Sims 4 Vampieren Review

Vampieren is het 4e Game Pack van de Sims 4 en is op 24 januari 2017 wereldwijd uitgebracht.

 

Belangrijkste onderdelen:

Maak vampieren. Met nieuwe Creëer-een-Sim opties kun je vampier-Sims maken die zowel charmant als angstaanjagend zijn. Kies hun slagtanden, gloeiende ogen, en pas een duistere vorm aan om in te transformeren als je kwaad bent, of jaag angst aan!

Ontketen bovennatuurlijke krachten. Gebruik unieke vampierkrachten om de gedachten van Sims te besturen en spirituele energie op te roepen. Balanceer je vaardigheden met zwaktes en ontgrendel nieuwe krachten door duels te winnen om in rang te stijgen.

Ontsnap naar Forgotton Hollow. Het duistere, mist bedekte land van Forgotten Hollow is de perfecte plek voor vampieren om gezellig samen te komen. Bezoek de verlaten villa om zijn geheimen te ontrafelen, verzamel ingrediënten voor nieuwe recepten of bouw je eigen onderkomen.

Leid een onsterfelijk leven. Ervaar het leven van een vampier en kies hoe jij wilt leven. Drink je van Sims of eet je plasmafruit om je dorst te lessen? Omarm je het kwaad en zorg je voor problemen of pas jij je aan? Wat je ook kiest, vermijd zonlicht en blijf uit de buurt van knoflook!


Creëer een Sim/Vampier (CAS)

Vampieren zijn een transformatie van een gewone Sim (net als aliens) en dit pakket bevat dus veel nieuwe items in CAS om je 'normale' Sim te transformeren in de 'donkere kant' van een vampier.

Het team van EA heeft veel bijzondere dingen toegevoegd om je Sim het uiterlijk te geven van een angstwekkend wezen (of minder angstwekkend als je wat vriendelijke trekjes en uiterlijkheden toevoegt) zoals speciale make- up, (slag) tanden, lichtgevende oogkleuren, huidskleuren, kapsels en natuurlijk kleding in verschillende kleuren en in een gothic/victoriaanse stijl. Ook een aantal prachtige accessoires zoals kettingen, handschoenen en zeer fraaie maillots. Eigenlijk teveel om op te noemen en allemaal erg mooi gemaakt. De speciale vampier dameskapsels vind ik erg mooi en ze passen prima bij de outfits, maar ik zal deze niet zo snel gebruiken voor een gewone Sim. Ze horen voor mij echt bij vampieren. De kleding is wel goed bruikbaar voor gewone Sims. Helaas zijn er voor kinderen maar 2 nieuwe kapsels en 2 kledingstukken toegevoegd.

Vampier maken
Als je een vampier Sim wilt maken moet je in CAS bij het aanmaken gelijk kiezen voor 'vampier toevoegen'. Je kunt dan zowel de 'gewone' kant bewerken als de 'donkere' kant (pictogrammen staan boven elkaar) en dat kan helaas niet bij een reeds eerder door jou gemaakte gewone Sim. Je moet dus eerst een kant en klare Sim uit CAS selecteren (hoef je verder niets mee te doen), dan een Vampier Sim toevoegen (1e Sim kun je dan verwijderen) en deze vampier Sim 'verbouwen' tot een gewone én vampier Sim zoals jij die wilt hebben. Je kunt beide vormen dezelfde kleding geven maar bijvoorbeeld verschillende kapsels, make-up en tanden of je maakt 2 heel verschillende Sims, die wel dezelfde basiskenmerken hebben, maar in hun donkere vorm er toch heel anders uitzien.

Subdoelen
Er zijn 3 subdoelen toegevoegd aan het spel. Als je kiest voor het Doel 'Gezin' kun je als subdoel kiezen voor 'Vampierfamilie', bij het Doel 'Kennis' kun je het subdoel 'Meestervampier' kiezen en bij 'Populariteit' kun je als subdoel 'Goede Vampier' kiezen.


Vampier Sims zijn herkenbaar aan de speciale Plumbob met een vleermuisrandje.


Behoeften

Een vampier heeft andere behoeften dan een gewone Sim.
De paarse balk geeft de vampierenergie aan. Ze gebruiken deze energie om hun krachten uit te voeren en zichzelf te beschermen tegen felle zonnestralen. Je kunt de energie op peil houden door je vampier Sim te laten slapen in een doodskist of door duistere meditatie.

Blaas is niet meer van toepassing en de behoefte honger is vervangen door dorst, want een vampier wordt ziek van gewoon eten (behalve vampier peuters en vampier kinderen).
Hun dorst wordt gestild door het drinken van een plasmapakket (te bestellen via de computer of door een plasmapakket te maken van vissen of kikkers), het eten van plasmafruit, het plasma drinken bij andere Sims en het eten van het nieuwe recept plasmafruitsalade. 


Krachtpunten

Vampiers kunnen krachtpunten ontgrendelen als ze hun krachten gebruiken, als ze begeleid/getraind worden door een vampier Sim die hoger in rang is, door te sparren met andere vampieren en door kennis over vampieren op te doen. Dit wordt aangegeven in de onderste balk van het behoeften paneel. Interacties die krachtpunten opleveren zijn te herkennen aan een paars vleermuis icoontje boven hun hoofd. Met deze krachtpunten kunnen ze vampierkrachten en zwakheden 'kopen' waardoor ze steeds hoger in rang zullen stijgen. 
Het leuke hiervan is dat je t.o.v. bepaalde krachten ook zwakheden moet 'kopen'. Door de keuze uit 25 krachten en 11 zwakheden kun je verschillende combinaties proberen, waardoor je zelf kunt bepalen wat voor vampier jouw Sim is/wordt en hoe je hiermee speelt. 


Vaardigheden

Er zijn 2 nieuwe vaardigheden toegevoegd: pijporgel en vampierkennis. De vampierkennis is heel belangrijk voor vampiers, omdat dit ze verder brengt in hun ontwikkeling en hun rang verhoogd door het ontgrendelen van krachtpunten. Ze kunnen zich ontwikkelen door naar informatie over vampieren te zoeken op de computer, de Vampirica Encyclopedie te lezen (via computer of boekenkast te bestellen vanaf niveau 2), hun krachten te showen, te sparren met andere vampieren of begeleid/getraind te worden door andere vampier Sims.

Er zijn 15 niveaus voor vampierkennis en 10 niveaus voor pijporgel.


Gameplay

De gameplay van dit pakket ziet er echt fantastisch uit. Alle interacties zijn goed uitgewerkt en geven geweldige animaties te zien. De acties die de vampieren uitvoeren in hun vleermuisgedaante gaan soms zo snel, dat ze nauwelijks vast te leggen zijn op screens, maar er in het spel heel spectaculair uitzien.

Plasma drinken bij een andere Sim
Vampieren kunnen alleen overleven als ze plasma drinken om hun dorst te lessen. Dit kunnen ze doen via het drinken van een plasmapakket, het eten van plasmafruit of een plasmafruitsalade. Ze vinden echter de meeste voldoening door plasma te drinken bij een andere (niet vampier) Sim. Als je vampier Sim deze actie uitvoert, zullen omstanders verschrikt reageren en soms 'als een raket' de benen nemen!

Als je je vampier Sim eerst een gewone Sim beïnvloedt en daarna bij die Sim flink plasma drinkt, zal je gewone Sim na het drinken op de grond in elkaar zakken. Gelukkig gaan ze er niet dood aan en zullen ze niet in een vampier veranderen. Als je ze wel wilt laten veranderen naar een vampier moet een vampier Sim zich laten bijten door een gewone Sim.

Hoewel het plasma drinken als interactie goed is uitgevoerd en misschien ook wel grappig is om te zien, is het een actie die ik persoonlijk het minste vind. Het is natuurlijk voor vampieren de belangrijkste interactie, maar ik ben nou eenmaal een 'softy' en houd er niet van om andere Sims wat aan te doen! ;-)


Ojaa! in een doodskist of als vleermuis

Je vampier Sims kunnen Ojaa! doen in een doodskist en dat levert hele grappige animaties op. Op het hoogtepunt draait de kist helemaal rond en komen er vleermuizen uit tevoorschijn. Ze kunnen ook Ojaa! doen in hun vleermuisgedaante en als ze dit doen met de optie 'proberen een kindje te maken' zal hun baby automatisch in een vleermuis kunnen veranderen zodra hij/zij een tiener is.


Vampirisch Sparren

De gameplay van Vampirisch sparren vind ik het meest spectaculair om te zien. Je kunt je vampier Sims deze actie alleen laten uitvoeren als er genoeg ruimte is. Als de ruimte binnenshuis niet voldoende is, zullen ze uit zichzelf naar buiten gaan. Pas dus op als je opdracht tot deze interactie geeft bij daglicht!


Dood door zonlicht

Vampieren kunnen niet tegen zonlicht en leven daarom 's nachts. Als je dus je vampier Sim overdag naar buiten laat gaan, zal deze sterven door het zonlicht. De animatie ziet er indrukwekkend uit. Eerst krijgt je Sim het (heel) warm en voelt zich ongemakkelijk. Daarna vatten ze vlam en wringen zich in allerlei bochten, maar helaas.... ze sterven en veranderen in een geest (die nog bestuurbaar is in het huishouden) met een zonnetje op de plaats van hun hart. Je kunt ze tegen deze doodsoorzaak beschermen door, vanaf een bepaalde rang, vampierkracht te kopen die ze immuun maakt voor het zonlicht of ze een bepaalde cocktail te laten drinken (Ultieme Vampiermedicijn te vinden in Debug).


Huishoudcollecties

Er zijn 4 nieuwe planten aan de Huishoudcollectie Tuinieren toegevoegd: plasmafruit, knoflook, Monnikskap en Sixam Muggevalzaadje. Ook is er een nieuwe vissoort te vangen en toegevoegd aan de Huishoudcollectie Vissen: de Vampierinktvis. Meer informatie is te vinden bij het overzicht van Sims 4 Huishoudcollecties Game Packs. 


De wereld Forgotten Hollow

De nieuwe wereld Forgotten Hollow is helemaal ingesteld op vampieren. De nacht duurt langer dan de dag en er hangt 's nachts een mysterieuze sfeer door mist die zich langzaam over de grond verspreid. Het stadje en de omgeving zien er prachtig uit met een mooi park in het midden en totaal 5 kavels, waarvan 1 lege kavel van 30x30.

Als je 's nachts met je gewone Sim rondloopt door de straten bekruipt je bij het licht van de gaslantaarns een toch wat spookachtig gevoel, dus de 'donkere' sfeer is goed weergegeven. Er staan mooie en griezelige beelden in tuinen en de omgeving en soms zijn er voorwerpen verstopt tussen struiken en bij grafstenen.

​Helaas biedt het park alleen een toiletgebouw en wat schaaktafels en geen mogelijkheid om het verder aan te kleden met andere voorwerpen. Toch past het goed in de omgeving en komen er genoeg 'normale' Sims langs waarmee je vampier Sims hun dorst kunnen lessen of gewoon een praatje maken natuurlijk.

Hoewel het zelfs overdag niet helemaal helder licht wordt, ben ik blij dat Fortgotten Hollow niet zo donker is als Midnight Hollow uit de Sims 3. In die wereld heb ik nooit gebouwd of gespeeld vanwege het slechte (te donkere) licht. ​Wat mij betreft dus een hele verbetering!


Bouwen/Kopen

Bouwen/Kopen is zeer uitgebreid en bevat ruim 130 voorwerpen. Er zijn genoeg voorwerpen in Kopen om een woonkamer, toilet, badkamer en slaapkamer in te richten in de stijl die je vindt passen bij vampieren. Natuurlijk zijn de kleuren rood, paars en zwart aanwezig, als associatie met vampieren, maar omdat vrijwel alle voorwerpen meerdere kleuren hebben, is alles ook prima op een ander type kavel te gebruiken. Je vindt in dit pakket echt prachtige meubels, schilderijen, verlichting, behang, vloeren en vloerkledenwaar je alles prima mee kunt inrichten. En niet te vergeten de spinnenwebben, scheuren en gaten die je op de muren en tegen het plafond kunt aanbrengen en de spiegels waarin je een vampier niet kunt zien!. Dit zorgt voor een beetje spookachtig en vervallen uiterlijk. Er zijn 3 verschillende doodskisten waar je vampier Sim in kan slapen, maar ook Ojaa! kan doen en zelfs een winterslaap kan houden. Hieronder zie je een paar voorbeelden van inrichting.

Ik ben ook zeer te spreken over alle nieuwe voorwerpen in Bouwen want deze bevat geweldige voorwerpen om je huis, vooral aan de buitenkant, te versieren. Het meest enthousiast ben ik over de klimop en de braambes struiken die je werkelijk overal kunt gebruiken. Door ze te vergroten, door elkaar en achter friezen te plaatsen (kan zonder bb.moveobjects), kun je je huis ineens een heel ander uiterlijk geven, zeker als je het samen gebruikt met de scheuren en gaten die je op een muur kunt aanbrengen. Deze voorwerpen zijn ook prima te gebruiken in andere werelden vooral in combinatie met de 'shabby' voorwerpen uit Stedelijk Leven.

 

Kaveleigenschappen
Dit Game Pack voegt 3 nieuwe kaveleigenschappen aan het spel toe: Op een duistere leylijn, Vampiernexus en Geregistreerd Vampieronderkomen.
Pas op met de kaveleigenschap 'Op een duistere leylijn' want hier kunnen twee gewone Sims door de optie 'kindje proberen te maken' een vampier baby krijgen zonder dat ze zelf vampier zijn. 

Op een duistere leylijn
​De duistere energie hier is van invloed op alle nachtelijke activiteiten. Je moet er vanuit gaan dat baby’s die hier verwekt worden misschien extra zorg nodig hebben wanneer hun tandjes doorkomen.

Vampiernexus
Een duistere scheur hult deze kavel in een onderstebovenwereld. Vampieren zijn meer geneigd om dit gebied te bezoeken.

Geregistreerd Vampieronderkomen
De kavel is als onderkomen voor vampieren geregistreerd. De vereniging zal je af en toe cadeaus toesturen. Per post, welteverstaan. Zelfs onsterfelijke Sims gebruiken gewoon de post. Alleen beschikbaar op woonkavels.


Ingerichte Ruimtes

Er zijn 7 ingerichte ruimtes, inclusief een kleine begraafplaats, die je aan je kavel kunt toevoegen. Wist je dat je ook apart een voorwerp uit zo'n ruimte kunt 'pakken' en gebruiken? Misschien handig als je iets zoekt en niet direct in de koopmodus kunt vinden.
Bij het EA account ID Maxis kun je via de Galerie ook nog bepaalde Sims en kavels, die gebruikt zijn in de trailers van Vampieren, downloaden.


Mijn mening

Toen de aankondiging van dit pakket kwam, was ik niet erg enthousiast. Ik hou wel van bovennatuurlijke dingen, zoals heksen en elfjes, maar niet van vampieren (of weerwolven of zombies!). Ook hadden we het pakket Griezelige Accessoires al en dat vond ik eigenlijk genoeg.
Maar ik heb me vergist. Ik ben nu zeer enthousiast over dit pakket om meerdere redenen. De wereld is klein, maar mooi gemaakt en gelukkig niet zo donker als Midnight Hollow uit de Sims 3. Dat vond ik een echte afknapper in tegenstelling tot deze wereld.
Gameplay is volop aanwezig en vooral het Vampirisch sparren vind ik geweldig om te zien. Ook de gedaanteverwisseling van gewone Sim naar vampier Sim en de mogelijkheden die CAS hiervoor biedt, zijn erg goed uit- en afgewerkt. De gedaanteverwisseling van vampier Sim naar vleermuis is ook leuk gedaan en biedt daardoor grappige animaties zoals het Ojaa! doen als vleermuizen.
Over Bouwen/Kopen ben ik (als bouwer) helemaal enthousiast. Er zitten erg veel prachtige nieuwe voorwerpen in dit pakket en deze gaan ook vrijwel allemaal prima samen met voorwerpen uit andere pakketten. Doordat je dit pakket ook goed kunt combineren met voorwerpen uit Griezelige Accessoires en Stedelijk Leven, krijg je nog meer mogelijkheden en heeft met name Griezelige Accessoires een bredere functie gekregen dan het alleen te gebruiken voor Halloween.
Dit pakket zit werkelijk boordevol met leuke dingen en voegt voor iedere speler iets nieuws toe aan het spel. Ik kan dit pakket dan ook zeker aanbevelen!

Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze review.