Sims 4 Vide of Split level bouwen


Deze handleiding is aangepast met de komst van het terreingereedschap met de update van 13.11.2018, met de Configureerbare trappen met de update van 5.9.2019 en met de toevoeging van platforms met de update van 11.11.2020.

​Vide bouwen op 2 verdiepingen met ruimte onder de bovenste verdieping

Een vide geeft een ruimtelijk effect in je huis waardoor je bijvoorbeeld vanaf de 1e etage in de hal of een andere ruimte kunt kijken. Je kunt de vide voorzien van een trap in het midden waardoor je hal een mooie opgang naar de 1e etage krijgt of gewoon als open ruimte waardoor je naar de etage eronder kan kijken en je meer lichtinval hebt.

Het kan op deze manier ook functioneren als een klein appartement (zie het plaatje hierboven) en je kunt dezelfde stappen gebruiken voor een appartement/vide onder de grond. Hiervoor bouw je eerst een kelder met 2 etages en volgt dan onderstaande stappen..

De volgorde waarin je een Vide bouwt is belangrijk. Hou dus onderstaande uitleg aan als je gaat bouwen.

Plaats 2 verdiepingen op elkaar, ga dan naar de 1e verdieping en trek een hekje (geen muur) over de hele breedte. Maak de ruimtes niet te klein, zodat je genoeg ruimte hebt om beneden een trap te plaatsen. Je kunt dit later nog aanpassen.

Ga een verdieping naar beneden en plaats een trap die op de 1e etage door het hekje gaat. Maak de trap zo breed als je wilt door deze uit te trekken met de pijltjes links en rechts. 

Ga weer naar de 1e verdieping en verwijder met het hamergereedschap het stuk vloer van de ruimte waar je naar beneden wilt kijken (in dit voorbeeld het onderste gedeelte van het plaatje). ​Dan ziet het er zo uit. Je kijkt nu vanaf de 1e verdieping op de begane grond. 

Je Sim kan nu met de trap naar boven en weer naar beneden.
(Dit was lange tijd een probleem, maar met de update van 29.6.2021 is dit gelukkig opgelost en werkt het op deze manier weer prima).

Werk nu verder de ruimte af met vloeren, behang en meubels. Je kunt bijvoorbeeld voor een appartement, net zoals hierboven, onder/achter de trap een kleine ruimte bij bouwen die als badkamer dienst kan doen.

Vide bouwen in een kelder werkt hetzelfde. Vergeet niet om in de bovenste ruimte ook een trap naar de begane grond te plaatsen.

LET OP: je kunt ook een vide bouwen op 2 verdiepingen door een platform te gebruiken, maar dit wordt echt minder mooi dan op bovenstaande manier. Nadeel is ook dat een platform 1 geheel is en je er dus niet, zoals op bovenstaande manier, iets onder kunt bouwen of ramen/deuren in kunt plaatsen.


Split Level bouwen op 1 verdieping

Sinds de toevoeging van platforms aan het spel, kan je makkelijker een split level binnen 1 verdieping bouwen. Je hoeft geen stuk vloer weg te halen zoals bij een vide, maar plaatst gewoon een of meerdere platforms die je in hoogte kunt laten verschillen.

Een split level kan je zowel binnen als buiten gebruiken. Binnen bijvoorbeeld voor een woonkamer met een verhoogd/verlaagd gedeelte en buiten om allerlei niveauverschillen in de tuin aan te brengen. Zeker als je het buiten gebruikt zal dit een veel luxer en speelser aanzien aan je tuin en/of terras geven.

Informatie over hoe je een split level kunt bouwen met gebruik van platforms kun je vinden in de aparte handleiding over Sims 4 Platforms.

Hieronder een voorbeeld van een split level met gebruik van 1 platform in een woonkamer.

En hier een paar voorbeelden hoe je met meerdere platforms verschillende niveaus in een tuin kunt aanbrengen.