Sims 4 Watergereedschap


Met de gratis update van 20.7.2021 is Watergereedschap toegevoegd aan de Basisgame, waardoor je nu zelf prachtige vijvers of riviertjes kunt bouwen. Dit gereedschap is te vinden bij Bouwen > Terreingereedschap > Watergereedschap.


Vijver bouwen

Om een vijver te bouwen moet je eerst met het terreingereedschap de grond verlagen, waarna je de verlaagde grond met het watergereedschap kunt opvullen.

Klik op het Terreingereedschap en kies terreinmanipulatie.
Klik op Terrein verlagen, stel de snelheid en zachtheid met de schuifbalken in op niet te sterk in en verlaag het terrein op een paar verschillende dieptes.
Creëer een wat dieper gedeelte, maar ook een wat minder diep gedeelte waardoor je hier, na het vullen met water, de optie om te waden en/of spelen krijgt.

Klik vervolgens op het icoontje van Watergereedschap.Je vindt hier 6 opties:​​

 • Waterniveau verhogen
 • Waterniveau verlagen
 • Aanvullen tot hoogte
 • Water verwijderen
 • Schuifbalk voor Aanvullen tot hoogte
 • Waterdieptekaart 

Kies Aanvullen tot hoogte en klik ergens op een stuk terrein dat je verlaagd hebt.
Je vijver vult zich nu met water tot de hoogte die je met de schuifbalk hebt aangegeven.

Je kunt het water verder verhogen (zolang het nog niet op de maximale stand staat) of verlagen met de daarvoor bestemde knoppen óf met de shortcuts CTRL+] voor verhogen of CTRL+[ voor verlagen.
Het waterniveau iets onder de rand is mooier dan helemaal tot aan de rand (of er overheen).

Activeer de waterdieptekaart (raster ook even aanzetten).

Je kunt nu zien waar je Sim de opties In water spelen en/of Hier waden krijgt en waar dat niet kan (groen = ondiep; blauw = diep).
Zwemmen is niet mogelijk in een vijver, maar in de meeste werelden kan dat wel in een bestaande rivier of in zee.

Als je de randen van de vijver wat ‘hoekig’ vindt, kun je de tool Terrein glad maken (3e knop) van Terreinmanipulatie gebruiken om het wat zachter en glooiender te maken.

Het is ook mogelijk om meerdere vijvers met verschillende waterniveaus op je kavel te plaatsen, zolang ze maar onderbroken zijn door een stukje land.


Aankleding vijver

Zodra je tevreden bent met de vorm en diepte van je vijver kun je deze gaan aankleden met waterstijlen en voorwerpen uit de Buitenwaterpartij, Buitenplanten en allerlei andere Decoraties.
 
TIP: als je je vijver eenmaal hebt aangekleed en je wijzigt daarna toch nog iets aan de diepte en/of het formaat van de vijver, zullen de voorwerpen uit de Buitenwaterpartij in de Huishoudinventaris terecht komen.
Je zult ze daarna opnieuw moeten plaatsen uit de Huishoudinventaris, dus het is handiger om eerst te bepalen of je tevreden bent met de ‘kale’ vijver voordat je met de aankleding begint.

Ga naar Bouwen en klik op het icoon Buitenwaterpartij.
Een menu met de volgende opties opent zich:

 1. Waterstijlen
 2. Vijvervoorwerpen
 3. Fonteindecoraties
 4. Zwembadvoorwerpen
 5. Vijvereffecten

​​Je kunt alle opties ook vinden via Alles weergeven > Voorwerpen op functie > Waterelementen.

Hoe meer Sims pakketten je hebt geïnstalleerd, hoe meer waterstijlen je kunt gebruiken.

Je ziet dat de Zwembadvoorwerpen ook hier te vinden zijn en niet (meer) bij Zwembaden en Fonteinen.


Vijvervoorwerpen

Bij de vijvervoorwerpen vind je o.a. een Vissen toegestaan Bord. Je kunt dit in de vijver plaatsen.

Vissen toegestaan Bord: je Sims kunnen alleen in de vijver vissen als deze eerst wordt gevuld met vissen die ze in hun Huishoudcollecties hebben staan (dus vissen die ooit eerder zijn gevangen of gekocht). De vis(sen) hoeft hiervoor niet (meer)  in je Sims' inventaris te zitten.

Als je op het Vissen toegestaan Bord klikt krijg je de optie Vijver met vissen vullen… Als je daarop klikt, opent een pop-up en kun je vissen kiezen die je Sim in z’n Huishoudcollecties heeft staan en deze in de vijver plaatsen. Als je Sim geen vissen in z’n Huishoudcollecties heeft, dan opent deze optie natuurlijk niet.
​Huishoudcollecties gelden voor het hele huishouden

Je kunt de vijver altijd vullen met Plattelandsvissen uit de categorie Vijvereffecten, maar deze zijn alleen decoratief.

TIP: Wil je gelijk kunnen vissen in je vijver terwijl je geen vis in je Huishoudcollecties hebt staan? Open dan het Debug menu en kies daar een ‘Ben vissen’ bord. (Er staan, afhankelijk van welke pakketten je bezit, heel veel van deze borden in Debug, ook een aantal die**DEBUG** heten, maar kies liever voor een bord waarop ‘Ben vissen’ bord staat).

Plaats zo’n bord zo dicht mogelijk aan de waterkant van je vijver (dus niet in de vijver) en afhankelijk van het pakket waarvan je zo’n bord plaatst, wordt je vijver automatisch gevuld met vissen die bij dat pakket horen.

TIP: probeer eerst goed uit hoe ver het bordje van de vijver af moet staan, want anders springen de vissen buiten de vijver en gooit je Sim z'n hengel uit op het land! In dat geval moet je óf de vijver groter maken óf er geen 'Ben vissen' bordje bijzetten.


Vijvereffecten

De vijvereffecten met een blauwe achtergrond op het pictogram (zoals bijvoorbeeld waterjuffers, eenden, zwanen enz.) zien er in Bouwen uit als een platte tegel op het water. Zodra je in Leven bent, ziet alles er uit zoals het moet. 

TIP: De vijvereffecten hebben een vast aantal tegels ruimte nodig, dus gebruik hiervoor liever geen bb.moveobjects, maar plaats alleen wat het spel toestaat (te zien aan het groene raster).
Als je toch meer wilt plaatsen zal je de vijver groter moeten maken, anders zal het waarschijnlijk niet goed werken.


Schildpadden en Kikkers

De boomstronk Moerasplekje die je in vijvereffecten vindt, moet op/in het water geplaatst worden. Als je erop klikt in Leven kan je kiezen voor de opties Nadenken of Schildpadden toestaan op boomstam te zonnen. Als je de laatste optie kiest komt er gelijk een schattige schildpad tevoorschijn. Als je er weer op klikt kan je Schildpadden verjagen. 

Als je de Kleurrijke Waterlelies in je vijver plaatst en er in Leven op klikt, kun je kiezen voor Nadenken of Kikkers op lelieblad toestaan. Kies je de laatste optie dan verschijnen er gelijk springende kikkers. Schakel dit weer uit door op het lelieblad te klikken en te kiezen voor Kikkers verjagen. 

In Leven kun je, door te klikken op het water, ook naar kikkers zoeken.

Maar misschien vind je het leuker om een krokodil in je vijver te plaatsen….? Gelukkig zal hij de eenden, vissen, zwanen én je Sims niet opeten!


TIP: De aparte handleiding Brug op paalfundering bouwen legt stap voor stap uit hoe je een werkende brug over een vijver kunt bouwen. 

TIP: Heb je De Sims 4 Jaargetijden ook geïnstalleerd? Dan zal je vijver in de winter bevriezen. Helaas kan je er niet op schaatsen. 

TIP: Speel je op een kavel met de kaveluitdaging Buiten het Netwerk? Dan kun je voor je watervoorziening water halen uit het ondiepe gedeelte van een vijver..