Sims 4 StrangerVille Gids

ŞŦŘΔŇǤ€ŘVƗŁŁ€ is het 7e Game Pack van de Sims 4 en is op 26 februari 2019 wereldwijd uitgebracht.

Start jouw onderzoek en los het mysterie op van een woestijnstadje dat een diep en duister geheim verbergt in De Sim 4 StrangerVille.
​In dit onheilspellende stadje gedragen Sims zich om onbekende redenen nogal vreemd. Is er een samenzwering? Zal een ogenschijnlijk vreemde kracht bezit nemen van je Sim? Ontdek het verhaal van het geheime lab waar Sims bizarre planten tegenkomen en handelingen uitvoeren met de meest raadselachtige apparaten. Kun jij het mysterie oplossen?

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

Een andere wereld. Verken StrangerVille, een woestijnstadje gehuld in geheimzinnigheid. Maak kennis met vreemd weer, griezelige stadsmensen, gevaarlijke planten, vreemdsoortige verzamelvoorwerpen en meer.

Ontrafel het verhaal. Laat je Sims unieke en geheimzinnige gebeurtenissen beleven. Anonieme busjes rijden door de buurt, overheidsagenten gebruiken geheime afluisterapparatuur en scanners zijn de sleutel tot het opsporen van het ongewone.

Kraak de code. Laat je Sims met gebruik van hun militaire training op onderzoek uitgaan en aanwijzingen zoeken om het mysterie van een geheim lab te ontrafelen.

Steek je Sims in nieuwe outfits.Maak je Sims klaar om mysteries op te lossen met woestijntenues en legeruniformen, of bereid ze voor op het einde met kleding in een samenzweringsthema, een geheim agent-uitdossing of hazmatpak.


Onderwerpen

klik op de link om naar het onderwerp te gaan

Creëer een Sim (CAS)
- Doel en Eigenschappen
- Kleding en Accessoires

Speltoevoegingen
- Club vereisten (Aan het Werk)
- Muziekzender
- Hebbeding Huisje/Curiosa winkeltje
- Zonderling Weer (Jaargetijden)

Doodsoorzaak
- Dood door de Moederplant​

Gameplay
- Geïnfecteerde Sims
- StrangerVille Mysterie (handleiding)
- StrangerVille NA het Mysterie

Carrière Leger
- Rangen overzicht
​- Starten met de carrière
- Geheim Operator of Officier
- Medailles en Awards

Huishoudcollectie
Zonderlingfruit

Bouwen/Kopen
- Totaal overzicht
Toelichting op:
- Draagbare Computers
- Medaillekastje​
- Surveillance station
- Trainingsbot

Ingerichte ruimtes
Slaap-/badkamer, Observatorium, Tuin en Bar

Cheats Algemeen

Cheats per pakket


Creëer een Sim (CAS)

Doel en Eigenschappen
In creëer een Sim is 1 nieuw doel en zijn 3 eigenschappen toegevoegd. Het doel StrangerVille-mysterie heeft als beloningseigenschap: Held van StrangerVille.


Kleding en Accessoires
Voor vrouwen (tiener tot oudere): 3 kapsels, 2 hoofddeksels, 9 tops, 6 onderkant, 4 hele outfits, 2 paar schoenen, 3 accessoires
Voor mannen (tiener tot oudere): 2 kapsels, 2 hoofddeksels, 7 tops, 3 onderkant, 2 hele outfits, 1 paar schoenen, 1 accessoires
Kind meisjes: 1 top, 1 hele outfit
Kind jongens: 1 top
Helaas niets voor peuters.


Speltoevoegingen

Clubactiviteiten 

Als je in het bezit bent van de Sims 4 uitbreiding 'Beleef het Samen' kun je gebruik maken van het clubsysteem. Er zijn met 'StrangerVille' een aantal nieuwe clubvereisten toegevoegd: 

Bij Carrière 
- Leger

Bij Eigenschap
- Paranoïde
- Geïnfecteerd 


Muziekzender
De nieuwe muziekzender Zonderlinge Tunes is aan het spel toegevoegd en deze is te beluisteren via de nieuwe Zonderlinge Tunes Muurspeaker en via een nieuw soort jukebox de Geluidtastisch Fantastisch Royale. Beide zijn in de koopmodus te vinden. Natuurlijk kun je ook naar de nieuwe muziek luisteren via alle andere stereo's en jukeboxen. 


Hebbeding Huisje
Je vindt dit Curiosa winkeltje in de koopmodus voor $1200. Dit winkeltje is met name geschikt voor StrangerVille omdat je het nodig hebt bij het oplossen van het StrangerVille Mysterie. De winkel is geopend van 9.00 - 15.00 uur en heeft ook een geheime inventaris....


Zonderling weer (Jaargetijden)

Als je in het bezit bent van de Sims 4 Jaargetijden en dus het weerbericht in je spel hebt, zal je zien dat StrangerVille 'last' heeft van Zonderling weer. De lucht kan er af en toe wat vreemd gekleurd uitzien (afbeelding is van fase 2)


Doodsoorzaak

Dood door de Moederplant

TIP: Om in deze gids niet teveel spoilers van het Mysterie te plaatsen, staat hier alleen wat korte info en een screen van een geest Sim die gedood is door de Moederplant. Wil je meer info, kijk dan in mijn handleiding over het oplossen van het Sims 4 StrangerVille Mysterie

StrangerVille voegt een nieuwe doodsoorzaak aan het spel toe: Dood door de Moederplant.
De Moederplant is extreem sterk en je kunt dus beter niet in je eentje tegen haar vechten.
Als je Sim het gevecht verliest verandert hij/zij in een groene geest waar sporen omheen zweven.


Gameplay

Geïnfecteerde Sims

Een geïnfecteerde Sim herken je direct aan een heel raar loopje, grote ogen en een flinke glimlach op hun gezicht..
​Zodra je arriveert in StrangerVille zie je bezeten Sims door de stad lopen en zelfs het welkomst comité is niet ontsnapt aan de infectie.

 

Je Sims kunnen geïnfecteerd raken door het eten van Zonderlingfruit of door sporen die in de lucht zweven.

Ze krijgen dan de eigenschap 'geïnfecteerd' en iedere 24 uur krijgen ze de emotie 'Bezeten' die meestal 3 uur duurt. 

Als ze bezeten zijn, lopen ze met dat rare loopje rond, vervullen geen van hun normale taken en zijn niet door jou aan te sturen.
Hun behoefte balken blijven gedurende deze tijd wel helemaal vol, dus dat is geen probleem. Gedurende deze 'bezeten' emotie planten ze Zonderlingplanten in de wereld en kunnen vreemde interacties met andere Sims hebben.

De effecten van de 'bezeten' emotie verdwijnen weer na een aantal Sim uren, maar de infectie blijft bestaan. Deze is alleen op te heffen met een vaccin.

Als je met een normale Sim op een bezeten Sim klikt:
- Met ..... proberen te praten
- Tot je positieven komen
Als je die laatste optie kiest, slaat de normale Sim de bezeten Sim in het gezicht, maar dat helpt niks. Het ziet er wel heel komisch uit.

Als je met een bezeten Sim op een normale Sim klikt:
​- Welkom in StrangerVille
- De Oppermoeder prijzen
- Enthousiast zijn over menselijke hobby’s
- Menselijke dingen bespreken
- Over normale menselijke problemen klagen
- Over planten praten

Als je met een bezeten Sim op een andere bezeten Sim klikt:
​- Welkom in StrangerVille
- Angst voor mensen opbiechten
- De Oppermoeder bespreken
- Lippen bewegen om menselijke geluiden te maken
- Menselijke lach uitstoten


StrangerVille Mysterie (handleiding)

Als je vastloopt tijdens het oplossen van het StrangerVille mysterie of als je gewoon wilt weten hoe dit verhaal verloopt, kun je de StrangerVille Mysterie handleiding lezen en bekijken.
Als je het hele verhaal eerst wilt uitspelen zonder spoilers, is het beter om de handleiding nog even over te slaan.


​StrangerVille NA het Mysterie

Je hebt het StrangerVille mysterie opgelost en de rust is weergekeerd. StrangerVille is weer een 'normale' wereld.

Is het dan nog steeds leuk om met dit pakket te spelen of hangt alles af van het doorlopen van het mysterie?
Gelukkig biedt StrangerVille genoeg leuke gameplay die niet afhankelijk is van het mysterie.
TIP: Het is helaas niet mogelijk om een nieuwe save in een volledig ‘normaal’ StrangerVille te starten zonder eerst het mysterie 1x op te lossen. Een nieuwe save opent altijd in fase 1 van het mysterie.

Maar wat kun je dan in StrangerVille doen NA het oplossen van het mysterie?
Hieronder een aantal tips die een paar kleine spoilers van het mysterie kunnen bevatten.


De carrière Leger
Hoewel het leger wel een (kleine) rol speelt in het mysterie, is het een op zichzelf staande carrière die je in elke wereld kunt volgen en waarin je de hoogste top kunt bereiken zonder iets met het verhaal te doen.

Deze carrière werkt hetzelfde als de carrière Stijlinfluencer in de basisgame. Je Sim kan naar het werk gaan of thuis werken door middel van een dagelijkse taak en een doel wat behaald moet worden.
Iedere volgende rang levert een nieuwe medaille of Award op en die kun je mooi uitstallen in een speciaal medaillekastje.

Zie meer informatie over de Leger carrière bij het aparte onderwerp hierover.

Sparren
Heb je een actieve Sim die graag sportief bezig is? Verhoog dan de fitness vaardigheidmet de ‘B64 training Trainingsbot’ (of de ‘Gemodificeerde B64 Trainingsbot’ die ontgrendeld wordt op niveau 8 van de carrière officier). Het is een prima voorwerp om in een sportschool of op je thuiskavel te plaatsen.

De trainingsbot heeft z’n eigen speciale interacties en je kunt zelfs met een andere Sim samen trainen waardoor de charisma vaardigheid verhoogd wordt. De optie ‘Bevelen geven’ is de enige optie die alleen beschikbaar is voor Sims die de carrière Leger volgen.

Maak van je Sim een Privé Detective
​Door de mogelijkheid om een zelfstandige carrière te registreren bij het Ministerie van Arbeid kun je je Sim (bijvoorbeeld) ‘Privé Detective’ maken.
Aan zo’n zelfstandige carrière zitten geen verplichtingen (zoals taken en vaardigheden) maar je kunt wel gebruik maken van het ‘Surveillancestation’ en het ‘51M5 afluisterapparaat’.
 
Schaf het Surveillancestation aan in Kopen voor €500 (zonder stoel) of voor €550 (met stoel). Plaats het station op je thuiskavel of in een (zelfgebouwd) Privé Detective kantoor, koop dan een aantal 51M5 afluisterapparaten voor €25 per stuk (via het Surveillancestation óf bij het Curiosa winkeltje) en plaats deze op andere Sims.

​Je kunt zo’n afluisterapparaat op iedere willekeurige Sim plaatsen, dus niet alleen op militairen of wetenschappers en daarna met het Surveillancestation afluisteren welke geheimen ze hebben.
Dit levert een audio opname in de inventaris van je Sim op die hij/zij als ‘bewijs’ kan verkopen bij het Curiosa winkeltje óf waarmee hij/zij de afgeluisterde Sim zelfs kan afpersen voor geld!

Er zijn altijd genoeg Sims in StrangerVille die geïnteresseerd zijn in informatie over wat er in het Geheime Lab is gebeurd.
Laat je Sim overal in de stad allerlei ‘bewijs’ verzamelen en dit verkopen aan het Curiosa winkeltje. Dit alles zorgt voor een leuke (bij)verdienste.

Tuinieren
Verhoog de vaardigheid tuinieren van je Sim door het planten, verzorgen en oogsten van de Zonderlingplant. Cultiveer de plant en verhoog de kwaliteit met kunstmest. Zodra je geoogst hebt, kun je het Zonderlingfruit verkopen aan het Curiosa winkeltje.

TIP: laat je Sim het Zonderlingfruit niet zelf opeten …..! (of wel natuurlijk)

Infecteer of genees Sims
Wordt het je toch wat te saai in StrangerVille en wil je een beetje invloed uitoefenen op andere Sims? Geef dan een paar Sims Zonderlingfruit te eten om ze de eigenschap ‘geïnfecteerd’ te geven. Je hebt dan toch wat van die rare bezeten snuiters in de stad rondlopen.

De Sim waarmee je het mysterie hebt uitgespeeld, heeft nog een aantal ‘verzamelde’ voorwerpen in zijn/haar inventaris zitten.
Je kunt dus ook nog steeds vaccins maken in het Geheime Lab om bezeten Sims te ‘genezen’.

Ondanks dat er geen Zonderlingplanten meer in de wereld staan, kun je nog wel Zonderlingfruit kopen bij het Curiosa winkeltje en de grond scannen op sporenclusters. Scannen rond het Geheime Lab zal het meeste sporenclusters opleveren.

Een 'normaal' leven leiden
Als laatste noem ik de mogelijkheid om, net als in andere werelden, een ‘normaal’ Sims leven te leiden.
Met alle mogelijkheden die het spel biedt zowel qua gameplay als in bouwen.

Een 'normaal' StrangerVille is werkelijk een prachtige wereld waar je Sims graag zullen wonen en en gelukkig zijn!


Carrière Leger

De nieuwe carrière Leger is door elke Sim in elke wereld uit te oefenen en is niet specifiek gebonden aan StrangerVille. 

De basis van deze carrière bestaat uit 5 rangen en wordt daarna opgesplitst in de 2 opties: Geheim Operator of Officier met ieder nog 5 rangen: 

Basisniveaus

Geheim Operator

Officier


Starten met de carrière

Klik op het Carrière paneel en kies de carrière Leger. 

Je ziet in de omschrijving dat bij de start van deze carrière, conditie een belangrijke voorwaarde is, dus werk aan die fitness vaardigheid! 

Deze carrière werkt net zoals de carrière Stijlinfluencer.

Je kunt je Sim naar het werk laten gaan (maar je gaat dan niet mee), thuis laten werken of een vakantiedag laten opnemen.

Als je je Sim naar het werk laat gaan, heb je niet veel invloed op zijn/haar functioneren. Je kunt alleen de standaardopties op het poppetjes symbooltje van het pictogram van je Sim aanklikken en hebt dan de keuze uit: ​
- Gezellig doen met collega's
- Keihard werken
- Normaal
- Rustig aan doen
- Vroegtijdig weggaan

De Promotietaken en Opdracht voor thuiswerken die je Sim krijgt, zijn dus beter/sneller uit te voeren als je Sim thuis werkt én je kunt er actief mee bezig zijn.
Voor de 1e vijf rangen moet je Sim zorgen voor een steeds hoger niveau fitness vaardigheid en thuis oefenen in sparren.
​Schaf dus een B64 Trainingsbot voor je Sim aan, zodat hij/zij kan oefenen met sparren en zorg voor voldoende nachtrust want je Sim zal lekker actief met allerlei sportieve taken bezig zijn en vroeg moeten opstaan.

Je Sim heeft al gelijk een paar interacties beschikbaar:
- Militaire introductie
- Inspirerende toespraak houden
- Salueren

Dit wordt verder uitgebreid met:
- Rondmarcheren (niveau 2)
- Sparren (niveau 3)
- Proberen om voor het leger te rekruteren (niveau 4)
- Historische Veldslagen onderzoeken (niveau 6 officier: op PC/Laptop)

In het begin van de carrière moet je Sim vroeg op want het werk begint al om 6.00 uur. Naarmate hij/zij stijgt in rang, worden de werktijden een stuk normaler/aangenamer.

Bij een aantal rangen ontgrendel je ook nieuwe (werk)kleding (te vinden bij alledaags) of Accessoires. Kijk dus af en toe ook even in CAS voor een nieuwe outfit voor je Sim.

Geheim Operator of Officier?

Als je Sim de 5 basisniveaus heeft voltooid, krijg je de keuze om verder te gaan als Geheim Operator óf als Officier.

Geheim Operator

Als je kiest voor Geheim Operator wordt de vaardigheid Inzicht belangrijk, dus koop snel een schaaktafel voor je Sim om deze vaardigheid te verhogen.

De dagelijkse taken zijn:
- Schaken oefenen (niveau 6)
- Andere Sims in de gaten houden (niveau 7)
- De Sterren zoeken (niveau 8)
- Rapporten schrijven op de computer (niveau 9)
- Plan 10 zetten in schaken vooruit (niveau 10)

Bij promotie naar niveau 7 Geheim Operator ontvangt je Sim een Surveillancestation in de familie inventaris.
Met het surveillancestation kan jouw Sim andere Sims afluisteren. Je weet maar nooit welke sappige roddels je allemaal te weten komt.

Je Sim kan nu afluisterapparaten op andere Sims plaatsen (te koop via het Curiosa winkeltje óf via het Surveillancestation) en medebewoners afluisteren over geheime informatie.

Bij promotie naar niveau 8 Geheim Operator ontvangt je Sim een 'Rangkleed'. 
Geaccentueerd met details die een succesvolle en eervolle carrière bij het leger markeren.
Dit vloerkleed is te vinden in de familie inventaris van je Sim.

 

Officier

Als je kiest voor Officier wordt de vaardigheid Charisma belangrijk. Praat dus met veel andere Sims en oefen toespraken voor de spiegel.

De dagelijkse taken zijn:
- Toespraak oefenen (niveau 6)
- Bevelen geven (niveau 7)
- Bevelen geven oefenen (niveau 8)
- Rapporten schrijven op de computer (niveau 9)
- Plan 10 zetten in schaken vooruit (niveau 10)

​Bij promotie naar niveau 8 Officier ontvangt je Sim een Gemodificeerde B64 Trainingsbot in de familie-inventaris,
Deze trainingsbot ziet eruit alsof hij is aangekleed om het gedrag van iets te kopiëren... Maar wat zou dat zijn? Degene die dit ding in elkaar heeft gedraaid moet echt wat beter om leren gaan met een lijmpistool.

Dit is een wat luxere versie dan de B64 Trainingsbot en je Sim kan hierop de volgende opties kiezen:
​- Bevelen geven oefenen
- Sparren oefenen
- Sparren oefenen tegen ...

 

Medailles en Awards
Bij promotie naar niveau 2 ontvangt je Sim een fraai Medaillekastje in de inventaris.
In het medaillekastje kan je Sim op nette wijze alle verdiende militaire medailles uitstallen. Vergeet niet om je harde werk en toewijding af en toe ook te bewonderen.

Bij iedere promotie vanaf niveau 2 ontvangt je Sim een Medaille of Award. Je vindt deze in de inventaris van je Sim en je kunt ze van daaruit slepen naar het medaillekastje.
​In het rangenoverzicht kun je bij 'Bonus' zien welke medaille bij welk niveau hoort.


Bouwen/Kopen

Voor een Game Pack is de bouw- koopmodus redelijk gevuld. Een aantal voorwerpen die je hieronder ziet, zul je pas in de catalogus vinden nadat je deze hebt ontgrendeld met de nieuwe carrière Leger.
Er zijn flink wat nieuwe ramen en deuren toegevoegd in een mooie, beetje Victoriaanse, stijl.
Een groot deel van de gameplay van dit Pack draait natuurlijk om het StrangerVille Mysterie. In Kopen vind je hiervoor een aantal speciale voorwerpen waar je o.a. een geheim laboratorium mee kunt inrichten of bijvoorbeeld een kantoor van een Privé Detective.
Het nieuwe behang en de watervlekken die je op de grond en muur kunt plaatsen, geven alles een beetje vervallen indruk.


Toelichting op interactieve voorwerpen

Draagbare Computer
Deze is er in 2 uitvoeringen: de Standaard Draagbare Computer voor $1000 en de Customized Draagbare Computer voor $4250.
Je kunt deze computer meenemen in de inventaris van je Sim maar hij is alleen te gebruiken op een oppervlak zoals een tafel. Je kunt dus niet op de grond of op de bank op de computer werken. Verder heeft deze draagbare Computer dezelfde opties als de andere computers.

Via bb.showhiddenobjects / DEBUG is nog de Verlaten Draagbare Computer voor $1500 te koop.

 

Medaillekastje
Als je Sim de carrière Leger volgt, zal hij/zij bij iedere promotie een medaille of Award ontvangen.
Hiervoor wordt bij rang 2 het medaillekastje ontgrendeld.

Je kunt de medailles en Awards vanuit de inventaris van je Sim slepen naar het kastje.

Vergeet niet om je Sim ze af en toe te laten bewonderen.
Meer info vind je bij de tab carrière.

 

Surveillancestation
Het Surveillancestation is te koop in 2 uitvoeringen: een zonder stoel voor $500 en een met stoel voor $550.
Met het Surveillancestation kan je Sim een afluisterapparaat op andere Sims plaatsen en ze afluisteren.
Je weet maar nooit welke sappige roddels je allemaal te weten komt.

Dit station kun je zowel tijdens het spelen van het mysterie, als na het oplossen van het mysterie prima gebruiken. Meer info vind je bij de tab Het StrangerVille Mysterie (bevat spoilers!).

 

Trainingsbot
De trainingsbot is er in 2 uitvoeringen: de B64 Traningsbot voor $500 en de Gemodificeerde B64 Traningsbot voor $750.

Deze laatste wordt ontgrendeld op niveau 8 van de officierstak van de carrière Leger.

De Traningsbot heeft een aantal specifieke functies waarbij naast de fitness vaardigheid ook de charisma vaardigheid te verhogen is als je samen met een andere Sim gaat sparren.


Ingerichte ruimtes

StrangerVille voegt 4 ingerichte ruimtes aan het spel toe.
De Hunker Bunker is een soort 'all-in' slaapkamer/badkamer met een surveillancestation om af te luisteren.
Verder een Observatorium en een Tuin met wel heel bijzondere planten en een simpele Bar.
Je kunt een ruimte in z'n geheel plaatsen of een voorwerp aanklikken en dat op je kavel plaatsen. Soms gaat dat sneller dan in de bouw-/koopcatalogus een voorwerp opzoeken.


Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze Gids.