Sims 4 Kokkerellen Maar Gids

Kokkerellen Maar is het 19e Accessoires pakket van de Sims 4 en is op 28 september 2023 wereldwijd uitgebracht.
Dit is geen review, maar een gids die de meest belangrijke informatie over dit pakket bevat.

Breid je nieuwe vaardigheden uit met nieuwe kleine keukenapparaten en verander koken in cash!
Ontwerp een efficiënte keuken met alle hulpmiddelen die je nodig hebt om een meesterlijke hobbykok te worden. Sims zien er piekfijn uit met stijlvolle schorten en andere keukenaccessoires, en amateurkoks kunnen koken zelfs in een lucratieve bijbaan veranderen met hun eigen voedselkraampjes.

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

Kleine keukenapparaten, grootse upgrade. Rust je keuken uit met kleine apparaten zoals een mixer, wafelijzer of pizzaoven en verbreed je culinaire horizon. Naarmate Sims hun vaardigheden verbeteren, kunnen ze meer doen met deze nieuwe apparaten en meer heerlijke recepten ontdekken.

Geef de buurt te eten. Maak van je liefde voor koken een bijbaantje! Sims kunnen hun eigen bedrijfje opzetten met de nieuwe voedselkraam en heerlijke lekkernijen en verrukkelijke maaltijden aan de buren verkopen. Je kunt zelfs een naam kiezen voor de kraam om je Sim en het soort eten dat geserveerd wordt te weerspiegelen.

Kakelverse koksstijlen. Bij een kookavontuur hoort natuurlijk de juiste mode. Met kapsels die klaar zijn voor de keuken, accessoires met voedselthema en schorten voor het hele gezin zien je Sims eruit als echte hobbykoks.​


Onderwerpen

klik op de link om naar het onderwerp te gaan

Creëer een Sim (CAS)
- Doelen en beloningseigenschappen
- Kleding en Accessoires

Speltoevoegingen
- Clubactiviteiten
- Voedsel Kokkerellen Maar

Keukenapparaten en Accessoire

- Mixer
- Wafelijzer
- Pizzaoven
- Nonna's Kookboek

Voedselkraampje

 • Algemeen
 • Voorbereiding verkoop
 • Verkoop starten
 • Eerder stoppen met verkopen
 • Opruimen na de verkoop

Cross Pack opties

Opties uit andere pakketten die je kunt gebruiken samen met Kokkerellen Maar. Denk bv. aan:

 • verschillende keukenapparaten
 • groente en fruit door je Sim zelf verbouwd/geoogst
 • producten en recepten geleverd door gameplay

Bouwen/kopen
- Totaaloverzicht

Ingerichte ruimtes
- EuroFusie Voedselbeleving
- Koffiebroodje & Co

Cheats per pakket

Cheats Algemeen


Creëer een Sim (CAS)

Doelen en Beloningseigenschappen
Kokkerellen Maar voegt 2 nieuwe doelen met 4 niveaus toe aan het spel, inclusief een beloningseigenschap bij het voltooien van een doel.

Kleding en Accessoires
De kleding in dit pakket heeft natuurlijk te maken met Kokkerellen! Er zijn verschillende outfits met afbeeldingen van keukenvoorwerpen of voedsel en natuurlijk zijn er meerdere outfits met een bijbehorend schort. Deze zijn er in 2 uitvoeringen: schoon en een beetje vies van het koken en beschikbaar vanaf kind.
De kleding is unisexdus vind je bij zowel de mannelijke als de vrouwelijke varianten een aantal dezelfde outfits. Dit pakket voegt voor elke leeftijdscategorie iets aan het spel toe maar, begrijpelijk gezien het onderwerp van dit pakket, voor peuters en baby's het minste.

Vrouwen (tiener tot oudere): 5 kapsels, 1 hoofddeksel, 4 accessoires (hoofd), 1 tatoeage, 1 uitgelichte looks, 5 tops, 3 volledig lichaam, 1 onderkant, 2 accessoires (lichaam), 1 schoenen
Mannen (tiener tot oudere): 2 kapsels, 1 hoofddeksel, 4 accessoires (hoofd), 1 tatoeage, 1 uitgelichte looks, 5 tops, 3 volledig lichaam, 1 onderkant, 2 accessoires (lichaam), 1 schoenen
Kind meisje: 3 kapsels, 1 hoofddeksel, 1 tops, 1 volledig lichaam
Kind jongen: 2 kapsels, 1 hoofddeksel, 1 tops, 1 volledig lichaam
Peuter meisje: 1 hoofddeksel
Peuter jongen: 1 kapsel, 1 hoofddeksel
Baby meisje: 1 hoofddeksel, 1 volledig lichaam
Baby jongen: 1 hoofddeksel, 1 volledig lichaam


Speltoevoegingen

Clubactiviteiten
Als je in het bezit bent van de Sims 4 uitbreiding 'Beleef het Samen' kun je gebruik maken van het clubsysteem.
Hoewel Kokkerellen Maar geen specifieke opties aan het Clubsysteem heeft toegevoegd, kun je met wat fantasie toch een Club rond dit thema beginnen.

Je kunt bijvoorbeeld een Tuinclub  beginnen om verse groenten, fruit en kruiden te kweken of een kookclub die ervoor zorgt dat je Sim genoeg voorraad van alles heeft om later zelf te verkopen in het voedselkraampje. Denk bijvoorbeeld aan deeg prepareren in de mixer, Pizza's of brood bakken, wafels bakken of lekkere cupcakes bakken in de oven.
Sla al dat lekkers op in de inventaris van je eigen Sim en berg het direct na thuiskomst op in de koelkast. Zodra je Sim dan wil gaan verkopen met het voedselkraampje, sleep je het weer van de koelkast naar de inventaris van je Sim om mee te nemen naar de verkoop locatie.
Zie nog meer informatie bij het onderwerp Voedselkraampje.

Als Club locatie kun je kiezen voor je eigen thuiskavel, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een Recreatiecentrum (Samen Groeien) waar je een kookschool/club begint voor de buurtbewoners of een Gezamenlijke Ruimte, Gezamenlijke Tuin of Marktplaats (Ecologisch Leven) of een van de openbare parken.
Vergeet niet om de benodigde voorwerpen zoals bijvoorbeeld een grill, sapbruismachine (Ecologisch Leven), nectarmaker (Paardenboerderij), mixer, wafelijzer, pizzaoven en eventueel fornuis, op zo'n kavel te plaatsen als dat je club locatie gaat worden.
Als je gelijk spullen wilt verkopen op de kavel, zorg dan dat je een voedselkraampje in de inventaris van je Sim hebt. Een vooraf geplaatst voedselkraampje zal niet werken.

Ander voordeel van een club vormen kan zijn dat Sims die deel uitmaken van een club bepaalde clubvoordelen kunnen krijgen die een clubeigenaar kan kopen van de clubpunten die de club verdient. Door het ontgrendelen van deze boosts kunnen leden de daarbij behorende vaardigheden sneller opbouwen tijdens clubbijeenkomsten. Welke opties je kunt kiezen hangt natuurlijk af van welke pakketten je geïnstalleerd hebt.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • Bakboost > Bakvaardigheid
 • Culinaire Kookboost > Culinaire Kookvaardigheid
 • Sapbruisboost > Sapbruisvaardigheid (Ecologisch leven)

Een paar voorbeelden die je kunt kiezen en die te maken kunnen hebben met Kokkerellen Maar:

Clubvereiste:
Bij Eigenschap:

 • Fijnproever

Bij Vaardigheidsniveau 2+

 • Bakken
 • Culinair Koken
 • Koken
 • Nectar maken
 • Sapbruisen
 • Tuinieren

Een actie kiezen:
Bij Eten en Drinken:

 • Bakken
 • Grillen
 • Koken

Bij Hobby’s:

 • Sapbruisende producten maken

Bij Buiten:

 • Tuinieren

Voedsel

​De nieuwe keukenapparaten in dit pakket zorgen voor flink wat nieuwe recepten de je Sim thuis of op locatie kan bereiden, zoals

 • hartvormige wafels in meerdere smaken
 • pizza's in veel smaakcombinaties
 • focaccia (brood)

Helaas zijn deze nieuwe recepten niet aan de menukaart van het Game Pack Uit Eten toegevoegd, maar ik hoop dat EA dat nog een keer met een update doet
Lees alles over het nieuwe voedsel bij het onderwerp Keukenapparaten.

Met de pre-update van Kokkerellen Maar is ook de optie om Cupcakes in de oven te bereiden aan de Basisgame toegevoegd. Deze zijn ook te verkopen via het nieuwe voedselkraampje.


Keukenapparaten en Accessoire

Algemeen
De nieuwe keukenapparaten Mixer, Pizzaoven en Wafelijzer hebben als voordeel dat je Sim kan beginnen met koken en ondertussen even iets anders kan gaan doen.
Zodra het recept klaar is gaat er een groen lampje op het apparaat branden, waarna je Sim het product uit het apparaat kan halen. Je vindt het terug in de inventaris van je Sim. Berg het gelijk op in de koelkast om te zorgen dat het veel langer vers blijft.
Een ander voordeel is dat je alle 3 de keukenapparaten kunt meenemen in de inventaris van je Sim.

Wat ook kan gebeuren is dat zo'n apparaat in brand vliegt omdat er kortsluiting optreedt of je Sim nog te weinig kookvaardigheid heeft! Wel opletten dus!

Je kunt bij de nieuwe keukenapparaten gebruik maken van verse ingrediënten, of niet natuurlijk.
Als je hiervoor kiest is de prijs voor het vervaardigen van een recept goedkoper en zal dus meer winst opleveren bij verkoop van het uiteindelijke product.
Ook handig als je met de kaveluitdaging Eenvoudig Leven speelt.

​​Als je kiest voor verse ingrediënten denk dan aan alle producten die het Uitbreidingspakket Landelijk Leven biedt, zoals Eieren en Melk (van kippen en koeien) Bloem en Suiker (te koop of te bestellen bij de kruidenierswinkel) en verpakt Rood- of Wit vlees (van eigen dieren of te koop of te bestellen bij de kruidenierswinkel).
Ook kan je Sim zelf vis vangen die je kunt gebruiken voor het maken van Mise-en-place zeevruchten of zelf groenten verbouwen, kopen bij de kruidenierswinkel (Landelijk Leven) of oogsten in de verschillende werelden. Je kunt deze gebruiken voor het maken van Mise-en-Place groenten.

 

Mixer
De ChowBella Mixer is te koop voor $750. Niet goedkoop, maar dit apparaat biedt veel voordelen waaronder het verhogen van de kookvaardigheid van je Sim. In de mixer kun je Mise-en-place ingrediënten (basisingrediënten) maken die je verder kunt gebruiken bij het bereiden van allerlei recepten, dus niet alleen voor pizza's en wafels. Je kunt hierbij wel of geen verse ingrediënten gebruiken. Het enige verschil is dat het met verse ingrediënten goedkoper is om te maken.​

Iedere Mise-en-Place die je Sim bereidt in de mixer levert 5 porties basisingrediënten op wat dus heel voordelig is omdat je maar 1x ingrediënten hoeft te gebruiken om dit te maken.
Mise-en-Place ingrediëntenverkorten de bereidingstijd en verhogen de kwaliteit van het recept wat je hiermee gaat maken.
Zodra de mixer klaar is en je de Mise-en-Place uit de mixer haalt, verdwijnt deze in de inventaris van je Sim. Sleep het daarna direct uit de inventaris naar de koelkast om te zorgen dat het veel langer vers blijft.

Voor Mise-en-Place ingrediënten maken kun je kiezen uit:

 • Beslag
 • Lactosevrij beslag
 • Deeg
 • Mise-en-Place groenten
 • Koekjesdeeg
 • Mise-en-Place zeevruchten
 • Mise-en-Place vlees
 • Mise-en-Place vleesvervanger

Als je klikt op een Mise-en-Place die je Sim heeft gemaakt, krijg je o.a. de optie om ervan te eten! Of dat allemaal lekker smaakt vraag ik me af, maar iedereen heeft vast wel eens van (koekjes)deeg gesnoept en weet dat dat heel lekker is!

De mixer biedt 3 opties voor verbetering. Je hebt hiervoor bepaalde onderdelen nodig die je Sim bijvoorbeeld kan verzamelen uit afval of kan kopen via de computerbij Bestellen.


Pizzaoven
De ChowBella Verplaatsbare Pizzaoven is te koop voor $685 en ook werkzaam Buiten het Netwerk. Je Sim kan hier zelf heerlijke pizza's en focaccia brood in bakken.
Je kunt voor de bereiding Mise-en-Place en/of verse producten gebruiken, waardoor de kosten per pizza/focaccia een stuk lager zijn, maar dat is niet noodzakelijk.
Je Sim ontwikkelt met het gebruik van de pizzaoven een hogere kookvaardigheid, die nog sneller omhoog gaat als je Sim geïnspireerd is. Met verhogen van de kookvaardigheid zullen meer pizza en focaccia recepten beschikbaar komen. 

Het is mogelijk om alle recepten van de pizzaoven te maken zonder Mise-en-Place en/of verse ingrediënten, behalve voor de Kunstige Focacciaen de Pizza Curious. Hiervoor heb je echt alle benodigde ingrediënten nodig. 

​Totaal zijn er 17 Pizzaoven recepten die je Sim kan maken:

Kookvaardigheid 1

 • ​Pizza Marinara
 • Pizza Kaas

Kookvaardigheid 2:

 • Pizza Margherita
 • Pizza Salami

Kookvaardigheid 3:

 • Kruidenfocaccia
 • Pizza Ananas

Kookvaardigheid 4:

 • Pizza Caliente
 • Suikermaïs pizza

Kookvaardigheid 5:

 • Tuinpizza
 • Pizza Ontbijtspek

Kookvaardigheid 6:

 • Kebab Pizza
 • Sfincione

Kookvaardigheid 7:

 • Pizza Zeevruchten
 • Tikka Masala Pizza

Kookvaardigheid 8:

 • Pizza Quattro Stagioni

Kookvaardigheid 9:

 • Kunstige Focaccia

Kookvaardigheid 10:

 • Pizza Curious

Twee soorten pizza's zijn nogal bijzonder:

 • Pizza Caliente (kookvaardigheid 4)
 • Pizza Curious (kookvaardigheid 10)


De Pizza Caliente is belegd met chilipepers en plakjes pittige worst en wordt ook wel de Pizza Daviola ('Duivelse pizza' in het Italiaans) genoemd. Deze pizza is  vernoemd naar de Caliente familie (Familie Heethart in het Nederlands). Deze familie stamt al uit de Sims 2 en had vanaf dat moment een nogal amoureuze reputatie. Sims die een Pizza Caliente eten zullen daardoor de gemoedstoestandflirterig krijgen!

Echt bijzonder is de Pizza Curious want deze is gebaseerd op de familie Curious uit de Sims 2; een familie van rare wetenschappelijke nerds.
Deze pizza wordt gemaakt met 1 Deeg en 1 Willekeurig buitenaards fruit (Aan het Werk vereist) en kan je alleen maken als je alle ingrediënten in je bezit hebt. 
Het buitenaardse Veerfruit OF Gloeibol is alleen te vinden op de planeet Sixam. Je Sim kan het mee terugbrengen van een ruimtereis (of je kunt het via Debug vinden in de koopmodus; Veerfruit is soms ook te koop of te bestellen bij de kruidenierswinkel van Landelijk Leven)
Het eten van deze pizza geeft je Sim een speciale gemoedstoestand voor 4 uur en vergroot de kans om onverwachte bezoekers aan te trekken (Aliens)! Je bent gewaarschuwd!

De pizzaoven biedt 3 opties voor verbetering. Je hebt hiervoor bepaalde onderdelen nodig die je Sim bijvoorbeeld kan verzamelen uit afval of kan kopen via de computer bij Bestellen.


Wafelijzer
Het ChowBella Hart Wafelijzer is te koop voor $280. Dit apparaat verhoogt de kookvaardigheid en hoe hoger de kookvaardigheid, hoe meer wafelrecepten beschikbaar komen. 
Je kunt voor de bereiding van wafels Mise-en-Place en/of verse ingrediënten gebruiken 
​waardoor de kosten per recept een stuk lager zijn, maar dat is niet noodzakelijk, ​

Het is mogelijk om alle recepten van het wafelijzer te maken zonder Mise-en-Place en/of verse ingrediënten, behalve de Hartewenswafels en de Prettig onprettige wafels. Hiervoor heb je echt alle benodigde ingrediënten nodig. 

Totaal zijn er 11 wafelrecepten:

Kookvaardigheid 1:

 • Naturelwafels
 • Vruchtenwafels

Kookvaardigheid 2:

 • Pompoenwafels

Kookvaardigheid 3:

 • Kip en Wafels

Kookvaardigheid 4:

 • Banana-splitwafels

Kookvaardigheid 5:

 • Appel-baconwafels

Kookvaardigheid 6:

 • Paddenstoelenwafels

Kookvaardigheid 7:

 • Gezouten-viswafels

Kookvaardigheid 8:

 • Saffraanwafels (saffraan is te koop op het Specerijenfestival van Stedelijk Leven)

Kookvaardigheid 9:

 • Hartenwenswafels

Kookvaardigheid 10:

 • Prettig onprettige wafels

Twee soorten wafels zijn nogal bijzonder:

 • Hartewenswafels (kookvaardigheid 9)
 • Prettig onprettige wafels (kookvaardigheid 10)

Wie kan een perfect stukje Hartewenswafels nou weerstaan? En wie kan de wafeleter nou weerstaan? Dit verrukkelijke gerecht zal iedereen in een flirterige stemming brengen. Dit recept kan je alleen maken als je de volgende ingrediënten beschikbaar hebt: 1 Beslag (te maken in de mixer) en 1 granaatappel(Basisgame; op te vissen in Sylvanheuvel in Willow Creek of via Debug in kopen). 

Prettig onprettige wafels: het zoete van aardbeien en de scherpte van afvalvruchten is de meest heerlijke combinatie die de Simsheid kent! Het is ook het meest walgelijke dat je ooit hebt geproefd. Vreemd genoeg verandert de ervaring van hap tot hap. Zal het je vervullen van pure gelukzaligheid of brandende woede? Er is maar één manier om erachter te komen!
Deze wafelskun je alleen maken als je alle ingrediënten beschikbaar hebt: 1 Beslag (te maken in de mixer), 1 Afvalvrucht (Afvalvruchten groeien buiten als je Sim een stapel afval 24 uur op de grond laat liggen) en 1 aardbei. Als je de wafels opdient staat er een klein vuilniszakje bovenop de wafels!

Het wafelijzer biedt 3 opties voor verbetering. Je hebt hiervoor bepaalde onderdelen nodig die je Sim bijvoorbeeld kan verzamelen uit afval of kan kopen via de computer bij Bestellen.


Nonna's Kookboek

Als laatste noem ik hier nog even Nonna's Kookboek. Het is weliswaar decoratie en geen keukenapparaat, maar erop klikken biedt dezelfde opties als bijvoorbeeld klikken op een oven of koelkast. Je kunt kiezen uit (afhankelijk van welke pakketten je hebt geïnstalleerd):

 • Koken...
 • Een culinaire maaltijd koken...
 • Inblikken...
 • Bakken...
 • Groots Eetfestijn bereiden...
 • Bruidstaart maken...
 • Dierenlekkernijen maken...

Voedselkraampje

Algemeen
Naast de nieuwe keukenapparaten is het Overal & Altijd Voedselkraampje, te koop voor $585. natuurlijk het belangrijkste gameplay item van dit pakket.
Het voedselkraampje is mee te nemen in de inventaris van je Sim, dus wordt een echte hobbykok, of laat je Sim er zijn/haar beroep van maken, door voedsel en  andere voorwerpen te verkopen op de thuiskavel of op een andere locatie. (zie hiervoor ook de tab Cross Pack opties).
Het verhoogt vanaf tiener de Charismavaardigheid en de Ondernemervaardigheid (Middelbare School vereist).

Een van de leuke dingen van dit kraampje is dat het ook gebruikt kan worden door een kind. Vanaf jonge leeftijd is het dus mogelijk om te leren over het  ondernemerschap en het verhoogt hun Sociale vaardigheid. Met het voedselkraampje is goed geld te verdienen, zelfs door kinderen, en ze vinden het leuk om te doen.

TIP: Je Sim kan zich via de telefoon > Zakelijk inschrijven bij het Ministerie van Arbeid waardoor je er een echt zelfstandig beroep van kunt maken!

Voorbereiding verkoop
Zodra je Sim een voedselkraampje heeft aangeschaft is het tijd om voedsel en/of spulletjes beschikbaar te hebben om de inventaris van het kraampje mee te vullen.
Bereid allerlei kook, bak, BBQ of andere maaltijden voor en/of andere voorwerpen die je wilt gaan verkopen (zie ook het onderwerp Cross Pack opties).

Als je wilt gaan verkopen vanaf je thuiskavel, kun je het voedselkraampje vast op een mooie plek neerzetten. Sleep reeds bereidt eten uit de koelkast, eventuele andere spulletjes en, indien gewenst, keukenapparaten naar de inventaris van je Sim, klik dan op het kraampje en kies Open.
De inventaris van het kraampje opent boven de inventaris van je Sim en je kunt nu rechtstreeks uit de inventaris van je Sim alles in de inventaris van het voedselkraampje slepen. Apparaten kun je naar het kraampje slepen of de optie Apparaat neerzetten... gebruiken.
TIP: sluit je deuren af voor andere Sims als je de verkoop op je thuiskavel houdt, anders zullen ze overal en nergens in je huis te vinden zijn!

Als je wilt gaan verkopen op een andere locatie sleep je het voedselkraampje + alles wat je wilt gaan verkopen in de inventaris van je Sim, inclusief eventuele apparaten zoals de pizzaoven, het wafelijzer, het dienblad met drankjes e.d. (apparaten zijn niet verplicht).
Zodra je op locatie bent aangekomen, sleep je eerst het voedselkraampje uit de inventaris van je Sim naar een mooie plek op die locatie. Klik dan op het kraampje en kies Open.
De inventaris van het kraampje opent boven de inventaris van je Sim en je kunt nu rechtstreeks uit de inventaris van je Sim alles wat je wilt verkopen in de inventaris van het voedselkraampje slepen. Eventuele keukenapparaten die je hebt meegebracht kun je zelf naar het voedselkraampje slepen of de optie Apparaat neerzetten gebruiken.


Verkoop starten
Je bent nu klaar om te starten met de verkoop, maar je kunt eerst nog de optie Automatisch Aanvullen inschakelen of uitschakelen. Dit op inschakelen laten staan is heel handig, want alles wat je in de inventaris van het voedselkraampje hebt geplaatst zal (meestal) niet in 1x op de tafel worden gezet. Zodra er genoeg verkocht is en ruimte is, zal de tafel automatisch worden aangevuld met wat er nog in de inventaris van het kraampje zit.
Als je Automatisch aanvullen hebt uitgeschakeld kun je nog wel handmatig aanvullen.
Ik heb ook gemerkt dat er bijvoorbeeld 5 potten honing waren verkocht terwijl er maar 2 in de inventaris zaten en ook borduurwerkjes werden gewoon gedupliceerd en opnieuw verkocht. Handig!

Verder kun je ook je verkoopkraampje met de optie Bedrijfsgegevens veranderen... een naam geven. De naam is later altijd nog te wijzigen, maar het uiterlijk van het voedselkraampje, nadat je eenmaal een uitvoering hebt gekozen, kun je alleen wijzigen door naar bouwen/kopen te gaan en dan met de pipet een andere kleur te kiezen. Er zijn 8 uitvoeringen te koop, waarvan 6 vrij algemeen qua uiterlijk en 1 specifiek op pizza's en 1 specifiek op wafels gericht.
Als je dus van plan bent om ook andere dingen dan pizza's of wafels te gaan verkopen, is het handiger om gelijk een meer algemeen uiterlijk te kiezen.

Zodra je alles hebt ingesteld klik je op Voedselverkoop starten!

Of je nou een verkoop start op je thuiskavel of op een openbare locatie, Sims zijn dol op je verkoopkraampje! Het is eigenlijk altijd druk tot ongeveer 19.00 uur.
Daarna wordt het stiller en zal je niet veel meer verkopen.

Door te klikken op een klant kan je Sim een 
Verkooppraatje houden om te proberen een klant geïnteresseerd te maken in de koopwaar.
Selecteer Overtuigen om te kopen om te proberen een bepaald voorwerp aan een klant te verkopen.
Overtuig je klant om het duurste gerecht of voorwerp te kopen (je krijgt een pop-up om iets uit te kiezen) of, als je Sim zich ondeugend voelt, iets... 
speciaals (zie meer hierover bij de tab Keukenapparaten en Accessoire  > pizzaoven en wafelijzer en bij de tab Cross Pack opties).
Overtuigen om te kopen heeft na gebruik een korte cool down periode voordat je deze optie weer kunt gebruiken.

Als de verkoop super verloopt en je voorraad dreigt op te raken, kun je o.a. met de eventueel meegebrachte keukenapparaten, tijdens de verkoop, meer voorraad maken (of misschien heb je nog meer voorraad in de inventaris van je Sim). Zodra een maaltijd klaar is, klik je op het apparaat en kies je voor Maaltijd ophalenDeze zal dan in de inventaris van je Sim verdwijnen. Je kunt de inventaris van het voedselkraampje aanvullen door op het kraampje te klikken en Openen te kiezen. Je kunt dan vanuit de inventaris van je Sim nog nieuwe/verse dingen naar de inventaris van het kraampje slepen. Zodra er dan ruimte is op de tafel wordt de tafel vanzelf aangevuld als je Automatisch aanvullen aan hebt staan.

Tijdens de voedselverkoop kun je, door klikken op het kraampje, de Prijzen opdrijven... van 0% tot 300%!

De hogere prijs levert je meer Simdollars per verkoop op maar het zorgt er ook voor dat klanten minder snel iets zullen kopen. Begin dus rustig en als het eenmaal goed loopt kan je de prijs steeds verder opdrijven.

De prijs die je kunt vragen hangt ook af van het soort en de kwaliteit van het gerecht of het voorwerp en het niveau van de vaardigheid die nodig was om dit te maken.

TIP: Je klanten zullen niet gauw ijs en frisdrankjes kopen in hartje winter, maar stellen dit wel weer heel erg op prijs als het warm is. Pas dus je te verkopen producten aan aan het seizoen!

Als je de Charisma-vaardigheid van je Sims verbetert en het Marktmagnaat-doel voltooit, worden ze beter in het verkopen van voorwerpenVerkooppraatje houden en Overtuigen om te kopen.

Eerder stoppen met verkopen
Een voedselverkoop duurt ongeveer 5 Sim-uren en als je wil, kun je er zelfs 2 achter elkaar houden. Maar als je eerder wilt stoppen kun je linksboven op de groene knop klikken waardoor de verkoop stopt.
Als je Sim tijdens de verkoop even op adem moet komen (bijvoorbeeld even naar het toilet moet) kun je daarna weer doorgaan met verkopen. De verkooptijd loopt ondertussen wel door maar zodra je Sim weer verder wil, klik je op het kraampje en kiest Bedienen. 

Opruimen na de verkoop
Als de voedselverkoop is afgelopen klik je op het kraampje en kiest Leegruimen. Alles wat nog op de tafel stond (inclusief apparaten) verdwijnt in je Sim's eigen inventaris. Je kunt de apparaten ook via de optie Apparaten in inventaris plaatsen of door ze er zelf in te slepen, opbergen.
Vergeet niet om, Indien je de verkoop op een openbare locatie hebt gehouden, het voedselkraampje daarna ook in de inventaris van je Sim te plaatsen of te slepen. Dit kan pas als je de tafel hebt leeggeruimd.

Let op: Al het (overgebleven) voedsel wat nu in de inventaris van je Sim zit, zal redelijk snel berderven. Berg bederfelijke waar dus direct op na de verkoopactie in de koelkast op je thuiskavel waardoor het veel langer goed blijft en je het de volgende dag weer kunt verkopen. Klanten van je kraampje maken er geen probleem van dat je bijvoorbeeld maar een halve pizza op de tafel zet (check wel altijd even of het nog niet bedorven is...)! Deze worden per punt verkocht, dus dat maakt niet uit. Hetzelfde geldt voor cupcakes, wafels e.d.


Cross Pack opties

De titel Kokkerellen Maaris natuurlijk gebaseerd op de leuke nieuwe keukenapparaten, het nieuwe voedsel en de verkoop daarvan.
Maar... door de verkoopmogelijkheden van het nieuwe kraampje zijn er oneindig veel meer opties om dit te gebruiken in samenwerking met andere pakketten.

Ik heb een aantal pack opties van andere pakketten samen met Kokkerellen Maar geprobeerd en er bleek veel mogelijk.
Hierdoor biedt dit accessoirespakket een brede en nieuwe dimensie aan het spel, niet alleen door gebruik van andere apparaten en voorwerpen, maar ook door bepaalde gameplay.
Natuurlijk is e.e.a. afhankelijk van welke pakketten je hebt geïnstalleerd, maar er is zoveel mogelijk dat er altijd wel iets te combineren valt.

Hieronder een aantal voorbeelden/ideeën die ik geprobeerd heb en de meesten zijn te gebruiken met de nieuwe mixer (Mise-en-Place) of te verkopen via het nieuwe kraampje, maar wellicht zijn er nog veel meer mogelijkheden. Probeer het gewoon eens waardoor je nieuwe manieren van spelen ontdekt en steeds creatiever wordt in wat je kunt verkopen!

TIP: In principe is alle zelf gekweekte groente en fruit ook los te verkopen via het kraampje (behalve de Enorme gewassen uit Landelijk Leven).
Ook alle gerechten die je kunt bereiden op de BBQ zijn via het kraampje te verkopen!

TIP: let er goed op bij alles wat je te koop aanbiedt dat de producten vers zijn én... hoe hoger de kwaliteit, hoe meer winst je kunt maken en hoe sneller alles wordt verkocht.

Basisgame:

 • 'Opgeklopte Droom' CupcakeFabriek OF Cupcakes te bakken in iedere oven (update Basisgame 26.9.2023). Cupcakes worden per stuk verkocht via het kraampje.


Aan het werk Uitbreiding:

 • voegt de optie Bakken toe wat weer een aantal nieuwe recepten biedt om te verkopen


Achtertuin Accessoires:

 • Zomerdrankjesdienblad: dit dienblad is mee te nemen in de inventaris en daarna op het kraampje te plaatsen. Bereidt de drankjes (er zijn 3 verschillende smaken) en schenk de glazen in. Het wordt per glasverkocht en levert heel veel Simdollars op!

TIP: verkoop drankjes alleen bij warm weer anders zal je niet veel verkopen! Klanten stellen het op prijs als je rekening houdt met de weersomstandigheden!

Coole Keukenaccessoires:

 • Zoetekauw IJsmachine: dit apparaat is mee te nemen in de inventaris van je Sim. Kinderen kunnen ook ijs bereiden! Na bereiden van het ijs verdwijnt het in de inventaris van je Sim. Plaats het ijs direct daarna in de koelkast totdat je de inventaris van het kraampje wilt gaan vullen. Sleep het van de koelkast naar de inventaris van je Sim en dan in de inventaris van het kraampje. Zodra je de verkoop start wordt het ijs op de tafel geplaatst.

TIP: verkoop ijs alleen bij warm weer anders zal je niet veel verkopen! Klanten stellen het op prijs als je rekening houdt met de weersomstandigheden!

Ecologisch Leven Uitbreiding:

 • Connaisseur Sapbruisstation: Met dit apparaat kun je allerlei heerlijke (!) drankjes maken en deze zijn te verkopen via het voedselkraampje. Zodra een fles wordt  verkocht zal deze in 1x door de klant worden opgedronken. Al deze sapjes geven de klant een bepaalde emotie, soms goed, soms wat anders... 
 • de Ieniemienie Huis-insectenfarm: levert 4 verschillende soorten maaltijden die je kunt verkopen, kevernuggets, popcornkrekels, kevermaaltijd of larvehotdogs.  Sommige Sims zijn er dol op!
 • Met de Von Lont & Co. Kaarsmaaktafel  kun je de meest prachtige kaarsen maken. Verkoop ze met vette winst via het kraampje.

Meer informatie over o.a. deze sapjes, insectenmaaltijden en kaarsen is te vinden in mijn Sims 4 Ecologisch Leven Gids bij Speltoevoegingen > Voedsel en drankjes en bij Overige gameplay.

Eiland Leven Uitbreiding:

 • De Kava Kom werkt niet. Ik heb het zowel gevuld als leeg geprobeerd te verkopen en er was geen enkele belangstelling!

Filmavond Accessoires:

 • De Gelati Popcornpoffer: neem de popcornpoffer mee in de inventaris van je Sim en plaats hem op het kraampje. Na bereiding van de popcorn (meerdere smaken mogelijk) haal je het apparaat leeg en vind je het terug in de inventaris van je Sim. Klik op het kraampje en kies Open. Je kunt nu de popcorn van de inventaris van je Sim slepen naar de inventaris van het kraampje. Na het starten van de verkoop zal het op de tafel worden geplaatst zodra er ruimte voor is.​

Jaargetijden Uitbreiding:

 • Berts Bijenkast: verzorg je bijen goed en ontvang als dank heerlijke potjes honing en bijenwas. Beiden kun je verkopen via het kraampje. Je kunt met de honing ook een Honingtaart bakken die je kunt verkopen.
 • Viooltjes Zijn Blauw Bloemschiktafel: heb je groene vingers? Maak dan de meest prachtige bloemstukken met deze bloemschiktafel en verkoop ze via het kraampje.

Meer informatie over bijen houden en bloemschikken vind je bij de Carrière tuinier in mijn Sims 4 Jaargetijden Gids. 

Landelijk Leven Uitbreiding:
Dit pakket biedt heel veel producten en gameplay die je kunt gebruiken samen met Kokkerellen Maar. Niet alleen om te verkopen maar ook om Mise-en-Place te maken.

 • Inblikken van allerlei groenten en fruit; kan verkocht worden via het kraampje
 • Kippenhok biedt de optie om kipjes te houden die (allerlei soorten) eieren kunnen leveren. Eieren kun je zo verkopen of gebruiken voor Mis-en-Place en voor verschillende recepten die je dan weer kunt verkopen
 • Met deDierenstal is het mogelijk om een koe of Lama te houden. De koe levert melken de Lama levert wol. Melk kan je gebruiken in Mise-en-Place en bepaalde recepten, maar ook zo verkopen. Wol kun je ook verkopen via het kraampje
 • Bloem en Suiker (te koop of te bestellen bij de kruidenierswinkel) en verpakt Rood- of Wit vlees (van eigen dieren of te koop of te bestellen bij de kruidenierswinkel). Te gebruiken in veel recepten (o.a. wafels en pizza's) en/of bij het bereiden van Mis-en-Place. De maaltijden die je hiermee bereidt zijn weer te verkopen via het kraampje.
 • Eigen gemaakte dierenlekkernijen kun je via het kraampje verkopen.
 • Borduren: borduurwerkjes zijn te verkopen via het kraampje. Ze brengen goed geld op én.... worden gedupliceerd als ze verkocht worden en de verkooptijd nog niet om is. Zo kan het zijn dat je 1 borduurwerkje 3x verkoopt! Kassa!

TIP: ik heb ook geprobeerd Enorme gewassen te verkopen, maar dat lukte niet!

Meer informatie over o.a. inblikken, kippen, koeien, Lama's, dierenlekkernijen, borduren en de kruidenierswinkel vind je bij de Carrière tuinier in mijn Sims 4 Landelijk Leven Gids.

Magisch Rijk Game Pack:

 • ​Met de Cruciale Ketel of de Ketel van Excellentie is het mogelijk om allerlei toverdrankente maken die vriend of vijand (of je eigen toverSim!) behoorlijk kunnen verrassen. Alle toverdranken worden per fles verkocht via het kraampje en door de klant direct opgedronken! LET OP! Deze dranken kunnen allerlei gevolgen hebben voor de Sim die ze drinkt. Weet dus goed wat je te koop aanbiedt!

Lees alle informatie over toverdranken (en meer) in mijn Sims 4 Magisch Rijk Gids bij ToverSim > Alchemie (toverdranken).

Mijn Bruiloft Game Pack:

 • Als je Sim de vaardigheid Culinair Koken heeft kun jeBruidstaarten maken! Anders dan in dit Game Pack zelf, kan je de taarten alleen per punt verkopen via het kraampje. Op zich niks mis mee, maar je kunt het dus niet verkopen voor het houden van een bruiloftceremonie. Je hoeft geen taarttopper toe te voegen want dat werkt niet bij het verkopen van de punten taart. Alleen de taart maken is dus voldoende. Je kunt bij het bereiden van een bruidstaart Lactosevrij beslag (Mis-en-Place) gebruiken waardoor de kosten van de taart een stuk lager worden om te maken. Levert dus meer winst op!

Meer informatie over o.a. bruidstaarten kun je lezen in mijn Sims 4 Mijn Bruiloft Gids Bruiloftceremonie plannen.

Paardenboerderij Uitbreiding:

 • Met de Fruitige Nectarmaker kun je allerlei heerlijke en speciale nectar maken die je kunt verkopen via het kraampje. De kwaliteit en rijping zijn bepalend voor de prijs, maar ik heb gemerkt dat het minder oplevert dan wanneer je een fles nectar via je inventaris verkoopt. Probeer het gewoon, de keus is aan jou.

​Lees meer over o.a. nectarkwaliteit en rijping in mijn Sims 4 Paardenboerderij Gids bij Nectar.

Strangerville Game Pack:

 • het eten van Zonderlingfruit kan hele nare gevolgen hebben voor je klanten! Dus als je je Sim dit laat verkopen, of als je Sim met dit fruit een flesje Vreemd Sap (bruissap gemaakt van Zonderlingfruit; Ecologisch Leven vereist) heeft gemaakt en verkoopt, weet dan wel dat je klanten je dit niet in dank zullen afnemen!  Je bent gewaarschuwd!

Lees meer over o.a. Zonderlingfruit (en de gevolgen) in mijn Sims 4 Strangerville Gids bij Speltoevoegingen > Geïnfecteerde Sims.

Wellnessdag Game Pack:

 • Het Luxe Dienblad uit Wellnessdag is, net als het dienblad uit Coole Keukenaccessoires, te gebruiken op het kraampje, maar.... i.p.v. dat je een verfrissend koolzuurhoudend drankje per glas verkoopt, verkoop je het hele blad in 1 keer! Leuk voor de inkomsten maar je bent dan wel je dienblad kwijt!

TIP: verkoop drankjes alleen bij warm weer anders zal je niet veel verkopen! Klanten stellen het op prijs als je rekening houdt met de weersomstandigheden!


Bouwen/Kopen

Bouwen/Kopen van dit pakket is natuurlijk helemaal gericht op de keuken van je Sims. Met maar liefst 3 nieuwe keukenapparaten (Mixer, Pizzaoven en Wafelijzer) en moderne nieuwe keukenkastjes kan je Sim aan de slag. Het Voedselkraampje biedt na alle inspanningen de mogelijkheid om het lekkers dat je Sim heeft gemaakt, te verkopen. Ook zijn er een paar leuke kleine keukenaccessoires en als je klikt op Nonna's Kookboek krijg je dezelfde opties als bijvoorbeeld klikken op een oven of koelkast.


Ingerichte ruimtes

Kokkerellen Maar biedt 2 ingerichte ruimtes. Je kunt deze kant-en-klaar plaatsen of gebruiken om bepaalde voorwerpen snel te vinden.
​Klik erop om te bladeren.


Met dank aan EA voor het mogelijk maken van deze Gids.