Sims 4 Honden en Katten Review

Honden en Katten is het 4e uitbreidingspakket van de Sims 4 en is op ​10 november 2017 wereldwijd uitgebracht.

TIP: zie ook de zeer uitgebreide Honden en Katten Gids die ik heb geschreven. Hierin vind je o.a. veel informatie over de gameplay van dit pakket.

Belangrijkste onderdelen

Maak honden en katten. Gebruik het krachtige hulpmiddel Creëer-een-huisdier om de perfecte honden, katten, puppy's en kittens voor je Sims te maken. Kies uit tal van rassen, geef ze opvallende karakters en pas hun uiterlijk aan. Pas hun vachten aan met unieke patronen om levensechte huisdieren, droomhuisdieren of iets fantasierijkers te creëren. Voor de allereerste keer kun je hun looks nu ook aanpassen met opvallende outfits en accessoires.

Bouw een band op. Ervaar de vriendschap en het plezier die viervoeters het leven van je Sims kunnen schenken. Honden en katten hebben hun eigen willetje en vormen een speciale band met Sims gebaseerd op hun dagelijkse interacties. Je Sims verzorgen, trainen en spelen spelletjes met hun huisdieren die allemaal aparte en soms bizarre gedragingen vertonen.

Word dierenarts en run een kliniek. Bouw een dierenkliniek, neem toegewijd personeel aan en ontwikkel je carrière als de meest veelbelovende dierenarts van de stad. Jij zorgt voor het dagelijks reilen en zeilen: van de diensten die je aanbiedt tot de kosten die je in rekening brengt. Je Sims kunnen huisdieren genezen met belangrijke operaties of met eenvoudige medicijnen een vlooienplaag en andere aandoeningen behandelen.

Verken Brindleton Bay. Ontdek de kust van Brindleton Bay, een nieuwe wereld waarin je Sims en hun huisdieren wonen en van buitenactiviteiten kunnen genieten. Apporteer op het haventerrein, wandel naar de vuurtoren of bezoek het park om een hindernisbaan op te zetten en andere dierenvrienden te ontmoeten. Hou je ogen open voor zwerfdieren die je Sims een nieuw onderdak kunnen geven.


Creëer een Sim (CAS)

Dit pakket is natuurlijk voornamelijk gericht op (huis)dieren maar ook onze Sims zijn zeker niet vergeten.
In CAS vind je 1 nieuw doel: Dier met als bonuseigenschap: dierenliefde. Ook zijn er 2 nieuwe eigenschappen toegevoegd: hondenliefhebber en kattenliefhebber. 

De vrouwen en mannen (van tiener tot oudere) zijn behoorlijk goed toebedeeld met (totaal) 26 kapsels, 25 tops, 10 onderkanten, 9 outfits, 6 accessoires en 3 schoenen. Ook is er 1 nieuwe gezichtsbeharing. Een aantal kapsels en kledingstukken zijn zowel voor vrouwen als mannen beschikbaar, dus het werkelijke aantal ligt iets lager. 

Voor de kinderen zijn er 2 nieuwe kapsels, 7 tops, 1 onderkant, 3 outfits en 5 schoenen. Ook hier geldt dat sommige kledingstukken door beiden te dragen zijn. Tenslotte zijn er voor peuters 2 tops en 2 outfits toegevoegd. Wel heel schattig om te zien, maar wat weinig keus.

Alles is leuk en mooi vormgegeven, in veel (effen) kleuren en natuurlijk ook met verschillende dierenafbeeldingen en prints.
De kleding heeft een wat 'casual look' die goed past bij een relaxed leven aan de kust en het hebben van huisdieren. Iedereen die dieren heeft weet dat je snel onder de haren komt te zitten, dus dan is een makkelijke outfit wel handig!

​Hieronder zie je een paar voorbeelden.


Creëer een Huisdier (CAP)

 

Met de komst van huisdieren in de Sims 4 is ook het kleurenwiel terug van weggeweest. Helaas alleen voor huisdieren en niet voor onze Sims. 
Niet alleen vind je 125 officiële honden- en 49 officiële kattenrassen in CAP, maar door het kleurenwiel kun je zelf een huisdier maken zoals je wilt.
Van 'over de top' tot een nieuw ras, van puppy/kitten tot oudere, het is allemaal mogelijk. Ieder rasdier heeft karakteristieke persoonlijkheidskenmerken, maar je kunt deze aanpassen zoals je wilt.

Je kunt ogen een (verschillende) kleur geven en staart, oren en neus qua vorm aanpassen maar ook de vacht veranderen in elke gewenste kleur, effen of met een patroon. De mogelijkheden zijn oneindig en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Daarnaast is er ook kleding voor je huisdier in de vorm van halsbanden, hoofddeksels, hele outfits en tops.
EA heeft met Creëer een Huisdier een zeer krachtige tool aan het spel toegevoegd waardoor je ontzettend veel mogelijkheden hebt om zelf een hond of kat te maken. 


Vaardigheid dierenarts

Natuurlijk geen pakket over Honden en Katten zonder een dierenarts! Onze lieve viervoeters worden, net als onze Sims, ziek en moeten daarvoor behandeld worden.
Je hebt als dierenarts de beschikking over een onderzoeksstation en een chirurgiestation om te achterhalen wat je zieke patiënt mankeert. Bij de ingang plaats je een Komt-u-maar-check-in podium waar het baasje het zieke dier kan aanmelden voor onderzoek en behandeling.
Je stelt een diagnose door onderzoek (vaststellen van 1 tot 5 symptomen) en hierop baseer je de behandeling. Als je het huisdier hebt genezen kun je de eigenaar factureren.
Verder is er een medicijnmaker waarmee je zelf medicijnen en lekkernijen kunt maken en een automaat waarin je al deze medicijnen en lekkernijen kunt opslaan voor verkoop (alle apparaten zijn in een budgetvriendelijke en een wat duurdere uitvoering verkrijgbaar). 

Ik heb ontdekt dat je het beste met een kleine dierenkliniek kunt beginnen! Als je gelijk meerdere onderzoekstafels e.d. neerzet, loopt je praktijk snel vol terwijl je nog bezig bent om je niveau als dierenarts te verhogen. Klanten moeten dan te lang wachten, worden boos en lopen weg. Je hebt ook tijd nodig om tussendoor je praktijk schoon te maken, want de zieke dieren laten hier en daar een verrassing achter die niet zo fris is voor wachtende klanten!
​Je kliniek krijgt recensies van de klanten (net als bij winkels en restaurants) dus het is belangrijk om je klanten tevreden te houden.
Ik vind het heel leuk om als dierenarts te spelen, de gameplay is grappig, soms vertederend en erg goed uitgewerkt. Deze vaardigheid kent 10 niveaus.

Lees veel meer hierover in mijn Honden en Katten Gids.


Gameplay

Huisdieren zijn niet te besturen en eigenlijk vind ik dat wel prima. In het gewone leven kan dat ook niet en dat maakt dat alle (inter)acties met en van dieren heel natuurlijk en soms onverwacht, overkomen. Af en toe is dat tijdens het spelen wat lastig, maar over het algemeen levert het komische beelden op en als je zelf huisdieren hebt, weet je dat ze soms heel onverwacht kunnen reageren of iets willen.

Niet alleen kan je Sim met eigen huisdieren allerlei acties uitvoeren, maar ook met zwerfdieren of de huisdieren van de buren. Dieren onderling voeren ook, zelfstandig, allerlei acties uit en juist dat levert soms zeer onverwachte en leuke situaties op.

Via allerlei opdrachten en opties kan je Sim heel veel met dieren doen, variërend van spelen, trainen, verzorgen, uitlaten en knuffelen tot agressief gedrag stimuleren. Eerlijk gezegd blijf ik screens maken omdat ik steeds weer nieuwe schattige reacties zie of moet lachen om ondeugende acties die de dieren zelf uitvoeren. Het is teveel om hier allemaal op te noemen maar alle acties zijn leuk en goed uitgewerkt en zorgen voor uren speelplezier samen met je huisdieren.

Lees veel meer hierover in mijn Honden en Katten Gids.


Clubactiviteiten

Als je in bezit bent van de uitbreiding 'Beleef het Samen' kun je gebruik maken van het clubsysteem. 

Bij de clubvereiste 'Eigenschappen' staan de opties ‘Hondenliefhebber’ en ‘Kattenliefhebber’.

Bij de clubvereiste 'Vaardigheidsniveau +2' vind je  de ‘Dierenarts’ en ook de ‘Dierentraining’ terug, maar bij de clubactiviteiten vind je helaas niets wat te maken heeft met dieren. 

Dierentraining zou bijvoorbeeld leuk geweest zijn als gezamenlijke clubactiviteit en ook een leuk clublogo met honden/katten ontbreekt. Je kunt alleen kiezen uit een vis of een brullende beer! Beetje jammer.


Huishoudcollectie Veren

Er is weer een nieuwe collectie aan het spel toegevoegd: Veren (12).

Ze zijn alleen te vinden in Brindleton Bay en je kunt je kat erop uit sturen om ze te verzamelen. Je kunt de veren inlijsten en aan de muur hangen en dat levert hele mooie muurversiering op. Als je alle veren in je inventaris hebt kun je deze samenvoegen tot een mooi uilenbeeld. Zie voor meer informatie: Huishoudcollecties Uitbreidingspakketten.


Bouwen/Kopen

In Kopen heeft iedere ruimte (behalve de eetkamer, studie en kinderkamer) bij 'voorwerpen op ruimte' een nieuw icoontje voor de dierenvoorwerpen. Hierdoor is het makkelijk en snel zoeken wat je in een ruimte nodig hebt voor je viervoeter(s).

Ook zijn er 2 nieuwe categorieën waar je op kunt zoeken huisdieren (bij elke kavel) en dierenkliniekvoorwerpen (welke tevoorschijn komt als je je kavel instelt als dierenkliniek.

In Bouwen/Kopen vind je in totaal 318 nieuwe voorwerpen voor in en om het huis.
Natuurlijk zijn een aantal speciale voorwerpen voor je huisdieren en de dierenkliniek toegevoegd en hoewel ik ze er leuk uit vind zien, is het wat jammer dat er voor honden wat minder voorwerpen zijn dan voor katten.
Ik mis een hondenhok (hoewel ik mijn hond nooit buiten zou laten slapen) en een waterbak en de dierenbeddenvoor zowel katten als honden, zijn wat 'dunnetjes' uitgevoerd. Dat had van mij wel wat comfortabeler gemogen.

Verder zijn er 3 kattenluiken te vinden bij de deuren en het is leuk dat peuters ook gebruik kunnen maken van de 2 grootste.

Op niveau 2 van de dierenartsvaardigheid ontgrendel je nog 2 schattige brievenbussen. 

Er is ook een muur met muizengat te koop (te vinden bij huisdieren/diversen). Dit muizenhol functioneert net zoals het muizenhol uit Stedelijk Leven en genereert echte muizen in je huis. Als je een kat als huisdier hebt kan hij er op jagen en je kunt ook een muizenval plaatsen.

Wat verder opvalt is het aantal nieuwe vloerkleden (22), variërend van dierenpootjes tot kranten voor onder de kattenbak of een voedsel mat voor onder de voederbak. De meeste vloerkleden zijn in veel kleuren uitgevoerd en dankzij de optie om voorwerpen groter of kleiner te maken, biedt dit veel mogelijkheden.
Ook het aantal schilderijen en posters is met dit pakket flink uitgebreid. Je vind veel leuke dierenstickers, maar ook stickers voor eettentjes/restaurants en voor een dierenkliniek. 

Zoals ik al eerder aangaf zijn de huizen, vooral in Ridderbaai, gebouwd in de stijl van de Hamptons. Deze huizen hebben specifieke ramen, dakvormen, hekken en muurpatronen. Er zijn 12 nieuwe ramen toegevoegd en 10 muurpatronen, maar 6 van de muurpatronen zijn met name voor buiten. De andere 4 zijn wel voor binnen maar in wat saaie kleuren uitgevoerd. Wel is alles mooi afgewerkt en de ramen zijn (voor het eerst!) in allemaal dezelfde kleuren beschikbaar.
Met het (gratis via de Honden en Katten update) toevoegen van 4 nieuwe dak typen en nieuwe mogelijkheden om ze vorm te geven, zijn de dak-/bouwmogelijkheden aanzienlijk uitgebreid.

Wat ook bijzonder is, is dat er 3 nieuwe bomen zijn toegevoegd die in meerdere herfstachtige kleuren beschikbaar zijn. Ze zien er prachtig uit en geven je omgeving een hele mooie sfeer. (Dit pakket bevat trouwens meer 'hints' naar een pakket over seizoenen). Ook hierbij is de optie om voorwerpen kleiner te maken erg handig!

Kopen biedt genoeg nieuwe spulletjes om je huizen leuk in te richten in een wat casual stijl en je vind ook genoeg nieuwe voorwerpen om je huis of openbare gelegenheid de wat maritieme sfeer te geven die past bij deze wereld.

Er zijn ook 6 nieuwe kaveleigenschappen aan het spel toegevoegd die natuurlijk allemaal te maken hebben met honden en katten.

2 schattige brievenbussen

Hamptons Stijl

Nieuwe bomen en struiken ook in herfstkleuren


Ingerichte ruimtes

Er zijn 8 ingerichte ruimtes aan het spel toegevoegd. Als je liever niet zelf iets bouwt is er voor elke ruimte in huis of buiten wel een kant-en-klare ruimte te plaatsen. Met de installatie van Honden en Katten zijn er ook nog 6 extra kavels aan je bibliotheek toegevoegd. 
Bij EA ID MAXIS kun je op de Galerie de Sims, Huisdieren en de Kliniek downloaden die in de officiële trailers en screens van EA zijn gebruikt. Genoeg kant-en-klare keuze dus.

 

Toegevoegd aan je Bibliotheek:


Mijn mening:

Ik ben echt weg van dit pakket! De wereld Brindleton Bay is veruit mijn favoriet van alle werelden. Ik houd erg van kustplaatsen en doordat er prachtige herfstkleuren in de natuur zijn gebruikt heeft deze wereld een heel bijzondere uitstraling.

De hoeveelheid rassen in Creëer een huisdier is overweldigend en de meeste rassen zijn behoorlijk goed vormgegeven. Door middel van het kleurenwiel en de andere opties krijg je nog oneindig veel meer mogelijkheden.
De dierenkleding is grappig om te zien (vooral de hoodies/truien) en in vrolijke kleuren gemaakt.
Creëer een Sim voegt leuke kleding toe, hoewel wat weinig voor kinderen en peuters, en alles is in leuke kleuren en patronen uitgevoerd. Het meeste in een casual look die past bij een kustplaats en lekkere wandelingen langs het strand en in de natuur.

De vaardigheid dierenarts is echt leuk om mee te spelen en de animaties zijn prima uitgewerkt. Je bent echt wel even bezig om alles te doorlopen en leren.
De overige (inter)acties zijn dusdanig uitgebreid en geweldig vormgegeven dat ik na ruim een week spelen nog steeds niet alles ontdekt en meegemaakt heb. 
Ik heb zelf altijd dieren gehad en herken heel veel (re)acties die je in het spel tegenkomt. Het feit dat je dieren niet kunt besturen is geen enkel probleem en maakt het allemaal wat realistischer. 

Bouwen/Kopen biedt genoeg variatie en nieuwe voorwerpen, hoewel sommige in wat frissere kleuren uitgevoerd hadden kunnen worden. De toevoeging van herfstkleuren aan bomen zorgt voor een prachtige aankleding van je tuin en doet ook vermoeden dat een pakket over seizoenen niet lang meer op zich laat wachten. Ook de nieuwe huishoudcollectie Veren is een leuke toevoeging aan het spel.

In de hele reeks van de Sims 4 vind ik dit tot nu toe het meest uitgebreide en geweldige pakket qua (inter)acties en mogelijkheden. Ik was al weg van de peuters met al hun opties en reacties, maar dit pakket levert nog veel meer speelmogelijkheden. Ik vind dat met de toevoeging van huisdieren (en eerder al met peuters) het gezinsleven optimaal wordt uitgebeeld. Naar mijn idee heeft EA hiermee een flinke boost aan het spel gegeven. 

Omdat dit pakket zoveel leuke mogelijkheden en gameplay biedt, heb ik ook een Honden en Katten Gids gemaakt waarin ik alles veel uitgebreider toegelicht.

Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze review.