoor je de muren en rand van het platform binnen een ruimte dezelfde kleur kunt geven. Vooral de platform rand Geverfde Pracht heeft veel effen kleuren die je ook kunt vinden bij de muurpatronen.


Platforms als Split level gebruiken

Door een of meer platforms in een ruimte op dezelfde verdieping te plaatsen, kun je een split level maken. Zet hiervoor de muren op de normale of lange muur zodat er genoeg hoogte voor je Sim overblijft.

Het is dus belangrijk om altijd even te checken of het platform voor je Sim genoeg hoogte heeft om erop te staan, tenzij je natuurlijk platforms gebruikt om vensterbanken e.d. te bouwen.

Je kunt ook een platform zodanig verhogen dat een kind of peuter er wel op kan, maar een tiener of volwassene niet.

Een Vide bouwen over 2 verdiepingen kan je beter niet met platforms doen. Gebruik hiervoor de handleiding Vide of Split level bouwen

Onderstaand een paar voorbeelden van een split level met platforms binnen 1 verdieping:


Platforms verlagen

Zoals al eerder aangegeven kunnen platforms ook verlaagd worden. Hiermee kan je bijvoorbeeld een zitkuil of niveau verschillen in een tuin maken.
Voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld een open haard gewoon op de grond van de zitkuil tegen de muur kan staan. Je moet dan wel de cheat bb.moveobjects activeren om deze te plaatsen. Een open haard kun je niet op de grond plaatsen als je een zitkuil maakt door het weghalen van een stuk vloer in een fundering.

Indien door het verlagen van het platform het plafond verdwijnt, kun je dit oplossen door de platformruimte te selecteren en de optie plafond bouwen te kiezen (klikken op het gele randje). Daarna is het plafond weer helemaal gesloten.
Als dit niet lukt, plaats er dan een Vlak vierkant bovenop en trek dat over de ruimte.


Platforms en Trappen

Als je een platform plaatst is deze standaard 1 niveau hoog en Sims kunnen hier zelf opstappen.

Indien je platforms met een hoger niveau dan 1 plaatst, heb je een normale trap nodig als verbinding om een Sim toegang te verlenen.

Door platforms in verschillende hoogtes op elkaar te plaatsen kun je een rechte trap en zelfs een diagonale trap maken. De treden zijn dan wel dieper als de treden van een normale trap en nemen dus wat meer ruimte in beslag.

Als er op een verdieping een platform ligt, gaat een trap eronder er gewoon doorheen.

Trap plaatsen tegen een platform
Soms lukt het niet om een trap direct op een platform te laten aansluiten. Je kunt de trap dan alleen plaatsen met zo’n extra plateau bovenaan. ​Als je dit niet wilt kun je dit als volgt aanpassen:

Plaats eerst de trap met plateau zoals op het plaatje hierboven.

Selecteer daarna de trap en verplaats hem 1 vakje met het grote kruis in het midden tot op het platform. 

Nu is de trap wel direct op het platform aangesloten.

TIP: De Verlichte Trap van het uitbreidingspakket Word Beroemd kan een apart effect geven aan een trap gemaakt van platforms. Als je een platformtrap maakt met iedere keer 1 niveau verschil in hoogte en je wilt hier de verlichte trap tegenaan plaatsen, activeer dan eerst de cheat bb.moveobjects.
Je zult dan (helaas) de treden 2 vakjes diep moeten maken (zie middelste voorbeeld) omdat anders de Verlichte Trap niet te plaatsen is. Wel kun je iedere trede een andere kleur van de Verlichte Trap geven.

Als dat teveel ruimte in beslag neemt, kun je toch deze leuke trap tegen een platform gebruiken maar dan als gewone trap in 1 kleur (zie linker- en rechter voorbeeld).


Platforms als dak

Zoals je bovenaan deze pagina kunt zien, zijn er verschillende vormen platforms. Je kunt deze ook gebruiken om een dak mee te bouwen. Ze zijn stapelbaar, in verschillende hoogtes in te stellen en te voorzien van een platformrand en een vloerpatroon.
Platforms op een dak komen het beste tot hun recht op een modern huis of gebouw.

Op ronde muren kun je geen bestaand dak plaatsen, maar wel een platform (eventueel in verschillende hoogtes) gebruiken.


Een ruimte met platform(s) opslaan

Als je een of meerdere platforms in een ruimte plaatst (verhoogd en/of verlaagd) en ze raken nergens de buitenmuur, dan kan je het geheel als Ruimte opslaan in je bibliotheek of op de Galerie (zie hieronder het 1e plaatje).

Klik op een van de buitenste muren en als de hele buitenste rand geel wordt zal alles wat daarbinnen staat worden opgeslagen.

Grenst een platform aan een buitenmuur, dan wordt dat gezien als aparte ruimte en niet als 1 geheel met de overige ruimte waarin het platform is geplaatst.
Zodra je de ruimte waarin een platform tegen de buitenmuur is geplaatst selecteert zie je dat alleen het stuk met de gele rand wordt geselecteerd. Als je dit opslaat, mis je een gedeelte omdat niet beiden tegelijk zijn te selecteren. 

Je lost dit als volgt op: trek rond de hele ruimte een muur op 1 vakje van de originele ruimte.

Als je nu klikt op een van de buitenste muren, zie je dat de hele ruimte wordt geselecteerd en is op te slaan in je Bibliotheek of op de Galerie als ruimte.

Als je deze ruimte daarna plaatst op een kavel hoef je alleen maar rondom de buitenste muren en het stukje vloer dat aan de buitenkant overblijft, weg te halen.
Het kan zijn dat daarna het plafond boven een platform weg is, maar dat kun je direct weer herstellen door de platformruimte aan te klikken en de optie plafond bouwen (klikken op het gele randje) te kiezen