Sims 4 Eiland Leven Gids

Eiland Leven is het 7e uitbreidingspakket van de Sims 4 en is op 21 juni 2019. wereldwijd uitgebracht.

BELANGRIJKSTE KENMERKEN
 
Leun achterover en relax. Welkom op Sulani, waar de zon fel schijnt en de avonden ontspannen zijn. Ga het glinsterende water op in je kano, zwem naar hartenlust en verken de omgeving op een vaartuig. Bouw een spectaculair zandkasteel, pak wat zonnestralen en ontmoet zelfs een zeemeersim!
 
Draag jouw steentje bij. Word een natuurbeschermer, ruim de stranden op en zie hoe het eiland door jouw inspanningen weer opbloeit. Geniet van de zee met een visser- of duikcarrière, of word een strandwacht om de locals te beschermen. Geen carrière? Geen probleem! Sims kunnen klusjes doen of hun hengel uitwerpen voor een maaltijd.
 
Geniet van de plaatselijke cultuur. Er zijn heel wat tradities op Sulani en jouw Sims krijgen de gelegenheid om ze allemaal te ervaren. Laat je Sims deelnemen aan een vuurkuilbarbecue, waarbij ze alles leren over de plaatselijke folklore, tropische delicatessen proeven en met de voorouders van het eiland kletsen.
 
Kies voor een eilandlook. Geef je Sims luchtige tropische outfits aan, of kleed ze voor spetterende wateractiviteiten zoals snorkelen en zwemmen. Richt een rustieke oase in met woonvoorwerpen en ontspan in de tikibar. Alles is chill en relaxt als je geniet van het eilandleven.


Onderwerpen

klik op de link om naar het onderwerp te gaan

Creëer een Sim (CAS)
- Doel en Eigenschappen
- Willekeurig eigenschappen kiezen
- Kleding en Accessoires

Creëer een ZeemeerSim (CAS)
- Speciale Plumbob
Vorm kopiëren, koppelen of ontkoppelen
​- Tanden, Ogen/
Pupil keuze en Vinnen

Speltoevoegingen
- Club activiteiten (Beleef het Samen)
- Eilandgeesten/Sulani Mana
- Vulkaan en L
ava bommen
​- In water zoenen

- Muziekstation
- Ojaa! onder de waterval
- Voedselkraampjes/recepten/drankjes
​- Weertype Moesson

Evenementen
- Eiland evenementen (incl. vuurdansen)
​- Kavafeest


Doodsoorzaken
- dood door verdrinking
- dood door verbranding

Carrières
Natuurbeschermer (fulltime)
- tak Marinebioloog
- tak Milieumanager
- Schildpadden

Parttime carrières
- Duiker
- Strandwacht
- Visser

Klusjes vinden

ZeemeerSims
- Gewone Sim naar ZeemeerSim transformeren
- Behoeften
- ZeemeerSim kinderen
- Speciale opties en bijzondere gaven
- ZeemeerSim naar gewone Sim transformeren

Dolfijnen
- Dolfijn roepen
- Vrienden worden
- Kunstjes
- ​Albino dolfijn

Buitenactiviteiten 
- Peuters en honden
- Snorkelen en Duiken
- Vissen en Speervissen
- Zandsculpturen en Strandjutten

- Zonnebaden
- Zwemmen en Haaien

Bouwen/Kopen
- Overzicht voorwerpen

Toelichting op:
- Aqua-sjees
- Culinaire Strandkeet
- Dobberaars
- Goed Ouderwets Kampvuur
- Kava schaal
- Ladder
- Ligstoelen
- Schommel
- Sulani Vulkanische Schroeier (BBQ)​
​- Uitleggerkano
- Admiraals Vissenval
 Kaveleigenschappen en Kaveltype

Huishoudcollecties
Schelpen, Verborgen schat, Vissen, Tuinieren, Onderwaterfoto's 

Ingerichte ruimtes
- 9 ingerichte ruimtes

Sims van EA

Cheats Algemeen
Cheats per pakket


Creëer een Sim (CAS)

Doel en eigenschappen
In creëer een Sim is 1 nieuw doel en zijn 2 eigenschappen toegevoegd. Daarnaast zijn er 4 beloningseigenschappen te verdienen.


Willekeurig eigenschappen kiezen
Met de pre-update voor Eiland Leven is in CAS de functie willekeurig eigenschappen kiezen aan de Basisgame toegevoegd. 

Een doel moet je nog altijd zelf kiezen, maar als je op de dobbelsteen naast eigenschappen klikt, geeft het spel een willekeurige combinatie van eigenschappen.
Je kunt dit net zo vaak doen als je zelf wilt en als een eigenschap je niet bevalt, dan kun je deze gewoon handmatig wijzigen.

Zoals je op het rechter plaatje kunt zien, staat er een staart van een ZeemeerSim boven de eigenschappen. Een ZeemeerSim is op die manier in CAS (ook) altijd herkenbaar.


Kleding en Accessoires
Vrouwen (tiener tot oudere): 13 kapsels, 2 hoofddeksels, 1 tanden, 1 schmink, 1 ogen, 4 tatoeages, 18 tops (+ 2 als ZeemeerSim), 12 onderkant, 8 volledig lichaam, 4 paar schoenen, 9 accessoires en 4 vinnen (ZeemeerSim)
Mannen (tiener tot oudere): 5 kapsels, 2 hoofddeksels, 1 tanden, 1 schmink, 1 ogen, 4 tatoeages, 13 tops, 12 onderkant, 1 volledig lichaam, 2 paar schoenen, 5 accessoires en 4 vinnen (ZeemeerSim)
Kind meisjes: 2 kapsels, 4 tops, 6 onderkant, 5 volledig lichaam, 3 paar schoenen, 3 accessoires
Kind jongens: 1 kapsel, 2 tops, 5 onderkant, 2 volledig lichaam, 2 paar schoenen, 2 accessoires
Peuter meisjes: 1 top, 3 onderkant, 3 volledig lichaam, 1 accessoire
Peuter jongens: 1 top, 3 onderkant, 1 accessoire


Creëer een ZeemeerSim

De speciale Plumbob van een ZeemeerSim

Als je een ZeemeerSim wilt creëren moet je eerst een willekeurige kant en klare Sim in CES selecteren (hoef je verder niets mee te doen), dan een ZeemeerSim toevoegen (1e Sim kun je dan verwijderen) en deze Sim aanpassen tot een gewone én een ZeemeerSim zoals jij die wilt hebben. Je kunt dan zowel de 'gewone' kant bewerken als de 'ZeemeerSim' kant (pictogrammen staan boven elkaar) en dat kan helaas niet bij een standaard of een reeds eerder door jou gemaakte gewone Sim.
Je kunt deze speciale Sims verschillende lichaamsbouw, gezicht, huidskleur, kapsels, stem, make-up/schmink en tanden geven, of je creëert twee types, die wel dezelfde basiskenmerken hebben, maar in beide vormen er toch heel verschillend uitzien.

Alles wat je verder over ZeemeerSims moet weten kun je vinden bij het aparte onderwerp hierover.


Vorm kopiëren, koppelen of ontkoppelen

Zodra je de 2 pictogrammen van je Sim boven elkaar ziet staan, heb je verschillende opties om de 2 levensvormen te bewerken
Er is een kopieerfunctie (zie plaatjes 1 en 2) van Sim naar ZeemeerSim of omgekeerd. Je kunt deze kopieerfunctie nog verfijnen door op de 3 puntjes erboven (plaatje 3) te klikken waardoor je kunt aangeven wat je wilt kopiëren.
Ook kun je beide vormen wel of niet koppelen, door het kettinkje open of dicht te zetten (plaatje 4). Als het kettinkje dicht is, zal elke wijziging die je aanbrengt op een van de vormen, op beide vormen worden toegepast. Als je het kettinkje openzet, zullen de wijzigingen alleen worden toegepast op de vorm waar je mee bezig bent.


Tanden, ogen en vinnen

ZeemeerSims hebben aparte opties tot hun beschikking. Qua kleding kun je (natuurlijk) alleen kiezen in de categorie zwemkleding uit tops en de nieuwe categorie vinnen. Een paar tops sluiten prachtig aan op de vinnen waardoor het 1 geheel wordt (zie plaatje 2).
Ook zijn er nieuwe haaientanden toegevoegd voor als je een ZeemeerSim met een niet zo vriendelijk karakter wilt maken.
​Verder kun je je ZeemeerSim door de speciale pupilopties in de categorie ogen, het haar, de make-up/schmink en de kleuren van de outfits zo lieflijk of kwaadaardig maken als je zelf wilt.

Sim in gewone vorm

Sim in ZeemeerSim vorm


Speltoevoegingen

Clubactiviteiten
Als je in het bezit bent van de Sims 4 uitbreiding 'Beleef het Samen' kun je gebruik maken van het clubsysteem. Er zijn met 'Eiland Leven' een aantal nieuwe clubvereisten toegevoegd.

Vereisten:
Carrière:

 • Duiker
 • Natuurbeschermer
 • Strandwacht
 • Visser

​Eigenschap:

 • Kind van de eilanden
 • Kind van de oceaan
 • ZeemeerSim

Clubactiviteiten:
Buiten:

 • In de oceaan duiken
 • Natuurbehoudactiviteiten
 • De duikplank gebruiken

Eilandgeesten

Eilandgeesten zijn op te roepen door een Sim met de eigenschap Kind van de Eilanden.

Klik op je Sim en kies de optie Eilandgeesten oproepen. Kort daarna verschijnen een aantal geesten op je kavel.

Begroet ze vriendelijk laat je van je beste kant zien tijdens hun aanwezigheid.
Bereid kava en breng een Kavatoost uit, wees enthousiast over natuurbehoud, luister naar en dans op de muziek van de eilandzender en voer gezellige en vriendelijke interacties met ze uit.

Links bovenin je scherm zie je hoelang de geesten op je kavel aanwezig zullen zijn.
Als de geesten tevreden zijn over je Sim, zullen ze een goede beoordeling uitbrengen en zo niet, dan moet je een volgende keer beter je best doen. Je ziet de geesten ook terug in het relatiepaneel van je Sim. Je kunt zelfs de relatie Oogappel met ze krijgen.


De eigenschap Sulani Mana

​Als de relatiebalk van je Sim met een opgeroepen eilandgeest helemaal vol is, kan je deze geest toevoegen aan je huishouden.
Zodra je dit hebt gedaan zal de geest veranderen in een 'gewone' Sim met de bijzondere eigenschap Sulani Mana.
Een Sim met deze eigenschap is vanwege diens afkomst doordrenkt met Sulani's natuurkrachtenergie. Hij/zij kan de kwaliteit van planten verbeteren en kan om de paar uur overal in Sulani vulkanische bommen oproepen. 
De eigenschap Sulani Mana is erfelijk, dus als je Sim een kindje krijgt met deze (geest)Sim, zal dit kind ook de eigenschap Sulani Mana krijgen.
De bijzondere krachten ontwikkelen zich zodra ze kind zijn.


Eilandgeesten door de Kaveleigenschap Eilandgeesten

Er zijn nog meer eilandgeesten in Sulani, maar deze zijn niet door je Sim op te roepen. Deze geesten zijn verbonden aan de kaveleigenschap Eilandgeesten.
Ze verschijnen spontaan en op willekeurige tijden als een soort blauwe waas. Wacht heel even totdat ze goed verschenen zijn en klik dan ergens op zo'n blauwe geest.

Je krijgt dan de volgende opties:
- Met geesten communiceren
- Geesten naar het hiernamaals laten gaan
- Geesten verbannen

Als je communiceert met de geesten krijgt je Sim de gemoedstoestand Eilandgeluk waardoor hij/zij voor 12 uur verbeteringen voor vaardigheden en behoeften ontvangt. Je ziet dan gedurende deze 12 uur regelmatig een blauwe waas rond je Sim verschijnen.
Als je kiest voor Geesten naar het hiernamaals laten gaan zullen ze allemaal verdwijnen zonder voordelen of consequenties voor je Sim.
Maar als je kiest voor Geesten verbannen worden ze kwaad, krijgt je Sim de gemoedstoestand Eilandvrees en raakt voor 6 uur gespannen +2.


Vulkaan en Lava bommen

Eiland Leven voegt de nieuwe kaveleigenschap Vulkaanactiviteit toe aan het spel. Op een kavel met deze eigenschap (alleen mogelijk op kavels in Mua Pel'Am) kun je af en toe aardbevingen, stomende hitte en hier en daar een lavabom verwachten. Zo'n lavabom kan je Sim's huis in brand zetten.

Maar er zijn ook nog 2 mogelijkheden om een lavabom op te roepen en deze zijn niet gebonden aan de kaveleigenschap Vulkaanactiviteit of aan Mua Pel'Am.

Door een Sim met de bijzondere eigenschap: Sulani Mana (zie de toelichting bi Eilandgeesten)
Hij/zij kan om de paar uur overal in Sulani vulkanische bommen oproepen die dan rakelings langs je Sim's huis vliegen en daar landen. Deze lavabom zal het huis van je Sim niet in brand zetten, maar ergens buiten landen.

Door een eilandgeest. De tweede optie is dat, heel spontaan, bij een bezoekje van de eilandgeesten, een van deze geesten een lavabom oproept. Je kunt deze actie niet besturen want zo'n geest doet dat soms uit zichzelf. Het effect is hetzelfde als van een Sim met de eigenschap Sulani Mana, dus deze lavabom kan overal neerkomen, maar het zal altijd op de kavel van je Sim zijn.

Laat je Sim zo'n gloeiendhete lavabom niet aanraken (zie dood door verbranding) maar wacht tot deze is afgekoeld. Als je dan op de lavabom klikt krijg je 2 opties:
- Decoratief maken
- Openbreken

Als je kiest voor decoratief maken zal de lavabom veranderen in een stuk rots dat niet verpulvert bij het volgende vulkanische evenement. Je kunt deze rots in de bouwmodus gewoon verplaatsen.
Als je de lavabom openbreekt vind je per keer verschillende geologische voorwerpen in je inventaris, zoals bijvoorbeeld kristallen, elementen, metalen e.d. 

Als je geen van beide opties kiest zal de afgekoelde lavabom op een gegeven moment gewoon verdwijnen.


In water zoenen

Eiland leven voegt een nieuwe romantische interactie tussen twee Sims toe: in water zoenen. Niet alleen in de oceaan in Sulani is dit een optie, maar het kan in elke wereld ook in een zwembad worden gebruikt. 
Daarnaast is er ook de Zoen van ZeemeerSim (- 30 hydratatie) die alleen mogelijk is in Sulani.

Zie meer informatie hierover bij het aparte onderwerp over ZeemeerSims.


Muziekstation: Eilandzender

Er is een nieuwe muziekzender toegevoegd: Eilandzender. Je vindt ook een nieuwe Locatie Muur Speaker met deze zender in de koopmodus. ​Je kunt naar de nieuwe muziek luisteren via de speakers en stereo. 

Sims, met de eigenschap Kind van het Eiland, die naar de eilandzender luisteren krijgen de gemoedstoestand Speels +1 omdat ze zich bij deze muziek erg thuis voelen.


Ojaa! onder de waterval

De nieuwe Ojaa! locatie is onder de waterval op Mua Pel'Am (vulkaaneiland) Ga met je liefje naar de waterval en kies voor de optie Ojaa! of zelfs voor Een kindje proberen te maken met....

Je kunt onder de waterval ook:
- Douchen
- Erin spelen
- Kikkers aantrekken (carrière Natuurbeschermer)
- Naakt douchen
- Spelen met ...


Voedselkraampjes

Er zijn 2 nieuwe voedselkraampjes aan het spel toegevoegd: Jess' Eiland BBQ Keet ($1800) en Zee's E-Z Poke Kraampje($1800)

Vooral Zee's E-Z Poke Kraampje is bijzonder omdat je hier je eigen gevangen vis mee naartoe kunt nemen en laten bereiden.
Als je gevangen vis in je inventaris hebt en op het kraampje klikt, krijg je o.a. de optie Neem je eigen vis mee.....
Als je daarop klikt krijg je een pop-up met alle vissen die in je inventaris zitten. Je kunt dan zelf aangeven welke vis gebruikt moet worden en daarna voor welk gerecht.
Je betaalt dan ongeveer een kwart van de prijs die normaal voor de gerechten wordt gevraagd.
Prima oplossing voor spelers die spelen met de kaveleigenschap Buiten het Netwerk (Off the grid).

Na het eten van een gerecht van een kraampje, 'verdwijnt' het lege bord niet (zoals gewoonlijk) maar blijft als 'rotzooi' achter op de kavel. Je wordt dus op deze manier attent gemaakt op de vervuiling van stranden e.d. en je zal je Sim zelf het afval naar een afvalbak moeten laten brengen.

Er zijn 9 nieuwe maaltijden die je Sim thuis kan bereiden of bij een van de voedselkraampjes of met de Sulani Vulkanische BBQ Schroeier kan kopen of bereiden.
De Kokoscake kan alleen thuis bereidt worden vanaf niveau 3 van koken. Er zijn ook 2 nieuwe drankjes aan het spel toegevoegd.

De Sulani Vulkanische BBQ Schroeier biedt nog meer gerechten maar deze zijn niet nieuw toegevoegd.

Maaltijden van Zee's E-Z Poke Kraampje:
- Broodje Vis
- Pokebowl
- Visstoofpotje
- Gebakken vis

Thuis vanaf niveau 3 van koken:
- Kokoscake

Maaltijden van Jess' Eiland BBQ Keet :
- Barbecuezalm
- Tropische groenten (ook met Sulani Vulkanische BBQ Schroeier)
- Kalua varkensvlees (ook met Sulani Vulkanische BBQ Schroeier)


Maaltijden met Sulani Vulkanische BBQ Schroeier:
- Varkensvlees Adobo

Drankjes:
- Kava
- Pure Cocolata


Weertype: Moesson

​Vereist het Sims 4 Uitbreidingspakket Jaargetijden.

Eiland Leven heeft een weerbeeld dat uniek is voor Sulani: de moesson (tropische onweersbui). Een moesson kan plaatsvinden van de late zomer tot de late herfst.
Een moesson duurt kort maar is hevig en kenmerkt zich door zware regenval, donkere wolken, harde wind en bliksem!
Na zo'n tropische onweersbui zie je een prachtige regenboog verschijnen!

De lente, zomer en herfst kenmerken zich verder door verschillende soorten weer zoals (gedeeltelijk) bewolkt, winderig, regen of helder. Deze seizoenen hebben warme temperaturen vanaf de tweede helft van de ochtend waarbij ze pas later op de avond afkoelen. Tijdens de winter zijn de dagen koel.

Als je Sim ZeemeerSimis heeft hij/zij bepaalde extra krachten/gaven. Door te blazen op een schelp kunnen ze zo'n Stort- of Onweersbui of weer een Heldere hemel oproepen. Dit kost ze 75 hydratatiepunten per oproep, dus let erop dat ze genoeg gehydrateerd zijn voordat je zo'n actie laat uitvoeren. 

​Kijk voor overige informatie over ZeemeerSims bij het aparte onderwerp hierover.


Evenementen

Eiland Evenementen
De inwoners van Sulani zijn erg vriendelijk en houden ervan om gezellig samen te komen.
Ohan'Ali, de hoofdstad van Sulani, heeft een mooi paviljoen waar vrijwel elke avond, vanaf ongeveer 19.00 uur, wat te doen is en de bewoners samenkomen.
De versieringen van het plein voor het paviljoen veranderen iedere keer. De bezigheden variëren van een gezellige BBQ, een groot kampvuur waar o.a. gedanst kan worden of een vuurdans kan worden opgevoerd, schildersezels en instrumenten die klaarstaan om te gebruiken of kraampjes waar spullen verkocht worden.
Vergeet dus niet om hier af en toe een kijkje te nemen, te chillen met de andere bewoners en te genieten van een gratis maaltijd en een kommetje kava.

Ook langs het strand op Ohan'Ali ligt een openbaar strand (geen officiële kavel) waar je Sim af en toe andere bewoners kan ontmoeten, zonnebaden en/of een hapje eten bij het voedselkraampje of meedoen aan een viswedstrijd. Ook hier wisselt de versiering en de opties die je krijgt aangeboden.

Helaas krijg je geen aankondiging van deze evenementen, dus je kunt het beste af en toe even uitzoomen op Ohan'Ali en dan kijken of er een evenement plaatsvindt.

Het leuke van Sulani is dat het een beetje het idee geeft van een open wereld. Zowel op Lani St. Taz als op Mua Pel'Am en Ohan'Ali is het mogelijk om vanaf één van de officiële kavels over de rest van dat eiland rond te lopen, behalve als je naar een andere officiële kavel wilt, want dan krijg je eerst een kort laadscherm.

In het geval van de eiland evenementen kan je Sim dus vanaf een van de officiële kavels op Ohan'Ali gewoon lopen naar het paviljoen of het openbare strand (zijn geen officiële kavels) en deelnemen aan de (sociale) activiteiten.


Kavafeest

 

Een nieuw sociaal evenement is het Kavafeest. Gebruik de speciale Kava Kom om je eigen mix te mixen en breng een toost uit op oude en nieuwe vrienden.
Pas op, want overmatige consumptie van kava kan leiden tot langdurige en extreme niveaus van ontspanning!

Dit evenement kent 3 uitdagingsbeloningen:
- bij brons ontvangt je Sim 3 kavawortels
- bij zilver een willekeurige schelp van de schelpencollectie
- bij goud een voorwerp uit de verborgen schat collectie.
Per evenement ontvang je maar 1 beloning.

Bij voltooien van dit evenement ontvangt je Sim voor 2 uur een boost zelfverzekerd +1 en Blij +2.


Doodsoorzaken

Dood door verdrinking

Deze doodsoorzaak is al langer in het spel aanwezig want Sims konden al verdrinken in een zwembad en in de De Verlichtende Exotische Watertuin uit Word Beroemd. Met Eiland Leven is zwemmen in de oceaan geïntroduceerd en dit is een nieuwe locatie waar Sims kunnen verdrinken.

Verdrinken kan overal in de oceaan gebeuren, net als in zwembaden en zal met name gebeuren als je Sim kramp krijgt tijdens het zwemmen (en als hij/zij dan niet gelijk het water uitgaat), bij een heel laag energie niveau, door de sirene's roep van een ZeemeerSim of na een bericht dat er haaien zijn.
Haaien op zich zorgen niet voor het doodgaan van je Sim (ze worden niet opgegeten) maar het is, net als bij kramp, verstandig dat ze na zo'n waarschuwing snel het water uitgaan om erger te voorkomen.
Magere Hein draagt een snorkel en de urn van je overleden Sim vind je drijvend op een reddingsboei in de oceaan.

Je krijgt een melding dat je Sim is overleden op een andere locatie dan thuis en dat de urn of grafsteen te vinden is op de kavel die het dichtste bij die plek in de buurt ligt.
Je kunt ook de urn ophalen door een andere Sim naar de reddingsboei te laten zwemmen en de urn in zijn/haar inventaris te plaatsen.


Dood door verbranding

Dood door verbranding is geen nieuwe doodsoorzaak, maar met eiland Leven is een nieuwe mogelijkheid voor deze dood toegevoegd. 
Als je Sim zo dom is om met een neergestorte, gloeiendhete, lavabom de interactie proberen om aan te raken uithaalt, kan de afloop wel eens verschrikkelijk zijn.


Carrières

Natuurbeschermer (fulltime)

Je hebt elke natuurdocumentaire bekeken de er is en je weet in welk gevaar de planeet verkeert. Van het onderwijzen van het publiek tot het uitvoeren van onderzoekexpedities, jij wil echt een verschil maken. Veranderingen gebeuren niet van vandaag op morgen, maar als je volhoudt zou je harde werk zomaar eens tot een bloeiend ecosysteem kunnen leiden!

De werktijden zijn in het begin van deze carrière van 8.00 tot 16.00 uur en de werkdagen zijn op maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.
Je kunt je Sim aan deze fulltime carrière laten beginnen door op de laptop/computer, via de telefoon of via het carrièrepaneel een carrière te selecteren. 

Zodra niveau 10 van deze carrière is behaald (hetzij als Marinebioloog, hetzij als Milieumanager) zal de ecologie op Sulani er heel wat beter voorstaan dan aan het begin. Het is dus echt leuk om deze carrière met je Sim te volgen.

Zodra je met de carrière bent gestart, krijg je een pop-up scherm waarin gevraagd wordt of je Sim vast een voorsprong wil opbouwen door de werktaak Natuurbehoud onderzoeken uit te voeren. Je hoeft dit niet te doen, maar als je ervoor kiest zorg dan dat deze taak is uitgevoerd voordat de volgende werkdag begint. Je kunt deze taak voltooien door op de computer te kiezen voor de optie Natuurbehoud onderzoeken waarbij je gelijk de inzichtvaardigheid, die je nodig hebt voor deze carrière, verhoogd.

De eerste werkdag is aangebroken en je krijgt een pop-up met de vraag of je met je Sim naar het werk wil gaan, thuis wil werken of  vakantie wil opnemen. Als je meegaat naar het werk, zal dit net zo functioneren als bij een parttime carrière. Je Sim verdwijnt van de kavel en komt uit zichzelf na afloop van de werkdag weer terug. Tijdens de afwezigheid van je Sim krijg je alleen een enkele pop-up vraag die je moet beantwoorden. Het is dus leuker om thuis te werken zodat je met je Sim allerlei opdrachten kunt uitvoeren.

​Als je kiest voor thuiswerken kun je in het carrièrepaneel vinden wat de dagelijkse taken zijn en ook aan welke promotietaken je Sim moet werken.

Natuurbeschermer

In de eerste fase van deze carrière zal je Sim het meeste bezig zijn met het Onderzoeken van Natuurbehoud (op de computer) en met het Bewustzijn over natuurbehoud verspreiden. Dit laatste hoeft je Sim maar naar 1 andere Sim te doen om deze dagtaak te vervullen. Later komen er nog een paar andere taken bij zoals foto's maken van en het wildleven bestuderen op Mua  Pel'Am. De inzichtvaardigheid moet verhoogd worden om promotie te maken.

Zodra je niveau 5 hebt behaald ontvangt je Sim de prachtige Natuurbeschermer kano in zijn/haar inventaris. Deze kano heeft vanaf niveau 6 de mogelijkheid om een Bloemzijl in- of uit te schakelen. Bij behalen van niveau 6 ontvangt je Sim ook nieuwe Natuurbeschermerkleding.

Na niveau 6 krijg je de keuze tussen 2 takken van deze carrière: Marinebioloog of Milieumanager. Beide takken hebben nog 4 niveaus.

Marinebioloog

De tak Marinebioloog  vereist niet alleen een steeds hoger niveau van de inzichtvaardigheid, maar ook de fitnessvaardigheid wordt als eis voor promotie gesteld. De werktijden zijn van 8.00 tot 15.00 uur en de werkdagen zijn op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.

Je Sim zal zich bij deze tak met name bezighouden met Natuurbehoud onderzoeken o.a. door middel van het nemen van proefmonsters, het oceaanleven inspecteren en het opstellen van rapporten. Verder blijft een dagelijkse taak het Bewustzijn over natuurbehoud verspreiden.
Verder zal je Sim alert moeten blijven op het opruimen en schoonhouden van Mua Pel'Am, zowel op het land als in de oceaan.

Als niveau 9 is behaald krijgt je Sim een wetsuit (duikpak) als beloning en bij het voltooien van deze tak ontvangt je Sim de bonuseigenschap Meester der Zeeën.

Oceaan fotograferen

Oceaan inspecteren


Milieumanager 

De tak Milieumanager  vereist niet alleen een steeds hoger niveau van de inzichtvaardigheid, maar ook de vaardigheid charisma wordt als eis voor promotie gesteld. De werktijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur en de werkdagen zijn op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag.

In deze tak houdt je Sim zich bezig met subsidies voorbereiden en aanvragen, wetenschappelijke artikelen schrijven, milieubeleid raadplegen en aandacht vragen voor natuurbehoud.

Verder zal je Sim alert moeten blijven op het opruimen en schoonhouden van Mua Pel'Am, zowel op het land als in de oceaan. 

Als niveau 10 is behaald krijgt je Sim een de 'Zie je me nou'? Camera als beloning en de bonuseigenschap Natuurlijke Spreker.

Oceaan opruimen

Strand opruimen

Als je alles goed doet, krijg je halverwege deze carrière een pop-up met de melding dat Mua Pel'Am verbetert! Je bent er nog niet maar ziet duidelijk vooruitgang.

Halverwege: er verschijnen overal bloemen en het koraal komt tot leven


Schildpadden 

Je bent goed bezig, dus blijf doorgaan op de ingeslagen weg. Blijf zoveel mogelijk andere Sims attent maken op het behoud van de natuur, ruim rommel op en voer de dag- en promotietaken uit. Als beloning van al je harde werk krijg je uiteindelijk een pop-up met de melding dat Mua Pel'Am floreert! 

Je hebt het uiteindelijke doel bereikt: een florerende ecologie op Mua Pel'Am. Je ziet vlinders en prachtige bloemen, het koraal is volop aanwezig en ziet er kleurrijk uit en er zijn meer bijzondere vissen. dolfijnen en schildpadden in de oceaan te vinden.
​Als ultieme beloning krijg je de mogelijkheid om babyschildpadden te bekijken op hun geweldige reis naar de oceaan. Zodra het broedseizoen is begonnen krijg je hier een melding van en je kunt dan naar Mua Pel'Am reizen om dit bijzondere evenement bij te wonen.

Zeeschildpadden zijn terug in de oceaan!

Babyschildpadden op weg naar de oceaan


Parttime carrières

Eiland Leven voegt 3 nieuwe parttime carrières toe aan het spel: duiker, strandwacht en visser. 
Sommige parttime carrières hebben de optie om zelf de werktijd te kiezen. Deze is meestal óf in de morgen óf in de middag/avond.
Je Sim kan meerdere parttime carrières tegelijk hebben, zolang de werktijden elkaar niet overlappen.
Als je eenmaal een werktijd hebt gekozen, kun je deze niet meer wijzigen behalve als je Sim ontslag neemt en de carrière weer opnieuw kiest.

Je kunt je Sim aan een parttime carrière laten beginnen door op de laptop/computer, via de telefoon of via het carrièrepaneel een carrière te selecteren. 

​Zoals bij alle parttime carrières zal je Sim zelf naar het werk gaan (verdwijnt van de kavel) en na afloop weer terugkomen op je kavel. Je kunt dus niet mee naar het werk of thuiswerken.

Duiker 

Pak je snorkel en ga aan de slag! Het werk van een duiker draait om het verkennen van de uitgestrekte oceaanbodem. 

Deze carrière kent 3 niveaus met vaste werktijden en geen opdrachten die thuis vervuld moeten worden.
Om te kunnen promoveren binnen de duiker-carrière moet je Sim bepaalde duikvoorwerpen aanschaffen. Je kunt deze kopen bij een rode boei die je in dieper gelegen water in Sulani vindt.


Strandwacht 

Zonnebrandcrème, fluitjes en hier en daar een haai maken allemaal deel uit van het dagelijkse leven van een strandwacht. Ben je dol op zwemmen, veiligheid en schreeuwen tegen baldadige kinderen die elkaar proberen te verdrinken? Dan is deze parttime carrière echt iets voor jou! 

Deze carrière telt 3 niveaus, waarbij je kunt kiezen uit twee werktijden: van 8.00 - 12.00 óf van 17.00 tot 21.00 uur ​en heeft geen opdrachten die thuis vervuld moeten worden.

Er zijn echter wel 2 opties die je Sim buiten het werk kan uitvoeren:
- Op strand patrouilleren (klikken op de grond)
- Strandflex (klikken op een andere Sim)


Bij Op strand patrouilleren neemt je Sim een stoere houding aan en observeert de omgeving. Je Sim krijgt de  gemoedstoestand geconcentreerd +1 voor 1 uur.
Strandflex is een woord dat we hier niet kennen (voor zover ik weet) maar zorgt ervoor dat je Sim heel stoer zijn/haar spierballen laat zien en indruk maakt op andere Sims (uitsloven). Dit geeft je Sim de gemoedstoestand zelfverzekerd +1 voor 1 uur.

Patrouilleren

Strandflex


Visser

Relax aan het water en laat de vissen naar jou komen. Als visser draait het allemaal om hoe je ze vangt (haak, lijn en dobber)! 

Deze carrière telt 3 niveaus, waarbij je kunt kiezen uit twee werktijden: van 5.00 - 9.00 óf van 21.00 tot 1.00 uur ​en heeft geen opdrachten die thuis vervuld moeten worden.
Deze carrière heeft wel de eis dat je Sim de visvaardigheid verhoogd, dus dat is een klusje waar je ook buiten het werk mee bezig kunt zijn.

1 van de 2 outfits die je Sim ontvangt als Visser

Visvaardigheid verhogen


Klusjes vinden

Een nieuwe optie bij de carrières is Klusjes vinden. Je Sim kan hiermee af en toe wat geld bijverdienen en zelf bepalen wanneer dat uitkomt. Ieder klusje heeft wel een deadline en vereist soms een bepaald vaardigheidsniveau.

Je kunt een klusje uitzoeken via de telefoon, de computer of via het carrièrepaneel, maar dit kan alleen overdag vanaf 08.00 uur.
Je krijgt dan een pop-up met allerlei klusjes die per keer verschillen en waar alle informatie is te vinden.

Zodra je een klusje hebt aangenomen kun je met je muis over de klus in het carrièrepaneel gaan en daar staat precies aangegeven hoe je de klus moet klaren. 

Als de opdrachtgever tevreden is krijg je de beloofde vergoeding uitbetaald, soms met een fooi en soms ook met een ander voordeel zoals een (verbeterde) relatie met de opdrachtgever.


ZeemeerSims

Kijk bij Creëer een ZeemeerSim voor de informatie over CAS.

Gewone Sim naar een Zeemeersim transformeren 

Je kunt een ZeemeerSim niet alleen in CAS creëren, maar ook een gewone Sim tijdens het spelen, transformeren naar een ZeemeerSim.
Dit kan via cheats maar dat werkt niet optimaal, zeker niet als je je Sim weer terug wilt transformeren naar een gewone Sim.

Het beste werkt het door je Sim Zeemeerwier te laten eten. Dit Zeemeerwier is te verkrijgen door:
​- de verborgen grot in Mua Pel'am te verkennen (soms meerdere keren nodig)
- rommel op het strand en in de zee op te ruimen

- een dolfijn te vragen om te apporteren
- te duiken naar schatten (je hebt hier het schatgereedschap voor nodig; te koop bij een duikboei)
- het te kopen op de beloningenmarkt voor 500 punten

​Als dat allemaal niet lukt of te lang duurt, kun je het ook via bb.showhiddenobjects/Debug vinden. 

Zorg dat je Sim het Zeemeerwier in zijn/haar inventaris heeft, klik erop en kies dan de optie opeten. Zodra je Sim dit heeft gedaan krijgt hij/zij de gemoedstoestand Vreemde sensatie (energiek +3). Je Sim heeft nu 24 uur om zich in de oceaan te begeven waardoor de transformatie naar ZeemeerSIm zal plaatsvinden.

Zodra je Sim zich in de oceaan begeeft zal hij/zij direct veranderen in een ZeemeerSim met alle bijbehorende opties. Ook in CAS heeft je Sim nu 2 gedaantes die beide te bewerken zijn (zie het onderwerp: Creëer een ZeemeerSim). De behoefte hygiëne is nu gewijzigd in hydratatie.


Behoeften

Als een ZeemeerSim  niet in contact is met water, zal de behoefte hydratatie langzaam minder worden.
Je kunt dit op peil houden door water te drinken, te douchen of in bad te gaan, te zwemmen in een zwembad of de oceaan, tanden te poetsen, handen te wassen en als je Jaargetijden hebt, te spelen in de regen.

Als een ZeemeerSim bijzondere gaven gebruikt zal de hydratatie sneller teruglopen (zie overzicht). Hoewel een ZeemeerSim niet komt te overlijden bij een lage hydratatie, is het verstandig om er wel op te letten.

Alle overige behoeften werken hetzelfde als bij een gewone Sim, maar..... als je ZeemeerSim vis eet zal hij/zij zich niet prettig voelen omdat hij zich verbonden voelt met alles in de oceaan. Je Sim krijgt dan de gemoedstoestand Maagruzie (Ongemakkelijk +1) voor 1 uur, omdat het verorberen van een vismaatje een smerig gevoel heeft gegeven.


ZeemeerSim kinderen

​Als een Zeemeermin en een Zeemeerman samen een kind krijgen, zal de baby die wordt geboren ook een ZeemeerSim zijn. Maar ze krijgen hun speciale gaven en vinnen pas als ze een tiener zijn.

Als een Zeemeermin / Zeemeerman een kind heeft met een gewone Sim, is er een kans van 50% dat het een Zeemeermin / Zeemeerman wordt. 

Je kunt zien of je kind een ZeemeerSim is als ze rechts, onder de Hygiëne balk, het pictogram van een ZeemeerSim hebben óf door naar CAS te gaan. Je ziet dan een ZeemeerSim staart boven de kenmerkende eigenschappen van het kind.


Speciale opties 

Een ZeemeerSim heeft, naast alle opties die een gewone Sim in de oceaan heeft, ook onderstaande opties:
- Slapen in de oceaan
- Zonnebaden in de oceaan

Verder kunnen ZeemeerSims:
- (vrij) duiken zonder duikuitrusting
- niet snorkelen
- geen ladders gebruiken
- als ZeemeerSim in een bad liggen
- in een zwembad zwemmen

TIP: hoe hoger de fitnessvaardigheid van je ZeemeerSim, hoe mooier en sierlijker hij/zij zal zwemmen. Handig is dat de fitnessvaardigheid vanzelf hoger wordt door het zwemmen in de oceaan.

(vrij)duiken zonder duikuitrusting

Slapen in de oceaan

In bad gaan als ZeemeerSim


Bijzondere gaven 

ZeemeerSims hebben bijzondere gaven maar het kost hydratatiepunten om die uit te voeren. Het beste kun je deze opties uitvoeren als je ZeemeerSim in de oceaan is waardoor de hydratatie hoog blijft. Met de opties die op het land plaatsvinden moet je dus goed opletten dat de hydratatie niet te laag wordt. 

Zie voor de opties van een Stortbui, Onweersbui of Heldere hemel oproepen ook het onderwerp Speltoevoegingen.

TIP: Als je Sim een Zoen van ZeemeerSim in de oceaan krijgt, kan je Sim niet alleen langer onder water duiken, maar krijgt zijn/haar adem ook een ziltig vleugje munt. Het geeft de gemoedstoestand Aquatische adem en ook een boost zelfverzekerd met de gemoedstoestand Blij + 1.


ZeemeerSim naar een gewone Sim transformeren

​Ook dit is mogelijk. Zorg dat je ZeemeerSim 2 Zeemeerwier in zijn/haar inventaris heeft, klik erop en kies dan de optie Opeten. Zodra je Sim 1 zeemeerwier heeft opgegeten krijgt hij/zij de gemoedstoestand Verbeterde sensaties (geconcentreerd +1). Deze gemoedstoestand duurt 4 uur. Als je Sim binnen deze 4 uur een tweede zeemeerwier eet, zal hij/zij direct transformeren naar een gewone Sim.


Dolfijnen

Dolfijn roepen

​Met de Sims 4 Eiland Leven is het mogelijk om te zwemmen met dolfijnen!
Je vindt ze overdag in de buurt van een groene boei en ze duiken uit zichzelf op, waardoor je de mogelijkheid krijgt om een aantal interacties met ze uit te voeren.
​Als dat niet gebeurt, zoek dan naar een school vissen in de buurt van de groene boei, klik erop en gebruik de optie Dolfijn roepen

​De normale dolfijnen zijn grijs maar een ZeemeerSim kan een blauwe dolfijn oproepenDit kost ze dan wel -30 hydratatie.
Gewone Sims kunnen een dolfijn, normaal gesproken, alleen oproepen in de buurt van een groene boei, terwijl ZeemeerSims dit overal in de oceaan kunnen doen. 

Maar .... hoe schoner de eilandengroep Mua Pel'Am, hoe meer dolfijnen je in het diepere gedeelte van de oceaan vindt. ​Hiervoor hoeft je Sim dan niet in de buurt van een boei te zijn.

Grijze dolfijn duikt ineens op

ZeemeerSim roept een blauwe dolfijn op


Vrienden worden

Probeer een vriendschapsband met een dolfijn op te bouwen waardoor er meer opties ontgrendeld worden. Wees in het begin voorzichtig met de optie Dolfijn speels bespetteren want dat stellen ze niet altijd gelijk op prijs. 
ZeemeerSims hebben gelijk een zielsverwant relatie met een dolfijn, terug te zien in het relatiepaneel, en kunnen altijd een blauwe dolfijn oproepen met de optie Dolfijnmaatje roepen.Ze ontgrendelen dus sneller de verschillende opties met een dolfijn. 

Opties met een dolfijn zijn:

 • Met dolfijn praten
 • Dolfijn aaien
 • Dolfijn speels bespetteren (of Gemeen bespetteren: met eigenschap grapjas, verlaagd de vriendschap)
 • Vragen om onder te worden gespetterd (alleen met de eigenschap Kind van de Oceaan)
 • Kunstje verzoeken.....
 • Dolfijn voeren ($2)
 • Naam
 • Wegsturen

Dolfijnen ontwikkelen sneller een vriendschapsband met een gewone Sim met de carrière Natuurbeschermer en/of de eigenschap Kind van de Oceaan. Ze blijven dan ook langer in de buurt van je Sim waardoor interacties sneller worden ontgrendeld.
Als de vriendschap hoog genoeg is, kun je de dolfijn een naam geven (en eventueel ook weer wijzigen) waardoor je een volgende keer de optie krijgt  ​(naam) roepen. Op die manier is het mogelijk de vriendschap met dezelfde dolfijn steeds verder te verhogen.


Kunstjes

​Op een gegeven moment krijg je de optie Kunstje verzoeken.... Als de dolfijn dat afwijst, moet je de vriendschapsband eerst nog verder verhogen met de andere opties, waardoor de dolfijn je Sim meer gaat vertrouwen.

Opties voor kunstjes zijn:
- Apporteren
- Dansen
- Over buik wrijven
- Springen
- Zoenen

Je Sim krijgt de gemoedstoestand Dolvriend (Blij + 2) voor 3 uur als hij/zij een dolfijn ziet optreden.
Als je kiest voor Apporteren kan de dolfijn met verschillende voorwerpen terugkomen, zoals bijzondere vissen, schatten, groente/fruit of zelfs met Zeemeerwier.


Albino dolfijn

Zodra Mua Pel'Am floreert (zie carrière Natuurbeschermer) bestaat de mogelijkheid dat je bij een boei rond deze eilandengroep een Albino (roze gekleurde) dolfijn tegenkomt.
Deze dolfijnen hebben dezelfde interacties als de andere dolfijnen (alleen Dolfijn voeren ($2) is vervangen door Aas ($2).
De dolfijn zal eerst Overdenken of hij je aardig vindt of niet en je Sim onderzoeken. Ze zijn dus eerst meer op hun hoede, maar heb je eenmaal hun vertrouwen gewonnen dan kun je ze altijd rond Mua Pel'Am oproepen.


Buitenactiviteiten

Over de Aqua-sjees, Dobberaars (luchtbedden), Ligstoelen en Uitleggerkano vind je meer informatie bij het onderwerp Bouwen/Kopen.

Peuters en honden

Eiland Leven maakt het mogelijk dat peuters ook kunnen genieten van de oceaan. Dit kan alleen als er een (jong) volwassene bij aanwezig is, hoewel deze niet zelf in het water hoeft te zijn. De animaties zijn schattig en als je peutertje speelt in de oceaan, zal hij/zij dit doen met een badeendje!

Peuters hebben in een ondiep gedeelte van de oceaan de volgende opties:
- Hier waden
- Hier zitten
- In oceaan spelen (fantasievaardigheid wordt hoger)

Verder hebben peuters nog de volgende opties op het strand:
- Hier zitten
- Hierheen gaan
- In het zand spelen (fantasievaardigheid wordt hoger)
- Zandsculptuur bouwen
- Zandsculptuur bouwen met ...

Honden konden al zwemmen in een zwembad, maar nu ook in de oceaan. Afhankelijk van het ras zal de hond wel of niet zelf de oceaan ingaan om te zwemmen.
Je kunt de optie Zwemmen met... gebruiken om je hond te kiezen in het pop-up scherm. Deze zal je Sim dan snel het water in volgen.
Als je Sim al in de oceaan is, kan hij/zij ook de hond roepen door op het fluitje op het pictogram van de hond te klikken. Deze zal dan snel het baasje volgen!


Snorkelen en Duiken 

Snorkelen
Het is voor gewone Sims mogelijk om bij een groene boei te gaan snorkelen (ZeemeerSims snorkelen niet Klik op de boei en kies snorkelen. Je Sim zet uit zichzelf een snorkelmasker op en verkent de oceaanbodem. Dit is altijd in ondiep water waardoor je het koraal kunt zien liggen.
Je Sim zal het meeste aan de oppervlakte van het water blijven en af en toe even onder water duiken.
Helaas is het niet mogelijk om met je Sim de oceaan onder water echt te verkennen. Je kunt wel de First person camera optie gebruiken (zie screen), maar dan zie je alleen de zandbodem en het koraal en niet het water. Dat is dus niet zo spectaculair. 

Duiken

Duiken kan je Sim doen bij een rode boei. Deze liggen in wat dieper water en als je erop klikt krijg je de volgende opties:

 • Hier vrijduiken
 • Vrijduiken naar ...  (naar schat of naar schelpen)
 • Duiken
 • Duiken naar .... (naar schat of naar schelpen) 
 • Onderwaterfoto's maken
 • Duikuitrusting ...

  De duikuitrusting biedt (afhankelijk van het fitness niveau) de volgende opties:
  - Duikmes ($250)
  - Torpedo ($500) (nodig voor speervissen)
  - Zuurstofmasker ($750)
  - Onderwatercamera ($1000)
  - Schatgereedschap ($1200)

  ZeemeerSims hebben geen duikuitrusting nodig en kunnen gewoon van alle duikopties gebruik maken.

  Je (Zeemeer)Sim kan duiken naar schatten of schelpen van de nieuwe huishoudcollectie en met de onderwatercamera kunnen ze prachtige foto's maken van de (niet officiële) collectie onderwaterfoto's. Het kan echter ook zijn dat ze met hele andere dingen of met niets weer naar boven komen. Geduld is een schone zaak bij het duiken! De animaties zijn niet spectaculair, want je Sim verdwijnt gewoon voor X tijd onder water en komt dan weer boven. Je kunt niet mee onder water. Het is met name handig om de collecties te vinden. 
  Zie voor informatie over de carrière Duiker het aparte onderwerp Carrières en Klusjes.

Vissen en Speervissen

Vissen

Je kunt op meerdere plaatsen in Sulani een hengel uitgooien door te klikken op een Visbord aan de waterkant of vanaf de Uitleggerkano of Natuurbeschermer Kano
Je krijgt dan de volgende opties (afhankelijk van niveau vissen):
- Gaan vissen
- Met aas vissen...
- Samen vissen met.... 
- Water onderzoeken

De optie om te gaan vissen is met de update van 18 juni 2019 nog verder uitgebreid met de volgende opties: 

 • Sims kunnen een paar nieuwe, op vissen gebaseerde, sociale acties uitvoeren om handige informatie te vergaren en niet speelbare personages aan te moedigen om te vissen.
 • Je kunt nu deelnemen aan vissen.
 • Beter ontwikkelde vaardigheidsniveaus leveren betere beloningen op, met nieuwe interacties voor de visvaardigheidsniveaus.
 • De nieuwe hengelactie Vissen voor grotere vangst verhoogt de kans op het vangen van zeldzame vissen.
 • Nieuwe beter ontwikkelde VFX-beelden bij zeldzame visstekken.
 • Je kunt Sims nu Bijscholen met vissen.
 • De gebruikersinterface voor vissen bevat nu betere informatie, waaronder werkboekinformatie met informatie over welk aas je moet gebruiken.
 • Welke vissen er gevangen kunnen worden verandert per wereld en er worden meer visstekken toegevoegd aan eerder uitgebrachte werelden.
 • Er wordt een nieuw aas-voorkeurssysteem toegepast op de meeste bestaande vissen, zodat je kansen op het vangen van een vis aanmerkelijk worden verhoogd.

Soms zal je Sim alleen maar rommel vangen, maar soms ook zeer waardevolle, beschermde en bedreigde vissoorten. In dat laatste geval krijg je een pop-up melding met de vraag of je de vis wilt vrijlaten of toch wil vangen. Het is aan jou wat je met deze vraag doet!
Dit past natuurlijk prima in het thema van dit pakket, waarbij veel aandacht wordt gegeven aan de verbetering van de ecologie.

Speervissen

Je kunt je Sim laten speervissen door bij een rode boei een duikuitrusting aan te schaffen inclusief een Torpedo ($500).
Deze torpedo ontgrendelt de optie Speervissen zodra je weer op de rode boei klikt.
Alle aangeschafte duikuitrusting blijft, ook na gebruik van de Torpedo, in bezit van je Sim. Je hoeft dit dus maar één keer aan te schaffen.

Speervissen is een weinig spectaculaire bezigheid om naar te kijken (net als duiken). Je Sim duikt onder water, komt af en toe weer even boven en duikt dan weer onder. Dit duurt een paar uur en verder is er niets te zien, want je kunt niet mee met je Sim onder water.
​Je moet dus maar afwachten waarmee hij/zij weer naar boven komt.


Zandsculpturen en Strandjutten

Zandsculpturen

Als je op zand klikt krijg je de volgende opties:
- Hier zitten (peuters)
- Hierheen gaan
- In het zand spelen (peuters en kinderen)
- Zandsculptuur bouwen
- Zandsculptuur bouwen met...
- Strandjutten...

Een zandsculptuur bouwen kan vanaf peuter t/m oudere. Je Sim kan het alleen doen of samen met een andere Sim en er kunnen verschillende vormen gebouwd worden. Dit gebeurt willekeurig dus hier heb je geen invloed op.
Een Sim kan ook de Zandsculptuur kapot trappen! Lekker om je even af te reageren!

TIP: De opties Zandsculptuur bouwen, Zandsculptuur bouwen met... (voor alle leeftijden) en In het zand spelen (peuters en kinderen) bieden de mogelijkheid om dit in elke wereld te doen.

Je kunt nu in elke wereld zelf een zandbak bouwen met elke soort zand uit Bouwen.
Voorzie de zandbak van het laagste randje wat je bij Hekken kunt vinden, verhoog het hier en daar een beetje met de terreintools en klik op het zand voor de opties. Je peuter/kind zal blij zijn met deze nieuwe speelmogelijkheid.


Strandjutten en Op schelp blazen

As je op zand klikt en kiest voor Strandjutten... krijg je de volgende opties:
- Op strand naar afval zoeken
​- Op strand naar schelpen zoeken

Je Sim gaat dan in het zand graven en vindt óf niks óf allerlei verschillende voorwerpen, variërend van afval tot schelpen of schatten uit de nieuwe huishoudcollecties en van alles daar tussenin. 
Als je echt afval vindt (vuilniszak) en je ruimt het op, help je het eiland om schoner te worden. Je kunt van alles vinden en daarom is het de moeite waard om je Sim te laten zoeken in het zand.
Peuters die Spelen in het zand graven soms ook voorwerpen of schelpen op. 

Als je klikt op de Doodgewone'Zeeschelp (op het strand of in je inventaris) kun je de emotionele aura inschakelen en deze geeft een inspirerende ​sfeer (inspirerend +1).

Je kunt op de Doodgewone' Zeeschelp ook de optie Op schelp blazen kiezen.
Dit roept Sims op die in de buurt zijn, maar die zullen wat vreemde reacties vertonen. Je kunt ze naar die vreemde reactie vragen en dan zullen ze bekennen dat ze eigenlijk ZeemeerSims zijn en dat ze de roep van deze schelp niet kunnen weerstaan.

Op strand naar schelpen zoeken

Op schelp blazen


Zonnebaden

Sims kunnen zonnebaden op bad-/strandlakens en lig-/loungestoelen. 
De opties zijn::
- Zitten (alleen op lig-/loungestoel)
- Zonnebaden in...
  - in badkleding zonnebaden
  - in blootje zonnebaden (alleen als er geen peuter/kind in de buurt is)
  - In huidige outfit zonnebaden
- Dutje doen
- In inventaris plaatsen (alleen de bad-/strandlakens en de Draagbare ligstoel  uit de update van 18 juni 2019)
- Relaxen
- Zonnebrandcrème aanbrengen (alleen als Sim op badlaken of stoel ligt)

 

Bruin worden of verbranden

Sims kunnen tijdens het zonnebaden Licht verbrandenLelijk verbranden of een Mooi kleurtje krijgen.

Let dus op eventuele waarschuwingen en haal je Sim tijdig uit de zon (of niet natuurlijk)!

Houd ook goed in de gaten welke kleding je Sim aanheeft tijdens het zonnen. Je wilt toch niet dat je Sim van die rare kleurafscheidingen krijgt?

Laat je Sim zich tijdig insmeren met zonnebrandcrème en niet op het heetst van de dag in de zon liggen bakken!

Je kunt je Sims zonnebrandcrème laten gebruiken zodra ze op een loungestoel of badlaken liggen.


Grap uithalen

​Kinderen hebben de optie: Grap uithalen met zonaanbidderKlik met je kind Sim op een zonnende Sim en kies deze optie. Het kind zal dan willekeurig zonnebrandcrème over de zonnende Sim aanbrengen.
Zodra de Sim stopt met zonnen, zie je het verbluffende resultaat! 
​De getroffen Sim krijgt voor 5 uur de gemoedstoestand Beschamend 'kleurtje' (Beschaamd +1) en ziet er stom uit! 

TIP: bij mijn Sim verdween dat 'stomme uiterlijk' niet na 5 uur (ik was al 4 dagen verder!), dus ik heb met een cheat de Sim weer aangepast naar gewoon!


Zwemmen en haaien

Zwemmen

Vanaf niveau 3 fitnessvaardigheid kunnen Sims de borstcrawl zwemmen. Ze zwemmen dan sneller door het water als bij normaal zwemmen (schoolslag).
Bij niveau 6 van de fitnessvaardigheid zal de zwemsnelheid nog hoger liggen. Je Sim doet dit uit zichzelf zodra het gewenste niveau is bereikt en niet alleen in de oceaan, maar ook in een zwembad.

Haaien

Helaas bevat de oceaan meer dan alleen die leuke dolfijnen en schildpadden. In wat dieper water kan je Sim ook ineens haaien tegenkomen. Opgegeten worden door haaien is geen nieuwe doodsoorzaak, maar een haai kan je Sim wel onder water trekken waardoor deze verdrinkt (zeker bij een laag energie niveau). Het is dus het beste om snel het water uit te gaan zodra je haaien signaleert!


Bouwen/Kopen

 

De bouw- en koopmodus is goed voorzien van nieuwe leuke voorwerpen en bouwmogelijkheden.

Alle voorwerpen om kavels in te richten stralen een tropisch sfeertje uit door het vrolijke kleurgebruik en de vormgeving met rotan en hout. Ook zijn er een aantal prachtige tropische planten, bomen en struiken toegevoegd.

Op de plaatjes hiernaast zie je de meeste voorwerpen, maar er zijn ook nog een paar voorwerpen die je kunt vrijspelen bij het behalen van bepaalde (carrière)doelen.

Bij decoraties is de nieuwe categorie plafonddecoraties toegevoegd waardoor je o.a. de ventilatoren makkelijker terug kunt vinden.

Bij voorwerpen selecteren is de optie Eiland toegevoegd waarmee je een selectie te zien krijgt van allerlei voorwerpen die in je bezit zijn en die goed bij deze sfeer passen. De selectie is dus afhankelijk van de pakketten die je hebt geïnstalleerd.


Toelichting op:

Aqua-Sjees
Je Sim kan zelfs in z'n blootje op de Aqua-sjees zitten! Hij is te koop voor $2100 of €2500 en heeft de volgende mogelijkheden:
- Besturen
- Rondvaren op de Aqua-Sjees
- Aqua-Sjees een andere naam geven
- In inventaris plaatsen
- Extra's:
  - verfpatroon wijzigen
  - Lampen toevoegen ($500)
  - Muziekspeler toevoegen ($1000)
  - Streamers toevoegen ($500)
  - Vlamornamenten toevoegen ($1000)
  - Vuurwerkpod toevoegen ($500)


Culinaire Strandkeet
De Culinaire Strandkeet vind je langs de weg in Sulani en hij is te koop voor $1800, Je kunt er allerlei strandspullen kopen zoals o.a.
- Vissenval
- Ananas, koksnoot, kavawortel en tarowortel
- Aqua-sjees in 2 uitvoeringen
- Badlakens in 4 uitvoeringen
- dobberaars in 3 uitvoeringen
- draagbare ligstoel
- Uileggerkano in 2 uitvoeringen
- Visboeken 3 delen


Dobberaars
Dobberaars zijn er in 3 uitvoeringen:
- Klassieke dobberaar ($70)
- Pizza Paradijs Dobberaar ($90)
- Dobbertje Walvisstijn Dobberaar ($110)

Je kunt ze in wat dieper water neerleggen waarna je de volgende opties hebt:
- Relaxen
- Dutje doen
- Zonnebaden
- In je blootje zonnebaden
- in inventaris plaatsen


Goed Ouderwets Kampvuur
Het kampvuur kost $600 en biedt meerdere opties. Je vindt het kampvuur vaak bij openbare evenementen in Sulani. Je kunt het ook op je eigen kavel plaatsen en genieten van alle mogelijkheden:
​- Brandstof toevoegen
- Chillen
- Dansen
- Spelen
- Vuurdans
- Andere kleur vuur (14 opties)


Kava Kom
De Kava Kom is te koop voor $100 en is een leuk voorwerp als je Sim bezoek heeft of een feestje geeft. Het kost €18 om Kava te bereiden en je hebt er niet speciaal verse kavawortels voor nodig.

Het drinken van Kava verhoogd de gezelligheid en je kunt zelfs een Kavatoostuitbrengen.
Sims worden door het drinken van Kava kalm en krijgen een boost zelfverzekerd en de gemoedstoestand Blij +1.

Je kunt zelfs een speciaal Kava evenement houden. Zie hiervoor de informatie bij het aparte onderwerp Evenementen.


Ladder
De ladder moet aan een stijger in diep water worden geplaatst is er in 2 uitvoeringen:
- Open Water Ladder ($160) 
- Open Water Aanlegplaats en Ladder ($160)

De ladder biedt de volgende opties:
- Bommetje
- Omhoog klimmen (niet voor ZeemeerSims)
- Omlaag klimmen (niet voor ZeemeerSims)
- Omlaag springen
- Zwanenduik


Loungestoelen
​Naast de met de update gratis toegevoegde Plastic Loungestoel zijn er met deze uitbreiding nog 2 uitvoeringen toegevoegd:
- Adembenemende Ademende Loungestoel ($65)
- Aanlokkelijke Teakhouten Ligstoel ($80)

De Loungestoel biedt de volgende opties:
- Hier zitten en kletsen
- Zitten
- Zonnebaden in.... (huidige kleding/badkleding/blootje)
- Dutje doen
- In inventaris plaatsen (alleen de plastic uitvoering)
- Relaxen


Schommel
De 'Schommelen Maar' Houten Schommel is niet goedkoop, want hij kost $3000.

Je kunt de schommel op elke plaats op je kavel plaatsen (dus ook op een veranda) en het leuke is dat je met de cheat bb.moveobjects de schommel ook gedeeltelijk in laag water kunt plaatsen.

Je Sims beleven dan nog meer plezier bij het schommelen en het geeft gelijk een beetje verkoeling.


Sulani Vulkanische BBQ Schroeier
Deze BBQ is te koop voor $1000.

Het is een bijzondere manier van BBQ'en en typisch voor de Polynesische cultuur. Je kunt er speciale gerechten in bereiden maar houdt er rekening mee dat dit langer duurt dan op een gewone BBQ (zie voor de gerechten het onderwerp Speltoevoegingen).

Als je Sim dus een feestje wil geven met dit bijzondere eten, start dan vroeg genoeg met de bereiding.


Kano's
De kano is er in 2 uitvoeringen en je kunt hem in diep water of op het land neerleggen. De kano kan zelfs mee in de inventaris van je Sim!
- de Uitleggerkano ($1800)
- de Natuurbeschermer Kano ($2000) Deze wordt ontgrendeld op niveau 5 van
​  de Natuurbeschermer carrière; je vindt deze dan gratis in je inventaris.

Opties zijn: - Rondvaren- Loungen- Zitten- Andere naam geven- Uit de kano stappen- In inventaris stoppen- Gaan vissen
Op de Natuurbeschermer Kano kun je ook nog het Bloemzeil inschakelen


Admiraals vissenval
De vissenval kun je kopen voor $75 en plaats je in niet te diep water.
Je kunt de val:
- In inventaris plaatsen
- Val zetten
- Aas toevoegen
- Val controleren
- Val legen
- Vis vrijlaten

Laat een ZeemeerSim nooit een Val zetten, alleen eventueel Vis vrijlaten, want zij zijn verbonden met alles in de oceaan en een val doet hun 'vriendjes' kwaad.


Ingerichte ruimtes

Eiland Leven voegt 9 ingerichte ruimtes toe aan het spel. Gebruik deze als je niet zo goed in bouwen bent, om inspiratie op te doen of om makkelijk bepaalde voorwerpen terug te vinden.


Sims van EA

Maxis heeft op de Galerie een Sim en een Sim familie geplaatst die gebruikt zijn voor de demo's van Eiland Leven. Je hebt hiervoor wel het uitbreidingspakket Eiland Leven nodig, omdat er een ZeemeerSim bij zit en ook de kleding e.d. is natuurlijk van dit pakket. Je kunt ze inclusief vaardigheden en relaties downloaden.


Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze Gids.