Sims 4 Stedelijk Leven Review

Stedelijk Leven is het 3e uitbreidingspakket van de Sims 4 en is op ​13 november 2016 wereldwijd uitgebracht.

Belangrijkste onderdelen

Verken San Myshuno. Deze drukbevolkte stad heeft voldoende unieke wijken om je Sims tal van verkenningsmogelijkheden te geven. Laat je van je creatieve kant zien in het Kunstkwartier of zing een nummer in de Karaokebar in het Modedistrict. Ga naar de Specerijenmarkt om basketbal te spelen, of nodig een paar vrienden uit om een potje te gamen na een lange dag op kantoor in de Binnenstad.

Ontdek levendige culturele festivals. Festivals vormen een geweldige kans om je horizon te verbreden. Laat je Sims straatartiesten bewonderen, meedoen aan wedstrijden en kennismaken met personen uit alle lagen van de samenleving. Bekijk de Curry Uitdaging op het Specerijenfestival of steek vuurwerk aan met een spannend afspraakje op het Liefdesfestival.

Woon in appartementen en bouw een band met je buren op. Tal van nieuwe buren betekenen tal van kansen voor nieuwe relaties, zowel goede als slechte. Je Sims krijgen nieuwe beste vrienden of worden misschien wel verliefd. Maar krijgen die dan ook gelijk een sleutel? En hoe zit het met die lawaaierige buren en hun feestjes die tot in de vroege ochtenduurtjes doorgaan? Jij zult moeten beslissen hoe je daarmee omgaat; als je ze niet kunt verslaan, moet je ze misschien met gelijke munt terugbetalen.

Werk jezelf omhoog van een startersappartement naar een penthouse. Het kiezen van het juiste appartement voor je Sims kan best een uitdaging zijn. Je zult je de charme van je eerste stekkie af moeten wegen tegen mogelijke problemen zoals kakkerlakken of lekkende pijpen. Help je Sims zich omhoog te werken naar een Wolkenkrabber Penthouse met een geweldig uitzicht en zelfs een Pratend Toilet!

Stort je op nieuwe metropolitaanse carrières. Er zijn tal van nieuwe kansen in de stad dus zorg dat je Sims daarvan profiteren. Als politicus kunnen je Sims dramatische toespraken geven als ze vechten voor een goede zaak. Maar misschien geven ze wel de voorkeur aan een wat verfijndere carrière zoals kunstcriticus of culinair recensent. Of ze kunnen de massa inspireren door iets in sociale media te doen.


Creëer een Sim (CAS)

De multiculturele invloed uit Azië, India en Afrika is prima terug te vinden in de nieuwe kledingstukken van Stedelijk Leven. Voor de vrouwen zijn veel prachtig ontworpen en kleurige kledingstukken toegevoegd, voor de mannen, qua aantal, wat minder en helaas voor kinderen het minst. Maar als je niet let op aantallen en alleen op uitvoering en mogelijkheden, dan krijgt alles een dikke voldoende. Het ziet er gewoon mooi en sierlijk uit, is in veel kleuren uitgevoerd en zorgt voor goede combinaties met de kleding uit andere pakketten.
Er zijn ook 2 nieuwe karaktereigenschappen toegevoegd: Vegetarisch en Niet flirterig en een nieuw doel: Locatie/Stedeling. Hiermee kan je Sim alles ontdekken wat San Myshuno te bieden heeft. 

Voor vrouwen tiener t/m oudere: 6 kapsels, 7 hoofddeksels, 2 accessoires (hoofd), 17 tops, 26 volledig lichaam, 8 onderkant, 1 accessoire (lichaam), 6 schoenen; Voor mannen tiener t/m oudere: 4 kapsels, 1 gezichtsbeharing, 4 hoofddeksels, 1 accessoire (hoofd), 11 tops, 12 volledig lichaam, 6 onderkant, 3 schoenen; Voor kind meisjes: 2 hoofddeksels, 3 tops, 4 volledig lichaam, 2 onderkant, 1 accessoire (lichaam); Voor kind jongens: 2 hoofddeksels, 2 tops, 1 volledig lichaam, 2 onderkant. 

​Hieronder een paar voorbeelden.


Huishoudcollecties

Er zijn 2 gloednieuwe collecties, Sneeuwbollen en Stadsposters, aan het spel toegevoegd en ook 2 nieuwe vissoorten.
​Kijk bij de Huishoudcollecties Uitbreidingspakketten voor meer informatie hierover.


Wereld en buurten

De eerste aanblik van San Myshuno is die van een echte Metropool zoals New York of Tokyo. Veel hoge flatgebouwen met daartussen smalle straatjes of juist gezellige pleinen, wat laagbouw, een metro en druk verkeer. Het voelt levendig en natuurlijk aan als je met je Sim een rondje door de verschillende buurten loopt.

Het feit dat er verschillende culturele invloeden, zoals Indiaas, Afrikaans en Aziatisch, aan het spel zijn toegevoegd is een goede zaak. Grote steden zijn altijd een smeltkroes van verschillende buurten en inwoners en dat is hier ook goed uitgebeeld. Je vindt dit terug in de verschillend ingerichte wijken, het uiterlijk van de Sims, de kleding en het exotische voedsel en de specerijen die te koop zijn bij de voedselkraampjes.
Op alle pleinen is de mogelijkheid voor je Sim om op te treden als straatmuzikant (vanaf vaardigheidsniveau 4) en er zijn levende standbeelden te bekijken.

De stad en buurten zijn op zich prachtig gemaakt met hoge appartementsgebouwen, neonborden en reclamezuilen en allerlei andere dingen die horen bij een grote stad. Maar hoe fraai San Myshuno er ook uitziet,  eigenlijk speelt alles zich af rond de pleinen in de 4 buurten en daaromheen is het allemaal decor en helaas niet speelbaar. 
Er is op zich genoeg ruimte in deze wereld om ook de bouwers wat meer te kunnen bieden, dus het is jammer dat er geen lege kavels zijn toegevoegd en je alleen de bestaande kavels kunt (ver)bouwen. 

San Myshuno bestaat uit 4 buurten:

  • de Specerijenmarkt
  • het Kunstkwartier
  • het Modedistrict
  • de Binnenstad

Elke buurt heeft z’n eigen specifieke kenmerken en stijlen die nog extra door de verschillende festivals worden benadrukt.

De Specerijenmarkt heeft een gezellige en vriendelijke sfeer waar je verschillende culturen tegenkomt en de huur betaalbaar is.
Je vindt aan het plein de karaokebar ‘Waterkantpracht’ en er is een basketbalveld. Alles heeft een ontspannen uitstraling. In deze buurt wordt op vrijdag van 17.00 tot 1.00 uur het Specerijenfestival gehouden en hier vindt ook de vlooienmarkt plaats.

Het Kunstkwartier heeft het Kunstcentrum Galerie Kasba waar je mooie kunst kunt bewonderen, zelf graffiti afbeeldingen kunt maken, je muziekvaardigheid verhogen of op een van de schildersezels in het Kunstcentrum aan de slag kunt gaan.
Hier vindt op maandag van 17.00 tot 23.00 uur het Humor en Hippigheidfestival plaats waar de lolbroeken en grappenmakers hun slag kunnen slaan.

Het Modedistrict is voor de jonge Yup Sim met een goed betaalde baan en een trendgevoelige leefstijl. Bij Planeet Honingknetter kunnen je Sims uit volle borst karaoke zingen en tijdens het ‘happy hour’ lekkere drankjes drinken voor de helft van de prijs.
Op het plein in deze buurt vinden op zaterdag van 17.00 tot 1.00 uur, afwisselend, 2 festivals plaats: de ene week GeekCon wat helemaal in het teken staat van techniek en gaming en de andere week het Liefdesfestival voor de Sim die op zoek is naar (meer) romantiek.

De Binnenstad is duur en wat deftig en dé plek voor de gesettelde Sim of de wat jongere Sim die snel carrière heeft gemaakt. Bezoek de chique Sterrenstaarder Lounge die, zeker bij avond, een prachtig uitzicht biedt over de Skyline van San Myshuno en de sportschool Skye Fitness waar je Sim even lekker kan sporten en ontspannen na een drukke werkdag.
Op het grote Binnenstadplein vind je geen festivals, maar het heeft wel een katheder die zich prima leent voor de speeches van politici en het biedt genoeg ruimte aan demonstranten. 

Wat opvalt is dat de pleinen er wat leeg en kaal uitzien als er geen festival plaatsvindt. Je kunt ze zelf helaas niet (ver)bouwen of aanvullen met voorwerpen om de boel wat gezelliger te maken. Dit komt omdat er (tijdelijk) voorwerpen verdwijnen als een festival (automatisch) verschijnt. Als je zelf het plein zou aanvullen met voorwerpen kan het festival niet geplaatst worden. Uitgaande van hoe dit ontworpen is, is het logisch dat je zelf niks kunt wijzigen, maar zoals je hieronder kunt zien, zorgt het er wel voor dat er zonder festival niet veel op de pleinen te doen is.

Links zonder festival, rechts met festival.

De Weide van Myshuno is geen echte buurt maar een Centrumpark dat is ingericht als trouw-/ en feestlocatie. Helaas is het type kavel niet te wijzigen en dat vind ik een gemiste kans voor de bouwers onder ons.
Maar tussen al het stadsgeweld is het wel een oase van rust. Alle voorzieningen zijn aanwezig om hier een geweldige huwelijksdag of feestavond door te brengen en het feest af te sluiten met een spetterend vuurwerk Het ligt aan een prachtig meer waar zwanen rondzwemmen en je Sim kan er ook een hengeltje uitgooien. In de naaste omgeving zijn picknicktafels en een bar, een speeltuin en een basketbalveld en er zijn natuurlijk voedselkraampjes om de honger te stillen. 


Festivals

De festivals worden aangekondigd via de reclameborden op straat of via het mededelingenbord in de hal van een appartement en als je hierop klikt zie je alle informatie over de locatie en de tijd van het festival.
Als je Sim aan het plein woont waar een festival plaatsvindt, kan hij met de lift naar beneden en direct aan alle festiviteiten deelnemen. 

Als het festival zich in een andere buurt afspeelt, kun je er naartoe reizen door op de knop onderin het informatiescherm te klikken. Helaas is het niet mogelijk om via werelden beheren rechtstreeks naar een plein of festival te reizen maar alleen naar een kavel die aan dat plein ligt.
Festivals zijn uniek voor San Myshuno en hebben veel nieuwe interacties, kleuren en (eet) kraampjes. Dit betekent dat je ze helaas niet in andere werelden vindt.

Het ​Specerijenfestival vindt elke vrijdag van 17.00 tot 1.00 uur plaats op het plein in de wijk Specerijenmarkt en je kunt er gezellig met je vrienden of buren een exotisch (vegetarisch) hapje eten of meedoen aan een curry uitdaging waarmee een mooi T-shirt te winnen is. Je kunt er o.a. Kogelvis Nigiri eten, maar als dit slecht bereid is, kan het je Sim heel slecht bekomen (nieuwe doodsoorzaak)! 

Aziatisch eten doe je met stokjes en dat zal in het begin niet meevallen. Het is een verborgen vaardigheid die je Sim echter steeds beter af zal gaan. Je kunt er ook bellenblazen of een muurschildering maken. Persoonlijk vind ik dit het leukste festival. Het is ontzettend kleurrijk en geeft je echt het gevoel dat je Sim met de buren een gemoedelijke en gezellige avond doorbrengt.

Als je Sims niet veel Simoleons te besteden hebben, kunnen ze in deze wijk op de Vlooienmarkt leuke vintage of retro meubels of voorwerpen voor een zacht prijsje op de kop tikken. Of ze kunnen een sneeuwbol (nieuwe huishoudcollectie) kopen of ruilen bij een van de kraampjes. Je Sim kan hier zelf ook een paar Simoleons verdienen. Stop bijvoorbeeld eigen gemaakte schilderijen, dubbele collecties of een paar boeken waar je op bent uitgekeken in je Sim’s inventaris en stal deze uit op een (speciale) muur (te koop in Kopen), tafel of kleed om ze te verkopen. Deze optie is ook te gebruiken in andere werelden en dat maakt het tot een leuk onderdeel van dit pakket.

Het GeekCon festival vindt op zaterdag, om de week, in het Modedistrict plaats van 17.00 tot 1.00 uur en staat in het teken van videogames, andere spelletjes en wetenschap. Je kunt deelnemen aan de Hackathon wedstrijd waar leuke prijzen mee te winnen zijn, een raket bouwen of naar de buren gluren met de grote telescoop. Ook kun je hier leuke selfies maken met verklede Sims die je op het festival ziet rondlopen. Een prima festival voor de echte nerd.

De romantische Sim kan een bezoek brengen aan het Liefdesfestival in het Modedistrict, wat om de week plaatsvindt op zaterdag van 17.00 tot 1.00 uur. Je Sim kan hier aan de LiefdesGoeroe advies vragen over zijn of haar romantische toekomst, Sakura thee drinken waar ze flirterig van worden of rozenblaadjes strooien naar een geliefde of zelfs naar een wildvreemde Sim. Je weet maar nooit of het een relatie zal opleveren! Het festival zorgt voor nieuwe romantische interacties en zelfs verstokte vrijgezelle Sims worden hier sneller verliefd en kunnen er zelfs direct trouwen.

In het Kunstkwartier vindt elke maandag van 17.00 tot 23.00 uur het Humor en Hippigheidfestival plaats. Dit festival is voor  grappenmakers die graag kattenkwaad uithalen. Drink lichte of duistere thee om je aan te sluiten bij een team van grapjassen of grollenmakers. Koop een voodoopop, want hoe meer grappen je uithaalt, hoe meer punten voor je team. Het winnende team krijgt mooie prijzen. Ook is hier uniek vuurwerk te koop.

De festivals zijn allemaal leuk om te bezoeken. De gameplay is goed uitgewerkt en bevat veel nieuwe en leuke interacties die soms erg komisch zijn. Ik vraag me echter af of het blijft boeien. Als je met je Sim(s) een aantal keren naar zo'n festival bent geweest, heb je alles wel gezien en meegemaakt. Het blijft een leuke ontmoetingsplek, omdat het wat leven op de anders wat saaie pleinen brengt, maar aangezien deze uitbreiding voor een groot deel draait om de festivals, ben ik bang dat je er toch snel op bent uitgekeken. Waarschijnlijk komen de voorwerpen zoals de voedselkraampjes, het basketbalveld, de bellenblaas en de muur en tafels om iets te verkopen uiteindelijk beter tot hun recht in een van de andere werelden, waar je een kavel kunt inrichten zoals je zelf wilt.


Carrières

Met Stedelijk Leven zijn 3 nieuwe carrières aan het spel toegevoegd: Politicus, Recensent en Sociale Media. Als je Sim kiest voor een van deze carrières werkt hij/zij van huis uit. ​

De Politicus carrière heeft 2 opties: Humanitair Organisator (demonstreren tegen onrecht en andere Sims vragen om donaties voor een goede zaak) of Politicus (speeches houden, soms smeergeld aannemen en stemmen winnen).
 
De Recensent carrière heeft als opties: Kunstcriticus (je Sim kan kunst bestuderen en beoordelen) of Culinair recensent (reviews schrijven over het voedsel van de voedselkraampjes of door restaurants te bezoeken met gebruik van het ‘Uit Eten’ GamePack).
 
De Sociale Media carrière heeft ook 2 opties: Internetpersoonlijkheid (opzetten via de computer van een fanbase, uploaden van filmpjes, aantal volgers publiceren en zelfs 'Let's Plays' opnemen) en Public Relations (geeft je Sim de optie om voor andere Sims de PR te regelen en ze zo met hun carrière te helpen). 

Er worden steeds meer acties via de computer ontgrendeld en hierdoor en door middel van advertenties, gaat je Sim meer verdienen.


Appartementen

Totaal zijn er 9 appartementsgebouwen met 23 huur appartementen en 1 gewone woonkavel die te koop is.
Ze variëren van goedkope 'starters' appartementen tot luxe en dure penthouses. De appartementen zijn, op de buitenmuren en ramen na, volledig aan te passen en te verbouwen.
Nadeel is dat als je een verbouwd appartement wilt uploaden naar de Galerie, dat alleen kan per kamer omdat het geen gewone woonkavel is.
De penthouses functioneren wel als een gewone kavel en zijn daardoor volledig aan te passen/opnieuw te bouwen, van een ander type kavel te voorzien en ook als geheel te uploaden naar de Galerie. Penthouses kun je ook voorzien van een zwembad.

In de gemeenschappelijk hal vind je de lift, het mededelingenbord, de stortkoker en de brievenbussen. Helaas is de hal verder niet aan te passen. Als je de buren bezoekt krijg je een (kort) laadscherm te zien.
Je kunt andere Sims een sleutel van je appartement geven waardoor ze (ongevraagd) bij je binnen kunnen vallen.
Als je last hebt van ongedierte of een rare lucht in huis bel je de huisbaas en bij lawaaiige buren (vooral in de goedkope appartementen) kan je Sim op hun voordeur bonken, wat daarna zelfs kan leiden tot een vechtpartij!

Op de wereldkaart kun je met je muis over de verschillende appartementen gaan en door erop te klikken krijg je alle informatie, incl. de kaveleigenschappen van dat appartement te zien. Als een appartement meerdere verdiepingen heeft, staat er rechts naast de informatie een pijltje waarmee je een verdieping hoger of lager kunt gaan. 

De appartementen/penthouses zien er leuk en mooi uit en de verschillende (verborgen) kaveleigenschappen maakt het wonen in een flatgebouw leuk en interessant. Veel nieuwe interacties en gameplay, maar met als groot nadeel dat je veel dingen niet kunt aanpassen en zelf geen appartementsgebouwen kunt bouwen in een van de andere werelden. Daarom vind ik de appartementen (net als de festivals) geen echte toevoeging aan de Sims 4 serie, maar is Stedelijk Leven een meer op zichzelf staand pakket in een aparte wereld.


Kaveleigenschappen

Met de update van 27 oktober 2016 zijn er 8 kaveleigenschappen aan de basisgame toegevoegd en met het uitbreidingspakket Stedelijk Leven nog 18 extra. Dit zorgt echt voor leuke acties en onverwachte reacties en ik vind dit een geweldige toevoeging aan het spel. Je kunt zelf, per kavel, maximaal 3 kaveleigenschappen toevoegen.

Er zijn ook nog 7 verborgen kaveleigenschappen die je terugvindt in bepaalde appartementen/penthouses en die ook niet te verwijderen zijn.

Zo hebben o.a. de goedkope appartementen (‘Opknapperdje’) op de Specerijenmarkt, in het Kunstkwartier en in het Modedistrict last van kakkerlakken, muizen, lekkende pijpen en valt de stroom regelmatig uit. Je kunt de huiseigenaar vragen om dingen te repareren maar dan moet je wel een goede verstandhouding met hem/haar hebben.

TIP: het muizenholletje is te vinden in Kopen/Bouwen en kan op elke kavel in elke wereld geplaatst worden, waardoor je dus overal last van muizen kunt krijgen!

De meer luxe penthouses hebben bijvoorbeeld de ‘Geweldig uitzicht’ eigenschap die je Sim de mogelijkheid geeft om te genieten van het prachtige uitzicht of ‘Schoongemaakt appartement’ of  ‘Romantische Open Haard’ waardoor je Sim flirterig wordt.


Bouwen/Kopen

Wat gelijk opvalt is het grote aantal (meer dan 250) leuke nieuwe voorwerpen, vloeren en behang en daarnaast de hoeveelheid vrolijke kleuren, waardoor je een ruime keus hebt bij het inrichten van je appartement of kavel. Gelukkig zijn alle voorwerpen (op de specifieke appartement voorwerpen zoals de lift, stortkoker e.d. na) te gebruiken in alle werelden. Als bouwer maakt dit me heel enthousiast! Het enige wat vreemde voorwerp is de pratende WC, maar misschien is dit een handig voorwerp voor de introverte Sim!
Ook zijn er versleten en gebruikte voorwerpen, vloeren en behang toegevoegd die je kavel of appartement een armoedige aanblik geven. Je kunt deze gebruikte voorwerpen ook (ver)kopen op de vlooienmarkt.

Hieronder zie je een kleine greep uit uit de vele, kleurrijke, nieuwe voorwerpen


Ingerichte Ruimtes
Als laatste noem ik de 18 ingerichte ruimtes die met Stedelijk Leven aan het spel zijn toegevoegd. Als je geen bouwer bent zijn ze handig om kant-en-klaar te plaatsen of om inspiratie op te doen, maar (zoals gewoonlijk) zijn de meeste ruimtes erg summier ingericht. Ben je wel een bouwer, dan kun je beter zelf je ruimtes inrichten met alle leuke nieuwe voorwerpen uit dit pakket.
Bij het EA account ID MAXIS kun je via de Galerie ook nog bepaalde Sims en kavels, die gebruikt zijn in de trailers van Stedelijk Leven, downloaden.

Hieronder zie je 3 van de ingerichte ruimtes. Je vindt ze alle 18 terug in Bouwen.


Mijn mening
​De belangrijkste kenmerken van Stedelijk Leven zijn de grote Stad, de appartementen en de festivals en wat dat betreft voldoet het pakket hier volledig aan.
Maar aangezien er geen appartementen en festivals mogelijk zijn in de andere werelden, vind ik het een op zichzelf staand pakket dat geen ‘uitbreiding’ biedt aan de Sims 4 serie, maar alleen een ‘aanvulling’ op de andere pakketten. Stedelijk Leven is toch een wat vreemde eend in de Sims 4 bijt!

Doordat er geen lege kavels zijn toegevoegd, is er weinig mogelijkheid om de stad aan te vullen met andere openbare gelegenheden zoals een restaurant, koffieshop of Spa. Als je dit toch wilt doen, zul je hiervoor een ‘gewone’ kavel of penthouse moeten afbreken of verbouwen, wat ten koste gaat van woonruimte. De Weide van Myshuno is qua type kavel niet te wijzigen, dus dat biedt ook geen optie.
De stad bestaat voor het grootste deel uit decor, terwijl deze ruimte ook benut had kunnen worden voor een aantal vrije kavels. Een gemiste kans voor de bouwers onder ons, maar ook voor de mogelijkheden in de Stad.

De festivals zien er heel leuk uit en leveren leuke gameplay en interacties. Maar aangezien je ze niet kunt aanpassen is het de vraag hoelang het leuk blijft om deze keer op keer te bezoeken en dezelfde (inter)acties uit te voeren.

Wat wel prima samengaat met andere Sims 4 pakketten zijn de 27 nieuwe recepten die je Sim kan leren en welke ook te gebruiken zijn voor de restaurants van het GamePack ‘Uit Eten’.

Het clubsysteem uit “Beleef het Samen’ kan worden gebruikt om de festivals te bezoeken of om een basketbalclub of een Karaoke club op te richten.

De meeste gameplay en interacties en alle kleding, voorwerpen en kaveleigenschappen kunnen gelukkig overal gebruikt worden. De kleding is mooi en in veel vrolijke kleuren uitgevoerd. Datzelfde geldt ook voor Bouwen/Kopen waar je echt een flink aantal leuke voorwerpen kunt vinden en ook de extra kaveleigenschappen zijn een geweldig leuke toevoeging voor alle werelden.

Als je de beperkingen én de voordelen goed gebruikt, kun je veel plezier beleven met dit pakket en is het zeker de moeite waard om Stedelijk Leven aan te schaffen.

Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze review.